Mansur Ark: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Deniz yildiz (mesaj | katkılar)
Deniz yildiz (mesaj | katkılar)
45. satır: 45. satır:


===2010-2012: Müziğe Dönüş ve projeler===
===2010-2012: Müziğe Dönüş ve projeler===
2010 yılının haziran ayında yeni bir albüm ile müziğe beş yıllık aranın ardından geri dönmüştür. [[Sen de Bizdensin (albüm)|Sen de Bizdensin]] adlı beşinci stüdyo albümü ile iyi bir dönüş yapmıştır. 2009 yılının sonlarında kayıtlarına başlanan albümün kayıtları 2010 yılına kadar sürdü ve haziran ayında yayınlandı. Albümle aynı adı taşıyan "[[Sen de Bizdensin (şarkı)|Sen de Bizdensin]]" büyük bir başarı sağlamıştır ve radyolarda, televizyonlarda sıkça çalınmıştır. Dönemin hitleri arasına giren şarkı ile Mansur Ark tekrar eski başarısını geri döndürmüştür. Albümde sekiz parça vardır ve hepsinin söz ve müziği Ark'a aittir. Albümde yer alan "İstiyorsan Git" adlı şarkıda BRB adlı rap sanatçısı ile düet yaptı. Albümde daha çok Pop, R&B ve Hip Hop tarzında haraketli parçalar vardı.
2010 yılının haziran ayında yeni bir albüm ile müziğe altı yıllık aranın ardından dönmüştür. [[Sen de Bizdensin (albüm)|Sen de Bizdensin]] adlı beşinci stüdyo albümü ile iyi bir dönüş yapmıştır. 2009 yılının sonlarında kayıtlarına başlanan albümün kayıtları 2010 yılına kadar sürdü ve haziran ayında yayınlandı. Albümle aynı adı taşıyan "[[Sen de Bizdensin (şarkı)|Sen de Bizdensin]]" büyük bir başarı sağlamıştır ve radyolarda, televizyonlarda sıkça çalınmıştır. Dönemin hitleri arasına giren şarkı ile Mansur Ark tekrar eski başarısını geri döndürmüştür. Albümde sekiz parça vardır ve hepsinin söz ve müziği Ark'a aittir. Albümde yer alan "İstiyorsan Git" adlı şarkıda BRB adlı rap sanatçısı ile düet yaptı. Albümde daha çok Pop, R&B ve Hip Hop tarzında haraketli parçalar vardı.


2012 yılında altıncı stüdyo albümü [[Bu Defa (albüm)|Bu Defa]]'yı piyasaya sunmuştur. Albümde dört parça vardı ve hepsinin söz ve müziği Mansur Ark'a aitti. Albüm'de sadece [[Senin Kokun Ayrı]] adlı şarkıya klip çekmiştir. Albüm ses getirmemiştir. Aynı yıl 2012 yılında [[Volga Tamöz]]'ün 90'lı yılların hit şarkılarını derlediği [[Tam 90'dan]] adlı proje albümünde ilk albümünde yer alan "[[Sana Demedim Mi?]]" adlı şarkıyı yeniden seslendirmiştir ve [[18. Kral Müzik Ödülleri|Kral Türkiye Müzik Ödülleri]] töreninde sahne almıştır.<ref>[http://www.turkcemuzik.com/sanatci/671/Mansur-Ark.html Mansur Ark albümleri]</ref>
2012 yılında altıncı stüdyo albümü [[Bu Defa (albüm)|Bu Defa]]'yı piyasaya sunmuştur. Albümde dört parça vardı ve hepsinin söz ve müziği Mansur Ark'a aitti. Albüm'de sadece [[Senin Kokun Ayrı]] adlı şarkıya klip çekmiştir. Albüm ses getirmemiştir. Aynı yıl 2012 yılında [[Volga Tamöz]]'ün 90'lı yılların hit şarkılarını derlediği [[Tam 90'dan]] adlı proje albümünde ilk albümünde yer alan "[[Sana Demedim Mi?]]" adlı şarkıyı yeniden seslendirmiştir ve [[18. Kral Müzik Ödülleri|Kral Türkiye Müzik Ödülleri]] töreninde sahne almıştır.<ref>[http://www.turkcemuzik.com/sanatci/671/Mansur-Ark.html Mansur Ark albümleri]</ref>

Sayfanın 09.04, 22 Temmuz 2020 tarihindeki hâli

Mansur Ark
Doğum26 Kasım 1965 (58 yaşında)
Mersin, Türkiye
MeslekŞarkıcı · Şarkı yazarı · Oyuncu · Müzisyen
Etkin yıllar1997-günümüz

Mansur Ark (d. 26 Kasım 1965, Mersin), Afrika kökenli Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı, besteci ve oyuncu. Mersin'de doğdu. 1994 yılında piyanoya olan ilgisinden dolayı müziğe ilgisi artmıştır. 1996 yılında BAY MÜZİK ile anlaşarak ilk albüm anlaşmasını imzaladı. Türk pop ağırlıklı olmak üzere Blues, R&B, Caz gibi değişik türlerde şarkıları vardır.

Mansur Ark, 1997 yılının Kasım ayında kendi adını taşıyan ilk albümü Mansur Ark'ı piyasaya sürdü. "Maalesef" adlı şarkıyla çıkış yaptı ve şarkı çok büyük ses getirdi ve dönemin hitleri arasına girdi. Ardından, 1999 yılında ikinci stüdyo albümü olan Öğrendim'i piyasaya sürdü. İlk albümdeki sesi getirmese de olumlu tepkiler aldı. "Seni seviyorum" adlı şarkı ile çıkış yapsa da "Gel Yanıma" adlı parçası daha çok ses getirmiştir. 2002 yılında üçüncü stüdyo albümü Fark'ı yayınlamıştır. Albüm ilk iki albüm kadar ses getirmese de albümde yer alan Ragga Oktay'la "Yarim" adlı şarkıya yaptığı düeti ses getimiştir. 2004 yılında Gazla Gitsin adlı dördüncü stüdyo albümünü yayınlamıştır. Albümle aynı adı taşıyan "Gazla Gitsin" adlı şarkı dönemin hitleri arasına girmiştir. Parça radyolarda çalınması için çok istek alıyordu. Dördüncü albümünü yayınladıktan sonra müziğe beş yıllık bir ara veren Ark, 2009 yılında Sen de Bizdensin adlı beşinci stüdyo albümü ile müziğe geri dönmüştür. Albümle aynı adı taşıyan "Sen de Bizdensin" adlı parça oldukça beğenilmiştir. Radyolarda ve televizyonlarda oldukça sık çalınmıştır. 2012 yılında altıncı stüdyo albümü Bu Defa'yı yayınlanmıştır. Albüm çok ses getirmemiştir ama aynı yıl Volga Tamöz'ün yayınladğı Tam 90'dan adlı 90'lar şarkılarının yer aldığı toplama albümde "Sana Demedim Mi?" adlı hit şarkısını tekrar seslendirmiştir.[1]

Hayatı

Mansur Ark, 26 Kasım 1965 tarihinde Mersin de dünyaya gelmiştir. Annesi Mersinli olan sanatçının babası Libya, Trablus'ludur. Afrika kökenli şarkıcının kendisinden büyük iki ağabeyi ve bir ablası vardır. Tüm çocukluğu babasının çalıştığı Ataş Petrol Rafinerisinin lojmanında geçmiştir. Okul hayatı lojmanın anaokulunda başlamıştır. İlköğretimini, Namık Kemal ilkokulu'nda tamamlamıştır. Ardından Dumlupınar Lisesinden mezun olmuş ve orta öğretimini tamamlamıştır. Bir sene Çukurova Üniversitesi Mersin Meslek Yüksek Okulu Elektrik bölümüne gitmiştir. Elektrik bölümünü ikinci sınıfta bırakmıştır. Tam bir deniz tutkunu olan Mansur Ark 6 yaşından itibaren yelken sporuyla uğraşmaktadır ve dereceleri vardır. 1984 yılında askerlik görevini İzmir, Narlıdere'de Ege Ordu'sunda yapmıştır. 1990 yılında Almanya, Frankfurt’a yerleşmiştir. Daha sonra Türkiye'ye geri dönmüştür.

1994 yılında piyano hobisi sayesinde müziğe olan ilgisi artmıştır. Müzik hayatına başlamadan önce Robinson Club Pamfilya’da üçyıl animatörlük yapmıştır. 1996 yılında Bay müzik ile albüm anlaşması imzalamıştır. 1997 yılında ise kendi adını taşıyan ilk albümünü piyasaya sunmuştur ve büyük bir çıkış yapmıştır. Türk pop ağırlıklı olmak üzere Blues, R&B, Caz gibi değişik türlerde şarkıları vardır. Sanatçı evlidir.[2]

Müzik Kariyeri

1997-2001: İlk albümler, büyük başarı ve 90'lar

1994 yılında müziğe olan ilgisi daha fazla arttı. Kendi sözlerini kendisi yazan Mansur Ark, Pop ağırlıklı olmak üzere blues, R&B ve Caz tarzında şarkılarda yapıyordu. 1996 yılında Bay Müzik ile bir albüm anlaşması imzaladı. Anlaşmayı imzaladıktan sonra, 1997 yılının ilk aylarına doğru söz yazdığı şarkıları kaydetmeye başladı. 1997 yılının sonuna kadar süren kayıtlar sonrasında albümle ilgili her şey tamamlandı. 19 Kasım, 1997 yılında albüm yayınlandı. Albümdeki tüm şarkıların söz ve müziği Mansur Ark'a aitti. "Maalesef" adlı parçayla çıkış yaptı. Parçanın klibi televizyon kanallarında yayınlandıktan sonra büyük bir ses getirmiştir. Dönemin hitleri arasına girmiştir ve 90'lı yılların en iyi şarkılarından birisi olmuştur. Ardından "Sana Demedim Mi?" adlı şarkısını yayınlamıştır ve bu şarkıda büyük beğeni almıştır. Bu başarının ardından sesini tüm Türkiye'de duyurmuştur. Albüm satışlardır çoğalmıştır. Albümde son olarak "Doyamıyorum" adlı parçayı yayınlamıştır. Şarkı olumlu tepkiler almıştır. Albüm toplamda 19 şarkıdan oluşuyordu. Mansur Ark, bu albümle kendi tarzını konuşturmuş ve Türk pop müziğine yeni bir akım getirmiştir. Farklı müzikleri karıştırarak yaptığı bu şarkılarla halkın büyük beğenisini kazanmıştır. Bu albüm daha çok Pop ve R&B ağırlıklıydı. Albüm, Türk müziğinin en iyilerinden birisi olmuştur.

Öğrendim, 22 Kasım 1999 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Mansur Ark'ın ikinci albümünü albümüdür. İlk albüm gibi Pop ve R&B ağırlıklı bir albüm olmuştur. "seni seviyorum" adlı şarkı ile çıkış yapmıştır. İlk albümdeki etkiyi yaratmamıştır ama yine de olumlu tepkiler almıştır. Çıkış şarkısının aksine "Gel Yanıma" adlı şarkısı öne çıkmıştır. Öne çıkan diğer bir parça ise "Yemin" adlı şarkı olmuştur. İlk albümdeki gibi bir çıkış olmasa da yine halk tarafından beğenilen şarkılar olmuştur. Albüm toplam 14 parçadan oluşmaktaydı ve albümdeki tüm şarkıların söz-müziği Mansur Ark'a aitti. 1998 yılının sonlarında kayıtlarına başlanan albümün kayıtları 1999 yılının ortalarına kadar sürmüştür. 1999 yılının ortalarında tamamlanmıştır. Mansur Ark, albümde iki parçaya klip çekti.

2002-2004: Yeni albümler ve dizi müziği

30 Mayıs, 2002 tarihinde üçüncü stüdyo albümü Fark'ı MOD Müzik etiketiyle piyasaya sunar. Albüm ilk iki albümü kadar ses getirmez, fakat albümde Ragga Oktay ile "Yarim" adlı parçaya yaptığı düet çok beğenilir ve albümün sesini duyurmasına yardımcı olur. Albümde, toplam da 10 parça bulunmaktaydı ve albümdeki tüm şarkıların söz ve müziği yine ilk iki albümdeki gibi Mansur Ark'a aitti. Albüm daha çok Pop, R&B ve Hip Hop tarzından oluşmaktaydı. Albümü, Esen Müzik etiketiyle çıkarmamıştır. MOD Müzik ile anlaşarak üçüncü albümünü çıkarmıştır. Bu albümün ardından dördüncü stüdyo albümünün hazırlıklarına başlamıştır.

11 Haziran, 2004 tarihinde dördüncü stüdyo albümünü Gazla Gitsin'i Seyhan Müzik etiketiyle piyasaya sunmuştur. Albüm, her albümde olduğu gibi toplam 10 parçadan oluşuyordu. Albümde iki şarkıya klip çekmiştir. Birisi slow bir parça olan "Silinmez" adlı şarkı olmuştur diğeri ise albümle aynı adı taşıyan "Gazla Gitsin" adlı şarkı olmuştur. Şarkı büyük ses getirmiştir ve dönemin hitleri arasına girmiştir. 2004 yazının en çok çalınan parçalarından birisi olmuştur. Albüm için Mansur Ark tarz değiştirmiştir ve saçlarını uzatarak afro tarzında bir saç yapmıştır. Mansur Ark'ın ilk iki albümünden sonra yayınlanan üçüncü albümünün getirmediği sesi fazlasıyla getirmiştir ve yerini sağlamlaştırmıştır. 2004 yılında Kanal D'de yayınlanan Dayı adlı dizinin müziklerini yapmıştır. Bu albümden sonra müziğe beş yıllık bir ara vermiştir.

2010-2012: Müziğe Dönüş ve projeler

2010 yılının haziran ayında yeni bir albüm ile müziğe altı yıllık aranın ardından dönmüştür. Sen de Bizdensin adlı beşinci stüdyo albümü ile iyi bir dönüş yapmıştır. 2009 yılının sonlarında kayıtlarına başlanan albümün kayıtları 2010 yılına kadar sürdü ve haziran ayında yayınlandı. Albümle aynı adı taşıyan "Sen de Bizdensin" büyük bir başarı sağlamıştır ve radyolarda, televizyonlarda sıkça çalınmıştır. Dönemin hitleri arasına giren şarkı ile Mansur Ark tekrar eski başarısını geri döndürmüştür. Albümde sekiz parça vardır ve hepsinin söz ve müziği Ark'a aittir. Albümde yer alan "İstiyorsan Git" adlı şarkıda BRB adlı rap sanatçısı ile düet yaptı. Albümde daha çok Pop, R&B ve Hip Hop tarzında haraketli parçalar vardı.

2012 yılında altıncı stüdyo albümü Bu Defa'yı piyasaya sunmuştur. Albümde dört parça vardı ve hepsinin söz ve müziği Mansur Ark'a aitti. Albüm'de sadece Senin Kokun Ayrı adlı şarkıya klip çekmiştir. Albüm ses getirmemiştir. Aynı yıl 2012 yılında Volga Tamöz'ün 90'lı yılların hit şarkılarını derlediği Tam 90'dan adlı proje albümünde ilk albümünde yer alan "Sana Demedim Mi?" adlı şarkıyı yeniden seslendirmiştir ve Kral Türkiye Müzik Ödülleri töreninde sahne almıştır.[3]

Oyunculuk Kariyeri

İlk olarak, 1998 yılında Kanal D'de yayınlanan dönemin fenomen dizisi Ruhsar adlı dizide konuk oyuncu olarak yer aldı. Ardından 1999 yılında TGRT'de yayınlanan İç Güveyi Billy adlı dizide başrol oynadı. 2002 yılında Kanal D'de yayınlanan Bayanlar Baylar adlı dizide "Zambo" karakterini canlandırdı. Yine aynı kanalda 2003 yılında Sultan Makamı adlı dizide konuk oyuncu olarak yer aldı. 2010 yılında Mahpeyker Kösem Sultan adlı oynadığı ilk sinema filminde "Kızlar Ağası Mustafa Ağa" karakterini canlandırdı. 2012 yılında ise STAR'da yayınlanan İşler Güçler adlı dizide kendisini oynadı. Ardından yakın arkadaşı olan Ragga Oktay'ın yönettiği Mc Dandik adlı filmde Jamaikalı bir hakimi canlandırmıştır. Almanya'daki Türk televizyon kanalı Türkshow'da yayınlanan İthal Gelin adlı dizide başrol oynamıştır.[4]

Filmleri ve Dizileri

Sinema
Yıl Başlık Rolü Notlar
2010 Mahpeyker Kösem Sultan Kızlar Ağası Mustafa Ağa İlk sinema filmi
2013 Mc Dandik Jamaikalı Hakim
2016 Baba mirası Doktor Cesur
Televizyon
Yıl Başlık Rolü Notlar
1998 Ruhsar Konuk oyuncu İlk dizisi.
1999 İç Güveyi Billy Billy İlk başrolü
2002 Bayanlar Baylar Zambo
2003 Sultan Makamı Konuk oyuncu
2012 İşler Güçler Kendisi

Albümleri

Kaynakça

  1. ^ Mansur Ark diskogirafisi
  2. ^ "Mansur Ark biyografisi". 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2015. 
  3. ^ Mansur Ark albümleri
  4. ^ Mansur Ark dizi ve filmleri