Karen Armstrong: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Asap06 (mesaj | katkılar)
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
k Kendisi feminist değildir.
92. satır: 92. satır:
[[Kategori:1944 doğumlular]]
[[Kategori:1944 doğumlular]]
[[Kategori:İngiliz yazarlar]]
[[Kategori:İngiliz yazarlar]]
[[Kategori:İngiliz feministler]]
[[Kategori:Gayrimüslim İslam araştırmacıları]]
[[Kategori:Gayrimüslim İslam araştırmacıları]]
[[Kategori:Yaşayan insanlar]]
[[Kategori:Yaşayan insanlar]]

Sayfanın 17.57, 27 Haziran 2020 tarihindeki hâli

Karen Armstrong
Karen Armstrong
Doğum14 Kasım 1944
İngiltere
MeslekDinler tarihçisi, yazar

Karen Armstrong (14 Kasım 1944, Wildmoor-Worcestershire), İngiliz yazar, yorumcu ve dinler tarihçisi. Karşılaştırmalı din hakkındaki kitapları ile tanınmaktadır. İrlanda kökenli Katolik bir aileye mensuptur. Hayatının erken dönemlerinde bir Roma Katolik rahibesi olarak yaşamış ardından muhafazakâr düşüncelerinden vazgeçmiş daha liberal ve mistik bir Hristiyan inancını benimsemiştir. Manastırdayken Oxford'daki St. Anne's College'a devam etmiş ve İngilizce alanında uzmanlaşmıştır. 1969’da manastırdan ayrılmıştır. Çalışmaları, şefkatin ve Altın Kural'ın (kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davranma kuralı) önemi gibi büyük dinlerin ortak özelliklerine odaklanmaktadır. Armstrong, Şubat 2008'de 100.000 ABD doları tutarındaki TED Ödülü'nü almıştır. Bu vesileyle ödülü alırken yaptığı konuşmada, ertesi yıl ortaya çıkacak olan Şefkat Sözleşmesinin oluşturulması çağrısında bulunmuştur.

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Armstrong Wildmoor - Worcestershire'da doğmuştur. Ailesi İrlanda kökenlidir. Doğumundan sonra ailesi önce Bromsgrove'a ardından Birminham'a taşınmıştır. 1962'de 18 yaşındayken dinî bir eğitim cemaati olan Sisters of the Holy Child Jesus’a (Kutsal Çocuk İsa'nın Kız Kardeşleri) üye olmuştur. Bu cemaatte 7 yıl kalmıştır. Armstrong, manastırda fiziksel ve psikolojik istismara uğradığını iddia etmiştir. Hatta Guardian gazetesindeki bir makaleye göre "Armstrong nefsi isteklerini kırmak için kendini kırbaçlamak ve kolunun etrafında çivili bir zincir takmak zorunda kaldığını, düşüncesiz bir biçimde konuştuğu için on dört gün boyunca iğnesiz bir pedallı makinede dikiş dikmek zorunda kaldığını” iddia etmiştir.

Acemi ve aday rahibelikten uzman rahibeliğe terfi ettiği sırada İngilizce okumak için Oxford'daki St. Anne's College'a kaydolmuştur. Armstrong 1969'da halen Oxford’da öğrenci iken cemaatten ayrılmıştır. Oxford’da İngilizce üzerine lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı üniversitede şair Tennyson konulu felsefe doktorası yapmaya başlamıştır. Armstrong'a göre o, üniversite komitesi tarafından onaylanmış bir konuda tezini yazmıştır. Bununla birlikte, konusunun uygun olmadığı gerekçesiyle tezi tez müfettişi tarafından başarısız sayılmıştır. Armstrong bu karara resmi olarak itiraz etmemiş, yeni bir tez konusu bulmaya çalışmamış, bunun yerine akademik kariyer ile ilgili umudunu kaybetmiştir. O, hayatındaki bu dönemin yaşam boyu devam edecek olan hastalık problemleriyle işaretlendiğini ancak o zaman hala teşhis edilmemiş epilepsisi olduğunu bilmediğini ifade etmiştir.

Anılarını anlattığı The Spiral Staircase kitabında da belirttiği üzere bu süre zarfında Jennifer ve Herbert Hart'ın evinde kalmış ve onların engelli oğullarına bakıcılık yapmıştır.

Meslek Hayatı

1976'da Armstrong, manastırdaki anılarını anlattığı bir kitap üzerinde çalışırken Dulwich'teki James Allen'ın Girls’ School’da İngilizce öğretmenliği yapmaya başlamıştır. Manastırdaki hayatı için mükemmel incelemeler içeren Through the Narrow Gate isimli kitabı 1982’de yayımlanmıştır. Aynı yıl bağımsız bir yazar ve yayın sunucusu olarak yeni meslek hayatına adımı atmıştır. 1984 yılında, British Channel Four, İlk Hıristiyan olan Aziz Pavlus’un hayatı hakkında bir televizyon belgeseli yazması ve sunması için onu görevlendirmiştir. Bu belgeselde azizin adımları takip edilerek kutsal topraklara yaptığı seyahat anlatılmıştır. O, bu belgeseli Aziz Pavlus’un yaptığı seyahatin aynısını yaparak gerçekleştirmiş ve bu vesileyle kutsal toprakları ziyaret etmiştir. Armstrong bu ziyareti, önceki varsayımlarına meydan okuyan ve hemen sonraki tüm çalışmaları için ilham veren bir "çığır açan deneyim" olarak nitelendirmiştir. A History of God: The 4,000-Year Quest of Judaism, Christianity and Islam isimli kitabında, Orta Doğu'daki başlangıcından günümüze kadar üç büyük tek tanrıcı geleneğin evrimini izlemiş ayrıca Hinduizm ve Budizm’i de ele almıştır. Bakış açısında ve yaklaşımında rehber edindiği aydın kişilerin Protestan bir bakan olan merhum Kanadalı teolog Wilfred Cantwell Smith ve Cizvit papazı Bernard Lonergan olduğunu ifade etmiştir. 1996’da Jerusalem: One City, Three Faiths isimli kitabını yayımlamıştır.

Armstrong The Great Transformation: The Beginning of Our Religious Traditions isimli kitabında, A History of God isimli kitabında ele aldığı temaları sürdürmüş ve Karl Jaspers tarafından eksen çağı olarak tanımlanan dönemde dünyanın büyük dinlerinin ortaya çıkışını ve kanunlaştırılmasını incelemiştir. Kitabın yayımlandığı yıl Armstrong, BBC Radyo’nun Desert Island Discs programı için kendi sekiz favori kaydını seçmeye davet edilmiş ve ayrıca kitabı ile ilgili ses kaydı şeklinde bir program yayınlanmıştır. Rageh Omaar'ın The Life of Muhammad programı da dâhil olmak üzere birçok defa televizyon programlarına katılmıştır. Çalışmaları 45 farklı dile tercüme edilmiştir. Unity Productions Foundation tarafından yapılan ödüllü, PBS tarafından yayınlanan Muhammad: Legacy of a Prophet (2002) isimli belgesele danışmanlık yapmıştır.

2007'de Singapur İslam Dini Konseyi Armstrong'u kendi bünyelerinde vermeye davet etmiştir. Armstrong, Hristiyanlığın tarihsel temellerini araştırmaya çalışan bir grup akademisyen ve araştırmacıdan oluşan Jesus Seminar’ın bir üyesidir. The Guardian ve diğer yayınlar için çok sayıda makale yazmıştır. Bill Moyers'ın din konulu popüler PBS serisinde kilit danışman olarak bulunmuş, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi üyelerine hitap etmiş ve Birleşmiş Milletlerin düzenlemiş olduğu din konulu ilk sempozyumda konuşan üç bilim insanından birisi olmuştur. Epilepsi Action olarak da bilinen İngiliz Epilepsi Derneği başkan yardımcısıdır.

Kitapları

  • Through the Narrow Gate (Dar Kapıdan)
  • The First Christian: Saint Paul's Impact on Christianity (İlk Hıristiyan: Aziz Pavlus'un Hıristiyanlığa Etkisi)
  • Beginning the World (Dünya'nın Başlangıcı)
  • Tongues of Fire: An Anthology of Religious and Poetic Experience (Ateşten Diller: Dini ve Şiirsel Deneyimin Antolojisi)
  • The Gospel According to Woman: Christianity's Creation of the Sex War in the West (Kadına Göre İncil: Hıristiyanlığın Batı’da Yarattığı Cinsiyet Savaşı)
  • Holy War: The Crusades and their Impact on Today's World (Kutsal Savaş: Haçlı Seferleri ve Günümüz Dünyasına Etkileri)
  • Muhammad: A Biography of the Prophet (Muhammet: Bir Peygamberin Yaşam Öyküsü)
  • The English Mystics of the Fourteenth Century (On Dördüncü Yüzyılın İngiliz Gizemcileri)
  • The End of Silence: Women and the Priesthood (Sessizliğin Sonu: Kadınlar ve Rahiplik)
  • A History of God (Tanrının Tarihi)
  • Visions of God : Four Medieval Mystics and Their Writings (Tanrı'nın Görünümleri: Dört Orta Çağ Gizemcisi ve Yazıları)
  • In the Beginning: A New Interpretation of Genesis (Başlangıçta: Yaratılışın Yeni Bir Yorumu)
  • Islam: A Short History (İslam: Kısa Bir Tarih)
  • The Battle for God: Fundamentalism in Judaism, Christianity and Islam (Tanrı Adına Savaş: Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da Köktendincilik)
  • Buddha (Buda)
  • Faith After 11 September (11 Eylül Sonrası İnanç)
  • The Spiral Staircase: My Climb Out Of Darkness (Döner Merdiven: Karanlıktan Kaçışım)
  • A Short History of Myth (Mitin Kısa Tarihi)
  • Muhammad: A Prophet For Our Time (Muhammet: Günümüz İçin Bir Peygamber)
  • The Great Transformation: The Beginning of Our Religious Traditions (Büyük Dönüşüm: Dini Geleneklerimizin Başlangıcı)
  • The Bible: A Biography (Kitabı Mukaddes: Yaşam Öyküsü)
  • The Case for God (Tanrı Davası)
  • Twelve Steps to a Compassionate Life (Merhametli Bir Hayata On İki Adım)
  • A Letter to Pakistan (Pakistan'a Mektup)
  • Fields of Blood: Religion and the History of Violence (Kan Meydanları: Din ve Şiddetin Tarihi)
  • St. Paul: The Apostle We Love to Hate (Aziz Pavlus: Nefret Etmeyi Sevdiğimiz Havari)
  • The Lost Art of Scripture (Kayıp Kutsal Sanat)
  • Jerusalem:One City, Three Faiths (Kudüs: Bir Şehir, Üç İnanç)


Kaynakça