Küreselleşme: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
BAŞAK ÖZCAN (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
BAŞAK ÖZCAN (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
11. satır: 11. satır:


== KÜRESELLEŞME VE HUKUK ==
== KÜRESELLEŞME VE HUKUK ==
Küreselleşme dünyadaki bütün alanları etkilediği gibi hukuk alanını da hem ulusal hem de uluslararası alanda etkilemiştir. Küreselleşme sayesinde 'hukukun üstünlüğü' kavramı sadece devletlerde değil tüm dünyada bir anlam kazanmıştır.
Küreselleşme dünyadaki bütün alanları etkilediği gibi hukuk alanını da hem [[ulusal]] hem de uluslararası alanda etkilemiştir. Küreselleşme sayesinde '[[hukukun üstünlüğü]]' kavramı sadece [[devlet]]<nowiki/>lerde değil tüm dünyada bir anlam kazanmıştır.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 17.30, 20 Haziran 2020 tarihindeki hâli

Bu sayfa hızlı silinmeye adaydır!


Hızlı Sil Bu sayfa, Vikipedi'nin hızlı silme politikası gereğince silinmesi için etiketlenmiştir ve bir hizmetli tarafından incelemeyi beklemektedir.
Sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorsanız, gerekçenizi tartışma sayfasında belirtiniz ya da silinmeyi gerektiren durumu ortadan kaldıracak şekilde sayfayı düzenleyiniz.
Sağdaki "Göster" düğmesine tıklayarak hızlı silme koşullarına göz atabilirsiniz

(Lütfen bu metni sadece gerekli kuralları hatırlamak için kullanın, VP:HS sayfasındaki kuralları bildiğinizden emin olun. İlgili kriterin aşağıdaki kısaltmalar dışında ek şartları olabilir.)

G1: Anlamsız karakter dizisi — G2: Deneme — G3: Vandalizm — G4: Önceden silinmiş metin — G6: Kullanıcı talebi — G7: Silinmiş sayfanın tartışması — G8: Temizlik amacıyla — G9: Telif — G10: Saldırı — G11: Reklam — G12: İlgisiz tartışma

M1: Taslak kriterlerini sağlamayan madde — M2: Farklı bir dildeki madde — M3: İçeriksiz madde — M4: Başka bir Wikimedia projesine aktarılan madde — M6: Kayda değer olmayan konulu madde — M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde — M9: Makine çevirisiyle oluşturulmuş madde

Y1: Boşa yönlendirme — Y2: Kötü yönlendirme — Y3: Farklı isim alanları arasında yönlendirme

D1: Çift kopya dosya — D2: Bozuk/boş dosya — D3: Uygunsuz lisanslı dosya — D6: Adil kullanımı hatalı belirtilmiş dosya — D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya - D9: Kullanışsız dosya - D10: Vektörel dosya - D11: Şüpheli dosya - D12: Tanımlanamayan dosya - D13: İçeriği kaynaklandırılamayan dosya

K1: Boş kategori — K2: Yeniden isimlendirme kategorisi — K3: Şablon kategorisi

KS2: Var olmayan kullanıcı — KS3: Adil kullanım galerisi — KS4: İlgisiz kullanıcı sayfası

Ş1: Kışkırtıcı/bölücü şablon — Ş2: Kullanılmayan şablon

P1: Madde olarak silinebilecek portal — P2: Kriterleri sağlamayan portal

Hizmetliler için: Lütfen sayfanın geçmişini incelemeden silme işlemini gerçekleştirmeyiniz.


Gerekçe: M8: Düzen ve ansiklopediklik açısından uygunsuz madde
İsteyen: Bu sayfa üzerindeki en son değişiklik, 3 yıl önce BAŞAK ÖZCAN (katkılar | kayıtlar) tarafından gerçekleştirildi.

KÜRESELLEŞME DALGASI

Küreselleşme devletler arasındaki siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişmesi ve dünyada yaygınlaşması, ideolojik farklılıklara dayalı kutuplaşmanın çökmesi, toplumsal farklılıkların dini inanışların daha iyi tanınması devletler arasındaki bağların yoğunlaşması gibi farkı görünen fakat birbirleriyle bağlantılı olan değerlerin ve olguların tüm dünyaya yayılmasıdır.

İKİNCİ KÜRESELLEŞME DALGASI

İkinci küreselleşme Endüstri Devrimi olarak karşımıza çıkar. Endüstri Devrimi 18. ve 19. yüzyıllarda karşımıza çıkar. Yeni buluşların üretime olan katkısı ve buharlı makineler bu devrimin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

KÜRESELLEŞMENİN DEVLETLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Küreselleşme kavramı ortaya çıktığından beri devletlerin gelişme süreçlerinin her aşamasında önemli rol oynamıştır. Küreselleşme her zaman devletle etkileşimde bulunmuştur. Son yüzyıllarda toplumların sosyal, kültürel ve siyasi hayatlarına etki ederek dünyayı yönlendirme konusunda güç kazanmıştır.

KÜRESELLEŞME VE HUKUK

Küreselleşme dünyadaki bütün alanları etkilediği gibi hukuk alanını da hem ulusal hem de uluslararası alanda etkilemiştir. Küreselleşme sayesinde 'hukukun üstünlüğü' kavramı sadece devletlerde değil tüm dünyada bir anlam kazanmıştır.

Kaynakça

  1. http://www.libertedownload.com/LD/arsiv/25-26/06-mustafa-erdogan-kuresellesme-hukuk-ve-turkiye.pdf
  2. https://tasam.org/tr-TR/Icerik/211/kuresellesmenin_boyutlari_ve_etkileri
  3. https://tasam.org/tr-TR/Icerik/1456/ikinci_kuresellesme_dalgasi_kavram_surec_ve_sorunlar