Vikipedi tartışma:İş birliği projesi: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: Sorumlular
Mecnun112 (mesaj | katkılar)
125. satır: 125. satır:


Diğer sorumlulardan {{ping|Estin Giç Giç}}, {{ping|Madrox}} ve {{ping|Mecnun112}} sorumluluklarını yerine getirmeyi düşünmüyorlar mı? Yapmayacaklarsanız sorumluluklarınızı, bunlardan vazgeçebilirsiniz, yeni sorumlular seçilir en azından, kötü ya da yanlış bir şey değil :) Mesela ben de bırakabilirim birkaç haftada. Son birkaç haftadır herhangi bir aktiviteniz yok ve tüm iş yükü bana kalmış durumda, yetişmekte zorlanıyorum.--[[Kullanıcı:Nanahuatl|Nanahuatl]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Nanahuatl|Efendim?]]</sup> 04.57, 15 Haziran 2020 (UTC)
Diğer sorumlulardan {{ping|Estin Giç Giç}}, {{ping|Madrox}} ve {{ping|Mecnun112}} sorumluluklarını yerine getirmeyi düşünmüyorlar mı? Yapmayacaklarsanız sorumluluklarınızı, bunlardan vazgeçebilirsiniz, yeni sorumlular seçilir en azından, kötü ya da yanlış bir şey değil :) Mesela ben de bırakabilirim birkaç haftada. Son birkaç haftadır herhangi bir aktiviteniz yok ve tüm iş yükü bana kalmış durumda, yetişmekte zorlanıyorum.--[[Kullanıcı:Nanahuatl|Nanahuatl]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Nanahuatl|Efendim?]]</sup> 04.57, 15 Haziran 2020 (UTC)
* Merhaba, haklısın {{ping|Nanahuatl}}. Mailden iletileşip bir koordine olalım ve iş bölümü belirleyelim. Veya kapalı devre bir chatbox ayarlayıp toplanalım, bir canlılık gelsin. --[[Kullanıcı:Mecnun112|Mecnun]] ([[Kullanıcı mesaj:Mecnun112|mesaj]]) 07.24, 15 Haziran 2020 (UTC)

Sayfanın 07.24, 15 Haziran 2020 tarihindeki hâli


İş birliği projesi

"Birlikten kuvvet doğar"

İş birliği projesi, Vikipedi topluluğunun her hafta belli bir konu üzerinde iş birliği yaparak çalışmasından meydana gelen bir projedir. Her haftanın ilk günü başlayan proje, haftanın son gününde tamamlanır ve proje kapsamında yapılan katkılar, proje sorumluları tarafından değerlendirilerek puanlanır. Yapılan puanlamalar sonucunda kullanıcılar, haftalık ve yıllık olarak Vikipedi içerisinde çeşitli ödüllerin sahibi olurlar ve bu ödüllerle yıllık bir ödül koleksiyonu oluştururlar.

İş birliği projesine katılmak için kullanıcı adınızı katılımcılar ve sıralama kısmına, proje kapsamında yaptığınız değişiklikleri de katkı sayfanıza eklemek yeterli olacaktır. Projeyle ilgili herhangi bir konuda yardım isteyen kullanıcılar, tartışma sayfasına veya proje sorumlularının (Anerka, Vikipolimer, LostMyMind) mesaj sayfasına mesaj bırakabilirler. Diğer taraftan, siz de ilerisi için proje önerebilir ya da öneriler için görüş belirtebilirsiniz.

Ödüller (kazananlar) Haftalık maraton Bir proje önerin! Arşiv

Bu tartışma sayfası için arşive bakınız: Arşiv

Seçkin madde

Proje kapsamında seçkin maddeler oluşturma olayına girecek miyiz @Rapsar ? Şuradaki tartışmaya belki katkısı olur. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:46, 13 Nisan 2017 (UTC)

Hayır. Bir maddenin yazımını bölmek çok mantıksız. Onları çeviri yapmaya zoruluyoruz bir, farklı üsluplarda ve tarzlarda çeviri oluyor iki, kaynak arayışına yönelmiyor kullanıcılar üç, fazlaca kişi yazmış olduğundan seçkin madde adayı falan olursa bu kullanıcılar direkt okumadan ve incelemeden destek veriyor dört vs. Ancak, seçkin madde veya liste olması istenen bir maddedeki kırmızı bağlantıları, konu limiti de koyarak açabiliriz (Picasso'nun tabloları, Altın Ayı kazanan filmler, oksijen içeren bileşikler gibi). Bunun da büyük katkısı olur o maddelerin tamamlanma sürecine. Hatta böyle konulara öncelik tanımak istiyorum, sonuçlar daha iyi olsun diye ama öneri gelmiyor pek.--RapsarEfendim? 15:50, 13 Nisan 2017 (UTC)
Seçkin liste oluşturmak daha uygun gibi duruyor o zaman. Ben yukarıda "seçkin içerik" yazacaktım aslında, tartışma sayfasına yönlendirdiğim üzere, ama madde yazmışım :) --Ahmet Turhan (mesaj) 16:10, 13 Nisan 2017 (UTC)
Öneri gelmiyor mu, geliyor da gerekçe gösterilmeden red mi ediliyor? Evet, geçmişte kırmızı giderme konulu iş birliklerinin maddelerin ilerlemesine ve bazılarının SM seçilmesine çok katkısı oldu. Merak ediliyorsa arşivi araştırıp bağlantı da verebilirim. İlk aklıma gelen şu adaylıkta bağlantısı verilenler. --Yabancım 16:53, 13 Nisan 2017 (UTC)
Gelmiyor. Örnek de benim dediğimle paralel, kırmızı giderme amacıyla iş birliği yapılmış. Konu kısıtlaması olursa verdiğim örnekler gibi çok iyi sonuç elde edilebilir yine dediğim gibi. Orada bakın 4 farklı haftadan yalnızca birinde sırf bu maddeye yoğunlaşılmış. Diğer haftalarda o kadar çok madde var ki net bir sonuç elde edilmesi çok çok zor. Bir nevi "gelişine" madde açmak gibi. Bahsettiğim şekilde öneri gelirse bunu direkt, hemen taşıyalım.--RapsarEfendim? 17:02, 13 Nisan 2017 (UTC)

"Seçkin liste" önerisi uygulanabilir duruyor. SM için ise şu projedeki gibi uygun bir madde seçilip geliştirme yoluna gidebiliriz. --Superyetkinileti 17:08, 13 Nisan 2017 (UTC)

Gelişine madde açılsın, ne çıkar? Maksat SM projelerine katkı değil mi? Bakın, o sayede Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti çok daha iyi durumda. Evet, seneler geçti hâlâ aday dahi olmadı. Ama işi azaldı mı? Kesinlikle, önemli ölçüde. Umuyorum ki çalışma tamamlanınca aday da olacak. Sanıyorum hatırlanmadı, benim böyle bir önerim oldu ve sebebi açıklanmadan reddedildi. (Oylama kapanmadı, tam anlamıyla reddedilmiş değil ya da rağbet görmedi demezsiniz umarım.) Bence güzel bir çalışma olurdu. Tartışmayı uzatmak istemem, bence kırmızı giderme konulu çalışmalar Vikipedinin seçkin içeriğe daha kısa sürede kavuşması açısından çok yararlı olmaktaydı. Ben her ihtimalde kırmızı açmayı sürdüreceğim, iş birliği projesi olsun ya da olmasın. Herkesi öncelikle buraya, sonra da şuradaki diğer maddelerin kırmızılarını açmaya davet etmiş olayım bu vesileyle. --Yabancım 18:30, 13 Nisan 2017 (UTC)

SM'den bu kadar korkuluyorsa (bu tabir bir espri) bu gibi içeriği çok fazla olmayan maddeleri seçkin madde çalışmasına katalım. Örneğin Türkçe vikideki karşılığı olan Tropik Bunalım On maddesinde açılacak kırmızı bağlantılı maddeleri belirleyip iş birliği projesine ekleyelim. Ben geçtiğimiz ay düzenlediğim seçkin madde konulu bu projede böyle yapmıştım, birçok kullanıcı kırmızı madde açma konusunda katılım sağlamıştı. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:37, 13 Nisan 2017 (UTC)

  • @Yabancı, oylama kapanmadı, reddedilmedi gördüğün üzere. Orada tam açıklayamamışım belki, katılıyorum. Burada üstte açıklamaya çalıştım ama, Van Gogh'un tabloları süper olur, ancak Van Gogh'taki kırmızılar gelişigüzel madde açılmasına girecektir. Hatta böyle bir liste veya dolaşım şablonu aramıştım o dönem ama bulamadım. Şu an varsa böyle bir listemiz koyalım yakın bir tarihe. Genel olarak, bu tip projelere (sonunda SM veya SL varsa), proje sorumlusu olarak öncelik tanımak istiyorum, bunu da daha önce belirttim.--RapsarEfendim? 16:46, 15 Nisan 2017 (UTC)
  • Lütfen yalnızca Van Gogh tablolarının maddelerinin açılmasına ilişkin bir proje yapılmasın. Yapılmasın ki benim gibi kırmızı açmaya devam edecek olanlar diğer maddelerden oluşan dar alanda çalışmak zorunda kalmasın; çeşitli maddeler açarak, sıkılmadan çalışabilsin. Tartışmayı sürdürmenin yararını görmüyorum, ben kırmızı açmaya döneceğim. Bu arada davetime icabet eden kullanıcılar olması beni sevindirdi, onlara teşekkür ederim. Gösterilen ilginin artarak devam etmesi dileğiyle. --Yabancım 21:06, 15 Nisan 2017 (UTC)

Sayısal bilimler

Nerede matematik nerede kimya nerede fizik projeleri? Çok sözele, popüler kültüre, sanata kayıyor projeler. Biraz daha dengeli dağılım yapılması lazım.--RapsarEfendim? 18.21, 15 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

@HastaLaVi2...--RapsarEfendim? 16.15, 28 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]
Özür dilerim, daha önce yazdığınız zaman mesajınızı görmemiştim. Haklısınız, bu alanlarda projeleri uzun zamandır oluşturmadığımı fark ettim. Siz söyleyene kadar hiç böyle bir dağılım olduğunun farkında değildim, çünkü artık vikide genelde haftalık yoğun değişiklik yapılan konuları seçmeye başlamıştım. Ama bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışacağım. ~ Z (m) 16.31, 28 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]
Aktif üyelerin ilgi alanlarına göre dizayn edilmesi daha doğru @HastaLaVi2. Çeviri yapan üniversite öğrencileri hariç kimin ilgi alanına giriyor ki bu konular? Onlarda zaten bir kaç çeviri sonrası bırakıyorlar. --Ali Haydar (mesaj) 16.56, 28 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]
Benim giriyor mesela. Koskocaman ülkeyiz, herkez sözel konularla mı ilgileniyor? --Jimqode (mesaj) 17.38, 17 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

SAS'a taşıma konulu İBP

Maddeleri SAS'a taşımanın, hele genel olarak katılımın düşük olduğu bir ortamda İBP tarafından teşvik edilmemesi gerektiğini, bunun sağlıksız sonuçlar ve "kalsın" sonucuna -30 verilmesiyle birlikte tartışmayı en azından "fikir birliği oluşamadı"ya sürüklemek için sağlıksız tartışmalara yol açacağını düşünüyorum. Ayrıca yeni kullanıcıları SAS gibi teknik ve olumsuz bir sürece sürüklemesi, İBP'nin genel imece usulü yapıcılık ruhunun dışında olması gibi sakıncalar da görüyorum. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.13, 7 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]

Çok yerinde bir tespit, net bir şekilde katılıyorum.--RapsarEfendim? 20.59, 7 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]
Katılıyorum, projeyi görünce hem puanlamasında hem işleyişinde sorun yaşanabileceğini düşünmüştüm. Ayrıca sorumluların projeyi önerilen projelerden seçmemelerine de şaşırdım (gerçi sorumluların İBP'nin alt sayfalarından haberi var mı orası tartışılır). --By erdo can • msj 21.06, 7 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]

İBP İşleyişi konusundaki önerileriniz

Arkadaşlar, İBP'yi yeniden canlandırmak için yeniden sorumlu adayı oldum ve toplulukça uygun görüldü. İBP, benim açımdan bir taraftan Vikipedi'nin eksik olduğunu düşündüğümüz yanlarını geliştiren bir proje iken, diğer taraftan kolektif çalışma zevki veren bir proje. Genellikle de çatışmayı ve anlaşmazlıkları değil, iş birliği yapmayı, birbirinin eksiğini kapatıp ortak hedeflere doğru yürümeyi teşvik ediyor. Benim açımdan yeni olacak bir çalışma dönemine girerken, sizlerin görüşlerini sormak istiyorum. İBP sizce nasıl bir şey olmalı, daha iyi işleyebilmesi için neler yapılmalı? (Benim kafamda birkaç fikir var, ama henüz tam geliştiremediğim için, bu görüşler sayesinde daha da olgunlaştırıp ondan sonra paylaşmak istiyorum.) Mukaddimeileti 15.05, 19 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]

Tebrikler öncelikle @Mukaddime, umarım bir süredir çok canlı olamayan bu projeyi ayağa kaldırırsın :) Gerek katıldığım Vikipedi etkinliklerinden gerekse sorumlu olduğum dönemden öğrendiğim ve tecrübe edindiğim birkaç noktayı paylaşıyorum müsaadenle, sorumlu sen olduğun için uygulayıp uygulamamak ya da katılıp katılmamak senin elinde elbet :)
  1. Konu kapsamı mümkün mertebe dar tutulmalı, hedef ulaşılabilir olmalı ve o hedefe ulaşabileceğimizi katılımcılara göstermeliyiz. Somut bir örnekle, "oyuncu maddelerinin açılması" ile "En İyi Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazanan oyuncu maddelerinin açılması" arasında çok fark var. Kapsam geniş olunca odak dağılıyor, verim düşüyor. İkinci tip projede -atıyorum- 20 açılmamış madde var ve katılımlar sonucunda bu sayı 14'e ulaşınca, birçok katılımcı "ben de bir katkıda bulunayım, az kalmış, tamamlansın" moduna giriyor ve ateşleyici bir etki yaratıyor. Bu projenin sonunda ilgili madde/listenin seçkin madde/liste olma ihtimali varsa bu verim daha da artıyor, kullanıcılarda "bu seçkin içerikte benim de emeğim oldu" duygusu uyanıyor.
  2. Proje olarak belirlenen konunun kullanıcılara kolay ve anlaşılabilir bir şekilde gösterilmesi gerekmekte. Örneğin, İngilizce Vikipedi'de yer alan bir listeyi projeye koyarak "bu listedeki maddeleri açalım" tarzı projeler genelde iyi sonuçlanmıyor. Türkçe Vikipedi'de "düzgünce hazırlanmış" bir liste veya dolaşım şablonundaki maddelerin açılması tarzındaki projeler her zaman daha verimli olmakta. Düzgünce hazırlanmış dedim, yani iç bağlantıların düzgünce verilmiş olması lazım. Proje sorumlusu, katılımcıların işini ne kadar kolaylaştırırsa katılımcılar o kadar rahat katkı yapar.
  3. Konu kapsamından sapılmaması çok önemli bir husus. Misal, "şu maddedeki kırmızılıkları açalım" tarzı projelerde kimi bir dergi açıyor, kimi bitki türü açıyor, kimi bir deprem felaketi açıyor vs. E zaten normalde de kullanıcıların yaptığı bu, farklı farklı maddeler açmak :) O hafta için bir tema belirlenirse kullanıcılar daha çabuk havaya giriyor ve -atıyorum- o hafta birçok kullanıcı "leylek" maddeleri açıyor :)
  4. Puanlama için, benim sorumlu olduğun dönemde yine "ne kadar çok katkı ve emek, o kadar çok puan" ilkesinin benimsendiği bir puanlama sistemi oluşturulmuş ve oldukça verim alınmıştı. O sistem aynen uygulanabilir (2016-7 arşivlerinde görülebiliyor) yahut sen daha iyi olacak şekilde dokunuşlar yapabilirsin. Projeye göre birtakım kural ve şartlar (basit ve çok zorlayıcı olmayan) da projelerin nicelik değil niteliğe yönelik olması (en az 3.000 bayt boyutunda olmalı ve en az bir kaynak içermeli gibi) yönünde önemli bir etken.
  5. Yine sorumlu olduğum dönemde, her 6-7 haftada bir "kadın" temalı bir proje çıkarmaya özen gösteriyordum, cinsiyet dengesizliğini giderme adına. Benzer şekilde 3-4 haftada bir de "madde açmak" yerine var olan içerikteki eksikliklerin giderilmesi (kaynak hataları giderme, Ağustos 2012'den beri düzenlenmeyi bekleyen maddelerin düzenlenmesi -ki burada konunun mümkün mertebe daraltığına dikkatini çekerim- vs) tarzında proje koyuyordum. Son olarak yine proje seçiminde, her hafta mümkün mertebe farklı alanlardan (bir hafta siyaset konulu, öbür hafta spor, sonraki hafta botanik vs) proje koyarak daha genele hitap etmesini sağlamaya çalışıyordum.
  6. Diyeceğim son şey ise, x konulu bir proje konulduğunda, konuyla ilgili olabileceğini düşündüğün kullanıcılara mesaj atmak, en azından birkaç kullanıcının daha katkı vermesini sağlayacaktır. Buna ek olarak katkıların puanlaması ne kadar çabul olursa, kullanıcıların o dinamik puanlamayı görüp katkılarını arttırması çok olası. Yine proje kapsamı dışında veya kurallara uymayan katkılara da çabul müdahale imkanı yaratıyor. Sevgiler.--RapsarEfendim? 22.14, 19 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Öneri | Ödüllü işbirliği projeleri: Ben ödüllü işbirliği projeleri yapılmasının iyi bir atılım olacağını düşünenlerdenim. Bu konuyu Vikiprojeler nezdinde burada konuşmuştuk, ilgili kullanıcıların pek çok yerle görüşme yapabileceğinden bahsetmiştik. Bunu İBP olarak tasarlasak bence güzel bir yöntem olur. Ben de daha önce şöyle projeler hazırlamıştım, ufak da olsa çeşitli teşvik ödülleri (kitap, kartpostal, hatıra ödülü vb.) dağıtmıştım. Bence bu konuya yönelik tartışma yürütmeli ve somut bir teşvik sistemi oluşturmalıyız. --Ahmet Turhan (mesaj) 22.54, 19 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Rapsar'ın önerilerine katılıyorum. İş Birliği Projesi'nde topluluğa sunulan konunun sonucuna, o proje sonunda ulaşılması ya da ulaşılmaya az kalması daha teşvik edici olur diye düşünüyorum. Mesela sadece 20 adet eksik iç bağ olan ve bunların tamamlanması halinde, maddenin muhtemel bir statü adaylığına çıkması katılımcıları teşvik edecektir. Yine önemli bir konunun dolaşım şablonundaki eksiklerin giderilmesi hedefi iş birliği için daha uygun. Katılımcı baktığında bu maddenin eksik iç bağları biter mi, çok sıkıcı gibi bir düşünceye kapılmamalı. Mümkün olduğunca iş birliğiyle halledilmesi daha yüksek konular ön planda tutulmalı. Vikipedi bakımı tarzında teknik konularda da haftalık iş birliği sayfasında iş birliğinin amacı detaylandırılarak kullanıcılar teşvik edilebilir. Ek olarakta klasik puanlamanın yanında ek bonuslarla da kullanıcılar teşvik edilebilir. Bu son söylediğim İBP sorumlusunun insiyatifi ve yöntemine bağlıdır.SAİT71* 22.58, 19 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Arkadaşlar, fikirlerinizi belirttiğiniz için hepinize çok teşekkürler. İBP sorumlusu olarak şu anda 2 kişi olduk, belki bu sayı daha da artar ilerde, böyle olursa projeye daha çok emek vermemiz mümkün olacaktır. Her bir düşünceyi/öneriyi ayrı ayrı değerlendirmk istiyorum. Rapsar'ın kapsamlı şekilde açıklamaları projenin ilerki dönemlerinde çok işimize yarayacak.
Bu önerileri gruplar halinde değerlendirecek olursam: Birinci öneri grubu projelerin açılmasının mantığı ile ilgili olan öneriler var. Rapsar'ın ilk 4 önerisi bu temelde. Burda proje seçiminde konu kapsamı tartışılıyor. Sait de bu yönde düşündüğünü belirtmiş. Bu öneri ve tartışma benim için ilginç oldu, zira ben aslında tersini düşünüyordum. Yani konunun daraltılması durumunda konuyla ilgilenmeyen kullanıcıların katkı vermeyeceği o yüzden kapsamın en azından belli sayıda kullanıcıyı çekecek biçimde geniş tutulması (tabii çok geniş değil, bir azami genişlik olmalı). Mesela iş birliği önerisi olarak getirilmiş olan papalar şablonundaki eksiklikleri giderme önerisi böyle bir çekince yarattı bende. İki eski sorumludan bu yönde bir değerlendirme alınca bu konuyu daha uzun düşünmek gerektiğine karar verdim. Belki bunu tam çözebilmek için denemeler yapabiliriz. Mesela bu hafta açtığım bilim kadınları projesi aslında Rapsar'ın bahsettiği türden çok geniş tutulmuş bir proje. Farklı ülkelerden, farklı tarihsel dönemlerden bilim kadını seçmek mümkün. İlerki haftalarda daha spesifik bir proje belirleyerek ve bu denemeleri değişik konularda yaparak biraz görme düşüncesindeyim. Ayrıca proje konularını diğer sorumlularla birlikte saptayacağımız için hatalı konu seçimini azaltabileceğimizi düşünüyorum.
Rapsar'ın ikinci önerisi olan cinsiyet dengesizliğini giderme önerisi açıkça çok hoşuma gitti. Önerisine aynen katılıyorum, aslında daha önce böyle bir şeyi niye düşünmedik diye kendi kendime hayıflandım.
Rapsar'ın üçüncü önerisi olan mümkün olduğunca hızla puanlamaları yapma önerisi tam olarak bahsettiği nedenlerle (teşvik ediciliği ve kurallara uymayan katkılara çabuk müdahale) çok yerinde bir öneri. Daha önceki sorumluluk döneminde bunu zaten yerine getirmeye çalışmıştım. Şimdi sayımız çoğalınca bu daha da kolay olacaktır.
Ahmet Turhan'ın önerisi de çok hoşuma gitti. Sait de bu ek bonuslar, teşvikler konusuna değinmiş. Böyle bir teşvik sistemi ilginç olur. Ödüllendirme hep yapıyoruz ama hepsi sanaldı. Fiziksel olarak kitap, çanta vb. şeyleri iletmeyi nasıl sağladığını merak ediyorum. Bu sorunu nasıl çözdüğünü anlatırsa biz de uygulayabiliriz diye düşünüyorum. Tabii sorumlu sayısı fazla olursa bu tür organizasyonları yapmak daha kolay olacaktır.
Geleyim benim aklımda olan konulara. Birincisi şu: İş Birliği projesini Vikipedi'nin eksiklerini hissettiğimiz noktalara doğru yöneltmek. Aslında muhtemelen tüm topluluk üyeleri böyle düşünüyordur, ama en çok eksikliği olan şey nedir? Bunlar nasıl tespit edilir? 'Kadın' temalı projeler böyle bir tespit. Bu eksiklik tespit edilmiş ve İBP'lerde bundan böyle 6-7 haftada bir bu konuda projeler oluşturabiliriz. Peki ya diğerleri? Ben daha önceki çalışma döneminde Vikiproje:10K adında bir Vikiproje için epey uğraşmıştım. Bu ve benzeri önriler belki bir çıkış noktası olabiliri diye düşünüyorum. Tabii ki yine çok sayıda sorumlu ve hazırlama emeği isteyen işler olacak bunlar.
İkinci konu seçkin ve kaliteli maddeler. Daha önce çok sayıda seçkin madde çalışması yapmıştık. İBP'nin özellikle kırmızılık giderme çalışmalarında seçkin maddeleri hazırlayanlara yararlı olduğunu düşünüyorum. Hatta bunun için bir Vikipedi:İş birliği projesi/Kırmızılar listemiz bile vardı, sonradan bu liste gündemden düşmüş. Şu anda Vikipedi:İş birliği projesi/2018 Maratonu'na bakınca üç çeşit proje olduğunu görüyoruz.
  1. Vikipedi bakımı konulu iş birlikleri
  2. Konu temelli madde açma ve geliştirme konulu iş birlikleri
  3. Görsel zenginleştirme ve görsel bakım konulu iş birlikleri
2015 yılında proje türleri 5 taneydi. İki tür proje daha yapıyorduk.
  1. Kırmızılık giderme konulu iş birlikleri
  2. Seçkin madde oluşturma iş birlikleri
Bu iki proje türü sonradan çıkarılmış. Aslında bu iki proje türü çoğunlukla içiçe giriyordu. Kırmızılık giderme, seçkin madde oluşturma için gerekli ama tek başına yeterli değil. Açıkçası seçkin madde önerisini işbirliği içinde, yani değişik bölümleri değişik kullanıcılar tarafından yazma girişimleri pek başarılı olmadı. Ama kırmızılık giderme iş birliklerinin çok yararının olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kırmızılık giderme konulu iş birliklerini yeniden gündeme almak istiyorum. Gerçi madde açma iş birlikleri de bir tür kırmızılık giderme iş birliğidir, o yüzden yeterlidir diye düşünülebilir. Nitekim bu şekilde bazı listelerden kırmızılık giderme çalışmaları yapılmış, ama seçkin madde oluşturma amaçlı kırmızılık giderme çalışmalarının belirtilmesinin iyi olacağını düşünüyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, bu tartışmanın İBP için yararlı olacağını düşünüyorum. Mukaddimeileti 10.44, 21 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]
  • @Mukaddime, yıllardır emek veren, sorumluluk alan birisi olarak nezaketin için teşekkür ediyorum. İBP konularını sorumlular, sürekli katılımcılar ve aktif VikiProje sorumluları ile ortak olarak görüşerek haftalık bir düzeneğe oturtabilirsiniz. Örneğin ayda dört hafta olduğuna göre, bir hafta İBP'de kırmızı madde açma (şablon olabilir vb.), diğerinde seçkin içerik hazırlama, bir diğer haftada bakım çalışması vb. gibi konular üzerinde durabilirsiniz. Bu konuda VikiProje sorumlusu dedim, çünkü aktif olarak işleyen bir VikiProje'de seçkin içerik üretimi için alt yapı mevcut oluyor genelde. O konuda ilgili arkadaşlar İBP konusu için hem size ellerindeki alt yapısı hazır bir konu sunabilir, hemde İBP'ye bu konu aracılığıyla katılım sağlayabilirler. Aslında İBP VikiProjelerin çatısı bana göre. VikiProje'ler İngilizce'deki gibi çok katılımcısı olmasa da, alt yapı bakımından yarar sağlıyor. İş sadece kırmızı madde açmaya kaldıysa da, İBP VikiProje içerisindeki spesifik konuyu tüm topluluğa sunarak statü kazandırıyor. Hatta benim aklıma gelen Soy gaz maddesi vardı. Hiç ilgim olmayan bir konuda sırf hedefe ulaşılsın diye madde açmıştım. SAİT71* 14.05, 22 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]
  • @Mukaddime Burada Mart 2017'de, burada Eylül 2017'de ve burada Aralık 2017'de üç seçkin madde hazırlama konulu proje hazırlamıştım ve bunu "katkı sağlanan bayt miktarı, eklenen kaynak-görsel-kategori gibi öğeler ve önceden liste halinde hazırlanan kırmızı maddeler" şeklinde detaylandırmıştım. An itibariyle biri seçkin madde seçildi, diğer ikisi halen (bu ve bu) aday. Süre 15 gündü (Aralık ayı projesi 2 seçkin içerik olduğundan 30 gündü), seçkin madde konusunda 1 haftalık bir çalışma az verim alınmasına neden olabilir ama yapılmaz da değil bence. --Ahmet Turhan (mesaj) 18.15, 22 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Proje seçiminde konu kapsamının olabildiğince dar olması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde daha fazla verim alınacağını tahmin ediyorum. Bununla alakalı bir deneme yapabiliriz. Onun dışında Rapsar'ın tüm önerilerine katılıyorum. 6 numara dışındakilerle ilgilenebilirim. Ödüllü işbirliği projeleri düşünülebilir (ekonomik yardımda bulunamam ama ayarlanması konusunda yardımcı olabilirim). 5 çeşit proje türünü her hafta farklı bir proje türü olacak şekilde ayarlayabiliriz. Cem 53 (mesaj) 19.09, 23 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]

Proje kapsamında açılmış 3000 baytın altındaki ve kaynak sayısı yetersiz maddelerin puanlandırılması

Hem madde büyüklüğü, hem de kaynak sayısı şartı projenin kaliteli madde kazanması için gereklidir. Bu şartlar olmazsa, kullanıcılar birkaç cümleden oluşan maddeler açıp çok rahat birinci olabilirler. Ancak bu şartlar varken kullanıcılar 3.000 bayttan kısa maddeler açmaktan çekiniyor. Vikipedinin her boyutta katkıya ihtiyacı vardır. Bu sebeple şartları sağlamayan maddeler için ayrı bir puanlandırma sistemi düşündüm. Sistem şöyle:

  • 3000 baytın üstünde ama yeterli kaynağa sahip olmayan maddeler için 7 puan.
  • 3000 baytın altında ama yeterli sayıda kaynağa sahip maddeler için 5 puan.
  • Hiçbir şartı sağlamayan maddeler için 3 puan.

Bu şekilde hiçbir emek mükâfatsız kalmamış oluyor.@Mukaddime, @Mecnun112, @ToprakM Cem 53 mesaj 17.10, 3 Ekim 2018 (UTC)[yanıtla]

Bence olabilir. Mukaddimeileti 17.30, 3 Ekim 2018 (UTC)[yanıtla]
Böylesi daha iyi. --Turgut46 17.47, 3 Ekim 2018 (UTC)[yanıtla]
Bence de daha iyi olabilir --ToprakM 13.33, 6 Ekim 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Belki fikir oluşturur diye, ben Vikiproje işbirliklerinde şu puan tablosunu kullanıyordum;
* Açılan her madde, maddenin kalitesi göz önüne alınarak değerlendirilir; 
** 3.000 - 5.000 bayt arası ve en az 1 kaynak: 4 puan
** 5.000 - 7.000 bayt arası ve en az 3 kaynak: 6 puan
** 7.000 - 9.000 bayt arası ve en az 5 kaynak: 8 puan
** 9.000 - 11.000 bayt arası ve en az 7 kaynak: 10 puan
** 11.000 - 15.000 bayt arası ve en az 9 kaynak: 12 puan
** 15.000 bayt ve 9 kaynak üzeri her 5.000 bayt ve her 3 kaynak için: 12 puan üzerine +3 puan 
* Maddeye eklenen her görsel 2 puan, her kaynak 2 puan, her kategori 1 puan olarak hesaplanır. Maddeye eklenmek üzere yeni kategori oluşturulmuşsa 1 puan verilir.
* Tablo maddelerine ilgili bilgi kutusu şablonunun konulması ve en az beş satırın doldurulması halinde 3 puan, beş satırdan sonraki katkılar için satır başına 0.25 puan verilir. 
* Maddelerle ilişkili yeni dolaşım şablonu veya kenar şablonu oluşturma 5 puan, şablona görsel ekleme 2 puan, şablona eklenecek her bir kategori için 0,5 puan, şablondaki her iç bağlantı (kırmızı ya da mavi) için 0,25 puan verilir.
* Maddenin 10.000 bayttan fazla olması halinde her 5.000 baytlık ekleme için 5 teşvik puanı verilir. Madde boyutunu maddenin geçmişinden bakılabilir.
* 10 ve katları sayıda madde açan kullanıcı her 10 maddede 20 teşvik puanı alacaktır.
* Listede yer alan açılmış maddelere içerik eklemek suretiyle geliştirilmesi halinde, yukarıdaki tüm puanların yarısı geçerli olacaktır.

--Ahmet Turhan (mesaj) 13.49, 6 Ekim 2018 (UTC)[yanıtla]

Kırmızılar

Daha önceleri İBP'de Vikipedi:İş birliği projesi/Kırmızılar şeklinde bir listemiz vardı. Kırmızılık giderme işbirliklerini daha hedefli hale getiriyordu. Bu çalışmayı yeniden devreye almaya karar verdik. Bunun için Vikipedi:İş birliği projesi/Kırmızılar 2 listesini hazırlamaya başladım. Gündeme aldırmak istediğiniz önerileri ekleyebilirsiniz. Destek veren sayısı hangi maddeleri gündeme getireceğimiz konusunda belirleyici olacak. Mukaddimeileti 07.40, 18 Aralık 2018 (UTC)[yanıtla]

Haftanın projesi sayılar

Haftanın projesinin amacında listelerdeki madde sayısını ZZZ'den XXX'e indirmek yazıyor.Sanırım burada sayılar yazması gerekiyor.Kuzeydeki Büyücü mesaj 10.17, 27 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

İBP puanlamaları

Herkese merhaba, bugünden sonra kullanıcılar isterlerse kendi İBP puanlarını hesaplayıp proje sayfasına ekleyebilecekler. Bununla beraber puanlandırmalar proje sorumluları tarafından kontrol edilecek. Cem 53 mesaj 18.01, 1 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

İBP puanlandırma ve ödül sistemi

Öneri'1'. Bazı ödüller xxxx bayt katkı yapan değil xxxx baytlık madde açan kullanıcılara veriliyor. Bunun nitelikli madde geliştirmek yerine kullanıcıları niceliğe ittiğini düşünüyorum.

Yorum Yorum - Bence bu bir sorun değil. --Elenktra (mesaj) 20.51, 31 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Cevap Cevap - Bu durum kullanıcıları doğrudan yeni maddeler açmaya yönlendiriyor, varolan maddeler es geçiliyor.-- Estin  Giç Giç? 00.14, 1 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum - Madde açma sınırı 5.000 bayt olsa ve ilk 5.000 baytlık kısımdan sonra her 3.000 baytlık ekleme için +10 puan olsa nasıl olur.KuzeydekiBuyucu (mesaj) 09.10, 12 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Öneri'2'. Madde açma ve geliştirme konulu projelerde 3000 baytlık madde açanlara +30 puan veriliyor. Ancak madde önceden açıldıysa 100 baytlık madde dahi olsa 5000 baytlık ekleme yapmadan puan alamıyorsunuz. Burada bir haksızlık var. Bu da gene kullanıcıları bazısı 1-2 cümleden oluşan maddeleri geliştirmek yerine tomarla madde açmaya itiyor. Burada amaç yarışmaktan ziyade adı üstünde İş Birliği yapmak. Elbette arada bu projeler bağlamında tatlı bir rekabet olacaktır ama bu puanlama ve ödüllendirme sisteminin düzeltilmesi lazım.

Yorum Yorum - Katılıyorum, düzenmeli bu kısım. --Elenktra (mesaj) 20.51, 31 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Öneri'3'. Son olarakta bazı ödüller görsel açıdan diğerleriyle fazla uyumsuz, verilen emeğin karşısında daha ağırlığı olan tasarımlar verilebilir. Grafik açısından ben tabiki destek olacağım. Bu konuyu enwiki de baya ciddiye alanlar var, askeriye de olduğu gibi ödüllerin şerit (göğüse takılan) versiyonu var. Böylece yıldızları nereye dolduracağım derdide olmuyor.-- Estin  Giç Giç? 18.53, 31 Mart 2020 (UTC) Yorum Yorum - Neden olmasın? --Elenktra (mesaj) 20.51, 31 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Sorumlular

Diğer sorumlulardan @Estin Giç Giç, @Madrox ve @Mecnun112 sorumluluklarını yerine getirmeyi düşünmüyorlar mı? Yapmayacaklarsanız sorumluluklarınızı, bunlardan vazgeçebilirsiniz, yeni sorumlular seçilir en azından, kötü ya da yanlış bir şey değil :) Mesela ben de bırakabilirim birkaç haftada. Son birkaç haftadır herhangi bir aktiviteniz yok ve tüm iş yükü bana kalmış durumda, yetişmekte zorlanıyorum.--NanahuatlEfendim? 04.57, 15 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]