Johann Martin Schleyer: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0
k →‎Hayat ve çalışmaları: basit imla ve link düzeltmesi
2. satır: 2. satır:


== Hayat ve çalışmaları ==
== Hayat ve çalışmaları ==
Schleyer Oberlauda'da ( Baden ) doğdu. Kendi söylediğine göre, uluslararası bir [[dil]] fikri onun cemaatindeki yarı okur yazar Alman biriyle yaptığı bir konuşmadan çıktı;bu Alman'ın çocuğu Amerika'ya göç etmiş fakat posta ile ulaşılamamıştı çünkü Amerikan Posta Servisi babasının el yazısını okuyamamıştı.
Schleyer Oberlauda'da ( Baden ) doğdu. Kendi söylediğine göre, uluslararası bir [[dil]] fikri onun cemaatindeki yarı okur yazar Alman biriyle yaptığı bir konuşmadan çıktı; bu Alman'ın çocuğu Amerika'ya göç etmiş fakat posta ile ulaşılamamıştı çünkü Amerikan Posta Servisi babasının el yazısını okuyamamıştı.


1856'da görev yaptı. 1867'den 1875'e kadar [[Meßkirch]] yakınlarındaki Krumbach'ta [[Meßkirch|papazlık yaptı]] . Bu sürenin sonunda, [[Kulturkampf]] döneminde [[sosyalizm]]e karşı vaaz verdiği için dört ay hapis cezasına çarptırıldı.
1856'da görev yaptı. 1867'den 1875'e kadar [[Meßkirch]] yakınlarındaki Krumbach'ta [[Meßkirch]] papazlık yaptı. Bu sürenin sonunda, [[Kulturkampf]] döneminde [[sosyalizm]]e karşı vaaz verdiği için dört ay hapis cezasına çarptırıldı.


1875'ten 1885'e kadar [[Konstanz|Litzelstetten'deki]] Ss.Peter ve Paul ilçesinin papazı idi. Daha sonra Litzelstetten'deki ilk yedi yılın hayatının en mutluları arasında olduğunu yazdı.
1875'ten 1885'e kadar [[Konstanz|Litzelstetten'deki]] Ss.Peter ve Paul ilçesinin papazı idi. Daha sonra Litzelstetten'deki ilk yedi yılın hayatının en mutluları arasında olduğunu yazdı.

Sayfanın 00.01, 28 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Johann Martin Schleyer
DoğumMartin Schleyer
18 Temmuz 1831(1831-07-18)
Oberlauda, Baden Büyük Dükalığı
Ölüm16 Ağustos 1912 (81 yaşında)
Konstanz , Alman İmparatorluğu
MeslekKatolik papazı
Tanınma nedeniVolapük'ü icat etmesi
İmza

Martin Schleyer (Almanca: [joˈhan ˈmartiːn ˈʃlaɪ̯ər]) 18 Temmuz 1831 - 16 Ağustos 1912) yapay dil Volapük'ü icat eden bir Alman Katolik papazdı. Resmi adı "Martin Schleyer" idi, Johann adını vaftiz babasını anmak için gayrıresmi olarak ekledi.

Hayat ve çalışmaları

Schleyer Oberlauda'da ( Baden ) doğdu. Kendi söylediğine göre, uluslararası bir dil fikri onun cemaatindeki yarı okur yazar Alman biriyle yaptığı bir konuşmadan çıktı; bu Alman'ın çocuğu Amerika'ya göç etmiş fakat posta ile ulaşılamamıştı çünkü Amerikan Posta Servisi babasının el yazısını okuyamamıştı.

1856'da görev yaptı. 1867'den 1875'e kadar Meßkirch yakınlarındaki Krumbach'ta Meßkirch papazlık yaptı. Bu sürenin sonunda, Kulturkampf döneminde sosyalizme karşı vaaz verdiği için dört ay hapis cezasına çarptırıldı.

1875'ten 1885'e kadar Litzelstetten'deki Ss.Peter ve Paul ilçesinin papazı idi. Daha sonra Litzelstetten'deki ilk yedi yılın hayatının en mutluları arasında olduğunu yazdı.

Bu sırada, esas olarak Katolik şiirlerine adanan Sionsharfe dergisinin editörlüğünü yapmıştır. Mayıs 1879'da bu dergide Volapük hakkında bir makale yayınladı. Bu eskiz 1880'de bir kitap tarafından takip edildi. Dil geniş bir alana yayıldı ve yeni kulüpler tüm Avrupa'da ortaya çıktı. 1885'ten sonra Schleyer, kötü sağlık durumu nedeniyle papazlık görevlerinden emekli olmak zorunda kalmasına rağmen, birkaç yıl sonra Volapük hareketinde hareket dağılana kadar yer aldı.

1894'te Papa Leo XIII onu papalık piskoposu yaptı.

Schleyer, 1912'de Konstanz'da öldü.

Onu aziz ilan etmek için Haziran 2001'de çalıştığı Litzelstetten'da bir kampanya başlatıldı.[1] Lauda'daki Martin-Schleyer-Gymnasium Lauda-Königshofen lisesi onun adını almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Dio Benu 46-2/2002". www.ikue.org. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017.