Game of Thrones (5. sezon): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bjœrn (mesaj | katkılar)
→‎Bölümler: Yazım hataları düzeltildi.
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Bjœrn (mesaj | katkılar)
→‎Bölümler: Yazım ve imla hataları düzeltildi.
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
121. satır: 121. satır:
|yazar=David Benioff ve D. B. Weiss
|yazar=David Benioff ve D. B. Weiss
|seyirci=5.40 milyon<ref>{{Web kaynağı | url = http://tvbythenumbers.zap2it.com/2015/05/27/sunday-cable-ratings-nba-conference-finals-win-night-game-of-thrones-silicon-valley-keeping-up-with-the-kardashians-veep-more/408392/ | başlık = Sunday Cable Ratings: NBA Conference Finals Win Night, 'Game of Thrones', 'Silicon Valley', 'Keeping Up With the Kardashians', 'Veep' & More | soyadı = Bibel | ad = Sara | eser = TV by the Numbers | tarih = 27 Mayıs 2015 | erişimtarihi = 27 Mayıs 2015 | arşivurl = https://web.archive.org/web/20160303220631/http://tvbythenumbers.zap2it.com/2015/05/27/sunday-cable-ratings-nba-conference-finals-win-night-game-of-thrones-silicon-valley-keeping-up-with-the-kardashians-veep-more/408392/ | arşivtarihi = 3 Mart 2016 | ölüurl = no }}</ref>
|seyirci=5.40 milyon<ref>{{Web kaynağı | url = http://tvbythenumbers.zap2it.com/2015/05/27/sunday-cable-ratings-nba-conference-finals-win-night-game-of-thrones-silicon-valley-keeping-up-with-the-kardashians-veep-more/408392/ | başlık = Sunday Cable Ratings: NBA Conference Finals Win Night, 'Game of Thrones', 'Silicon Valley', 'Keeping Up With the Kardashians', 'Veep' & More | soyadı = Bibel | ad = Sara | eser = TV by the Numbers | tarih = 27 Mayıs 2015 | erişimtarihi = 27 Mayıs 2015 | arşivurl = https://web.archive.org/web/20160303220631/http://tvbythenumbers.zap2it.com/2015/05/27/sunday-cable-ratings-nba-conference-finals-win-night-game-of-thrones-silicon-valley-keeping-up-with-the-kardashians-veep-more/408392/ | arşivtarihi = 3 Mart 2016 | ölüurl = no }}</ref>
|özet= Jon, Tormund ve birkaç kişiyle birlikte Çetinocak'a gitmek için ayrılır. Üstat Aemon kısa süre sonra ölür. Gilly, iki kardeş tarafından saldırıya uğrar fakat Sam onu kurtarır. Sansa, Leş'ten Winterfell'dan kaçmak için yardım ister ama Leş bunu Ramsay'e söyler. Melisandre, Stannis'in kazanması için kızını kurban etmesini söyler fakat Stannis bu teklifi iğrenerek reddeder. Jorah ve Tyrion, köle tüccaro Yezzan zo Qaggaz'a satılırlar. İkisi de dövü çukurlarının olduğu yerdedir ve Daenerys de Daznak'ın çukurundaki oyunların antrenmanı için onları izlemeye gelir. Jorah, diğer köleleri yenerek kimliğini açıklar. Daenerys tekrar onu reddederken Tyrion'ı hediye olarak getirdiğini söyler. Dorne'da Myrcella, Jaime'ye Trystane ile evlenmek istediğini ve neden kendisini kurtarması için geldiğini sorar. Olenna, Yüce Rahip ile Loras ve Margaery'nin serbest bırakılmasını talep eder ve reddedilir. Ardından Yüce Rahip, Cersei'yi Lancel ile olan cinsel ilişkisini öğrendiğini ve bu yüzden günahlarından arınması gerektiğini söyleyerek tutuklar.
|özet= Jon, Tormund ve birkaç kişiyle birlikte Çetinocak'a gitmek için ayrılır. Üstat Aemon kısa süre sonra ölür. Gilly, iki kardeş tarafından saldırıya uğrar fakat Sam onu kurtarır. Sansa, Leş'ten Winterfell'dan kaçmak için yardım ister ama Leş bunu Ramsay'e söyler. Melisandre, Stannis'in kazanması için kızını kurban etmesini söyler fakat Stannis bu teklifi iğrenerek reddeder. Jorah ve Tyrion, köle tüccarı Yezzan zo Qaggaz'a satılırlar. İkisi de dövüş çukurlarının olduğu yerdedir ve Daenerys'de Daznak'ın çukurundaki oyunların antrenmanı için onları izlemeye gelir. Jorah, diğer köleleri yenerek kimliğini açıklar. Daenerys tekrar onu reddederken Tyrion'ı hediye olarak getirdiğini söyler. Dorne'da Myrcella, Jaime'ye Trystane ile evlenmek istediğini ve neden kendisini kurtarması için geldiğini sorar. Olenna, Yüce Rahip ile Loras ve Margaery'nin serbest bırakılmasını talep eder ve reddedilir. Ardından Yüce Rahip, Cersei'ye Lancel ile olan cinsel ilişkisini öğrendiğini ve bu yüzden günahlarından arınması gerektiğini söyleyerek tutuklar.
|altçizgirengi=68411C
|altçizgirengi=68411C
}}
}}

Sayfanın 00.18, 24 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Game of Thrones
5. sezon
Game of Thrones beşinci sezon DVD kapağı
Ülke ABD
Bölüm sayısı10
Yayın
KanalHBO
Orijinal yayın tarihi12 Nisan 2015-14 Haziran 2015
Sezon kronolojisi
← Önceki
4. sezon
Sonraki →
6. sezon
Game of Thrones bölümleri

Game of Thrones dizisinin beşinci sezonu HBO kanalı tarafından 12 Nisan 2015 tarihinde yayınlanmaya başladı ve 14 Haziran 2015 tarihinde sezon finali yayınlandı.[1] HBO tarafından beşinci ve altıncı sezon onayları Nisan 2014'te verildi.[2] Beşinci sezon, George R. R. Martin tarafından yazılan Buz ve Ateşin Şarkısı adlı seriden Kargaların Ziyafeti adlı dördüncü kitabı, Ejderhaların Dansı adlı beşinci kitaptan Kılıçların Fırtınası adlı üçüncü kitaptan, ayrıca daha yayınlanmayan Kış Rüzgarları adlı altıncı kitaptan bazı kısımları içerir.[3][4][5] Sezondaki bazı sahnelerde ayrıca Martin'in kitaplarında olmayan özgün içerik de kullanılmıştır.[6] Bu sezon ayrıca Emmy Ödülleri'nde 24 adaylıktan 12'sini kazanarak rekor kırmıştır.[7]

Konu

Meereen'de "Harpiya'nın Oğulları" adlı örgüt, Daenerys Targaryen'ın yönetimine karşı sivilleri ve Lekesizleri öldürmeye başlar. Ayrıca Barristan Selmy'yi öldürürler. Bunları durdurma çabası içinde Daenerys, dövüş çukurlarını tekrar açtırır. Tyrion Lannister, Varys ile birlikte Pentos'a ulaşır ve Meereen'e yolculukları başlar. Önce Volantis'e giderler ve burada Jorah Mormont, Tyrion'ı kaçırır ve Daenerys'e götürmek için Meereen'e doğru giderler. Daenerys Tyrion'ı danışmanı olarak yanına alır ve Jorah'ı yine sürgüne gönderir. Harpiya'nın Oğulları'nın durması için çukurları açan Daenerys, suikast planının ortasında kalır ve Jorah onu kurtarır. Çukurun ortasına gelen Drogon, birkaç Harpiya'yı yaktıktan sonra Daenerys onun sırtına atlar ve Meereen'den uzaklaşır. Bir süre sonra bilmediği bir yerde etrafını Dothraki atlıları sarar. Jorah ve Daario Naharis, Daenersy'i arama çalışmalarını başlatırken Tyrion, Varys, Missandei ve Gri Solucan ise Meereen'in yönetimini üstlenir.

Duvar'da Stannis Baratheon, ihanet suçundan Mance Rayder'ı canlı canlı yaktırır. Stannis, Jon Snow'a, Winterfell'ı yönetmesi ve Boltonlara karşı yanında savaşması için meşrulaştırma teklif eder fakat Jon reddeder. Gece Nöbetçileri'nin yeni Lord Kumandanı olan Jon Snow, Yabanıllar ile birlikte anlaşma yapar. Çetinocak'a Yabanıllarla giden Jon, burada Ak Gezenlerin saldırısına uğrar. Ölen birçok Yabanıl, Ak Gezen olarak dirilir. Jon Kara Kale'ye döndüğünde Samwell Tarly ve Gilly, Eski Şehir'e doğru yola çıkarlar. Üstat Aemon ise hayatını kaybeder. Gece Nöbetçileri'nden bazıları ise Jon Snow'un, Yabanıllarla olan ilişkisi için kendisini hain olarak görürler. Jon'u hançerleyerek ölüme terk ederler.

Vadi'de Serçeparmak, Robin Arryn'i Royce Hanesi'nin gözetimine bırakır ve Sansa Stark'ı da Winterfell'a götürmek için yola çıkar. Brienne, Catelyn Stark'a ettiği yemin için hala Stark kızlarını arar ve yaveri Podrick ile beraber kızları takip ederler. Winterfell'da Sansa ve Leş birlik olurlar, Ramsay Bolton ile evlenen Sansa ise fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kalır. Ramsay'in Sansa'ya tecavüzünü zorla izleyen Leş ise Bran ve Rickon'un ölmedidiğini Sansa'ya açıklar. Ardından ikisi de kale duvarlarından atlayıp kaçarlar.

Kuzey'deki kampında Sannis, Melisandre'nin görüşleri üzerine Shireen'i canlı yakarak Işığın Tanrısı'na kurban eder. Bunun üzerine annesi Selyse ise ağaçta asılı halde bulunur. Baratheon'un birlikleri Winterfell'a saldırır fakat Bolton'un ordusu onları durdurur. Savaş esnasında Stannis, Brienne Tarth tarafından öldürülür. Melisandre ise Kara Kale'ye geri döner.

Kralın Şehri'nde Lancel Lannister, din yandaşı örgüt olan İnanç'a katılır. Margaery Tyrell ve Tommen Baratheon'ın düğününün ardından Cersei Lannister, oğlu Tommen üzerindeki hakimiyetini kaybetmeye başlar. Bunun üzerine İnanç'ı şehre getirip onları kontrol etmeye çalışır. Yedi Tanrı'nın İnancı olan örgüt, bir anda şehirdeki tüm günahkarları temizlemeye başlar. Ayrıca Loras Tyrell'i de homoseksüellikten tutuklarlar. Örgüt, Loras'ı hücrede tutarken Margaery ve Cersei'nin günahları da ortaya çıkınca İnanç'ın kontrolü herkesin üstünde artar. Lancel ile cinsel ilişkisi ortaya çıkan Cersei'nin günahlarından arınması için şehri boydan boya çıplak halde gezdirirler.

Dorne'da Oberyn Martell'in gayrimeşru kızları, Kum Yılanları, Lannisterlara karşı intikam duygusuyla dolup taşarlar. Bronn ve Jaime Lannister'ın Dorne'a ulaşması sonucu Myrcella Baratheon'u kaçırma girişimleri başarısız olur. Oberyn'in ağabeyi Doran Martell, Ellaria Sand'in Jaime'ye Myrcella'yı Kralın Şehri'ne götürmesi için izin verdiğini öğrenir. Myrcella'nın Trystane Martell'e olan sadakati sonucu, Tystane Martell, kralın Küçük Konseyi'ne katılır. Kralın Şehri'ne giden yolda Myrcella, Ellaria tarafından zehirlenerek ölür.

Arya Stark, Braavos'a ulaşır ve burada Yüzsüz Adam olmak için eğitimlere başlar. Kendisini tamamen kimseleştirmek isteyen Arya, Jaqen H'ghar'ın kuralları dışına çıkıp listesindeki Meryn Trant'ı da öldürür. Tapınaktan yanlış yüzü çalması üzerine kör olur.

Bölümler


genel

sezon
Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihiABD seyircisi
(milyon)
411"The Wars to Come"Michael SlovisDavid Benioff ve D. B. Weiss12 Nisan 20158.00 milyon[8]
Geçmişe dayalı bir sahnede; genç Cersei, arkadaşıyla beraber bir cadıya giderek gelecekte yerini daha güzel ve genç birine bırakacağını öğrenir. TYwin'in katlinden sonra Cersei, Jaime'ye Tyrion'ı koruduğu için kızgındır. Lancel Lannister, İnanç üyesi olarak döner. Pentos'da Tyrion, Varys'in Meereen'e gidip Daenerys'in iddiasına katılmayı onaylar. Meereen'de "Harpiya'nın Oğulları" bir Lekesizi öldürür. Hizdahr zo Loraq ve Daario Nahaaris, Daenerys'i dövüş çukurlarının açılması için ikna etmeye çalışır. Vadi'de Serçeparmak, Robin'i Royce Hanesi'ne emanet ederek Sansa ile ebraber oradan ayrılır. Brienne Tarth ve Podrick Payne onları izler. Duvar'da Stannis, Roose Bolton ile gerçekleşecek savaşında Yabanılların kendi arkasında olmasını ister. Jon Snow, Mance Rayder'i ikna edemeyince Stannis canlı halde Mance'i yaktırır. Jon ise acısına bir son vermek için Mance Rayder'i okla vurur.
422"The House of Black and White"Michael SlovisDavid Benioff ve D. B. Weiss19 Nisan 20156.81 milyon[9]
Arya Braavos'a ulaşır ve Siyah ve Beyaz'ın evine (diğer adıyla Çok Yüzlü Tanrı'nın Tapınağı) kabul edilir. Jaime, Cersei'ye Dorne'a gidip Myrcella'yı alacağını ve yanında Bronn'u da götüreceğini söyler. Podrick Payne, Serçeparmak ve Sansa'yı bir handa görür. Brienne, Sansa'yı annesine ettiği yemin için koruyacağını söyler fakat Sansa reddeder. Stannis, Jon Snow'a Gece Nöbetçileri'nin kendisine yardımı doğrultusunda Winterfell lordu olmasını teklif eder. Samwell, Jon'u lord kumandan olması için aday gösterir ve Üstat Aemon'ın son oyuyla kazanır. Daenerys, esir aldığı Harpiya üyesinin bir köle tarafından öldürüldüğünü öğrenince köleyi herkesin gözü önünde idam ettirir. Piramitinin balkonuna çıktığında Drogon'u görür.
433"High Sparrow"Mark MylodDavid Benioff ve D. B. Weiss26 Nisan 20156.71 milyon[10]
Tommen'ın yeni eşi Margaery, Cersei'yi Casterly Kayası'na göndermek için onu ikna etmeye çalışır. Baelish, Sansa Stark'ı Winterfell'a götürüp niyetinin Rosse Bolton'un oğlu Ramsay ile evlenmesini ve bu sayede Sansa'nın elinde Kuzey'in ve ayrıca Vadi'nin yönetimi olacağını söyler. Jon Snow, Stannis'in teklifini kabul etmez. Siyah ve Beyaz'ın Evi'nde Arya Stark, kişisel eşyalarını nehre atar fakat kılıcı İğne'yi saklar. Kara Kale'de Jon, Janos Slynth'in kendi emirlerine karşı çıkması üzerine onu infaz eder. Lancel, Yüksek Rahip'in Serçeparmak'ın evinde günah işlediğini iddia eder. Cersei, Yüce Rahip ile konuşmaya karar verir. Tyrion ve Varys, Volantis'e varırlar ve bir handa dinlenirler. Jorah Mormont ise Tyrion'ı kaçırır.
444"Sons of the Harpy"Mark MylodDave Hill3 Mayıs 20156.82 milyon[11]
İnanç askerleri Loras Tyrell'i tutuklar. Margary buna kızsa da Tommen sesini çıkaramaz. Melisandre Jon Snow'u baştan çıkarmaya çalışır. Winterfell yakınlarında Baelish, Cersei'den Kralın Şehri'ne dönmesi için mektup alır. Sansa'yı Ramsay Bolton'a teslim eder. Kum Yılanları, gemi kaptanının Jaime'yi Dorne'a getirdiğini öğrenir. Ellaria, Kum Yılanları'nı Oberyn'in intikamı için Myrcella'yı kaçırıp öldürmeleri için ikna eder. Jorah, Tyrion Lannister'ı Daenerys'e tutsak olarak götürüp kendisini affettirmek için plan yapar. Meereen'de Hizdahr zo Loraq, Daenerys'e dövüş çukurlarını açmasını teklif eder. Harpiya saldırısı sonucu Gri Solucan ağır yaralanırken Sör Barristan öldürülür.
455"Kill the Boy"Jeremy PodeswaBryan Cogman10 Mayıs 20156.56 milyon[12]
Brienne ve Podrick, Winterfell yakınlarında, Leş ile birlik olmuş Sansa'ya mesaj iletmeye çalışır. Duvar'da Jon, Yabanılların Gece Nöbetçileri ile beraber hareket edeceğini söyler. Jon, Tormund ile birlikte Çetinocak'a gidip oradaki Yabanılları da getirmeyi kabul eder. Stannis'in ordusu, Winterfell'a gitmek için hareket eder. Yanlarında Selyse ve Shireen'i de götürür. Meereen'de Gri Solucan iyileşmeye başlar. Daenerys, Sör Barristan'ın üzerine ejderhaları Viserion ve Rhaegal'i soylu Meereenliler ile besler. Ardından dövüş çukurlarını açmayı, Hizdahr zo Loraq ile barış getirmek için evlenmeyi kabul eder. Denizde Tyrion ve Jorah, Valyria'dan geçerken bir grup taşlaşmış adam tarafından saldırıya uğrar. Kaçmayı başarırlar fakat Jorah gri hastalığa yakalanır.
466"Unbowed, Unbent, Unbroken"Jeremy PodeswaBryan Cogman17 Mayıs 20156.24 milyon[13]
Jaqen, Siyah ve Beyaz'ın Evi'nde Arya'yı ölen insanların yüzlerinin olduğu bir odaya götürür. Jaime ve Bronn, Su Bahçeleri'ne ulaşır, Myrcella'yı bulurlar fakat Kum Yılanları tarafından saldırıya uğrarlar. Saldırı, Dorne'lu muhafızlar tarafından sona erer. Jorah ve Tyrion, köle tacirlerinin eline düşer, Tyrion tacirleri kendilerini Meereen'deki dövüş çukurlarına götürmek için ikna eder. Petyr, Cersei'ye Roose'un Sansa ve Ramsay ile evlendirme planının olduğundan bahseder. Eğer evlenirse Winterfell ve Vadi'nin ele geçileceğini, bunu engellemenin kendi elinde olduğunu ve karşılığında Kuzey'in Koruyucusu unvanını istediğini söyler. Olenna, Kralın Şehri'ne gelir ve Cersei ile Loras'ın serbest bırakılması hakkında konuşur. Loras'ın yargılanması esnasında Loras ve Margaery, Loras'ın homoseksüelliğini inkar eder fakat Olyvar bunu kanıtlar. Margaery, yalancı şahitlikten tutuklanır. Winterfell'da Ramsay, Sansa ile evlenir ve Leş'in gözü önünde Sansa'ya tecavüz eder.
477"The Gift"Miguel SapochnikDavid Benioff ve D. B. Weiss24 Mayıs 20155.40 milyon[14]
Jon, Tormund ve birkaç kişiyle birlikte Çetinocak'a gitmek için ayrılır. Üstat Aemon kısa süre sonra ölür. Gilly, iki kardeş tarafından saldırıya uğrar fakat Sam onu kurtarır. Sansa, Leş'ten Winterfell'dan kaçmak için yardım ister ama Leş bunu Ramsay'e söyler. Melisandre, Stannis'in kazanması için kızını kurban etmesini söyler fakat Stannis bu teklifi iğrenerek reddeder. Jorah ve Tyrion, köle tüccarı Yezzan zo Qaggaz'a satılırlar. İkisi de dövüş çukurlarının olduğu yerdedir ve Daenerys'de Daznak'ın çukurundaki oyunların antrenmanı için onları izlemeye gelir. Jorah, diğer köleleri yenerek kimliğini açıklar. Daenerys tekrar onu reddederken Tyrion'ı hediye olarak getirdiğini söyler. Dorne'da Myrcella, Jaime'ye Trystane ile evlenmek istediğini ve neden kendisini kurtarması için geldiğini sorar. Olenna, Yüce Rahip ile Loras ve Margaery'nin serbest bırakılmasını talep eder ve reddedilir. Ardından Yüce Rahip, Cersei'ye Lancel ile olan cinsel ilişkisini öğrendiğini ve bu yüzden günahlarından arınması gerektiğini söyleyerek tutuklar.
488"Hardhome"Miguel SapochnikDavid Benioff ve D. B. Weiss31 Mayıs 20157.01 milyon[15]
Cersei günahlarını itiraf etmeyi reddeder. Arya, Lana adlı kılığa bürünür. Jaqen, Arya'dan birini zehirleyip öldürmesini ister. Leş, Sansa'ya Ramsay'den kaçışın olmadığını ve kardeşlerinin sahte ölümlerini düzenlediğini söyler. Ramsay babasına Stannis'e göndermesi için yirmi iyi adam ister. Meereen'de Tyrion, Daenerys'e Jorah'ın yanında olması gerektiğini söylese de Daenerys tekrar Jorah'ı kovar. Jorah, Yezzan'ın yanına giderek dövüş çukurlarında dövüşmek istediğini söyler. Daenerys, Tyrion'ı konseyine kabul eder. Jon ve Tormund, Çetinocak'a gider ve oradaki beş bin Yabanılı gemilerle Duvar'a götürüp kendilerine katılması için ikna eder. Bu esnada Çetinocak, wightlar ve Ak Gezenler tarafından saldırıya uğrar. Jon, Valyria çeliğinden yapılmış kılıcıyla Ak Gezeni öldürür. Jon ve sağ kalanlar kayıklarla denize açılırken Gece Kralı ellerini kaldırarak ölen herkesi diriltir ve Ak Gezen yapar.
499"The Dance of Dragons"David NutterDavid Benioff & D. B. Weiss7 Haziran 20157.14 milyon[16]
Kar fırtınası esnasında Stannis'in kampı, Ramsay'in yirmi adamı sayesinde yerle bir olur. Kampın erzakları ve cephaneleri ağır zarar görmüştür. Melisandre, Winterfell'ı ele geçirmek için kral kanına sahip birini kurban etmesi gerektiği konusunda ısrar eder. Stannis, kızı Prenses Shireen'i canlı canlı yaktırır. Jon ve Yabanıllar Duvar'a geri döner. Dorne'da Prens Doran, Jaime'ye Myrcella ile beraber Kralın Şehri'ne gitmesi için izin verir fakat bir şartı vardır. Trystane Martell de küçük konseye girecektir. Meereen'de Daznak'ın çukurunda dövüşler başlar. Daenerys, dövüşenler arasında Jorah'ı da görür. Jorah, Daenerys'in arkasındaki suikastçiye mızrak fırlatması sonucu otalık karışır ve birden Harpiya'nın Oğulları seyirci arasından çıkmaya başlar. Daenerys ve yanındakiler çukurun içine indiklerinde umutsuzca ölümü beklerken bir anda Drogon gelir ve suikastçileri yakarak öldürür. Harpiya'nın Oğulları, ejderhayı mızraklarla yaralasa da Daenerys Drogon'un sırtına atlar ve Meereen'den uçarak uzaklaşır.
5010"Mother's Mercy"David NutterDavid Benioff ve D. B. Weiss14 Haziran 20158.11 milyon[17]
Sam, Gilly ve bebeğini alıp üstat olmak için Eski Şehir'e doğru yola çıkar. Selyse, kızının ölümüne dayanamayarak kendini asar. Stannis'in de kuvvetlerinin yarısı kaçmıştır. Çarpışma esnasında ciddi kayıplar verir ve son olarak Brienne Tarth, Stannis'i öldürür.Melisandre ise Kara Kale'ye kaçar. Leş, Myranda'yı öldürür ve Sansa ile beraber Winterfell'dan kaçmak için kale duvarından atlar. Cersei, Lancel ile yattığını itiraf eder ve şehir içinde kalabalık onu aşağılarken çıplak halde yürümeye zorlanır. Kale içine ağlayarak girdiğinde küçük konsey onu karşılar, Qyburn ise onu yeni kral muhafızlarının yeni üyesi ile tanıştırır. Jaime, Myrcella, Bronn ve Trystane Dorne'dan ayrılır. Myrcella, babasının Jaime olduğunu uzun zamandır bildiğini Jaime'ye söyler, ardından Ellaria tarafından zehirlenip öldürülür. Arya, listesindeki Sör Mery Trant'ı öldürür. Jaqen, bunun Çok Yüzlü Tanrı'dan çalınmış bir hayat olduğunu söyler. Arya da kör olur. Varys, Meeereen'e ulaşır ve Tyrion, Gri Solucan ve Missandei ile beraber şehri yönetirken Jorah ve Daario ise Daenerys'i aramaya başlar. Kara Kale'de aralarında Alliser ve Olly'nin de olduğu bir grup nöbetçi, Jon'u hain olmakla suçlar ve hançerleyerek ölüme terk eder.

Oyuncular

Peter Dinklage (Tyrion Lannister)
Emilia Clarke (Daenerys Targaryen)
Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister)
Natalie Dormer (Margaery Tyrell)
Maisie Williams (Arya Stark)
Jonathan Pryce (The High Sparrow)
Alexander Siddig (Doran Martell)

Ana kadro

Konuk oyuncular

Prodüksiyon

Oyuncu seçimi

Beşinci sezon için seçilen oyuncular Indira Varma (Ellaria Sand), Michiel Huisman (Daario Naharis), Nathalie Emmanuel (Missandei), Dean-Charles Chapman (Tommen Baratheon), Tom Wlaschiha (Jaqen H'ghar) ve Michael McElhatton (Roose Bolton) ana kadroya eklendi.[18]

Senaryo

Bu sezon, George R. R. Martin'in yazdığı seriden bağımsız olarak daha çok orijinal içerik barındırıp kitaptan bağımsız olarak ilerlemiştir.[19][20][21][22][23] David Benioff ile olan bir röportajda Sophie Turner'ın oyunculuk gelişimi için Benioff: "Bu karaktere (Sansa Stark) bu kadar dramatik sahneleri vermemizin sebebi, çocuk aktörlerin bile büyük izleyici kitlelerinin izlemesine rağmen parça parça büyümeleri. Sansa ve Arya'nın da kendi özel yanları var. İkisinin de hikayeleri gittikçe karanlıklaştı. Ufacık bir mucizeyle bu kadar büyük oyunculuk sergilemeleri olağanüstü," dedi.[24]

Müzik

Beşinci sezonun müzikleri Ramin Djawadi tarafından bestelendi ve 9 Haziran 2015'te dijital olarak ve 17 Temmuz 2015'te CD olarak soundtrack albüm yayınlandı.[25]

Sızıntılar

11 Nisan'da sezonun ilk dört bölümü internet paylaşım sitelerine sızdı.[26] TorrentFreak sitesine göre 18 milyon farklı IP adresi, sızan bölümleri indirirken ilk haftada toplam 32 milyon indirme gerçekleşti.[27]

Kaynakça

  1. ^ Hibberd, James (8 Ocak 2015). "'Game of Thrones' season 5 premiere date revealed". Entertainment Weekly. 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2015. 
  2. ^ Goldman, Eric (8 Nisan 2014). "Game of Thrones Renewed for Season 5 and Season 6". IGN. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2014. 
  3. ^ Kain, Erik (12 Nisan 2015). "Why Season 5 Of 'Game Of Thrones' Is The Most Important Yet For HBO". Forbes. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015. 
  4. ^ Hibberd, James (18 Haziran 2014). "'Game of Thrones' showrunners talk season 5: 'There will be Dorne'". Entertainment Weekly. 12 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2014. 
  5. ^ "Game of Thrones Episodes: EP510: Mother's Mercy". Westeros.org. 19 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2015. 
  6. ^ "Game of Thrones Season 5: Inside the Episode #9 (HBO)". HBO. 7 Haziran 2015. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 
  7. ^ Prudom, Laura (20 Eylül 2015). "'Game of Thrones' Sets Record for Most Emmy Wins in a Year". Variety. Erişim tarihi: 21 Eylül 2015. 
  8. ^ Bibel, Sara (14 Nisan 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, 'Silicon Valley', 'MTV Movie Awards', 'Mad Men', 'Veep', 'The Royals' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2015. 
  9. ^ Kondolojy, Amanda (21 Nisan 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Tops Night + NBA Playoffs, 'Real Housewives of Atlanta,' 'Naked and Afraid' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2015. 
  10. ^ Bibel, Sara (28 Nisan 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, NBA Playoffs, 'Real Housewives of Atlanta', 'Silicon Valley', 'Mad Men' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2015. 
  11. ^ Kondolojy, Amanda (5 Mayıs 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Tops Night + 'Real Housewives of Atlanta', 'Silicon Valley' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2015. 
  12. ^ Bibel, Sara (12 Mayıs 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, NBA Playoffs, 'Silicon Valley', 'Mad Men', 'The Royals', 'Veep' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2015. 
  13. ^ Kondolojy, Amanda (19 Mayıs 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Tops Night + 'Keeping Up With the Kardashians', 'Mad Men' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015. 
  14. ^ Bibel, Sara (27 Mayıs 2015). "Sunday Cable Ratings: NBA Conference Finals Win Night, 'Game of Thrones', 'Silicon Valley', 'Keeping Up With the Kardashians', 'Veep' & More". TV by the Numbers. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2015. 
  15. ^ Kondolojy, Amanda (2 Haziran 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Tops Night + 'Keeping Up With the Kardashians', 'Silicon Valley', 'Naked and Afraid' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2015. 
  16. ^ Bibel, Sara (9 Haziran 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Wins Night, 'Silicon Valley', 'Naked & Afraid', 'Married to Medicine', 'Veep' & More". TV by the Numbers. 4 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 
  17. ^ Kondolojy, Amanda (16 Haziran 2015). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones' Tops Night + 'Silicon Valley', NASCAR, 'Botched' & More". TV by the Numbers. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  18. ^ Hibberd, James (7 Şubat 2014). "'Game of Thrones' scoop: See who's becoming a series regular". Entertainment Weekly. 5 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2014. 
  19. ^ Kim, Monica (17 Mart 2015). "Game of Thrones Season Five Outpaces the Book Series: Here's What You Need to Know". Vogue. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2015. 
  20. ^ Ackerman, Spencer (9 Nisan 2015). "Canon fodder: which version of Game of Thrones will you champion?". The Guardian. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2015. 
  21. ^ McNutt, Myles (26 Nisan 2015). "Game Of Thrones (experts): "High Sparrow" A changed return to Winterfell charts a new course for Sansa". The A.V. Club. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2015. 
  22. ^ Busis, Hilary; Francich, Darren (27 Nisan 2015). "Game of Thrones TV Book Club Sansa! Ramsay! Talking the Big Changes in 'High Sparrow'". Entertainment Weekly. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2015. 
  23. ^ Kain, Eric (26 Nisan 2015). "'Game Of Thrones' Season 5, Episode 3 Review: High Sparrow, Bye Sparrow". Forbes. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2015. 
  24. ^ Hibbard, James (26 Nisan 2015). "Game of Thrones producers explain changing Sansa's storyline". Entertainment Weekly. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2015. 
  25. ^ Schick, Michael (10 Haziran 2015). "'Game of Thrones' season 5 soundtrack available digitally today". Hypable. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  26. ^ Bagshaw, Eryk (12 Nisan 2015). "Game of Thrones: First four episodes of season five leaked". The Sydney Morning Herald. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015. 
  27. ^ Ernesto (22 Nisan 2015). "Game of Thrones Piracy Surges to New High". TorrentFreak. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar