Sharpe's Company: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
91. satır: 91. satır:
[[Kategori:Sharpe (Televizyon dizisi)]]
[[Kategori:Sharpe (Televizyon dizisi)]]
[[Kategori:1994 televizyon bölümleri]]
[[Kategori:1994 televizyon bölümleri]]

[[Kategori:1990'larda tarihî filmler]]
[[Kategori:1990'larda tarihî filmler]]

Sayfanın 16.52, 22 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Sharpe’s Company
YönetmenTom Clegg
YapımcıMalcolm Craddock
Muir Sutherland
SenaristCharles Wood
OyuncularSean Benn
Daragh O’Malley
Assumpta Serna
Hugh Fraser
Michael Byrne
Pete Postlethwaite
MüzikDominic Muldowney
John Tams
CinsiTelevizyon filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1994 İngiltere ITV
Süre100 dakika
Dilİngilizce
Önceki filmSharpe’s Eagle
Devam filmiSharpe's Enemy

Sharpe's Company, Bernard Cornwell’in aynı adlı roman dizisinden televizyona uyarlanan Sharpe adlı film dizisinin üçüncü bölümüdür. İngiliz ITV kanalında ilk olarak 1994 yılında gösterilen filmde Sean Bean ve Daragh O'Malley başrollerdedir.

Konusu

1812 yılında Yarımada Savaşı sürmektedir. General Arthur Wellesley (Hugh Fraser) Portekiz’den Fransa işgalindeki İspanya’ya girmeye hazırlanır. Ancak önünde iki önemli engel vardır. Bu engellerden Ciudad Rodrigo alınırken South Essex Alayının komutanı Albay Lawford ağır yaralanınca Yüzbaşı Richard Sharpe (Sean Bean) önemli bir dostun desteğini kaybeder.

Komutayı alan yeni subay Albay Windham (Clive Francis) kendi subaylarını getirir ve Sharpe yüzbaşı rütbesini kaybeder ve cephe gerisi angarya işlerine çekilir. Keskin nişancılarının komutası ise bu rütbeyi satın alan Yüzbaşı Rymer (Marc Warren) ve Sharpe’ın Hindistan seferlerinden düşmanı olan Çavuş Obediah Hakeswill’e (Pete Postlethwaite) geçer.

Bölgeye gelir gelmez Hakeswill tarafından cinsel tacize uğrayan Sharpe’ın sevgilisi İspanyol gerilla komutanı Teresa (Assumpta Serna), Sharpe’a yeni doğan kızlarından bahseder ve çocuğun Badajoz’da ailesiyle kaldığını söyler. Şehir İngiliz Ordusunun önündeki ikinci engeldir. Teresa Fransızların elindeki şehrin alınması için bilgi toplamak üzere casus olarak şehre girer.

Sharpe’ın varlığını fark eden Hakeswill, subayların değerli eşyalarını çalarak Sharpe’ın sağ kolu konumundaki Onbaşı Harper’ın (Daragh O'Malley) eşyaları arasında koyar. Bu şekilde Harper’ın kırbaç cezasına çarptırılmasını sağlar. Fransızlarla girilen bir çarpışmada Sharpe’a ateş eden Hakeswille yanlışlıkla genç bir asteğmeni öldürür.

Artık kuşatma altındaki şehirden kaçan bir casus Teresa’dan Sharpe’a iletilmek üzere bir mektup getirir. Mektupta Teresa sevgilisine şehir alındığında yağmacı askerlere karşı kendisinin ve çocuklarının güvenliğini sağlayabilmesi için bulunduğu yeri tarif eder. Mektubu çalmayı başaran Hakeswill, şehrin kanlı çarpışmalar sonucu düşmesiyle beraber Sharpe’dan önce Teresa’yı bulmaya çalışır.

Tarihi konular

Filmde özellikle tarihi çok kanlı bir muharebe olarak geçmiş olan Badajoz Kuşatması ayrıntılı ele alınır. Çok iyi savunulan müstahkem bir konumda olan şehre yapılan ilk saldırı ve saldırıya katılan askerlerin psikolojisi filmde işlenmiştir. İlk saldırıyı yapan askerler ve subaylar o dönemde Forlorn hope olarak adlandırılırdı. Felemenkçe verloren hoop sözcüğünden türetilen ve anlamı ölmesine kesin gözüyle bakılanlar veya yitip gidenler olarak Türkçeye çevrilebilecek bu birlik, ihtimal az da olsa başarı kazanması durumunda doğrudan terfi olanağı sağladığı için bazı askerler ve subaylar tarafından tercih edilmekteydi.

Oyuncular

Oyuncu Rolü
Sean Bean Yüzbaşı Richard Sharpe
Daragh O'Malley Onbaşı Patrick Harper
Assumpta Serna Komutan Teresa Moreno
Clive Francis Albay Windham
Nicholas Jones Albay Fletcher
Michael Byrne Binbaşı Nairn
Hugh Fraser Sir Arthur Wellesley
Michael Cochrane Sir Henry Simmerson
Pete Postlethwaite Çavuş Obediah Hakeswill
Michael Mears Er Francis Cooper
John Tams Er Daniel Hagman
Jason Salkey Er Harris
Lyndon Davies Er Ben Perkins

Dış bağlantılar