Sosyoteknik sistem: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
Manco Capac (mesaj | katkılar)
Vikipediye katkı
 
Manco Capac (mesaj | katkılar)
k Manco Capac kullanıcısı Sosyo-teknik sistem sayfasını Sosyoteknik sistem sayfasına taşıdı: böyle daha iyi
(Fark yok)

Sayfanın 12.55, 22 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Sosyoteknik sistem, işyerlerinde insanlar ve teknoloji arasındaki etkileşimi tanıyan karmaşık örgütsel çalışma tasarımını inceleyen örgütsel gelişim alanındaki bir yaklaşımdır. Terim aynı zamanda toplumun karmaşık altyapıları ile insan davranışı arasındaki etkileşimi ifade eder. Bu anlamda toplumun kendisi ve alt yapılarının çoğu karmaşık sosyoteknik sistemlerdir. Sosyoteknik sistemler terimi, II. Dünya Savaşı döneminde Londra'daki Tavistock Enstitüsü'ndeki Eric Trist, Ken Bamforth ve Fred Emery tarafından İngiliz kömür madenlerindeki işçilerle yaptıkları çalışmalara dayanmaktadır.[1] Sözkonusu çalışmlarda, kullanılan teknoloji ile örgütün çeşitli yönleri arasındaki ilişkiler incelenmiş ve teknoloji ile sosyal sistemin etkileşim içinde oldukları ve bunlardan birinin tek başına belirleyici olmadığı gözlenmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Saadet Kuru Çetin (2012). "Sosyo-Teknik Sistem Kuramı Ve Sosyo-Teknik Sistem Kuramının Eğitime Yansımaları". CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi. 10 (2). ss. 52-63. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  2. ^ Burhanettin DÖNMEZ (1998). "Sosyo-Teknik Sistem Modeli Açısından Türkiye'nin Eğitim Yönetiminde Değişme Çabaları Ve Yöneticinin Konumu)" (PDF). VII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi (9-11 Eylül 1998), Sakarya Üniversitesi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020.