Diff'rent Strokes: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bercaio (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Bercaio (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
56. satır: 56. satır:
}}
}}


'''''Diff'rent Strokes''''', 3 Kasım 1978'den 4 Mayıs 1985'e kadar [[NBC]] kanalında, 27 Eylül 1985'ten 7 Mart 1986'ya kadar [[American Broadcasting Company|ABC]] kanalında yayınlanan ABD yapımı [[durum komedisi]] (sitcom) dizisi. Dizide [[Gary Coleman]] ve [[Todd Bridges]], zengin dul iş adamı Phillip Drummond ([[Conrad Bain]]) ve kızı Kimberly ([[Dana Plato]]) tarafından dolandırılan ve [[Harlem]]'li [[Afrikalı Amerikalılar|Afrikalı Amerikalı]] Arnold ve Willis Jackson karakterlerini canlandırırlar.<ref>{{haber kaynağı |başlık=Diff'rent Strokes: Complete First Season|eser=DVD Talk|url=https://www.dvdtalk.com/reviews/12268/diffrent-strokes-complete-first-season/|erişimtarihi=16 Ağustos 2010}}</ref><ref>{{haber kaynağı|başlık=Diff'rent Strokes: The Complete Second Season|eser=DVD Talk|url=https://www.dvdtalk.com/reviews/20017/diffrent-strokes-the-complete-second-season/|erişimtarihi=16 Ağustos 2010}}</ref> İlk sezon ve ikinci sezonun yarısında [[Charlotte Rae]] de Drummond'ların hizmetlisi Mrs. Edna Garrett rolüyle dizide yer aldı ve daha sonra kendi durum komedisi ''[[The Facts of Life (dizi)|The Facts of Life]]''{{'}}a geçti. İkinci hizmetli Adelaide Brubaker rolünü [[Nedra Volz]], üçüncü hizmetli Pearl Gallagher rolünü, daha sonra başrole alınan [[Mary Jo Catlett]] aldı. Coleman, Bridges ve Plato'yu birer şöhret haline getiren dizi, [[ırkçılık]], [[madde bağımlılığı]], [[alkolizm]], [[otostop]], [[Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma|adam kaçırma]] ve [[çocuk istismarı]] gibi temaların dramatik bir şekilde işlendiği "[[çok özel bölüm]]ler"iyle bilinmektedir. Başrol oyuncuları, hayatlarının daha sonraki dönemlerinde yasal sorunlarla ve madde bağımlılığıyla yüzleşti; Plato ve Coleman sırasıyla 1999 ve 2010'de olmak üzere erken ölümleriyle gündeme geldi.
'''''Diff'rent Strokes''''', 3 Kasım 1978'den 4 Mayıs 1985'e kadar [[NBC]] kanalında, 27 Eylül 1985'ten 7 Mart 1986'ya kadar [[American Broadcasting Company|ABC]] kanalında yayınlanan ABD yapımı [[durum komedisi]] (sitcom) dizisi. Dizide [[Gary Coleman]] ve [[Todd Bridges]], zengin dul iş adamı Phillip Drummond ([[Conrad Bain]]) ve kızı Kimberly ([[Dana Plato]]) tarafından evlat edinilen [[Harlem]]'li [[Afrikalı Amerikalılar|Afrikalı Amerikalı]] Arnold ve Willis Jackson karakterlerini canlandırırlar.<ref>{{haber kaynağı |başlık=Diff'rent Strokes: Complete First Season|eser=DVD Talk|url=https://www.dvdtalk.com/reviews/12268/diffrent-strokes-complete-first-season/|erişimtarihi=16 Ağustos 2010}}</ref><ref>{{haber kaynağı|başlık=Diff'rent Strokes: The Complete Second Season|eser=DVD Talk|url=https://www.dvdtalk.com/reviews/20017/diffrent-strokes-the-complete-second-season/|erişimtarihi=16 Ağustos 2010}}</ref> İlk sezon ve ikinci sezonun yarısında [[Charlotte Rae]] de Drummond'ların hizmetlisi Mrs. Edna Garrett rolüyle dizide yer aldı ve daha sonra kendi durum komedisi ''[[The Facts of Life (dizi)|The Facts of Life]]''{{'}}a geçti. İkinci hizmetli Adelaide Brubaker rolünü [[Nedra Volz]], üçüncü hizmetli Pearl Gallagher rolünü, daha sonra başrole alınan [[Mary Jo Catlett]] aldı. Coleman, Bridges ve Plato'yu birer şöhret haline getiren dizi, [[ırkçılık]], [[madde bağımlılığı]], [[alkolizm]], [[otostop]], [[Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma|adam kaçırma]] ve [[çocuk istismarı]] gibi temaların dramatik bir şekilde işlendiği "[[çok özel bölüm]]ler"iyle bilinmektedir. Başrol oyuncuları, hayatlarının daha sonraki dönemlerinde yasal sorunlarla ve madde bağımlılığıyla yüzleşti; Plato ve Coleman sırasıyla 1999 ve 2010'de olmak üzere erken ölümleriyle gündeme geldi.


==Geçmiş==
==Geçmiş==
97. satır: 97. satır:


===Yardımcı oyuncular===
===Yardımcı oyuncular===
Outside of the Drummond household, there were a large number of supporting characters seen over the years. Phillip's slightly dotty sister Sophia ([[Dody Goodman]]) was regularly seen in the fourth season, playing matchmaker for her brother in hopes of getting Phillip to marry again. Dudley Johnson ([[Shavar Ross]]) was Arnold's new best friend, who, like Arnold, was also adopted, with whom he shared many memorable childhood scrapes. Some of these were important or serious storylines under the "very special episode" heading, which ''Diff'rent Strokes'' popularized (see below). Ted Ramsey ([[Le Tari]]) was Dudley's adoptive father, who turned up occasionally. In the third season, [[Janet Jackson]] played Willis' girlfriend, Charlene DuPrey. She was a frequent recurring character until the sixth season, when Charlene and Willis decided to [[break up]], but remain friends. Other classmates and friends of Arnold seen over time included Robbie Jason ([[Steven Mond]]) and snobby Lisa Hayes (Nikki Swasey), who initially was sweet on Arnold, but later came to despise him, leading to hatred between the pair and many squabbles. Miss Chung ([[Rosalind Chao]]) was Arnold's teacher. In the fall of 1985, when the series moved to ABC for the seventh season, Arnold, Dudley and Lisa entered high school, where they gained a new friend in Charlie ([[Jason Hervey]]). An oft-mentioned character, spanning the entire show's run, was "The Gooch," a notorious bully at Arnold's school. First mentioned in the first-season episode "The Fight," which revolves around his bullying of Arnold, his name is mentioned in numerous episodes (and his bullying of Arnold returned as the center of several plots), with Arnold's frequent descriptions of him as a burly, troublesome brute, forever looking for trouble but not very intelligent, but the character never actually appeared on screen. In the seventh season, after years of harassing Arnold (and later Sam), the Gooch was finally defeated by Arnold's neighbor and nemesis Carmella, a [[Foreign exchange student]].
Drummond ailesi dışında, dizide birçok yardımcı rol de yer almaktadır. Phillip'in kaçık kız kardeşi Sophia ([[Dody Goodman]]), dördüncü sezonda kardeşi için sık sık çöpçatanlık girişimlerinde bulunur. Dudley Johnson ([[Shavar Ross]]), Arnold'ın en yakın arkadaşı olup yine onun gibi evlatlıktır ve bazı ortak anıları paylaşırlar. Bu anılardan bazıları, dizi tarafından meşhur edilen "çok özel bölüm"lerde işlenmiştir. Ted Ramsey ([[Le Tari]]), Dudley'nin kendisini evlat edinen babasını oynar. Üçüncü sezonda [[Janet Jackson]] Willis'in kız arkadaşı Charlene DuPrey'i canlandırır. Jackson, bu ilişkinin bittiği altıncı sezona kadar sürekli oyunculardan biri oldu. Arnold'ın yer yer gözüken okul arkadaşları arasında Robbie Jason ([[Steven Mond]]) ve sonradan aralarının bozulduğu Lisa Hayes (Nikki Swasey) de yer alır. Miss Chung ([[Rosalind Chao]]), Arnold'ın öğretmenidir. 1985 sonbaharında, dizi son sezonu için ABC'ye taşındığında, Arnold, Dudley ve Lisa liseye başlarlar ve burada yeni arkadaşları Charlie ([[Jason Hervey]]) ile tanışırlar. Dizi boyunca sıkça adı geçen, Arnold'ın okulundaki zorba "The Gooch" karakteri, ilk sezonun "The Fight" bölümünde diziye dahil olur. Sıkça Arnold'a zorbalık yapan karakterin adı birçok bölümde ana tema olarak işlenir. Arnold'ın tasvirine göre irikıyım, kaba, sürekli belasını arayan ama çok da zeki olmayan bu karakter, hiçbir bölümde ekranda görünmemiştir. Karakter, yıllarca Arnold'ı ve sonrasında Sam'i rahatsız etmesinin ardından, yedinci sezonda Arnold'ın [[Öğrenci değişim programı|değişim programıyla gelen]] komşusu ve ezeli düşmanı Carmella tarafından yenilir.


==Bölümler==
==Bölümler==

Sayfanın 12.53, 20 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Diff'rent Strokes
Başlık ekranı
TürDurum komedisi
Geliştiren
Yazar
Yönetmen
Başrol
Tema müziği bestecisi
Açılış müziği"It Takes Diff'rent Strokes"
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Diliİngilizce
Sezon sayısı8
Bölüm sayısı189
Yapım
Yönetici yapımcı
Yapımcı
  • Howard Leeds
  • Herbert Kenwith (1. sezon)
  • Martin Cohan (1–6. sezon)
  • Ben Starr (2–4. sezon)
  • Bruce Taylor (7. sezon)
  • Al Aidekman
  • Richard Gurman (8. sezon)
MekânMetromedia Square
Hollywood, Kaliforniya (1978–82)
Universal City Studios
Universal City, Kaliforniya (1982–85)
ABC Television Center
Hollywood, Kaliforniya (1985–86)
KameraÇoklu kamera
Gösterim süresi24 dakika
Yapım şirketiTandem Productions
(1978–1986)
Embassy Television
(1985–1986)
(8. sezon)
Dağıtımcı firmaEmbassy Telecommunications
Columbia Pictures Television 1989-1995
Columbia TriStar Television
Sony Pictures Television 2002-günümüz
Yayın bilgileri
KanalNBC
(1978-1985)
ABC
(1985-1986)
Görüntü formatıRenkli
Ses formatıMono
Yayın tarihi3 Kasım 1978 (1978-11-03) - 7 Mart 1986 (1986-03-07)
Kronoloji
İlişkili programlarThe Facts of Life
Hello, Larry

Diff'rent Strokes, 3 Kasım 1978'den 4 Mayıs 1985'e kadar NBC kanalında, 27 Eylül 1985'ten 7 Mart 1986'ya kadar ABC kanalında yayınlanan ABD yapımı durum komedisi (sitcom) dizisi. Dizide Gary Coleman ve Todd Bridges, zengin dul iş adamı Phillip Drummond (Conrad Bain) ve kızı Kimberly (Dana Plato) tarafından evlat edinilen Harlem'li Afrikalı Amerikalı Arnold ve Willis Jackson karakterlerini canlandırırlar.[2][3] İlk sezon ve ikinci sezonun yarısında Charlotte Rae de Drummond'ların hizmetlisi Mrs. Edna Garrett rolüyle dizide yer aldı ve daha sonra kendi durum komedisi The Facts of Life'a geçti. İkinci hizmetli Adelaide Brubaker rolünü Nedra Volz, üçüncü hizmetli Pearl Gallagher rolünü, daha sonra başrole alınan Mary Jo Catlett aldı. Coleman, Bridges ve Plato'yu birer şöhret haline getiren dizi, ırkçılık, madde bağımlılığı, alkolizm, otostop, adam kaçırma ve çocuk istismarı gibi temaların dramatik bir şekilde işlendiği "çok özel bölümler"iyle bilinmektedir. Başrol oyuncuları, hayatlarının daha sonraki dönemlerinde yasal sorunlarla ve madde bağımlılığıyla yüzleşti; Plato ve Coleman sırasıyla 1999 ve 2010'de olmak üzere erken ölümleriyle gündeme geldi.

Geçmiş

Dizi aslen daha önceleri reklamlarda oynayan ve sonra yapımcıların dikkatini çeken çocuk aktörler Bain (1978 yılında Maude dizisinin yapımı birdenbire durdurulunca) ve Coleman'ı aracı olarak kullanan bir proje olarak düşünüldü. Dizinin bu iki aktörün karakterlerini de barındıran ilk taslağının başlığı, her ne kadar Drummond'un evi Harlem'e toplu taşımayla 15 dakika uzaklıkta olsa da, 45 Minutes from Harlem (Türkçe: "Harlem'den 45 Dakika Uzakta") olarak düşünüldü.[4] Proje geliştirildikçe, Coleman'ın karakterine bir ağabey eklendi. Ayrıca Bain'in karakterine bir kız çocuğu ve hizmetli karakterleri eklendi. Boksçu Muhammed Ali'nin 1966 yılında meşhurlaştırdığı "Different strokes for different folks" (Türkçe: "Farklı halklara farklı vuruşlar") sözüne istinaden dizinin adı Diff'rent Strokes olarak belirlendi ve Ali bizzat ikinci sezonda konuk oyuncu olarak yer aldı.[5] Coleman, Arnold Jackson rolüne; Bridges onun ağabeyi Willis rolüne getirildi. Harlem'li yoksul bir ailenin iki çocuğu olan karakterlerin annesi, ölmeden önce zengin dul iş adamı Phillip Drummond'un (Bain) yanında çalışmıştır; Drummond daha sonra bu ikiliyi evlat edinir. Çocuklar Drummond, kızı Kimberly (Plato) ve hizmetçisiyle beraber kalırlar. Dizi boyunca üç hizmetli rol almıştır: Edna Garrett (Rae), Adelaide Brubaker (Volz) ve Pearl Gallagher (Catlett). Aile, New York 697 Park Avenue'da bir çatı katı suitinde yaşar. Arnold karakteri, "What'chu talkin' 'bout, Willis?" (Türkçe: "Sen neden bahsediyorsun, Willis?") sözünü meşhur etmiştir. İlk bölümler tipik aile sorunlarına değinir. Bölümler ilerledikçe hafif durum komedisi temalarından kopmasa da, madde bağımlılığı, alkolizm, otostop, çocuk istismarı gibi birçok ciddi konuya da yer verir.

1-4. sezonlar (1978-1982)

İlk sezon çoğunlukla sıradan olmayan bu ailenin gündelik yaşamını işler. Adı jenerikte geçtiği halde, Plato bazı bölümlerde okulda olduğu gerekçe gösterilerek oynamadı. Bu karakter, sezonun daha sonraki bölümlerinde ve ikinci sezonda daha sık ekranda yer alır. İlk sezon sırasında, Arnold'ın okulundaki acımasız ve irikıyım zorba görünmez karakter "The Gooch"tan (Türkçe: Apış Arası) bahsedilir. İlk defa "The Fight" bölümünde yer alan bu karakter, Arnold'a yaptığı zorbalıklarla tanınır. The Gooch, birçok diğer bölümün odak noktası olduğu gibi, adından dizi boyunca birçok kez bahsedilir. Edna Garrett karakterini canlandıran Rae, ilk sezonun 13 bölümü boyunca dizide yer alsa da, sonrasında kaybolur. Oyuncu, hemen sonra Kimberly'nin okulunda geçen kendi yan projesi The Facts of Life'ta oynamaya başlamıştır. Kimberly bu yeni projede rol almasa da, zaman zaman iki dizi arasında geçiş karakterleri mevcuttur. Rae'nin ikinci sezon sonlarında "The Rivals" bölümüyle ayrılışından sonra, hizmetli rolünü, yaşlı ve huysuz Adelaide Brubaker karakterini oynamak üzere Volz üstlendi. Jenerikte adı hiçbir zaman geçmese de, Volz sıkça yarı-düzenli bir karakter olarak dizide yer aldı. İkinci sezonda Arnold'ın en yakın arkadaşı Dudley (Shavar Ross) (başta Dudley Ramsay, sonra Dudley Johnso olarak) karakteri diziye katıldı. Dudley, dizi boyunca birçok bölümde sıkça yer aldı. Dördüncü sezonda, Phillip'in kaçık kız kardeşi Sophia rolünü oynamak üzere Dody Goodman diziye dahil oldu. Yine yarı-düzenli olarak dizide bulunan bu karakter, Adelaide'ın yerine birçok hikayedeki yaşlı karakter rolünü üstlendi.

5-6. sezonlar (1982-1984)

5. sezonda, hizmetli rollerinden üçüncü ve sonuncusu Pearl Gallagher'ı oynamak üzere Catlett projeye dahil oldu. Pearl, son sezona kadar hemen hemen her bölümde yer aldı. Altıncı sezon ortalarında Plato hamile kalınca, diziye hamileliğinin uyarlanmasını istedi. Başta bu kabul edilse de, dizi yönetimi bu durumu Plato'nun basında sıkça geçen madde bağımlılığı gerekçe gösterilerek reddetti. Sonuç olarak oyuncunun oynadığı Kimberly karakteri Paris'te okumaya gönderilerek diziden çıkarıldı. Plato, son iki sezonda düzenli oyuncu olarak yer almadı, fakat zaman zaman konuk oyuncu olarak göründü. Bu süreçte reytingler düşmeye başlayınca, yeni karakterler eklenerek yeni hikayelerin yaratılması amaçlandı. Dixie Carter ve Danny Cooksey, yeni boşanmış bir televizyon aerobik eğitmeni Margaret "Maggie" McKinney ve oğlu Sam'i canlandırmak üzere projeye dahil edildi.[6] Carter, altıncı sezon ortalarında katıldı; karakter Kaliforniya'ya gidince Drummond ve ailesi onun peşine düşer ve bu hikayenin sonunda Sam de diziye dahil olur. Phillip daha sonra Maggie'ye aşık olur ve evlenirler. Düğüne diziden ayrılmış olan Dudley, Aunt Sophia, Adelaide ve Mrs. Garrett gibi karakterler de katılır.

7. sezon (1984-1985)

Yedinci sezonda, Carter ve Cooksey jeneriğe dahil edildi (Carter'ın isminin yanına "özel" hatbı getirildi) ve hikayede yeni kurgulara gidildi; Phillip artık evli ve mutlu bir adam olarak tasvir edilmektedir. Plato hamileliği sebebiyle başrolde yer almasa da sezon finali "A Special Friend"de konuk oyuncu olarak yer alır. Aynı zamanda, evde Sam karakteriyle beraber yeni bir "kader arkadaşı"nın bulunması, Arnold'ın hoşuna gider ve sonraki hikayelerde ikili sıklıkla yakın ilişkiler içinde kalır; Willis daha geri plana düşer. Bu sezonda Todd Bridges başrolde gösterilse de, bazı bölümlerde rol almaz. Ek olarak, Arnold'ın okul hayatına odaklanan hikayelere daha çok yer verilir. Değişiklikler NBC'nin umduğu reyting artışını sağlayamadı. Carter yedinci sezon sonunda ayrıldı ve sonraki sezonda yerine Mobley getirildi.

8. sezon (1985-1986)

1985 baharında NBC, düşük reytingleri sebep göstererek diziyi rafa kaldırma kararı aldı. ABC kanalı, diziyi kendi çatısı altında alarak, Cuma akşamları yayınlanmak üzere sekizinci sezonu hazırladı. Bu sezonda, Maggie McKinney Drummond'ı canlandırmak üzere Mobley alındı. Mobley, daha önce ikinci sezonda "Teacher's Pet" bölümünde Drummond'ın bir başka sevgilisi rolünü oynadığı gibi, Maggie karakteri için asıl düşünülen isimdir. Ancak kendisiyle Bain arasındaki yaş farkı nedeniyle bu karardan vazgeçilmiştir.[7] ABC, 19 bölümü yayınladıktan sonra projeyi tamamen rafa kaldırarak 7 Mart 1986'daki bir finalle diziyi bitirdi. Dizi, Haziran ayında ABC'nin yaza özel yeniden yayınlarına dahil edildi.

Oyuncular

Phillip Drummond, bütün bölümlerde oynayan tek isimdir. Arnold Jackson, beş bölümde yer almadı: dördüncü sezondaki "First Day Blues" ve "The Team" ile yedinci sezondaki "The Gymnasts", "Sam Adopts a Grandparent" ve "Baseball Blues" bölümleri.

Yardımcı oyuncular

Drummond ailesi dışında, dizide birçok yardımcı rol de yer almaktadır. Phillip'in kaçık kız kardeşi Sophia (Dody Goodman), dördüncü sezonda kardeşi için sık sık çöpçatanlık girişimlerinde bulunur. Dudley Johnson (Shavar Ross), Arnold'ın en yakın arkadaşı olup yine onun gibi evlatlıktır ve bazı ortak anıları paylaşırlar. Bu anılardan bazıları, dizi tarafından meşhur edilen "çok özel bölüm"lerde işlenmiştir. Ted Ramsey (Le Tari), Dudley'nin kendisini evlat edinen babasını oynar. Üçüncü sezonda Janet Jackson Willis'in kız arkadaşı Charlene DuPrey'i canlandırır. Jackson, bu ilişkinin bittiği altıncı sezona kadar sürekli oyunculardan biri oldu. Arnold'ın yer yer gözüken okul arkadaşları arasında Robbie Jason (Steven Mond) ve sonradan aralarının bozulduğu Lisa Hayes (Nikki Swasey) de yer alır. Miss Chung (Rosalind Chao), Arnold'ın öğretmenidir. 1985 sonbaharında, dizi son sezonu için ABC'ye taşındığında, Arnold, Dudley ve Lisa liseye başlarlar ve burada yeni arkadaşları Charlie (Jason Hervey) ile tanışırlar. Dizi boyunca sıkça adı geçen, Arnold'ın okulundaki zorba "The Gooch" karakteri, ilk sezonun "The Fight" bölümünde diziye dahil olur. Sıkça Arnold'a zorbalık yapan karakterin adı birçok bölümde ana tema olarak işlenir. Arnold'ın tasvirine göre irikıyım, kaba, sürekli belasını arayan ama çok da zeki olmayan bu karakter, hiçbir bölümde ekranda görünmemiştir. Karakter, yıllarca Arnold'ı ve sonrasında Sam'i rahatsız etmesinin ardından, yedinci sezonda Arnold'ın değişim programıyla gelen komşusu ve ezeli düşmanı Carmella tarafından yenilir.

Bölümler

SezonBölüm
sayısı
Orijinal yayın tarihiDiğer
Başlangıç tarihiBitiş tarihiKanalDereceReytingİlişkili
1243 Kasım 1978 (1978-11-03)4 Mayıs 1979 (1979-05-04)NBC2719.9Yok
22621 Eylül 1979 (1979-09-21)26 Mart 1980 (1980-03-26)2620.3Yok
32212 Kasım 1980 (1980-11-12)13 Mayıs 1981 (1981-05-13)1720.7Fantasy Island
Trapper John, M.D.
42629 Ekim 1981 (1981-10-29)20 Mayıs 1982 (1982-05-20)YokYokYok
5242 Ekim 1982 (1982-10-02)14 Mayıs 1983 (1983-05-14)YokYokYok
6241 Ekim 1983 (1983-10-01)12 Mayıs 1984 (1984-05-12)YokYokYok
72429 Eylül 1984 (1984-09-29)4 Mayıs 1985 (1985-05-04)YokYokYok
81927 Eylül 1985 (1985-09-27)7 Mart 1986 (1986-03-07)ABCYokYokYok

Çok özel bölümler

Nancy Reagan on the set of Diff'rent Strokes

Diff'rent Strokes was also known for its many "very special episodes," most notably an anti-drug episode ("The Reporter") that featured First Lady Nancy Reagan, who promoted her "Just Say No" campaign and "The Bicycle Man," a two-part episode that guest starred Gordon Jump as a pedophile who lures Arnold and Dudley into his bicycle shop and attempts to molest them. Another episode involved a con artist (played by Whitman Mayo) posing as a relative of Arnold and Willis in an attempt to get access to the inheritance they were left by a former neighbor. Another episode ("Skin Deep or True Blue") involved Kimberly's new boyfriend, Roger Morehouse, not allowing his sister, Emily (Melora Hardin), to go to their school's costume ball with Willis because he is black. A less serious episode ("Green Hair") had Kimberly's hair turning green from acid rain. In a two-part episode on the dangers of hitchhiking ("The Hitchhikers"), Kimberly and Arnold (who were out in the cold weather and didn't have money for cab or bus fare) were abducted by a serial kidnapper-rapist (played by Woody Eney), who initially acted as a good Samaritan by giving the two of them a ride and inviting them to his apartment. After the man's true nature became known, Arnold escaped to look for help and the man nearly raped Kimberly before the police arrived to arrest him. At the end of the episode, Bain (in an out-of-character PSA) spoke about what to do if real life situations as the one portrayed on the show were to occur. Two notable episodes dealt with the consequences of alcoholism. In the first, season 5's "A Drinking Problem," Willis moves out of the penthouse to live with Jerry (Lawrence Monoson) who abuses alcohol. In the second, season 7's "Cheers to Arnold," Arnold must deal with Ricky (Robert Jayne), a classmate whom he catches drinking a thermos of alcohol in the school bathroom. In the final season (when the sitcom moved from NBC to ABC), the one-hour season opener ("Sam's Missing") revolved around Sam being kidnapped by Donald Brown (Royce D. Applegate), a bereaved father hoping to replace his own dead son, Tommy. In other notable episodes, such as season 8's "Bulimia," the family discovered that Kimberly was suffering from bulimia. In another episode, season 7's "A Special Friend," Arnold and Sam met Karen, a street performer. After a performance, she has an epileptic seizure and Sam thinks she's dying. The boys then feel uncomfortable around her and when they begin making jokes about her seizures, they find out that housekeeper Pearl herself has epilepsy but, unlike Karen, controls her seizures by taking medication.

Yan ürünler

The Facts of Life (1979-1988) is a spin-off of Diff'rent Strokes featuring Drummond's former maid Mrs. Garrett, who had accepted a job as the housemother for a dormitory at Eastland, an all-girls private school that Kimberly was attending. In a late first-season episode of Strokes ("The Girls School," which served as the "backdoor pilot" of Facts), Mrs. Garrett took Kimberly to the school with the intent of helping her sew costumes for a school play. While there, Mrs. Garrett met Kimberly's classmates and was offered the job as "dorm mother." She declines in this episode, but come fall, clearly had a change of heart. The Diff'rent Strokes cast appeared in the first episode of The Facts of Life (at one point, Drummond asks Mrs. Garrett "Are you sure we can't change your mind to come back to us?"). The success of the spin-off led to several Strokes/Facts crossovers in the ensuing years. While not a spin-off, Hello, Larry (1979-1980) had a connection to Strokes as it was established in a crossover episode that Phillip Drummond and Larry Alder (McLean Stevenson) were old Army buddies and Mr. Drummond had bought the company that owned the radio station where Larry worked as a talk show host. The episode "Almost American" (A.K.A. "Night School"), was the pilot for a potential spin-off series.[8] Additionally, Arnold appeared on the Silver Spoons episode "The Great Computer Caper" and the Amazing Stories episode "Remote Control Man."

Daha sonraki projelerde karakterler

In 1994, Coleman appeared in an episode of Married... with Children ("How Green Was My Apple"), playing a building code inspector whom Al Bundy (Ed O'Neill) called to report an illegal driveway. When Kelly (Christina Applegate) recognizes him, he denies any connection to Arnold Jackson, but utters his catchphrase to Al, "What'chu talkin' about, Bundy?" In 1996, Coleman and Bain reprised their roles for the series finale of The Fresh Prince of Bel-Air entitled "I, Done Part II," where they consider buying the Banks mansion, they reference Willis by name before meeting Will Smith's character, leading to Coleman uttering a variation of his catchphrase, "What'chu talkin' about, Will?"

Popüler kültür

In 2004, Coleman appeared on the second season of The Surreal Life and was pressured to quote his famous catchphrase by Vanilla Ice.[9][10] He also guest-starred as himself on The Wayans Bros., The Ben Stiller Show, Drake & Josh, The Jamie Foxx Show, The Parkers, Robot Chicken and The Simpsons.

Diff'rent Strokes sonrası

Following the cancellation of Diff'rent Strokes in 1986, Coleman, Bridges and Plato encountered difficulty in obtaining acting jobs. All three experienced various legal problems while Bridges and Plato also struggled with drug addictions, all of which were documented in the press. The press and fans of the series blamed the cast's personal problems and faltering careers on what was eventually dubbed the "curse of Diff'rent Strokes" by various tabloids.[11]

Gary Coleman

In 1989, three years after the series ended, Coleman sued his parents and his former manager over misappropriation of his trust fund. Although he was awarded over $1,000,000 in the decision, he filed for bankruptcy in 1999. In 1998, Coleman was charged with assault after he punched a woman while working as a security guard at a shopping mall. In 2001, Coleman (still working as a security guard) was videotaped trying to stop a vehicle from entering the mall. The driver ridiculed him and released the tape to be broadcast on numerous television shows.[12] In 2007, Coleman was cited for disorderly conduct in Provo, Utah, for having a "heated discussion" with a woman.[13] On May 26, 2010, Coleman, who had battled health problems since childhood caused by congenital kidney disease, was admitted to Utah Valley Regional Medical Center in Provo after falling and hitting his head after suffering a seizure. Coleman was then placed on life support after suffering an intracranial hemorrhage and died on May 28 from complications of his injury at age 42.[14]

Dana Plato

During the series' sixth season, Plato became pregnant and her character was written out of the series (though she would go on to make guest appearances for the final two seasons). In 1984, she married the father of her child, musician Lanny Lambert, but the couple divorced in 1990. Due to financial difficulties and her growing addiction to drugs and alcohol, Plato relinquished custody of her son, Tyler, to Lambert. In an attempt to boost her faltering career, Plato posed for Playboy in June 1989, but her appearance in the magazine did not help her land acting jobs.[11] By 1990, Plato was living in Las Vegas. Despite having made $25,000 an episode while on the series, she was often broke and was working as a cashier at a dry cleaning store.[15] In February 1991, she was arrested after robbing a Las Vegas video store armed with a pellet gun. She was arrested the following year for forging prescriptions for Valium.[16] In 1998, she appeared in a softcore pornographic film entitled Different Strokes: The Story of Jack and Jill...and Jill, which was intended to capitalize on her Diff'rent Strokes fame.[11] After her arrests, Plato publicly admitted that she struggled with an addiction to drugs and alcohol.[17] Plato died of a drug overdose in 1999 at age 34. Her death was ruled a suicide.[18] Her son, Tyler, would later die by suicide in 2010.

Todd Bridges

After the series ended, Bridges developed an addiction to cocaine. In February 1988, he was arrested and charged with the attempted murder of a drug dealer at a crack house in South Central Los Angeles. He was acquitted in November 1989.[19] Bridges was also arrested on a concealed weapon charge and possession of cocaine.[11] In 1994, he was arrested after allegedly ramming someone's car after an argument.[20] After years of battling his drug addiction, Bridges became sober in the early 1990s.[21] He now travels across the United States, touring schools and discussing the dangers of drug use.[22] Bridges has continued acting in films and television. His more high-profile role was as Monk, a shell-shocked Vietnam veteran, conspiracy theorist, and nephew of Chris' boss Doc on the sitcom Everybody Hates Chris.[23] With Rae's death in 2018 at the age of 92, Bridges is now the only living member of the original cast.

Yarı belgesel filmler

Two unofficial docudramas were produced about the show:

  • In 2000, Fox broadcast a one-hour television movie, After Diff'rent Strokes: When the Laughter Stopped. This film, which starred unknown actors, focused on Plato's life after the show, leading to her suicide. Bridges guest starred in this film as a drug dealer who sold drugs to a younger version of himself.[24]
  • On September 4, 2006, NBC aired a television drama titled Behind the Camera: The Unauthorized Story of Diff'rent Strokes. This film, which chronicles the rise and decline of the sitcom's child stars, also features recent interview clips with Coleman and Bridges. The two also star in the movie as themselves (briefly) in the final scene, standing by Plato's grave.[25]

Ev medyası

Sony Pictures Home Entertainment has released Seasons 1 and 2 of Diff'rent Strokes on DVD in Region 1 & 4. Season 1 was also released in Regions 2 & 5 on October 6, 2008.[26] On September 29, 2009, a "Fan Favorites" DVD was released. This is a one disc compilation consisting of eight episodes from Season 2.[27]

On April 6, 2012, it was announced that Shout! Factory had acquired the rights to the series; they subsequently released the third season on DVD on July 17, 2012.[28] Season 4 was released on November 20, 2012.[29] Season 5 was released on April 4, 2017.[30] Season 6 was released on July 25, 2017.[31] Season 7 was released on February 27, 2018.[32] Season 8 was released on May 29, 2018.[33]

On August 27, 2013, it was announced that Mill Creek Entertainment had acquired the rights to various television series from the Sony Pictures library, including Diff'rent Strokes.[34] They subsequently re-released the first and second seasons on DVD on July 15, 2014.[35]

DVD name No. of
episodes
Release dates
Region 1 Region 4
The Complete First Season 24 September 14, 2004
July 15, 2014 (re-release)
November 22, 2006
The Complete Second Season 26 January 31, 2006
July 15, 2014 (re-release)
November 4, 2008
The Complete Third Season 22 July 17, 2012 N/A
The Complete Fourth Season 26 November 20, 2012 N/A
The Complete Fifth Season 24 April 4, 2017 N/A
The Complete Sixth Season 23 July 25, 2017 N/A
The Complete Seventh Season 24 February 27, 2018 N/A
The Complete Eighth Season 19 May 29, 2018 N/A

Ayrıca bakınız

Şablon:Portal

Kaynakça

  1. ^ "Bob Brunner, 'Happy Days' writer, dies". Variety. 8 Kasım 2012. Erişim tarihi: 27 Kasım 2012. 
  2. ^ "Diff'rent Strokes: Complete First Season". DVD Talk. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2010. 
  3. ^ "Diff'rent Strokes: The Complete Second Season". DVD Talk. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2010. 
  4. ^ Weiner, Ed; Editors of TV Guide (1992). The TV Guide TV Book: 40 Years of the All-Time Greatest Television Facts, Fads, Hits, and History. New York: Harper Collins. s. 174. ISBN 0-06-096914-8.  Geçersiz |url-erişimi=registration (yardım)
  5. ^ "10 things you never knew about 'Diff'rent Strokes'". MeTV. 6 Şubat 2018. 
  6. ^ "TV Playbook: Let's Add a Kid!". IGN. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2010. 
  7. ^ "The Durant Daily Democrat – Google News Archive Search". google.com. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  8. ^ "Almost American". IMDb. 19 Nisan 2019. 
  9. ^ "Ron Jeremy: Gary Coleman Hated Saying "Whatchu Talkin' Bout" Line". US Magazine. 30 Mayıs 2010. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  10. ^ "Vanilla Ice – I'm Going to Gary Coleman's Memorial". tmz.com. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  11. ^ a b c d Sporkin, Elizabeth (25 Mart 1991). "Diff'rent Strokes, Fallen Stars". People. 35 (11). ISSN 0093-7673. 
  12. ^ Murphy, Daniel (21 Mart 2008). "The Five Lowest Moments of Gary Coleman's Career". Esquire. 10 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008. 
  13. ^ "Former Child Star Gary Coleman Cited for Disorderly Conduct in Parking Lot Spat". Fox News. 1 Ağustos 2007. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008. 
  14. ^ "Gary Coleman critically hurt after falling and hitting his head". The Sydney Morning Herald. 27 Mayıs 2010. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  15. ^ Gliatto, Tom (24 Mayıs 1999). "Little Girl Lost". People. 51 (9). ISSN 0093-7673. 
  16. ^ "Dana Plato, 34, Star of 'Diff'rent Strokes'". New York Times. 10 Mayıs 1999. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  17. ^ "The 'Diff'rent Strokes' curse isn't a joke". Los Angeles Times. 28 Mayıs 2010. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  18. ^ "Child star Dana Plato's life ends with overdose". CNN.com. 9 Mayıs 1999. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008. 
  19. ^ "Jury Acquits Todd Bridges Of Charges Of Attempted Murder, Manslaughter". Jet. 77 (8). Johnson Publishing Company. 27 Kasım 1989. ss. 36–67. ISSN 0021-5996. 
  20. ^ "Todd Bridges arrested, charged after tiff involving vehicle". Jet. 10 Şubat 1997. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008. 
  21. ^ Abramovitch, Seth (16 Ocak 2013). "Todd Bridges on TV Dad Conrad Bain: 'He Treated Me Better Than My Own Father'". hollywoodreporter.com. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  22. ^ "Diff'rent Strokes Facts of Life: Where Are They Now?". abcnews.go.com. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008. 
  23. ^ Bauder, David (31 Mayıs 2010). "Troubled lives for 'Diff'rent Strokes' stars". today.com. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  24. ^ "Long Island News from the Long Island Press". Long Island News from the Long Island Press. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  25. ^ McDonough, Kevin (4 Eylül 2006). "Refried nostalgia, overcooked comedy". recordonline.com. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  26. ^ Diff'rent Strokes – Complete Season 1
  27. ^ "Diff'rent Strokes – Front/Rear Box Art, Episode List for Sony's 'Diff'rent: Fan Favorites' DVD". TVShowsonDVD.com. 3 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2009. 
  28. ^ Lambert, David (6 Nisan 2012). "Diff'rent Strokes – 'Season 3' DVDs! Whatchoo Talkin' 'Bout, Shout! Factory?". tvshowsondvd.com. 13 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  29. ^ Lambert, David (13 Ağustos 2012). "Diff'rent Strokes – 'The Complete 4th Season' is Scheduled by Shout! for DVD". tvshowsondvd.com. 13 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  30. ^ Lambert, David (6 Ocak 2017). "Diff'rent Strokes – And Together We'll Be Fine!: 'The Complete 5th Season' on DVD". tvshowsondvd.com. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  31. ^ Mr. T! Dixie Carter! David Hasselhoff! Janet Jackson! 'The Complete 6th Season 2017-04-06 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  32. ^ Diff'rent Strokes - 'The Complete 7th Season' is Coming in 2018 from Shout! The penultimate season of the sitcom is expected at the end of February
  33. ^ Diff'rent Strokes - Shout! Announces a DVD Release for 'The Complete 8th and Final Season' The show's last 19 episodes in May, including a short return of Dana Plato as 'Kimberly'
  34. ^ "Site News DVD news: Mill Creek Licenses 52 TV Shows from Sony for Low-Cost DVD Release - TVShowsOnDVD.com". tvshowsondvd.com. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 
  35. ^ "Diff'rent Strokes DVD news: Box Art for Diff'rent Strokes - Seasons 1 & 2 - TVShowsOnDVD.com". tvshowsondvd.com. 25 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

Şablon:Portal bar