Vesikalı Yarim: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0
69. satır: 69. satır:


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
* Çok Tuhaf Çok Tanıdık, Vesikalı Yarim Üzerine (Hazırlayanlar: Nilgün Abisel, Umut Tümay Arslan, Pembe Behçetoğulları, Ali Karadoğan, Semire Ruken Öztürk, Nejat Ulusay), Metis Yayınları 2005. (ISBN 975-342-502-3) [http://www.metiskitap.com/Scripts/Catalog/Book.asp?ID=1880]
* Çok Tuhaf Çok Tanıdık, Vesikalı Yarim Üzerine (Hazırlayanlar: Nilgün Abisel, Umut Tümay Arslan, Pembe Behçetoğulları, Ali Karadoğan, Semire Ruken Öztürk, Nejat Ulusay), Metis Yayınları 2005. (ISBN 975-342-502-3) [https://web.archive.org/web/20070927193403/http://www.metiskitap.com/Scripts/Catalog/Book.asp?ID=1880]


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 08.24, 3 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Vesikalı Yarim
Filmin sinema afişi
YönetmenÖmer Lütfi Akad
YapımcıŞeref Gür
Hürrem Erman
SenaristSafa Önal
(Sait Faik Abasıyanık'ın Menekşeli Vadi adlı öyküsünden uyarlanmıştır.)
OyuncularTürkân Şoray
İzzet Günay
Ayfer Feray
Semih Sezerli
Behçet Nacar
Selahattin İçsel
Aydemir Akbaş
MüzikMetin Bükey
Görüntü yönetmeniAli Uğur
DağıtıcıŞeref Film
Yapım yılı1968, Türkiye
Süre88 dakika
DilTürkçe

Vesikalı Yarim, 1968 yapımı siyah-beyaz Lütfi Akad filmi. Hüzünlü bir aşk hikâyesini anlatan film, özgün sinema diliyle, Türk sinemasının klasiklerinden sayılmaktadır.

Film, manav Halil'le pavyon şarkıcısı Sabiha'nın aşk öyküsünü doğal ve çarpıcı diyaloglarla anlatır. Dönemin diğer Türk filmlerine göre karakterler ve olaylar, gerçeğe daha yakındır. Film, Türkân Şoray'ın 1958 de başladığı sinema hayatında 1967 yılında çevirdiği Ana filmiyle aldığı ödülden sonraki ikinci büyük ödül aldığı filmdir ve oyuncunun gelecekte hem Türk sinemasının en iyi oyuncularından biri, hem geniş hayran kitlesine sahip bir yıldız olacağının işaretlerini taşır.

Filmin akılda kalıcı unsurlarından biri de, Şükran Ay'ın seslendirdiği şarkılardır. Özellikle, finalde çalan Kalbimi Kıra Kıra şarkısı, filmle özdeşleşmiştir.

Önemli özelliklerinden biri güçlü diyalogları olan filmin kimi replikleri de klasikleşmiştir. Bunların belki de en bilineni, Sabiha'nın Halil'e söylediği ve ilişkilerinin imkânsızlığını vurgulayan, "Çok eskiden rastlaşacaktık." cümlesidir.

Film, çekildikten yıllar sonra, VCD ve DVD formatında da seyirciyle buluşmuştur.

Konusu

Manav Halil kendi halinde yaşayan bir adamdır. Bir akşam, arkadaşlarının ısrarıyla gittiği pavyonda çalışan Sabiha'yla tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Sabiha, arkadaşı Müjgan'ın birbirlerine uygun olmadıkları yönündeki uyarılarına rağmen Halil'i evine alır ve birlikte yaşamaya başlarlar. Ancak, Sabiha'nın Halil'in hayatıyla ilgili bilmediği gerçekler vardır.

Oyuncular ve Canlandırdıkları Karakterler

Ödülleri

Ayrıca bakınız

  • Çok Tuhaf Çok Tanıdık, Vesikalı Yarim Üzerine (Hazırlayanlar: Nilgün Abisel, Umut Tümay Arslan, Pembe Behçetoğulları, Ali Karadoğan, Semire Ruken Öztürk, Nejat Ulusay), Metis Yayınları 2005. (ISBN 975-342-502-3) [1]

Dış bağlantılar