Cliff Burton: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
k Ulam eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
k Ulam eklendi
92. satır: 92. satır:
[[Kategori:Trafik kazasında ölen müzisyenler]]
[[Kategori:Trafik kazasında ölen müzisyenler]]
[[Kategori:Amerikalı erkek gitaristler]]
[[Kategori:Amerikalı erkek gitaristler]]
[[Kategori:20. yüzyılda Amerikalı piyanistler]]

Sayfanın 16.38, 1 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Cliff Burton
270x349
Mezar taşı ve üstünde resmi
Genel bilgiler
Doğum adıClifford Lee Burton
Doğum10 Şubat 1962(1962-02-10)
Castro Valley, Alameda County, Kaliforniya, ABD
Ölüm27 Eylül 1986 (24 yaşında)
Ljungby, İsveç
TarzlarThrash metal, speed metal, heavy metal, hard rock
MesleklerMüzisyen
Şarkı yazarı
ÇalgılarBass, Piyano, Gitar, Vokal
Etkin yıllar1981-1986
Müzik şirketiMegaforce, Elektra
İlişkili hareketlerMetallica Agents of Misfortune, EZ-Street, Trauma
Resmî sitemetallica.com
Önemli çalgılar
Rickenbacker 4001
Aria Pro II SB-1000
Alembic
Precision Bass
Cliff Burton'un Mezar Taşı

Clifford Lee Burton (10 Şubat 1962 – 27 Eylül 1986), thrash/heavy metal grubu Metallica'nın ikinci bas gitaristidir. Gruba 1982 yılında Ron McGovney'in yerine katılmıştır. Heavy metal müziğin en iyi basçılarından biri olarak görülür.

İsveç'te gerçekleşen bir konserden dönerken yolun buzlanması nedeniyle kayan tur otobüsünden dışarı fırlayarak hayatını kaybetmiştir. Hayatı ve ölümü birkaç şarkıya konu olmuş ve Billy Sheehan, Les Claypool, John Myung gibi müzisyenlerin tarzlarını etkilemiştir. Metallica bu basçısına ...And Justice for All albümünden 9:49'luk bir bölüm ayırmış ve "To Live is To Die" şarkısını ona ithaf etmiştir. Bu şarkıda doğumdan ölüme kadar hayatı sadece melodiyle ve sonlara doğru bir kez söylenmiş bir dörtlükle "metalci ağıtı" şeklinde anlatılmıştır.

Hayatı

Clifford Lee Burton, 10 Şubat 1962'de San Francisco, Kaliforniya'da doğdu. Anne ve babası (Jan ve Ray) iki San Francisco hippisiydi. Cliff de imajını anne ve babasından almıştır. Kendine ait bir stili vardı. 1972 model bir VW station vagon kullanıyordu, kemer takıyordu, H. P. Lovecraft okuyordu, piyano dersleri almıştı ve hatta yüksek okula gitmişti. Cliff, "Faith No More" gitaristi Jim Martin ile San Francisco'nun yakınlarında büyümüştü. O Clint Eastwood ve E. F. Hutton arasında bir kişilikti.

Metallica öncesi kariyeri

Motörhead'den Lemmy Kilmister, Rush'tan Geddy Lee, Geezer Butler (Black Sabbath) ve caz bas gitaristi Stanley Clark etkilendiği gitaristler; Bach, Pink Floyd, The Misfits, Samhain, ZZ Top, Thin Lizzy, R.E.M., Aerosmith, Black Sabbath, Velvet Underground ve Judas Priest etkilendiği besteciler ve gruplar olmuştur.

Metallica'dan önce çaldığı gruplar, Easy Street, Agents of Misfortune ve Trauma 'dır.

Metallica ve Cliff

1982'nin sonlarına doğru Metallica'nın ilk basçısı olan Ron McGovney'in görevinde yeterince iyi olamadığına karar verildi. O sıralar Metallica düşüşe geçmişti. Solist James Hetfield artık şarkı söylemek istemiyordu, çünkü bu işi iyi yapamadığını düşünüyordu. Bu yüzden sadece ritim gitar çalmak istiyordu.

Cliff 1982 yılının Ağustos ayında keşfedildi. Lars ve James, Cliff'i San Fransisco'da bulunan Whiskey A Go Go adlı barda çalarken fark ettiler. Lars ve James, Cliff'in bas gitar çalışından gerçekten de etkilenmişlerdi.

Bundan sonra, Metallica Cliff'i gruba kazandırmak için tam anlamıyla büyük bir kovalamaca başlattılar. Burton grup için şehir değiştiremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine grup San Fransisco'ya taşınma kararı aldı.

Metallica bütün problemleri ile San Francisco'ya taşındı. Metallica'nın Cliff ile ilk çalışması ses düzenleyicisi Mark Witaker'in evindeydi. O sırada James ve Lars o evde kalıyorlardı. 5 Mart 1983'te 4 şarkılık bir demo kaydettiler. Cliff, Metallica ile ilk kez The Stone'da (San Francisco) çaldı. Böylece "3 iyi Metallica yılı" başlamış oldu.

O zamanlar 1986 Metallica'nın yılı olacak gibi görünüyordu. Metallica'nın 3. albümü Master of Puppets gerçekten de müzik dünyasında bir fırtına gibi esti ve Metallica'yı metal müzik dinleyenler çevresinde bir bakıma sanal yıldızlar durumuna getirdi. Sonunda Metallica başarmıştı ve kimse onların yükselişini durduramaz gibi görünüyordu; ancak Cliff'in ani ölümüyle herkes şok yaşadı.

Kişiliği

Cliff, San Francisco'da ailesi ile yaşadı ve Metallica'yı zirveye taşımak için 3,5 yıl boyunca çok çalıştı. 1982'de Ron McGovney'in yerine geçen Cliff sahnedeki performansıyla, dört bir yana savrulan saçlarıyla ve demode giysileri ve imajı ile kendi markasını yaratmış oldu. Daima kot ceket ve kot pantolon giyerdi. Eğer hava soğuksa bir gömlek giyerdi.

Sahne dışında, sahnedeki agresif ve vahşi görünümünün tam tersine sakin bir California'lıydı. Şaka yeteneği, bas soloları ve sahnedeki sunumu gibi çok iyiydi. O,grubun sahnedeki görselliğiydi ve sahnedeyken adeta vahşiye dönüyordu. Cliff ayrıca Metallica'nın şarkı sözü yazılımında da büyük rol oynadı. Kirk gibi o da H. P. Lovecraft hayranıydı.

Cliff'in ne kadar sinirlerine hakim ve harika bir insan olduğunu gösteren bir olay 1985'te Castle Donnington Festival'i (17 Ağustos 1985) sırasında yaşandı. Seyircilerden biri sahneye bir armut attı ve bu armut Cliff'in bas gitarına çarptı. Cliff gitarına çarpan armutu aldı ve iki ısırık aldıktan sonra seyircilere geri fırlattı.

Cliff ayrıca oldukça iyi ve kabiliyetli bir soloist idi. "Anesthesia"'daki distortion ve wah-wah pedalını kullanması grubun canlı performanslarındaki en önemli olaylardan biriydi. Daha önemlisi Cliff iyi bir insandı ve herkes tarafından sevilen biriydi. Cliff ne kadar yorgun olsa da gider grup hayranlarıyla konuşurdu. O kesinlikle grup elemanlarından olduğu kadar hayranları tarafından en fazla övgü toplayan kişiydi.

Ölümü

Kazanın yaşandığı yer.

Cliff, İsveç'te bir konserden dönerken yolun buzlanması nedeniyle kayan tur otobüsünden dışarı fırlayarak 27 Eylül 1986'da, 24 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Ölüm anı şüphelidir, çünkü camdan fırladığında yaralanmamış, otobüsün ona çarpmasıyla ciddi yara almış, bununla birlikte otobüsü kaldıran vinç de onun ikinci defa yaralanmasına neden olmuştur. Vokalist James Hetfield, otobüs şoförünün alkollü olduğunu ve dikkatsizlik yüzünden kazanın meydana geldiğini söylemiştir.

Bir rivayete göre Cliff, ölümü ile ilgili otobüs kazası akşamında Kirk Hammett ile üst ranzada yatmak için kart çekişirler; Cliff'in maça ası seçmesi, üst ranzada yatmasını sağlar. Farklı bir seçim olsaydı şu anda Cliff yerine Kirk ölmüş olabilirdi.

Ayrıca ölümünden sonra kendisine ait olan Kurukafa yüzüğüJames Hetfield devralmıştır.

Yorumlar

Cliff Burton'u anma töreni 7 Ekim 1986'da yapıldı. Ailesi ve arkadaşları onu, "Johann Sebastian Bach, Meksika yemeği ve evini seven" biri olarak andı. Ailesi onu, onun hakkında "değer bilir ve anlayışlı bir oğul. Çünkü performansından dolayı tüm gün uyuyup, tüm gece ayakta olurdu ve asla bizi uyandırmazdı." dedi. Ablası Connie şöyle anlatıyor: "Bir keresinde ufak bir çocuk sabah erken vakitte kapıya gelmişti ve tişörtünü Cliff'e imzalatmak istiyordu. Cliff de kapıya gelip 'Tabii ki imzalarım.' dedi.". Ablası Connie yine şöyle anlatıyor: "Bir keresinde onu çağırdım ve 'Rock yıldızı olmak nasıl bir şey?' diye sordum. Çok kızmıştı. Ve onu bir daha bu şekilde nitelendirmemi istememişti.". Cliff'i anma töreninde Master of Puppets albümünden "Orion" şarkısı çalındı. "Orion", Cliff'i anmak için mükemmel bir şarkıydı. James Hetfield, Cliff'in gruptaki en eğitimli müzisyen olduğunu ve "Orion" şarkısının çoğunun ona ait olduğunu söylemişti. Cliff'in külleri Bay Area'da değişik yerlere savruldu. Bu yerler arasında Maxwell Ranch House bölgesi de vardı.

Cliff'in ardında bıraktığı boşluk tüm müzik basını tarafından yazılıyordu. Örneğin trajediden bir hafta sonra Kerrang! dergisinde reklam yerleri hayranları ve arkadaşları tarafından doldurulmuştu; Mesajlar şöyleydi: Zazulas ("En büyük müzisyen, En büyük head-banger!, En büyük kayıp, Sonsuza kadar arkadaş"); Anthrax (İspanyol paçası harika!!, Gülün, Seni özleyeceğiz). Bunun yanında Music For Nations tek sayfasını Cliff'e ayırdı. Sayfada şu yazıyordu: "Cliff Burton 1962 - 1986". Acı çok derindi.

Gen Howards'ın hatırladıkları: "Puppets turnesi bittiği zaman, grup Avrupa turnesine gidinceye kadar bekledim ve sonra Cornualles'e tatile gittim. Hepimiz olanlardan mutluyduk, özellikle Metallica'nın giderek daha da popüler olmasından dolayı. Hepimiz bunun gerçekleşmesi için çok çalıştık. Sonra bir Çarşamba sabahı elime "Sound" dergisini aldığımda tam anlamıyla şok oldum. Bu gerçekten bir yıkımdı.. İnanılmaz acı doluydu..."

Cliff'e duyulan saygıyı göstermek için $19.98 Home Vid -- Cliff 'Em All! isimli video piyasaya sürüldü. Bu video Cliff'in bulunduğu birçok bootleg, TV çekimini, bas sololarını içermektedir. Diğer grup üyelerinin Cliff'e duydukları saygıyı gösterdikleri diğer olay ise "...And Justice For All" albümündeki "To Live Is To Die" şarkısıdır. Şarkı Cliff tarafından yazılmış birkaç riff üzerine yazılmıştır. James ve Lars Cliff'in rifflerine birkaç riff daha ekleyerek bir enstrümantal şarkı yaptılar. James şarkının ortasında bir zamanlar Cliff'in yazdığı "When a man lies he murders some part of the world. These are the pale deaths which men miscall their lives. All this I cannot bear to witness any longer, Cannot bring the kingdom of salvation; take me home?" sözlerini okumaktadır.

Dış bağlantılar