TCDD Taşımacılık Banliyö Trenleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
→‎Ankara: düzeltme AWB ile
25. satır: 25. satır:
=== Ankara ===
=== Ankara ===
{{Ana madde|Başkentray}}
{{Ana madde|Başkentray}}
[[Başkentray]], [[Sincan Tren İstasyonu|Sincan]] – [[Kayaş Tren İstasyonu|Kayaş]] arasındaki 37 km.lik hatta hizmet vermektedir. 23 istasyonu bulunmaktadır. [[12 Nisan]] 2018 tarihinde hizmete girmiştir.
[[Başkentray]], [[Sincan Tren İstasyonu|Sincan]] – [[Kayaş Tren İstasyonu|Kayaş]] arasındaki 37 km.lik hatta hizmet vermektedir. 23 istasyonu bulunmaktadır. 12 Nisan 2018 tarihinde hizmete girmiştir.


=== İzmir ===
=== İzmir ===

Sayfanın 16.10, 28 Nisan 2020 tarihindeki hâli

TCDD'nin sahibi olduğu hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Ankara'da Başkentray, İstanbul'da Marmaray adıyla; İzmir'de ise TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin %50/%50 ortaklığıyla kurulan İZBAN A.Ş. tarafından İZBAN adıyla işletilmekte olan Banliyö Trenleridir.

İzmir'deki modele benzer şekilde TCDD ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla Gaziray projesi de şu an inşa edilmektedir.

E14000 serisi bir banliyö treni
İstanbul Raylı Sistemler Haritası

Hizmet Bölgeleri

İstanbul ve Kocaeli

Marmaray, HalkalıGebze arasındaki 76.6 km.lik hatta hizmet vermektedir. 43 istasyonu bulunmaktadır. 12 Mart 2019 tarihinde eski B1 ve B2 hatlarının yerini almıştır.

Marmaray Tüneli, Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası'nı birbirine bağlar.

İstanbul-Avrupa Yakası

B1 hattı ya da Sirkeci – Halkalı Banliyö Treni, SirkeciHalkalı arasındaki 28 km.lik hatta hizmet vermiştir. Marmaray projesinin inşaatı kapsamında seferleri iptal edilmiştir. 12 Mart 2019 tarihinde Marmaray hattı eski B1 hattının yerini almıştır.

Marmaray Tüneli ile Anadolu Yakası'na bağlanır.

İstanbul-Anadolu Yakası ve Kocaeli

B2 hattı ya da Haydarpaşa – Gebze Banliyö Treni, HaydarpaşaGebze arasındaki 45 km.lik hatta hizmet vermiştir. Marmaray projesinin inşaatı kapsamında seferleri iptal edilmiştir. 12 Mart 2019 tarihinde Marmaray hattı eski B1 hattının yerini almıştır.

Marmaray Tüneli ile Avrupa Yakası'na bağlanır.

Ankara

Başkentray, SincanKayaş arasındaki 37 km.lik hatta hizmet vermektedir. 23 istasyonu bulunmaktadır. 12 Nisan 2018 tarihinde hizmete girmiştir.

İzmir

İZBAN, SelçukAliağa arasındaki 136 km.lik hatta hizmet vermektedir. 41 istasyonu bulunmaktadır. 30 Ağustos 2010 tarihinde hizmete girmiştir.

Hattın kuzeyde Bergama'ya uzatılma çalışmaları devam etmektedir. Güneyde Tire ve Ödemiş'e ve doğuda ise Manisa'ya kadar uzatılması planlanmaktadır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

Şablon:TCDD Taşımacılık hatları