Ay'ın evreleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
4. satır: 4. satır:
Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara '''Ay'ın evreleri''' (safhaları) denir.
Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara '''Ay'ın evreleri''' (safhaları) denir.


Ay'ı tüm yüzeyinin aydınlık göründüğü dolunay evresi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzü Güneş'in karşısına geldiği zaman görülür. Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi [[yeni ay]] olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra [[dolunay]] görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.<ref>{{Web kaynağı | başlık = Free Astronomy Lesson 7 - The Phases of the Moon | url = http://www.synapses.co.uk/astro/moon2.html | erişimtarihi = 29 Kasım 2017 | arşivurl = https://web.archive.org/web/20170216205011/http://www.synapses.co.uk/astro/moon2.html | arşivtarihi = 16 Şubat 2017 | ölüurl = no }}</ref>
Ay'ı tüm yüzeyinin aydınlık göründüğü Dolunay evresi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzü Güneş'in karşısına geldiği zaman görülür. Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi [[yeni ay]] olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra [[dolunay]] görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.<ref>{{Web kaynağı | başlık = Free Astronomy Lesson 7 - The Phases of the Moon | url = http://www.synapses.co.uk/astro/moon2.html | erişimtarihi = 29 Kasım 2017 | arşivurl = https://web.archive.org/web/20170216205011/http://www.synapses.co.uk/astro/moon2.html | arşivtarihi = 16 Şubat 2017 | ölüurl = no }}</ref>


== Ay'ın Evreleri ==
== Ay'ın Evreleri ==

Sayfanın 19.14, 21 Nisan 2020 tarihindeki hâli

Animasyonlu Ay evreleri.

Ayın evreleri veya fazları, (genel olarak Dünya'daki) bir gözlemcinin gördüğü Ay'ın aydınlık yüzünün, Ay'ın toplam görünür yüzeyine oranını belirtir. Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.

Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.

Ay'ı tüm yüzeyinin aydınlık göründüğü Dolunay evresi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzü Güneş'in karşısına geldiği zaman görülür. Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi yeni ay olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.[1]

Ay'ın Evreleri

Ay'ın evreleri şu isimlerle adlandırılır:

Yeni ay
Ay'ın aydınlık olmayan tarafı Dünya'ya dönüktür. Ay, Dünya'dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.
Hilal
Ay Güneş'in doğusunda kalmaktadır. Ay - Yer - Güneş arasındaki açı 90°den küçüktür. Hilal evresinin gözlem süresi kısadır. Çünkü Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın gözlenir.
İlk dördün
Ay'ın yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde (D) göründüğü evre; Güneş'e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşüdür.
Şişkin ay
İlk dördün safhasından sonra Ay'ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.
Dolunay
Ay'ın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evredir.
Son dördün
Ay'ın Dünya'dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evredir.

Kaynakça

  1. ^ "Free Astronomy Lesson 7 - The Phases of the Moon". 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar