Shazam (hizmet): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0
Canakyuz (mesaj | katkılar)
Güncel sahibi eklendi
17. satır: 17. satır:


Aralık 2013'te CEO'ya göre Shazam, dünyadaki en popüler ilk on uygulamalardan biriydi. Ağustos 2014 itibarıyla, Shazam uygulaması aylık 100 milyondan fazla kullanıcıya sahipti ve 500 milyondan fazla mobil cihazda kullanılmıştı.<ref>https://www.siliconrepublic.com/play/15-billion-songs-have-been-identified-by-music-recognition-service-shazam</ref> Ekim 2014'te Shazam, teknolojisinin 15 milyar şarkı tespit etmek için kullanıldığını açıkladı. Ekim 2016'da Shazam, mobil uygulamalarının 1 milyondan fazla kez indirildiğini ve kullanıcıların başlattıktan bu yana 30 milyardan fazla "Shazam" gerçekleştirdiğini açıkladı.
Aralık 2013'te CEO'ya göre Shazam, dünyadaki en popüler ilk on uygulamalardan biriydi. Ağustos 2014 itibarıyla, Shazam uygulaması aylık 100 milyondan fazla kullanıcıya sahipti ve 500 milyondan fazla mobil cihazda kullanılmıştı.<ref>https://www.siliconrepublic.com/play/15-billion-songs-have-been-identified-by-music-recognition-service-shazam</ref> Ekim 2014'te Shazam, teknolojisinin 15 milyar şarkı tespit etmek için kullanıldığını açıkladı. Ekim 2016'da Shazam, mobil uygulamalarının 1 milyondan fazla kez indirildiğini ve kullanıcıların başlattıktan bu yana 30 milyardan fazla "Shazam" gerçekleştirdiğini açıkladı.

2017 yılında Apple Shazam'ı 400 Milyon dolara satın almıştır.


== Tarihi ==
== Tarihi ==

Sayfanın 13.10, 18 Nisan 2020 tarihindeki hâli

Shazam
TürüÖzel şirket
Kuruluş tarihi1999 (25 yıl önce) (1999)
MerkezSan Francisco, Kaliforniya, ABD, Londra, İngiltere
Girişimci(ler)David O. Sacks, Adam Pisoni
Önemli kişilerRich Riley (CEO), Andrew Fisher (Executive chairman), Richard Sharp
EndüstriMüzik İnternet
Websiteshazam.com

Shazam Macintosh, kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler için mobil bir uygulamadır.[1] Cihazdaki mikrofonu oynayan ve kullanan kısa bir örneğe dayalı olarak müzik, film, reklam ve televizyon şovlarını tanımlayabilir.[2] Shazam Entertainment Limited, 1999 yılında Chris Barton, Philip Inghelbrecht, Avery Wang ve Dhiraj Mukherjee tarafından kuruldu.[3] 12 Aralık 2017 itibarıyla hizmet Apple şirketi tarafından 400 milyon dolara satınalındı.[4][5][6] Yazılım, macOS, iOS, watchOS ve tvOS için, ayrıca başka platformlar için de kullanılabilir.

Aralık 2013'te CEO'ya göre Shazam, dünyadaki en popüler ilk on uygulamalardan biriydi. Ağustos 2014 itibarıyla, Shazam uygulaması aylık 100 milyondan fazla kullanıcıya sahipti ve 500 milyondan fazla mobil cihazda kullanılmıştı.[7] Ekim 2014'te Shazam, teknolojisinin 15 milyar şarkı tespit etmek için kullanıldığını açıkladı. Ekim 2016'da Shazam, mobil uygulamalarının 1 milyondan fazla kez indirildiğini ve kullanıcıların başlattıktan bu yana 30 milyardan fazla "Shazam" gerçekleştirdiğini açıkladı.

2017 yılında Apple Shazam'ı 400 Milyon dolara satın almıştır.

Tarihi

Shazam ana sayfa

Şirket, 1999'da Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki öğrenciler olan Barton ve Inghelbrecht ile Londra merkezli Viant adlı bir internet danışmanlık firması elemanı Mukherjee tarafından kuruldu. Dijital sinyal işleme uzmanına ihtiyaç duyan kurucu ekip, daha sonra Stanford Üniversitesi'nden doktorasını alan Wang'ı sıralarına kattı. Eylül 2012 itibarıyla Wang, şirkette kalması için orijinal ekibin tek üyesidir ve Shazam'ın Baş Bilim İnsanı olarak görev yapmaktadır. 'Yanlışlıkla araç çubuğunu icat ettiğini' iddia eden Rich Riley, Shazam'a Nisan 2013'te şirketin büyümesini artırmak için CEO olarak katıldı.[8]

Başlangıçta, 2002'de hizmet sadece İngiltere'de piyasaya sürüldü ve bu sayı müşterilerin müzik alabilmek için cep telefonlarından aradıkları kısa koddu "2580" olarak biliniyordu. Telefon, 30 saniye sonra otomatik olarak kapanırdı. Daha sonra bir sonuç, şarkı başlığı ve sanatçı adını içeren bir kısa mesaj şeklinde kullanıcıya gönderildi. Daha sonraki bir tarihte, hizmet ayrıca, kullanıcının şarkıyı çevrimiçi indirmesine izin vermek için kısa mesaja köprü eklemeye başladı.

Shazam, ABD'de AT & T Kablosuz şebekesinde 2004 yılında başlatılmış ve şu an itibarıyla yok olan San Francisco merkezli Musicphone şirketi ile ortak bir teklifte bulunmuştur.[9] AT & T, lansmanında, gelecekte her kullanım için USD0.99 tahsil edeceğini söyleyen servis ücretsiz oldu.

2006'da kullanıcılar, arama başına 0,60 € ücret aldılar veya ayda 4,50 £ için sınırsız kullanımın yanı sıra tüm etiketleri takip etmek için çevrimiçi bir hizmet aldılar.

Mayıs 2009'da Tune Hunter, Shazam'ı, taşınabilir bir aygıtta müzik tanıma ve satın alma işlemlerini kapsayan ABD Patenti 6.941.275'ü ihlal etmekle suçladı.[10] Shazam davayı Ocak 2010'da halletti. Eylül 2012 itibarıyla Shazam, 32 milyon dolar kaynak harcamıştı.[11] Temmuz 2013'te Carlos Slim, Shazam'a 40 milyon dolarlık yatırım yaparak açıklanmayan bir paya girdi. Mart 2014'te Shazam, şirketin toplam değerini yarım milyar dolara yükselterek 20 milyon dolar daha yeni fon sağladığını doğruladı.[12]

Ortaklıklar

İlk ortaklık, Woolworths'in bir parçası olan Entertainment UK ile yapıldı ve kişisel veritabanını oluşturmak için izin karşılığında 1,5 milyon şarkılık müzik kütüğünü dijital hale getirmek için başvurdu.[13] Hizmetin dünya çapında bir kullanıcı tabanına sahip olmasıyla birlikte, veritabanını güncel tutmaya ihtiyaç duydu; bu da veritabanlarıyla küresel ilişkiler kurması nedeniyle gerçekleşti. Aralık 2008 itibarıyla, veritabanı 8 milyon şarkıya kadar çıkmıştı.[14]

Şubat 2013'te Shazam, elektronik müzik kütüphanesine hizmet veren Beatport müzik mağazasıyla ortaklık yaptığını açıkladı. 3 Nisan 2013'te Shazam, Hint bir çevrimiçi müzik yayını hizmeti olan Saavn ile özel bir ortaklık gerçekleştirdiğini açıkladı. Anlaşma, Shazam'ın veritabanına Hint dillerinde yaklaşık 1 milyon şarkı ekleyecek.[15] Temmuz 2014'te Shazam, Shazam kullanıcılarının uygulamada tam şarkı çalmasını sağlayan Rdio ile bir ortaklık duyurdu.

Shazam, müzikle birlikte televizyon, reklam ve sinema ortaklarının ortaklarını da duyurdu. Mayıs 2014'te NCM Media Networks, Shazam'ı Regal, AMC ve Cinemark tiyatrolarında çalışan FirstLook ön gösterileri bölümlerine dahil etmek için Shazam ile ortaklık yaptığını açıkladı.[16] Kasım 2014'te NCM ve Shazam, NCM FirstLook ön gösterilerinin şimdi Shazam'ın ABD genelinde 20.000'den fazla film ekranında etkin olduğunu açıkladı.

N Ağustos 2014, Shazam, TV ağlarının kendi teknolojisine ve kullanıcı tabanına erişmesine olanak tanıyan bir satış ürünü olan Resonate'yi duyurdu. Haberde AMC, A + E, dick clark prodüksiyonları ve FUSE ile ortaklık ilan edildi.

Shazam geçtiğimiz günlerde, Sun Broadcast Group ile Shazam for Radio'da bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Bu yeni program, radyo istasyonlarının ABD'de 8,000'in üzerinde radyo istasyonunda Sun Broadcast'teki dinleyicilere özelleştirilmiş içerik yayınlamasına olanak tanıyacak.

Çalışması

Shazam uygulaması

Shazam oynatılan sesin kısa bir örneğini toplamak için akıllı telefon veya bilgisayarın dahili mikrofonunu kullanıyor.[17] Numuneye dayalı akustik bir parmak izi oluşturur ve bir maç için merkezi bir veritabanıyla karşılaştırır.[18] Bir eşleşme bulursa, sanatçı, şarkı başlığı ve albüm gibi bilgileri kullanıcıya geri gönderir. Shazam'ın bazı uygulamaları, iTunes, Spotify, YouTube, Groove Müzik, Google Play Müzik veya Apple Music gibi hizmetlerle alâkalı bağlantılar içermektedir.

Shazam, yakalanan sesi analiz ederek ve 11 milyondan fazla şarkının bulunduğu bir veritabanında bir akustik parmak izine dayalı bir eş arıyor. Shazam, spektrogram adı verilen zaman-frekans grafiğine dayalı bir ses parmak izine dayalı şarkıları belirler.[19] Shazam, bir ses parmak izi kataloğunu bir veritabanında saklar. Kullanıcı bir şarkıyı 10 saniye etiketler ve uygulama bir ses parmak izi oluşturur. Sesin parmak izini oluşturduktan sonra Shazam veritabanında eşleşme aramaya başlar.[20] Bir eşleşme varsa, bilgileri kullanıcıya döndürür; Aksi takdirde "şarkı bilinmiyor" diyalog döndürür.

Shazam, arka plan gürültü seviyesinin akustik bir parmak izinin alınmasını engelleyecek kadar yüksek olmadığı ve şarkının yazılımın veritabanında bulunduğu şartıyla radyo, televizyon, sinema veya bir kulüpteki müzik gibi herhangi bir kaynaktan önceden kaydedilmiş müziği yayınlayabilir. Shazam iki tür uygulama sunar: Basitçe Shazam olarak adlandırılan ücretsiz bir uygulama ve Shazam Encore adlı ücretli bir uygulama.[21] Eylül 2012'de hizmet, ABD'deki TV kullanıcılarının özellikli müzikleri tanımlamalarını, yayınlanan bilgilere erişmelerini ve çevrimiçi bilgi gösterme bağlantılarının yanı sıra sosyal paylaşım yetenekleri eklemelerini sağlayacak şekilde genişletildi.

Şubat 2014'te Shazam, şarkı sözleri görüntüleme seçenekleri, müzik videolarına ve ilgili videolara erişim, benzersiz öneriler, gelişmiş biyografiler ve diskografiler ve TV ile birlikte kullanılmak üzere ek işlevler de dahil olmak üzere yeni bir görünüm ve ek özellikler içeren uygulamanın yeniden tasarımı olduğunu duyurdu.[22] Güncelleme, Aralık 2013'te tanıtılan ve kullanıcıların mobil cihazlarının arkaplanında otomatik olarak medyayı belirleyen bir özellik olan bir Haber Beslemesi ve Otomatik Şaman özelliğini de içeriyordu.

Uyumlu cihazlar

Shazam, Android, iOS, BlackBerry OS ve Windows sistemlerinde çalışan ücretsiz veya düşük maliyetli bir uygulamadır. Uygulama çoğu telefonda benzerdir ve sonuç olarak, Sanatçı, Albüm, Başlık, Tarz, Müzik etiketi, şarkı sözleri, şarkının / albüm resminin küçük resmini gösterir, Şarkıyı Amazon Müzik ya da iTunes Storeda indirmek için bağlantılar ve varsa, şarkıyı Rdio'da çalma ve YouTube'daki şarkının videosunu gösterme seçeneği sunar.[23] Shazam, masaüstü uygulaması olarak Mac için de mevcuttur.

Temmuz 2014'te Shazam, uygulamanın bir masaüstü sürümü olan Mac için Shazam'ın piyasaya çıktığını duyurdu. Etkinleştirildiğinde, arka planda çalışır ve TV şovlarının veya YouTube videolarının arka planında çalınan şarkılar da dahil olmak üzere, bilgisayarın üzerinde veya yakınında oynatılan herhangi bir şarkıyı otomatik olarak tanır.[24] Apple'ın iOS 8'i Eylül 2014'te piyasaya sürmesi, Shazam'ın Apple'ın akıllı kişisel yardımcısı Siri işlevine sorunsuz entegrasyonu ile geldi.

24 Nisan 2015'te Shazam, WatchOS'da Apple Watch App Store'da yeni bir isteğe bağlı uygulama olarak da onaylandı.

Akıllı telefon uygulaması

Shazam taraması

Shazam for iPhone 2.0, Apple'ın App Store'un lansmanı ile 10 Temmuz 2008'de piyasaya sürüldü. Ücretsiz uygulama, kullanıcının iTunes'u başlatmasını ve kullanıcı bir Wi-Fi bağlantısında (şu anda 3G üzerinden müzik indirmeye izin vermediğinde) şarkıyı doğrudan satın almasını sağlayarak hizmeti basitleştirdi.[25] Bir video varsa, iPhone YouTube uygulamasını başlatmak da mümkün oldu. 2008'de hizmet, klasik müziği belirlemek için mücadele etti.[26] Shazam, Ekim 2008'de Android platformunda piyasaya çıktı. Android uygulaması iTunes yerine Amazon'un MP3-ne bağlandı.[27]

Temmuz 2009'daki iOS 3 güncellemesinin yanında Shazam, uygulamasını birkaç yeni özellik içermek üzere güncelledi: etiketi GPS koordinatlarıyla işaretleme; Başkalarına 'kartpostal' olarak etiket göndererek şarkıyı satın almalarını sağlama; Ve Twitter entegrasyonu. Uygulama, Shazam Encore'nun ilk sürümü ile Ekim 2009'da Freemium olarak Windows Marketplace for Mobile'de başlatıldı. Ücretsiz sürüm artık ayda beş etiketle sınırlandırıldı: kullanıcılar ayda on şarkı etiketledi.[28] 4.69 USD fiyatlı Encore, şarkı popülerlik grafikleri ve önerileri gibi çeşitli özellikleri ekledi. Encore, ilk kez Kasım 2009'da iPhone'da göründü.

Aralık 2009'da Shazam, 350 mobil operatörün 150 ülkesinde 10 milyon kez indirildi. Kullanıcıların yaklaşık yüzde sekizi, hizmet tarafından tanımlandıktan sonra bir parkur satın aldı. Başarı, Ekim 2009'da Kleiner Perkins Caufield & Byers tarafından finanse edildi.[29] Ocak 2011'de Apple, Shazam'ın App Store'daki tüm zamanların en çok dördüncü indirilen ücretsiz uygulaması olduğunu ve Rakib SoundHound'un en çok para alan iPad uygulamasına sahip olduğunu bildirdi.[30]

Serbest uygulamanın ilk uygulayıcıları hala sınırsız etiketleme iznine sahiptirler. Android, Blackberry ve Symbian için bir uygulama mağazası olan GetJar Kasım 2010'da Shazam'ı ekledi.[31] Ocak 2011'de Shazam ve Spotify, kullanıcıların Shazam ile müzik tanımasına ve Spotify aracılığıyla parçaları dinlemelerine yardımcı olmak için iOS ve Android için bir ortaklık duyurdu. Shazam'da zaten Facebook ve Twitter paylaş düğmeleri vardı; daha derin Facebook entegrasyonu Mart 2011'de çıktı. Shazam Friends kullanıcıları Facebook arkadaşlarının neler etiketlediklerini görebiliyor, parçaları dinleyip satın alabiliyorlardı.[32]

Nisan 2012'de piyasaya çıkan Shazam 5.0 ile, uygulama başlatıldığında en kısa sürede "dinleme" başlıyor ve medyayı tanımlamak için bir saniye kadar kısa sürebilir. Müzik, ek olarak, Shazam etkinleştirilmişse, müzik TV programlarını ve reklamları tanımlayabilir.

Ağustos 2012'de Shazam, hizmetin beş milyar şarkı, TV şovu ve reklamı etiketlemek için kullanıldığını açıkladı. Buna ek olarak Shazam, 200 ülkede 225 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu iddia etti. Bir ay sonra, hizmet haftada 2 milyon aktif kullanıcısıyla 250 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduklarını iddia etti.[33] Shazam uygulaması şu anda 100 milyondan fazla aktif kullanıcıda ve 500 milyondan fazla mobil cihazda kullanılıyor. Ekim 2014'te Shazam, teknolojisinin 15 milyar şarkı tespit etmek için kullanıldığını açıkladı. Shazam uygulaması, Techland'ın 2013 için 50 En İyi Android Uygulamaları arasında yer aldı.

Ağustos 2014'te Shazam, 7 Ağustos sonrasında Shazam'a (KIRMIZI) yeni güncelleme yapılacağını duyurdu. Mevcut kullanıcıların, ücretsiz sürüme geçmeleri ve aktarılan etiketlerle (ücretsiz) reklamları kaldırmaları önerilir.

Apple'ın iOS 8'i Eylül 2014'te piyasaya sürmesi, Shazam'ın Apple'ın akıllı kişisel yardımcısı Siri işlevine sorunsuz entegrasyonu ile geldi. Ekim 2014'te Shazam, yeni ve geliştirilmiş bir News feed'i ve Shazam çizelgelerine ve kullanıcıların yakınında ve dünyadaki Shazamed parçalarını keşfetmesine olanak tanıyan bir "keşfet" seçeneği içeren bir bölüm sunan 8.0 sürümünü tanıttı.[34] Aralık 2016'da Shazam, Snapchat ile bir ortaklık ilan etti. Yeni özellik, Snapchat kullanıcılarının Shazam'ın müzik tanıma teknolojisini kamera ekranına basıp tutarak kullanmalarına olanak tanıyan en yeni Snapchat güncellemesi ve Shazam ile entegrasyonun bir parçası olarak geliyor.[35]

Masaüstü uygulaması

My Shazam

Shazam, bir masaüstü uygulaması olan Shazam for Mac'i Temmuz 2014'te piyasaya sürdüğünü açıkladı. Etkinleştirildiğinde, uygulama Mac'in arka planında çalışır ve TV şovları veya YouTube videolarının arka planında çalınan şarkılar da dahil olmak üzere bilgisayarın üzerinde veya yakınında oynatılan herhangi bir şarkıyı otomatik olarak tanır.

Kaynakça

  1. ^ http://www.webtekno.com/yazilim/shazam-nedir-ne-ise-yarar-h226.html
  2. ^ http://www.billboard.com/biz/articles/news/digital-and-mobile/6207061/shazam-launches-resonate-tv-sales-platform
  3. ^ http://www.cnbc.com/2015/06/14/shazam-names-that-tune-drawing-in-money-and-users.html
  4. ^ http://www.haberturk.com/apple-shazam-i-satin-alacak-1749081
  5. ^ http://www.webtekno.com/apple-shazam-i-satin-aldi-h37732.html
  6. ^ http://www.hurriyet.com.tr/applein-shazami-satin-alacagi-kesinlesti-40675204
  7. ^ https://www.siliconrepublic.com/play/15-billion-songs-have-been-identified-by-music-recognition-service-shazam
  8. ^ http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/08/30/shazam-rich-riley_n_3762179.html
  9. ^ https://www.cnet.com/uk/news/shazam-aqa-the-answer-is-on-your-mobile/
  10. ^ https://www.cnet.com/news/apple-at-t-samsung-verizon-and-others-sued-over-shazam-app/
  11. ^ https://techcrunch.com/2011/06/22/shazam-raises-a-huge-round-to-the-tune-of-32-million/
  12. ^ http://www.billboard.com/biz/articles/5930359/shazam-confirms-20m-in-new-funding-raising-value-to-500m
  13. ^ http://www.billboard.com/biz/articles/news/digital-and-mobile/1538517/beatports-matthew-adell-on-shazam-deal-why-music-biz-is
  14. ^ https://www.cnet.com/news/shazam-adds-2-million-tracks-to-music-library/
  15. ^ http://www.financialmirror.com/newsml_story.php?id=5458
  16. ^ https://techcrunch.com/2013/04/03/shazam-partners-with-the-spotify-of-india-saavn-to-improve-its-south-asian-music-recognition/
  17. ^ http://www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1345362-iste-shazam-uygulamasinin-ozellikleri
  18. ^ http://webrazzi.com/2015/03/06/shazama-goruntu-tanima-ozelligi-ekleniyor/
  19. ^ https://thenextweb.com/insider/2015/05/28/shazam-can-now-scan-physical-objects-for-augmented-reality-and-exclusive-video-content/#.tnw_3dQlwtj4
  20. ^ http://www.indir.com/haberler/shazama-arka-planda-calisma-ozelligi-geldi
  21. ^ http://www.pcworld.com/article/2927439/shazams-expansion-to-visual-scanning-is-all-about-marketing.html
  22. ^ http://www.telegraph.co.uk/technology/news/9547632/Shazam-hits-250-million-users-and-adds-TV-tagging-capability.html
  23. ^ http://mashable.com/2014/07/31/shazam-mac-app/#OuFIisXz4GqS
  24. ^ https://web.archive.org/web/20141129034419/http://www.jbgnews.com/2014/09/shazam-partners-with-apple-to-bring-music-recognition-to-siri/504608.html
  25. ^ https://www.cnet.com/news/shazam-on-iphone-could-change-music-discovery/
  26. ^ https://www.cnet.com/news/iphone-apps-testing-shazams-limits-classical-music/
  27. ^ https://www.cnet.com/news/shazam-moves-to-android-works-with-amazon-mp3-store/
  28. ^ http://download.cnet.com/blog/download-blog/latest-shazam-lets-you-track-musical-journey-in-iphone-os-3-0/
  29. ^ http://www.businessinsider.com/shazam-draws-investment-is-already-profitable-2009-10
  30. ^ https://www.cnet.com/news/apple-reveals-top-apps-of-all-time/
  31. ^ http://androidforums.com/android-applications/132182-shazam-how-preserve-unlimited-tagging-feature-after-reflash-root.html#post1488306
  32. ^ https://www.cnet.com/news/at-t-ladles-out-getjar-apps-iphone-excluded/
  33. ^ https://thenextweb.com/insider/2012/08/07/shazam-five-billion-songs-tv-shows-and-ads-tagged/#.tnw_ImhWuvdP
  34. ^ https://appadvice.com/appnn/2014/10/shazam-8-0-features-interactive-notifications-in-ios-8-revamped-news-feed-and-more
  35. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız