I. Artemisia: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Önceki metin, popüler kültür ürünüydü.
Hiroşi (mesaj | katkılar)
Gerekçe:sayfa düzenini bozmadan kaynaklı bilgiler ekleyiniz.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''I. Artemisia''', MÖ 400'lü yıllarda yaşamış [[Pers İmparatorluğu]]na bağlı ve Yunan asıllı bilinen ilk kadın [[amiral]]dir. [[Pers-Yunan savaşları]]nda önemli bir yer edinen ve dönüm noktalarından biri olarak görülen [[Salamis boğazı]]nda gerçekleşen [[Salamis Deniz Muharebesi]]yle ün kazanmıştır ve aynı muharebede [[Themistocles]] tarafından kılıçla öldürülmüştür.
Lidya krallığına son veren Persler M.Ö. 546 yılından itibaren kıyıdaki kentleri ele geçirmişler, kentler Pers yanlıları ve Yunanistan yanlıları olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Halikarnassos gibi kimi kentler de Perslerin tarafına geçmişlerdi. O sıralar Halikarnassos’un yönetiminde '''''I. Artemisia''''' vardı. ''Artemisia'' güzelliği yanında cesareti ve yiğitliğiyle tanınıyordu. Babası Halikarnassoslu ''Lygdamis'', annesi Giritli olan Artemisia’nın kocası yeni ölmüştü. Oğlu da çok küçük olduğu için krallığı o yönetmeye başlamıştı.


{{Antik-Yunan-bio-taslak}}
{{Antik-Yunan-bio-taslak}}

Sayfanın 18.50, 17 Nisan 2020 tarihindeki hâli

I. Artemisia, MÖ 400'lü yıllarda yaşamış Pers İmparatorluğuna bağlı ve Yunan asıllı bilinen ilk kadın amiraldir. Pers-Yunan savaşlarında önemli bir yer edinen ve dönüm noktalarından biri olarak görülen Salamis boğazında gerçekleşen Salamis Deniz Muharebesiyle ün kazanmıştır ve aynı muharebede Themistocles tarafından kılıçla öldürülmüştür.