Mendesli Thrasillos: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Kaynakça: düzeltme AWB ile
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0
11. satır: 11. satır:


=== Dış bağlantılar ===
=== Dış bağlantılar ===
* [http://historyhuntersinternational.org/index.php?topic=2233.5;wap2 Thrasyllus'un astrolojik yetenekleri imparator Tiberius tarafından test edilmiştir] (Roma yıllıkları, P. Cornelius Tacitus - Kitap 1.6)
* [https://web.archive.org/web/20070927150455/http://historyhuntersinternational.org/index.php?topic=2233.5;wap2 Thrasyllus'un astrolojik yetenekleri imparator Tiberius tarafından test edilmiştir] (Roma yıllıkları, P. Cornelius Tacitus - Kitap 1.6)


[[Kategori:Doğum tarihi bilinmeyenler]]
[[Kategori:Doğum tarihi bilinmeyenler]]

Sayfanın 17.33, 10 Nisan 2020 tarihindeki hâli

Mendesli Thrasyllus, Tam adı Tiberius Claudius Thrasyllus (d. MÖ 1. yüzyıl & ö. 36, Yunanca: ο Τιβερίος Κλαύδιος Θράσιλλος ya da ο Θράσιλλος της Μένδης). Thrasyllusi Mısır'ın Mendes kentinde gelen Yunan kökenli bir aileye mensuptur. İskenderiyeli bir dilbilgisi uzmanı olsa da - Plato ve Democritus'un editörüdür- daha çok astrolog olarak tanınmıştır. Thrasyllus geleceğin Roma İmparatoru Tiberius ile sürgüne gönderildiği Rodos adasından karşılaşmıştır. Thrasyllus, Tiberius'un yakında yeniden Roma'ya çağrılacağı ve resmen Augustus'un varisi olarak atanacağı öngörüsünde bulunmuş ve ardından Tiberius'un tahtta kaldığı yıllar boyunca onun yakınında bulunmuş ve İmparator tarafından karısı ile birlikte çok değerli bir heiye olan Roma Yurttaşlığı ile ödüllendirilmiştir.

Tiberius’un gelini Livilla, Tiberius'un en yakın dostu olan Sejanus ile olan ilişkisini ona danışmış ve Thrasyllus gizliden gizliye Sejanus'u desteklediği için Tiberius'u Roma'dan ayrılarak Capriye gitmeye ikna etmiştir. Thrasyllus'un damadı Naevius Sutorius Macro Sejanus'u yok etme görevini başarmıştır ancak bu konu hakkında Thrasyllus’un bilgisi olup olmadığı konusu açık değildir. Thrasyllus, Tiberius ile birlikte Capri'de kalmış ve tahta varis seçiminde akıl hocalığı yapmış sonunda da kızı Eunia ile ilişkisi bulunan Tiberius'un yeğeni Caligulayı işaret etmiştir.

Karısı Aka II'den Thrasyllus'un iki çocuğu olmuştur: oğlu Tiberius Claudius Balbilus ve Praetorian Prefect Naevius Sutorius Macro ile evlenen kızı Eunia.

Kaynakça

  • Encyclopaedia Judaica

Dış bağlantılar