Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: Günün maddeleri
338. satır: 338. satır:


Merhaba arkadaşlar. [http://teis.yesevi.edu.tr/anasayfa Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (TEİS)] projesi tamamlanmış. 14 bin madde ve 62 bin eser bulunmakta. Madde yazımlarında tercih edilebilecek bir yer, ilgili kulanıcılara duyurulur.--[[Kullanıcı:Kingbjelica|Kingbjelica]] ([[Kullanıcı mesaj:Kingbjelica|mesaj]]) 09.08, 20 Mart 2020 (UTC)
Merhaba arkadaşlar. [http://teis.yesevi.edu.tr/anasayfa Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (TEİS)] projesi tamamlanmış. 14 bin madde ve 62 bin eser bulunmakta. Madde yazımlarında tercih edilebilecek bir yer, ilgili kulanıcılara duyurulur.--[[Kullanıcı:Kingbjelica|Kingbjelica]] ([[Kullanıcı mesaj:Kingbjelica|mesaj]]) 09.08, 20 Mart 2020 (UTC)

== Günün maddeleri ==

Merhaba, Mart sonuna dek günün maddeleri kısmına [[Koronavirüs hastalığı 2019]] ve [[2019-20 koronavirüs pandemisi]] maddelerini koymayı öneriyorum. Uygun görmeyen var mıdır? Başka önerisi olan var mıdır? --[[Kullanıcı:Khutuck|'''Khutuc<font color="red">k''']]</font>[[Kullanıcı_mesaj:Khutuck|<sup><small>msj</small></sup>]] 15.15, 21 Mart 2020 (UTC)

Sayfanın 15.15, 21 Mart 2020 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Gün/yıl maddelerine fotoğraf eklenmesi

Herkese merhaba. İleride ideolojik çatışmalar yaşanmaması ve gün/yıl maddelerinin fotoğraf galerisi olmaması adına topluluğun dikkatini bu konuya çekmek istiyorum. Kullanıcı:Ahmet Turhan'a gönderdiğim mesajı aynen paylaşıyorum.

Ahmet Turhan gün ve yıl maddelerine açtığı biyografi maddelerini fotoğraflarla eklemeye başladı. Ben de bu kişilerin fotoğraflarıyla eklenmemesi gerektiğini söyledim ve endişelerimi şu mesajla paylaştım:

"Gün ve yıl maddelerine fotoğraf eklemek sağlıklı değil, yanlış yorumlara ve çatışmaya sebep olabilir. Fotoğraf eklerken, gerçekten o yıl doğanlar arasındaki yerini ve önemini sorgulamalısınız. Siz bir sosyalistin fotoğrafını eklerseniz birisi liberalin, biri faşistin, öbürü de bir nazinin fotoğrafını ekler. Bu ideolojik çatışma maddeyi fotoğraf galerisine çevirir, enerjimizi alır ve yıpratır. Genel teamül bu maddelerde aşırı fotograf konulmaması yönünde."

Görüleceği üzere hem maddelere bağlantı veriliyor hem de fotoğrafları ekleniyor. Eklenen kişiler genel manada Sloven partizan, Sloven kominist gibi kişilerdi. Yani eklenen gün veya yıllar için pek önemi olmayan kimselerdi. Durumu Turhan'a şu mesajla ilettim:

"Isaac Newton'un doğumu/ölümü maddelerinde ("fotoğrafla") yer alabilir çünkü önemi malumdur, veya ENIAC bilgisayarı. Ama Sloven partizanlar1-2 aynı öneme maruf değiller.

Hülâsa: Gün ve yıl maddeleri Türkçe Vikipedi'de pek gelişmiş değil ve sadece bu konuda katkı veren iki üç kullanıcı var. Çoğu gün/yıl maddesinde isimler bir elin parmağını geçmiyor. Ben okuyucuların üç ismin yer aldığı bir yıl maddesinde bir kişinin fotoğrafıyla yer almasının sorgulanacağını düşünüyorum. Burada bir öznellik söz konusu ve herkes açtığı maddedeki kişiyi gün/yıl maddesine fotoğrafıyla eklerse orası fotoğraf galerisine döner. Maddeyi mobilden okuyanlar ise sürekli fotoğraftan aşağı inmek durumunda kalır. Yukarıda Newton örneğinden bahsettim, gün/yıl maddelerinde daha evrensel düzeyde kişi ve olayların fotoğrafları yer almalı. Bir Sloven partizanın maddesini fotoğrafla xxx yılında doğanlar maddesine eklemek tamamen öznellik. Aynı endişe şurada da paylaşılıyor. İngilizce Vikipedi'de durum çok daha farklı. Gün/yıl maddeleri fazlasıyla gelişmiş durumda ve fotoğraf kullanımı buna mukabil fazla oluyor. İngilizce proje daha küresel olduğu için Newton örneğindeki gibi eklemeler fazla olabilir veya bu küreselliğin denetimi zor olduğundan Sloven partizan örneğinde kişiler "öznel bir şekilde" eklenmiş olabilir. Konu iki kullanıcı arasında olmadığından ve geri alanın reaksiyonunun sınırı ölçülmek istendiğinden buraya taşındı. Topluluğun bu konuda fikri ve genel tutumunun belirleyici olması gerekiyor.--Kingbjelica (mesaj) 19.04, 10 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]

Öznelliğin ne boyutta olduğunun farkına daha iyi varılması için 1944 sayfasının şu sürümüne bir bakalım. Adaviye Efendiyeva neden 1944 yılında ölenler arasında fotoğrafıyla eklenecek kadar önem arz ediyor? Neden 18 Aralık maddesinde Josef Stalin'in fotoğrafı yok da neden Aleksandr Kodakovski'nin fotoğrafı var? İkinci maddeyi siz açtığınız için mi? İşte bu tamamen önlenemeyecek bir öznellik barındırıyor. Herkes açtığını maddenin fotoğrafıyla gün/yıl maddeleri gibi genel kapsamı olan bir maddeye eklerse bunun sonu gelmez. Hem ideolojik bir çatışma alanı doğar hem de yeni yeni fotoğraf galerileri yaratılmış olur. Burada fotoğrafların maddelerde dengeli kullanımı hakkında "Maddede görseller dengeli şekilde verilmeli" demiştiniz. İkisi arasında da benzer bir durum var.--Kingbjelica (mesaj) 19.35, 10 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]

Birincisi; açtığım tüm maddeleri gün/yıl maddelerine eklemeye karar verdim. Bu sayfadan başlayarak alfabetik listeye göre ekliyorum. Tamamında hem bilgileri, hem de varsa özgür lisanslı görselleri ekliyorum. Bu kişiler Nazi de olabilir, roman yazarı da, siyasetçi de, ekonomist de, hatta 1700'lü yılların generalleri de. Burada bir ayrım yok, öncelikle bunu söyleyeyim. Nasıl bir niyet okuma ile "ileride ideolojik çatışmalar yaşanacağı" öngörülmüş, bunun açıklanması gerek. Üstelik neden eklenen bilgi yerine fotoğraf sorunu olduğu söyleniyor, orası da açıklamaya gerek duyulan diğer konu. "Eklenen kişiler genel manada Sloven partizan, Sloven komünist" denilmiş, başlangıç olarak alfabetik düzende A-G arasını yükledim, orada kaç tane bu sıfata nazır kişi var ve nasıl bir yöntemle hedef seçilmiş, açıklamaya ihtiyaç var. Biyografiler bitince sonrasında açtığım tarihi olaylar ve gelişmeler maddelerini de bilgi/görsel olarak ekleyeceğim. Bu yönde bir katkı sunmaya engel mi var? Veya eklenince çıkarılacak mı? Örneğin Burada bir Nazi generali çıkarılırken, burada Tatar bir politikacı çıkarılmış. Bu maddeler Isaac Newton maddesinden önemsiz olduğu için mi çıkarıldı?
İkincisi; hangi özgün tercihe göre fotoğraf ekleyeceğiz? Neden Isaac Newton veya ENIAC bilgisayarı ekleyebilirken Denis Çiçerin'i veya Dénes Berinkey'in görselini bu gün/yıl maddelerine ekleyemiyoruz? Önem derecesine göre bu ayrımı Kingbjelica neye göre, kime göre yaptı?
Üçüncüsü; bir gün/yıl sayfasında bir tarafın çok fazla görseli olduğu düşünülüyorsa, bunları "kaldırma" yerine neden diğer taraf olduğu düşünülen kişilerin görselleri "ekleme" yöntemine gidilmiyor? Ansiklopedimiz kaldırarak mı gelişir yoksa ekleyerek mi. Örneğin 1927 maddesinin Türkçe ve İngilizce sürümü arasındaki fark tam da anlatmak istediğim şey. Zaten kaldırma yöntemi "şevk kırma" nın yanından geçen sürümü, asla böyle bir duruma neden olmamalıyız. --Ahmet Turhan (mesaj) 19.52, 10 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]
Cevap Cevap Açtığınız biyografi maddelerini gün/yıl maddelerine eklemenize yardımcı olabileceğimi söyledim. Vikipedi'de kullanıcıların hangi yönde katkı vereceğine kimse karar veremez çünkü herkes buraya ayırdığı vakitlerde sevdiği işleri yapmak istiyor. Sizin öznel şekilde eklediğiniz fotoğrafları dengelemek için kimsenin uğraş vermesini beklemeyin bu yüzden. Kişilerin kim olduğunun önemsiz olduğunu zaten zikrettim yukarıda. Sovyet partizan/komünist mahiyetinde kişiler ekleniyor derken o kişilerin Newton örneğiyle kıyaslansın diye. Fotoğraf eklerken kişilerin tanınırlık seviyesi göz önüne alınmalı. Malumunuzdur, kayda değerliliğin de seviyeleri bulunmaktadır. Newton ile Sovyet partizan burada yer alacak kadar kayda değerdir ama Newton diğerine göre daha evrensel düzeydedir. Neden ENİAC bilgisayarının yıl maddesinde olması gerektiğini ilgili maddeyi okuyarak bile öğrenebilirsiniz. İdeolojik tartışma yaratabilir öngörüsü kuvvetli bir ihtimaldir. Fotoğraf eklediğiniz yıl maddelerinde bir sürü etnik kökenden insan var. Cezri düşünen birisi neden şu kişinin fotoğrafı orada yok dese haklıdır. Fotoğraflar ilgi çekicidir, insanları yönlendirecek, maddeye çekecek düzeydedir. Bu nedenle cezri düşünen vatandaş kendi atasının fotoğrafının da konmasını, atasının da tanınmasını isteyebilir. İşte size ideolojik tartışma, işte maddelerin fotoğraf galerisine dönme ihtimali.. Umarım örnekler yeterlidir.--Kingbjelica (mesaj) 20.00, 10 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]
Katkıya zorlayan unsur ve teşvik eden başka kullanıcılar değil, kişinin eleştiri verdiği yerdeki eksiklikler. "Burada neden bu yok" şeklinde eleştiri sunup diğer olanları da çıkarmak değil, hepsinin var olmasını sağlamaktır asıl katkı. Bir kullanıcı ABC maddesinde AB var C neden yok dediğinde AB'yi çıkarmaz, C'yi de ekler. Kimse C'yi ekle diye zorlamıyor, kendi eleştirmiş sonuçta. Üstelik Vikipedi'de katkı geliştirmenin pek çok yöntemi var, bu da teşvik edici diğer bir yol olur zaten, gayet de olumlu. Bir tuğla da sen taşı olumlu bir önerme yani.
Diğer konu, bir kişi bir yere baktığında etnik köken arıyorsa ve buradan ideolojik tartışma yaratıyorsa, kusura bakmasın bu bizim sorunumuz değil. Bu bakışın sonu yok ki, örneğin o bakış ana sayfada çıkan iki günün maddesine de etnik köken kaygısı güderek eleştirebilir ve "ideolojik tartışmaya" neden olabilir. Çok basit şeylere bile takılabilir yani o bakış açışı, bu tür ayrıntılar Vikipedi'yi ancak ve ancak geriye götürür. Burada da başka benzer durum oluştu zira, açtığım maddelere yönelik yaptığım katkı odağı hiç aklımda olmayan bir ideolojik tartışmanın içine çekildi. Ben burada bir eksiklik gördüğüm için kendi katkı odağımı oluşturdum ve açtığım maddelerden başladım, hepsi bu. Kötü niyet varsayılmayacak (zaten VP:İNOV uyguluyoruz) bir girişim bu. --Ahmet Turhan (mesaj) 09.26, 11 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]

burada mesele ideolojik olup olmaması değil, öznelliği.. yıl ve gün sayfalarında onlarca madde olduğu için galeriye dönüşmesinin önüne geçilemez, bu açıdan hiç eklememek daha doğru, görsel görmek isteyen gider maddesine bakar. bunun sonu da yok, anlam ayrım sayfalarına da mı ekleyeceğiz mesela. bunu daha önce ülke bilgi kutularında yaşadık, sürekli önceliklere göre değiştirilen fotolar ve değişiklik savaşları vikipedi'ye birşey kazandırmıyordu. --kibele 09.39, 11 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]

Yıl maddelerinin Türkçe ve İngilizce sürümlerini karşılaştırdığımda, İngilizce sayfalarda Doğumlar ve Ölümler bölümüne eşlik eden ve yalnızca addan oluşan resimaltı yazılarına sahip (yani doğum tarihi - ölüm tarihi bilgisi foto altı için gereksiz) fotoğrafların "sayfa kaldırdığı sürece", yani sayfa fotoğraflar nedeniyle uzamadığı müddetçe gayet güzel göründüğünü görüyorum. Sayfanın kaldırıyor olması anahtar, çünkü o bölümün kaldırdığından fazla fotoğraf konması da uygunsuz olacak muhakkak ki. Kapasite dâhilinde hangi fotoğrafların kullanılacağına karar verme açısından da tanınırlık, yani şöhretle hareket etmek en uygulanabilir yöntem gibi görünüyor. Fotoğrafların seçimi konusunda ideolojik bir kaygıdan ziyade maddeleri sahiplenme gibi bir kaygım var. Yani bir kullanıcı yalnızca kendi yazdığı futbolcu maddelerinin fotoğrafları için bir çalışma yapıyor olsaydı da bu eşit derecede sıkıntı potansiyelli bir hareket olurdu. Daha ünlü, yani bilinir bir kişi orada açık bir şekilde duruyorken kullanıcının mevcut boşluğu kendi futbolcu maddeleriyle doldurması bana göre madde sahiplenmedir. Bu noktada kullanıcıdan sağduyu göstermesini ve o boşluğu başka bir fotoğrafın hak ettiğini kabul ederek hareket etmesini beklemek topluluğun hakkıdır diye düşünüyorum. Yani Ahmet özelinde konuşursak, 1944 maddesinde Ölümler bölümüne gittiğinde orada Rıza Şah Pehlevi ve Erwin Rommel gibi çok daha tanınır olduğunu düşündüğüm iki kişi varken kendi açtığı maddeye konu kişinin fotoğrafını eklemeye çalışmaması, bu fotoğrafları ancak yer olduğunda ve bariz öne çıkan seçenekler kullanılmış ya da kullanılamaz olduğunda eklemesi uygun olur kanısındayım.
Vito Genovese 09.53, 11 Eylül 2019 (UTC)[yanıtla]
Gün/Yıl Saayfalarında resim eklenmesinin o sayfaları birer resim galerisine dönüştüreceği veya ideolojik sorunlara yol açacağı tamamen niyet okumadır ve bence sağlıklı değildir. Bir kişinin doğum gününün olduğu sayfada resminin olması kadar doğal bir şey yoktur. Eğer teknik sorunlara yol açmıyorsa kaldırılmaması gerekir. Yıl maddeleri konusunda kişi kendi eklediği maddeler ile eş güdümlü giderek bunlara göre ekleme yapabilir. Bu durumda kişinin yaptığı eklemeler yanlış olmaz. Vikipedi kişinin ne yönde ve nasıl katkı sağlayacağını belirleyen bir politikaya sahip değildir ve olmamalıdır da. Kişi kendi ilgi alanına göre vikipedi standartlarında ekleme yapabilir ve bu tüm başlıklar için geçerlidir. Bir başlık içinde göreceli kayda değerlik en son dikkate alınması gereken konudur. Kişi üzerinde çalıştığı biyografileri gün/yıl sayfalarına eklemek istiyor ve bunlara resim de ekliyorsa ona "bunları eklemeden önce o eklediğin sayfalarda daha önemli konular var mı ona bir bak varsa bir zahmet onlarada fotoğraf ekle sonra senin fotoğrafı eklersin" diyebilir miyiz? Bence denilmez.--Orfur (mesaj) 14.28, 26 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

VikiSalı Istanbul buluşmaları

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye olarak Wikimedia projelerine meraklı kişilerin tanışıp ortak iş birliği projelerini oluşturması ve bilgi paylaşımı için 5 Kasım’dan itibaren her Salı VikiSalı buluşmalarını başlatıyoruz.

İlk buluşmamızı Kadıköy’deki Eminönü iskelesi üzerinde bulunan İstabul Büyükşehir Belediyesine ait İstanbul Kitap Kafe'de gerçekleştireceğiz. Daha sonraki buluşmaların içeriği ve yeri ile ilgili yol tayin edeceğiz. Buluşma ile ilgili güncellemeleri Space.wmflabs.org tan takip edebilirsiniz. Hadi çıkın çıkın gelin Göz kırpma

Sorularınız için Sakhalinio ve HakanIST ile iletişime geçebilirsiniz. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 06.18, 24 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]

  • İstanbul'da olmadığım için gelemeyeceğim ama gelmek isterdim. Her hafta olabilir mi bilmiyorum, olursa ne kadar verimli olur ve kadar sürdürülebilir olur emin değilim. Olursa ne âlâ :) Gelemesem de desteklerimi belirtmek isterim. Hatta bunun için bir duyuru da yapılabilir banner ile, yeni kullanıcılar çekilebilir, ilerleyen dönemlerde Vikimaratonlar organize edilerek yeni kullanıcılar çekilebilir. En azından yeni kullanıcılar, IP istisnası ile ilgili bilgilendirilebilir ve "isterseniz katkıda bulunabilirsiniz" mesajı verilebilir. Üç beş kişi derken onları çevresi derken belki birkaç yeni kullanıcı kazanırız :) Son zamanlarda yeni kullanıcı ve hatta genel anlamda aktif kullanıcı sıkıntısı çektiğimiz şu zamanlarda ilaç gibi gelecektir, emeği geçen ve elini taşın altına sokanlara teşekkürler.--NanahuatlEfendim? 04.46, 25 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]
5 Kasım 2019 VikiSalı Istanbul buluşması
  • İlgisi var mı bilmiyorum ama arkadaşlık konusunda şuradaki çekinceleri paylaşan var mı ki :) enwikide çokça tartışmalara neden olduğuna rast gelmiştim geçenlerde. --Ahmet Turhan (mesaj) 08.56, 25 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]
    • Denemedeki o kısma kesinlikle katılmıyorum. Vikipedi buluşmalarına katılmış hemen her kullanıcıyla yüz yüze tanıştım, bir çoğuyla arkadaş oldum, bu durum diğerleriyle daha iyi iletişim kurmama ve Vikipedi'de daha iyi katkı yapmama yardımcı oldu. Arkadaşına "bak burada hata yapıyorsun" demek ve hatasını düzeltmesini sağlamak çok daha kolay. --Khutuckmsj 14.50, 25 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]
    • Denemede ele alınan konu çok önemli fakat başlık bence yanlış olmuş - en azından tırnak içinde "arkadaş" yazmak daha doğru olurdu. Çünkü sorun arkadaş olmaktan değil, deyim yerindeyse çalışma etiği ile arkadaşlık kavramlarının zihinde ve pratikte iyi oturtulamamasından kaynaklanır. Örneğin, araştırmalarda Avrupa'nın kuzeyinden güneyine (Akdeniz sahillerine doğru;-) inildikçe bu sorunun arttığı görülmektedir. Bu yüzden arkadaş olmamakta değil, çalışma etiği konusunda dikkatli olmakta fayda var (Avrupa'nın güneydoğusunda;-). Örneğin, arkadaşlık adına Vikipedi'nin temel ilkelerinden ödün verilemez, verilmemelidir (bu konularda görüş ayrılıkları da aslında arkadaşlığa engel değildir). Öte yandan, arkadaşlık ilişkileri bu ilkelere bağlı kalınması konusunda yardımcı ve yararlı da olabilir. --Güvercin58 (mesaj) 11.30, 15 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]
  • Toplasak 25-30 aktif Vikipedist vardır şuan en fazla ama sürekli kendi içimizde tartışmaktan yol alamadığımızı düşünüyorum umarım bu etkinliklerin buna bir katkısı olur. Denk getirebilirsem ben de katılabilirim grubun genç bir üyesi olarak :D--≈ SunSoldiers  ✉  14.57, 25 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]
  • Güzel bir buluşma oldu. ♥ --Nevit (mesaj) 11.22, 6 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]
    • Buluşmalara şu anda Vikipedi'de aktif olan kullanıcılar da Vikipedi'de deneyimi olmayanlar da dahil herkes gelebilir değil mi @Sakhalinio? Olası etkinliklerde ortağımız olabilecek (örneğin derslerinde dersin konusu ile ilgili Vikipedi maddesi yazma, Vikiveri öğesi oluşturma, Commons'a resim yükleme ödevi verecek akademisyenler, öğretmenler), müzeciler, kütüphaneciler, öğrenci kulübü vb.'de etkinlik olarak Vikimaraton vs. düzenlemek isteyen öğrenciler, açık bilgi ile ilgili oluşumlarda, derneklerde aktif olan kimseler, deneyimli vikipedistlere soracak sorusu olanlar, herkes buluşup tanışmak için gelebilir; tanışmak güzel olur, bu buluşmaları başlattığınız için çok teşekkürler @Sakhalinio ve @HakanIST!--Başak (mesaj) 12.02, 6 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]
  • Merhaba @Basak, elbette herkes gelebilir. Hatta dün akşam konuşmamıza kulak misafiri olan arka masamızdaki beyefendi ve hanımefendi Wikipedia'yı okuyabilmekle ilgili yardım istediler arkadaşımız da yardımcı oldu. Okumak, yazmak, bilgiyi paylaşmak ve bilgiden yararlanmak isteyen herkesi bekliyoruz. Çok güzel bir muhabbetti. 2,5 saat kadar oradaydık ve vaktin nasıl geçtiğini anlamadık. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 12.08, 6 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]
12 Kasım 2019 VikiSalı Istanbul buluşması
19 Kasım 2019 VikiSalı Istanbul buluşması
Yarın (12 Kasım) gelecekleri yine aynı mekanda bekliyoruz. Bazı kullanıcıları tanıdığı, gelebileceğini düşündüğü yeni ve mevcut diğer kişileri de davet etmeleri için etiketliyorum. @Nystaléos, @Basak, @Nevit, @Esc2003, @Ahmet Turhan, @Superyetkin, @Kibele, @Elmacenderesi, @SunSoldiers, @Nanahuatl, @İncelemeelemani, @Vito Genovese, @Kingbjelica, @Pragdon, @Thecatcherintherye, @𐰇𐱅𐰚𐰤, @Turgut46, @Selahattin ilhan, @Kostantinopolisli Kostantinopulos, @İazak, @Hazan, @ToprakM, @HakanIST, @SAİT71, @Sadrettin, @Aybeg, @Cem Rize, @Ali Haydar, @Ozcanoguz, @Mukaddime, @Bambi'nin annesi, @Vikiçizer, @Hedda Gabler, @Güvercin58, @Ravages, @By erdo can, @Chansey. Not: İsimleri Köy çeşmesinde son bi kaç ay boyunca değişiklik yapmış kişilere bakarak yazdım. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 20.26, 11 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]
Öncelikle geç bilgilendirme için özür dilerim. BU hafta da buluşmamız gerçekleşti ve güzel verimli bir toplantı oldu. Vikipedi'yi geliştirmek için neler yapabiliriz onlar konuşuldu. Özellikle Videolar yapmak ve sivil toplum kuruluşlarına giderek sunumlar yapmak konusunda çalışmalar yapacağız. Önümüzdeki haftada buluşmamız Salı gününde aynı yer ve aynı saatte yapılacak. @SunSoldiers bekliyoruz. Toplantıyı şuradan takviminize ekleyebilirsiniz. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 07.48, 15 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]
Arkadaşlar, WikiSalı buluşmalarının üçüncüsünüde gerçekleştirdik. Topluluğumuzu genişletmek ve Wikimedya projelerine olan katkıları atırmak en büyük hedefimiz. Gelen tüm dostlara çok teşekkür ederiz. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 20.11, 21 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]

26 Kasım VikiSalı Istanbul buluşması Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye olarak Wikimedia projelerine meraklı kişilerin tanışıp ortak iş birliği projelerini oluşturması ve bilgi paylaşımı için her Salı VikiSalı buluşmalarında buluşuyoruz. 26 Kasım’daki buluşmamıza ilk kez online katılımda mümkün olacaktır. Bu kez buluşmamızı Üsküdar Üniversitesi Merkez Kampüsünde gerçekleştireceğiz. Online katılım linkini sizlerle paylaşacağız.

Sorularınız için Sakhalinio ve HakanIST ile iletişime geçebilirsiniz. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 20.11, 21 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]

26 Kasım 2019 VikiSalı Istanbul buluşmasında Wikidata Talks

Aktif kullanıcılar dikkatine: @Nystaléos, @Basak, @Nevit, @Esc2003, @Ahmet Turhan, @Superyetkin, @Kibele, @Elmacenderesi, @SunSoldiers, @Nanahuatl, @İncelemeelemani, @Vito Genovese, @Kingbjelica, @Pragdon, @Thecatcherintherye, @𐰇𐱅𐰚𐰤, @Turgut46, @Selahattin ilhan, @Kostantinopolisli Kostantinopulos, @İazak, @Hazan, @ToprakM, @HakanIST, @SAİT71, @Sadrettin, @Aybeg, @Cem Rize, @Ali Haydar, @Ozcanoguz, @Mukaddime, @Bambi'nin annesi, @Vikiçizer, @Hedda Gabler, @Güvercin58, @Ravages, @By erdo can, @Chansey, @Nedim Gayet Bir, @Sayginer, @Amillians, @DieFohlen, @Teacher0691, @Cobanyastigi, @ႧႤႧႰႨ ႾႠႰႨ, @Saitcank, @Gogolplex, @Johnny281993, @Nedim Ardoğa, @Yagizhan49, @Lawlss, @MaXCoDeR, @Oltnilhn, @Gezginrocker, @Mehmet Ali Acar, @Salihhr91, @BSRF, @Therou, @Adem20, @Acar54, @CRea80, @Gufosowa, @Khutuck + Son değişikliklerde gördüklerim)

Merhaba arkadaşlar, yarın yapacağımız toplantı için online katılım linki şurada. Önemli bir hatırlatma anonim olarak online katılmak isteyen arkadaşlar anonim bir mail adresi ile bağlanması önemlidir. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 17.47, 25 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]

Merhaba arkadaşlar, ilk online Salı buluşmamızı gerçekleştirdik. Hem gelen hemde online katılan arkadaşlara çok çok teşekkürler. Misafirperliği içinde Üsküdar Üniversitesi'ne çok teşekkür ederiz. Son iki toplantıda konuşmalar genelde Wikidata ve telif hakları konusunda yoğunlaştı. Önümüzdeki hafta yine Kadıköy'de herkesi bekliyoruz. Bu imzasız yazı Sakhalinio (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba arkadaşlar, buluşmalarımıza devam ediyoruz. 17 Aralık Salı günü yine Kadıköy'de katılmak isteyenleri bekliyoruz. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 14.57, 13 Aralık 2019 (UTC)[yanıtla]

24 Aralık VikiSalı Istanbul buluşması

Merhaba arkadaşlar, buluşmalarımıza devam ediyoruz. 24 Aralık Salı günü katılmak isteyenleri bekliyoruz. Online link şurada. Şimdiden herkese iyi seneler, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 13.20, 20 Aralık 2019 (UTC)[yanıtla]

Amerika Birleşik Devletleri geleneksel birimleri

Merhaba arkadaşlar. Wiki'de çoğu maddede fit, mil, inç gibi Amerika Birleşik Devletleri geleneksel birimlerine dönüşüm şablonları aracılığıyla yer veriyoruz. Örneğin Tambora Dağı maddesini düzenlerken "çapı 60 km (37 mil), yüksekliği 4.300 metre (14.100 ft)" gibi bilgiler yer aldığını görüyorum. Sizce ABD ölçü birimlerine her zaman yer vermeli miyiz? Bu birimler günümüzde ABD dışında hiçbir ülkede kullanılmıyor, Türkçe okuyucuların ihtiyaç duyduklarını düşünmüyorum, madde yazımı esnasında da zaman zaman sorun çıkartıyorlar. Konu içeriğinde özellikle gerekmediği sürece bu dönüşümleri kaldıralım mı? Diğer Viki'ler bu konuda ne yapıyor? --Khutuckmsj 00.46, 5 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Bence kaldırılmalılar. Diğer Viki'ler genelde ABD ölçü birimlerini kullanmıyor. Cem 53 mesaj 06.23, 5 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
  • SI dışındaki birimleri kullanacaksak, hangi birimleri kullanacağımızı nasıl seçtiğimiz zaman zaman kafama takılıyor. Termodinamik ve benzeri bilim dallarında celcius'un yanı sıra kelvin kullanılıyor ya da denizcilikte deniz mili kullanılıyor mesela özel olarak, bunları ayrı tutuyorum. Ancak bir futbolcunun boyunu bir de inç ve fit cinsinden vermenin bir faydasını göremiyorum. Madem öyle, tarihlerde de Hicrî takvim değerini verelim (ve diğer bir ton takvim değeri). Yahut hacim için, kütle için vs şuradaki ya da şuradaki, hatta ve hatta şuradaki birimleri de verelim, illa "evrensel" olacaksak. Birim ve ölçü maddelerinde bunlardan bahsedilebilir ama alakalı alakasız her maddede olmaması gerektiği konusunda hemfikirim açıkçası. İngilizce Vikipedi'de konuyla alakalı bir yönerge bölümü mevcut bu arada, ilgili olanlar inceleyebilirler (bizdeki denk sayfada birimler kısmı yok). --NanahuatlEfendim? 06.33, 5 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Kullanmanın bir faydası olduğunu düşünmüyorum.Sait* 07.43, 6 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
  • @Khutuck, birkaç kullanıcıyı daha davet eder misin? Sonuçsuz kalmasın bu tartışma.--NanahuatlEfendim? 22.15, 3 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]

Havada kalmaması açısından biraz yorum alalım, kararsızlık varsa kapatalım. --Khutuckmsj 00.52, 4 Şubat 2020 (UTC) Aktif kullanıcılar dikkatine: @Nystaléos, @Basak, @Nevit, @Esc2003, @Ahmet Turhan, @Superyetkin, @Kibele, @Elmacenderesi, @SunSoldiers, @Nanahuatl, @İncelemeelemani, @Vito Genovese, @Kingbjelica, @Pragdon, @Thecatcherintherye, @𐰇𐱅𐰚𐰤, @Turgut46, @Selahattin ilhan, @Kostantinopolisli Kostantinopulos, @İazak, @Hazan, @ToprakM, @HakanIST, @SAİT71, @Sadrettin, @Aybeg, @Cem Rize, @Ali Haydar, @Ozcanoguz, @Mukaddime, @Bambi'nin annesi, @Vikiçizer, @Hedda Gabler, @Güvercin58, @Ravages, @By erdo can, @Chansey, @Nedim Gayet Bir, @Sayginer, @Amillians, @DieFohlen, @Teacher0691, @Cobanyastigi, @ႧႤႧႰႨ ႾႠႰႨ, @Saitcank, @Gogolplex, @Johnny281993, @Nedim Ardoğa, @Yagizhan49, @Lawlss, @MaXCoDeR, @Oltnilhn, @Gezginrocker, @Mehmet Ali Acar, @Salihhr91, @BSRF, @Therou, @Adem20, @Acar54, @CRea80, @Gufosowa, @Khutuck + Son değişikliklerde gördüklerim)[yanıtla]

  • Kullanmanın yararı yok, aksine zararı var, okunuşta problem yaratıp çeviri maddelerde ek iş yüküne neden oluyor. Katma değeri de bulunmuyor. Maddeyi Türkçe dilinde okurken Türkiye'de ilgili konuda yaygın kullanılan birimler yeterli ek ölçütlere ihtiyaç yok bence. İhtiyaç duyanlar bunların çevrimlerini sadece google arama çubuğuna yazarak elde edebilir zaten. Yukarıda Nanahuatl'ın belirttiği durumlar söz konusuyken Türkiye'de de yaygın kullanımlar alana özel olanlar, dolayısıyla yaygın kullanılan birimi baz almak yeterli olacaktır. ----anerka'ya söyleyin 08.01, 4 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]

Tanınmış Kişiler / Early Life

Herkese selamlar, iyi vikiler. Tanınmış kişilerin doğumlarından tanınana kadar ki yaşamlarını kapsayan süreyi anlatan başlıkta bir belirsizlik söz konusu. EnWiki genel olarak Early life and Education yani Erken Yaşamı ve Eğitimi olarak kullanıyor. Bizde ilk yılları, çocukluğu, erken yaşamı şeklinde farklı kullanımlar var. Bence en uygunu Erken Yaşamı ve Eğitimi. Siz ne dersiniz? --YenilenebilirAdamMESAJ 20.58, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Bende şahsen " Erken yaşamı " veya " Erken yılları " şeklinde yazıyorum.--Madrox❯❯❯ mesaj? 20.59, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Bana göre "Erken yaşamı"; Çocukluğu, ilk yılları vb tanımların hepsini kapsıyor.Sait* 21.03, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • "Erken yaşamı" çeviri kokuyor. İlk yılları en uygunu bence. --Esc2003 (mesaj) 21.06, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • "Erken yaşamı" motamot bir çeviri. Salt "yaşamı" deyip özel hayatına dair tüm bilgileri orada vermek yeterli değil mi? Tanındıktan sonraki hayatı genellikle "kariyeri" şeklinde adlandırılan bir alt başlıkta anlatılıyor. Orada da profesyonel yaşamı ile ilgili bilgiler veriliyor. "Yaşamı" ile "kariyeri" arasındaki ayrım gayet net bence. Buna göre "erken yaşamı" da gereksiz oluyor gibi. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.11, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Yine de buradaki tartışma beyin fırtınası olarak kalmalı. Burada çoğu kişi şu olsun dedi diye aynı fikre sahip olmayanlara zorla şunu uygulatmaya çalışmamak lazım. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.14, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Bence Viki olarak böyle yaygınlaşmış her madde türüne şablon belirlemeliyiz. Sonuçta ansiklopedide her şey standarttır. Bir ansiklopedi kişilerin tarzlarına göre düzenlenmemeli. Topluluk kararına göre hareket etmek lazım. Bir kişinin yaşamı, hayatı dediğinizde doğumundan ölümüne kadar ki tüm kısmı kapsar, bunu parçalara bölmeniz lazım (kariyeri, özel yaşamı, erken yaşamı vs.). Einstein maddesini inceliyorum, Hayatı diye ana başlık açılmış, altına; çoçukluk, akademik, evlilik, ölüm... şeklinde ilerlenmiş tam da dediğim gibi. Ancak tanıbmadan önceki kısmı kapsayacaksa Erken Yaşamı demek daha doğru. Saygılar. --YenilenebilirAdamMESAJ 21.26, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Cevap Cevap Standart önemli tabi ama işin özü bütün kuralları yoksayın da bunun için geçerli olabilir :) Yani farklılık gösterebilir, o kadar da kuralcı olmamakta fayda var. Şöyle ki, kaynaklarda ağırlıklı şekilde farklı geçerse bu standardizasyon işe yaramayabilir. Mesela yukarıda bahsedilmiş "Yaşamı" şekilde versek en doğrusu diye. Evet mantıklı aslında, böyle ilk-son diye ayırmayıp en basit ve standart argüman böyle gibi görünüyor, ama mesela genç yaşta satırlarca kayda değer şeyler yaşayan birisine mecburen altbaşlık olarak bu "ilk yılları" tanımlamak zorunda kalacağız. Bu da farklılık barındıracaktır. "Standart" konusundaki yorumum böyle. --Ahmet Turhan (mesaj) 21.34, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Yabanci oyuncular icin konusuluyorsa, kariyeri dopdolu ve populer bir oyunci ise "İlk yılları" daha ideal. Yani Dizi ve Sinema kariyerinden once okul hayati ve gecmisine dair ve yaptiklarina dair kisim icin konusuyorsak ilk yillari daha elzemdir. Turk oyuncular icin konusuyorsak genellikle benim gozume carpan: "Hayatı ve kariyeri" diye toptan halledilmis. Kalburustu onemli aktorlerde de bu durum mevcut, Ilk yillari filan hak getire.--Nystaléos benim? 21.22, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • "İlk yılları" benim kullandığım tanım, bence tam karşılıyor. George Koval#İlk yılları, Georgiy Çiçerin#Aile geçmişi ve ilk yılları gibi seçkin maddelerimde hep bu ifadeyi kullandım. Birinin ölümüne yakın zamanı "geç yaşamı" olarak tarif etmiyoruz mesela, "son yılları" diyoruz. O yüzden "erken" yerine "ilk" ifadesini kullanmalıyız. --Ahmet Turhan (mesaj) 21.28, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
"İlk yılları" da çocukluğu gibi geliyor, örneğin 70 yaşında ünlü olan biri için garip duruyor.--Khutuckmsj 21.55, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • İngilizcede "early life" çok oturmuş bir kavram genel olarak. Bizde böyle bir standart olmadığından bizim yapay olarak oturtmaya çalışmamız yapıcı olmaz. Ama "erken yaşamı" diye bir ifadenin Türkçede doğal olarak kullanılmadığına katılıyorum. Tam olmasa da ben de "ilk yılları" şeklinde tercih ediyorum. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.36, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • “İlk yılları” kullanılması taraftarıyım. Bir de “overview” var onun çevirisi “genel bakış” yapılıyor ki bence hiç uymuyor. — Hedda Gabler (mesaj) 08.35, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Standart nasıl yapay olarak oturtulur oraya bir açıklama lazım. Yeni şeyler ürettiğiniz sürece yeni standartlara ihtiyaç duyarsınız. İlle enwiki deki gibi olması gerekmiyor tabi. Yaşamı deyip, bunu alt başlıklara da bölebiliriz. 40 yaşında ünlü olan birini ele alalım. 40 yaşına kadar geçirdiği yaşama ilk yılları demek mantıklı değil. Enwiki deki Einstein maddesini örnek alabiliriz. Yaşamı ve Kariyeri ana başlık. Altında Erken Yaşamı ve Eğitimi diyor. Bunu da ikiye bölebiliriz Çocukluk, Ergenlik, Üniversite yılları gibi. Ama başlığın altında ne tür bilgi verildiği önemli. Erken yaşam deyince suni geliyor deniliyor sonuçta ansiklopedi olarak herşeye teknik gözle bakmalıyız. Burada olduğu gibi kronolojik incelenen meselelerde Erken dönem Osmanlı mimarisi erken, geç (pre, post, early, late) kullanılıyor. Saygılar. --YenilenebilirAdamMESAJ 08.48, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Açıklayalım tabii. Ana diliniz İngilizceyse böyle bir madde yazarken doğal olarak, herhangi bir kurala bakmadan "early life" şeklinde yazarsınız. Ana diliniz Türkçeyse bu şekilde otomatik gideceğiniz bir ifade yoktur. Dolayısıyla herhangi bir standart yapay olacaktır ve uygulamamız için enerji sarf etmemiz gerekecektir. Hangisi en iyisi diye konuşmak bence çok olumlu, ama sonra bunu uygulamaya çalışmak bence verimli değil. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 10.59, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Türkçe’de erken yaşamı diye bir tabir kullanılmıyor ve maddelerde de yapay gözükmekte. Kanaatim bu kısmın kaldırıp “hayatı” denilerek bu başlığın ilk parağrafında ayrı bir başlık olmaksızın değerlendirilmesidir. Bu şekilde kısa veya uzun maddelerde şekilsel standart sağlanmış olur. Madde uzun ise (yukarıda Çiçerin örneği verilmiş mesela) o zaman ===İlk yılları=== şeklinde alt başlıklara olabilir. Chansey 08.52, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Şahsen "ilk yılları ve eğitimi" kullanmaktayım. "Erken yaşamı" Türkçede pek bir şey ifade etmiyor, kullanılmıyor. "Gençlik yılları" denilse, "genç" kavramı göreceli olduğundan ve tam olarak istenileni karşılamadığından olmuyor. "Kariyeri öncesi" gibi bir şey belki denenebilir, onda da "kariyer" her zaman karşılamıyor. İçime tamamen sinmese de "ilk yılları" en iyi seçenek gibi gözüküyor.--NanahuatlEfendim? 08.56, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • O zaman şöyle yapalım mı? YAŞAMI > Çocukluk ve gençlik yılları - Eğitimi - Kariyeri - Evlilik ve çocukları - Ölümü ve sonrası... --YenilenebilirAdamMESAJ 10.26, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Her madde o kadar kapsamlı olmayabiliyor, standart ve zorunluluk aramayalım burada, eğer kullanacaksak "ilk yılları" gayet uygun. --Ahmet Turhan (mesaj) 10.43, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Cevap Cevap Her madde o kadar kapsamlı olmaz elbette, ancak biyografi yazımı kişiden kişiye değişmemeli. Bir kişi bir madde üzerinde yoğun emek harcayınca o madde ile duygusal bir bağ oluştuğunu görebiliyoruz kimi zaman, kişiler maddeye imza gibi kendi şablonlarını bırakma ihtiyacı duyuyor, onun dışında standartlar neden problem teşkil etsin? Aslına bakılırsa kapsamlı kapsamsız maddesine göre yazara bırakmak onun içinde külfet öyle mi yapsam böyle mi yapsam... Standartı olmayan teknik konu olamaz, bunlar hayatımızı kolaylaştırmak, düzen sağlamak için var. Biyografi maddeleri genel olarak bakıldığında aslında kendi şablonunu çiziyor, kişiden kişiye değişen maddeler yerine tek bir merkezden çıkmış gibi maddelerin olması Vikipedi'nin imajı açısından önemli. YAŞAMI > Çocukluk ve gençlik yılları - Eğitimi - Kariyeri - Evlilik ve çocukları - Ölümü ve sonrası... Yaptığınızda o başlığın altı illaki dolacak, bazı alt başlıkların altında 1-2 cümle yazmasında bir sakınca yok. --YenilenebilirAdamMESAJ 21.18, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • "Early life" bazı yerlerde "Gençliği" şeklinde çevriliyor, ancak istenen kapsam açısından yeterli değil. "Önceki hayatı" şeklinde bir öneri getirebilirim, kariyerinden öncesi anlamında kullanarak. Erken yaşamı çevirisi bence de doğal durmuyor. Geniş maddeler için YAŞAMI > Çocukluk ve gençlik yılları - Eğitimi - Kariyeri - Evlilik ve çocukları - Ölümü ve sonrası... önerisini beğendim, tabii evlilik ve çocukları kısmı ilişkileri şeklinde değiştirilse daha iyi olur, bazıları evlenmiyor :) Ama uygulanabilirlik açısından bakınca maalesef bu kadar geniş madde az, böyle standartlaştıralım desek bu defa daha az kapsamlı ama iyi yazılmış bir maddenin geliştirilirken başlıklar arası geçişlerde sorun yaşanabilir. Çözülmeyecek konu değil, ama her şeyi basit tutmak daha iyi olur, herkes buraya deneyimli gelmiyor, hata yapılabilecek noktaların her konuda azaltılması daha sorunsuz gelişmemizi sağlar. Maddelere bir şeyler eklendiğinde yerleşimleri ile ilgili ne kadar az değişiklik gerekirse o kadar iyi.----anerka'ya söyleyin 11.58, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

VikiMaraton 2020, J. Wales ve VikiKamp İstanbul ‘19

Wikipedia kurucusu Jimmy Wales’ın 14 Nisan 2020’de “Digital Age Tech Summit” etkinliği için İstanbul Zorlu Center’a geleceğine dair bir haber gördüm. Gelmesi dahilinde kendisi ile görüşecek bir arkadaş olacak mı, merak edip sormak istedim. İkinci olarak; geçen yıllarda benim de katıldığım Dünya Kadınlar Günü amacıyla Art+Feminizm topluluğu ile organize edilen VikiMaraton’un yarın Fatih’te düzenleneceğine dair başka bir haberde gördüm. Bilginiz var mı @Basak, @Sakhalinio? Haftasonu iki gün boyunca burada da paralel olarak benzer kadın üzerine madde açma yarışması falan düzenlenebilirdi diye düşünüyorum. engel kalktı ve etkin çok sayıda kullanıcı da varken gayet verimli de olurdu. Son olarak geçen sene @Elmacenderesi tarafından duyurulan ve masrafların vakıf tarafından karşılanacağı söylenen VikiKamp ‘19’un organize edilmesi hakkında bir gelişme var mı? Artık VikiKamp ‘20 oldu da :) --Maurice Flesier message 23.12, 6 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Merhaba @Maurice Flesier, Jimbo'nun gelişi ile ilgili irtibata geçilmişti; henüz kesin değilmiş; kesinleşince haberleşeceğiz tekrar belki gelmişken biz vikipedistlerin bir toplantısına konuk olabilir. Vikimaraton için şu anda Kadın Kütüohanesi'ndeyiz :) Şuradan dahil olmak mümkün: https://outreachdashboard.wmflabs.org/courses/Women's_Library/Istanbul_ArtAndFeminism2020 Vikikamp için henüz bir gelişme yok. Aşağıda iletişim için kullanıcı grubuna ait bilgileri paylaşıyorum :
Merhaba @Maurice Flesier, @Basak'ın dediği gibi Jimbo'nun programı henüz net değilmiş. Netleştiğine dair durum netleşince bilgi verebiliriz. Vikimaratonla ilgili burdan bilgi vermeyi atlamışız, çok özür dileriz. Vikikamp için şu annet bir program yok ama şurada görebileceğin gibi 30 Ekim-1 Kasım tarihlerinde Türkçe konuşan diller grubu olarak İstanbul'da bir wikidata etkinliği düzenlemek için bir grant başvurusunda bulunuldu. Kabul edilirse bu buluşmayı İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 18.03, 8 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Vikiproje Havacılık

Hepiniz Vikiproje Havacılık'ın ilk iş birliği projesine katılmaya davetlisiniz. --ToprakM 16.41, 7 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Telegram grubu diye açılan gruplaşma Vikipedi'nin gidişatını aksatmaktadır

Buradaki "Arkadaşınız yoktur" içeriğini buraya kopyalayarak söze başlayayım;

Öncelikle belirteyim, üstteki önermeye kesinlikle katılıyorum. Geçtiğimiz hafta Vikipedi:Telegram diye bir şey kurulmuş. İçerikte Vikipedi ile bir ilgisinin olmadığı belirtiliyor, ancak olanlar Vikipedi'yi bizzat olumsuz etkiliyor. Bu telegram grubunda olanlar, yazılanlar, çizilenler topluluğun gözü önünde olmuyor, çoğunluğumuzun bihaber olduğu durumlar gerçekleşiyor.

Örneğin burada "Telegram Kullanıcı Grubu ile yaşanan sorunlar" başlığı altında "hizmetlilik başvurularında grupta yer alan kullanıcıların örgütlenerek organize bir şekilde X'i destekleyip Y'yi desteklemememe" gibi sohbetlerin bu grupta geçtiği söylenmektedir. Net bir şekilde söyleyeyim, bu tür girişimler canlı kukla girişimleridir. Yazarların işi adı üstünde "yazmaktır"' ve katkıda bulunmaktır. Vikipedi herhangi bir üçüncü yerde toplanıp örgütlenip güçlenip gidişata yönelik kararlar alınacak veya baskı unsurları oluşturulacak bir yer değildir. Bunlar olsa bile topluluğun gözü önünde olur, tartışmalar ilgili sayfalarda sonsuza kadar kaydedilecek bir şekilde yazılır. Telegram grubu gibi gizli sohbetlerde bunlar konuşulmaz. Hiç bir şeyden ben dahil pek çok kullanıcının haberi yok. Orada sohbetleyen kayıtlı kullanıcılarımız buradaki ifadelerin asla silinmeyeceği, topluluk gözü önünde olacağı ve her zaman okunacağı için mi burada yazmama gayreti içerisindeler? Açık olmadığı için her şüpheli şey akla gelebilir.

Mesela "Art+Feminizm topluluğu" isimli yapı kadınlar gününe dair bir etkinlik planlanıyor ama burada ortaya çıkıyor ki bu telegram grubundan duyurulmuş ama Vikipedi topluluğuna duyurulma gereği duyulmamış! Neden?

Diğer bir örnek, burada bana iyi niyetli olarak mesaj atıldı ve "Telegramda da göremediğiniz için sizi haliniz hatrınız nasıl sormak gereği duydum" denildikten sonra grafikle ilgili ortaklaşa çalışılmak istendiği belirtildi. Ne güzel, ortaklaşma çabası var sonuçta, ama eğer ben o grupta olsaydım, bana sadece telegram grubundan bu önerilecekti ve buradan mesaj atılmayacak mıydı? Ee benim mesaj sayfamdan görüp katılacak kullanıcılar ne olacaktı? Telegram grubunda kullanıcılar ortaklaşa grafik çalışmayı mı konuştular ve neden bizim bundan haberimiz yok? Neden köy çeşmesi değil de üçüncül sosyal medya kanalları kullanılıyor? O grupta olsaydım büyük ihtimalle kişisel mesaj sayfama "kayıtlanan" bir mesaj atılmayacaktı, çünkü "grupta olmayışınız nedeniyle hatrınızı sorayım" denmiş. Yahu neden orada olalım ki zaten? Neden diğer yüz binlerce web sitesine ya da sosyal medyada olmadığımız konusu mesaj sayfalarımızda yer kaplıyor? Sanki meşruluğu varmış gibi davranıldığı için böyle bir algı oluşmuş sanıyorum.

Hatta burada kukla şüphelisi konusunda bile bu grubun ismi geçmiş. Ne gerek var böyle şeylere?

Bu grubun sosyal olayı kontrol dışıdır, arka planda şüpheler doğurmaktadır, Vikipedi'yi ilgilendirmemelidir ve derhal kapatılmalıdır. İşlevi de asla Vikipedi ile bağdaştırılmamalıdır. --Ahmet Turhan (mesaj) 09.40, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Üzerinde konuşulup tartışılabilecek onlarca detay olsa da, aklıma takılan en önemli ve temel konu şu: Diyelim ki Telegram grubu kapatıldı, ki şimdiye kadar katılmış değilim, kullanıcılar e-posta aracılığıyla buradaki kimsenin ruhu duymadan iletişim bilgilerini alsa, verse ve özel olarak iletişimlerine devam etseler, sadece buraya duyurmasalar... Ne engelleyebilir? Karşınızda küçük çocuklar yok ki "Yavrum konuşma aranda!" diyesiniz... Kaldı ki geçmişte, sosyal medyayı aktif kullandığım dönemde, buradan bazı kullanıcılar ile oradan da bağlantı kurmuştum ve inanın, ortaya çok verimli madde çalışmaları çıkmıştı. Dolayısıyla kullanıcıların başka ortamlarda bağlantı ve iletişim kurması, kendiliğinden kötü veya olumsuz olarak nitelenebilecek bir şey değil. Anılan gruptaki kişilerin de yanlış anlamasını istemem, belirttiğim gibi, gruba girmediğimden içeriğini de bilmiyorum ama iddia edildiği gibi bir durum varsa bile Telegram kapatılır, WhatsApp başlar. Böyle bir ortam kullanılıyorken buradan duyurularak şeffaflığın sağlanması, kanaatimce, çok daha olumlu bir durum. Belirttiğim gibi, en temel gördüğüm hususa yer verdim, yoksa ayrıca açınlanabilecek çokça detay söz konusu - ama gerek yok. İyi vikiler. Dr. Coalmesaj 10.15, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Zaten her türlü şey her türlü yolla yapılabilir, ama bu meşruymuş gibi rahatça veya bilmeden yapılmamalı. İnsanlara "konuşma" demiyoruz tabi ki, sadece zaten süre gelen kültürü aksatmayalım, tüm topluluk ile iletişimde olmaya gayrete edelim. Ha mesela, kimseyle çalışmak istemem sadece sizle veya 2-3 kullanıcıyla çalışmak isterim, tabi ki bu da normal. Ama bu durum böyle bir istek değil, sanki burası hiç yokmuşcasına veya içine giren kullanıcıların bilmeden yaptığı şeyler. Yeni gelen kullanıcıların oraya girdiğinde ve olası bir şekilde Vikipedi'yi hiç alakadar etmeyen şeylerle karşılaştıklarında neler düşüneceğini tahmin bile edemiyorum. Duyurulma işi meşruymuş gibi algılanıyor çünkü. Düşünün köy çeşmesinden gelin grup kurduk diye duyuruyorsun, sonra o gruptan ben şu hizmetliyi destekliyorum sen destekleme gibi ifadeler konuşuyorsun? Böyle şey mi olur. --Ahmet Turhan (mesaj) 10.24, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Öncelikle şunu düzeltmek istiyorum sayın @Ahmet Turhan: ""Telegram Kullanıcı Grubu ile yaşanan sorunlar" başlığı altında "hizmetlilik başvurularında grupta yer alan kullanıcıların örgütlenerek organize bir şekilde X'i destekleyip Y'yi desteklemememe" gibi sohbetlerin bu grupta geçtiği söylenmektedir." ifadenizdeki olası yanlış anlaşılmayı düzeltmek amacıyla, bahsettiğiniz iddianın yalnızca Ali Haydar tarafından ortaya atılan bir iddia olduğunu belirtmek isterim. Telegram Grubunda konuşulanların kaydı herkese açıktır, şimdi giren herkes konuşulanları okuyabilir. Grupta hiçbir zaman herhangi bir kullanıcı tarafından herhangi bir konu ile alakalı "hadi şunu yapalım", hadi şuna olumsuz oy verelim", "hadi buna destek olalım" gibi bir örgütleme çalışması olmamıştır. En fazla bir mesele ile ilgili Köy Çeşmesinde yapıldığı gibi duyurular yapılmıştır. Uzun süredir kapatılmayı bekleyen başvurular, adaylıklar vs. duyurulmuştur. Bunun dışında yukarıda da örneği verilen Art+Feminism etkinliği de yine Telegram üzerinden duyurulmuş, VikiSalı buluşmalarında da üzerine konuşulmuştur. Köy Çeşmesinde duyurulmaması ise bizlerin ayıbıdır, onu da kabul etmeliyiz (kaldı ki ilgili kullanıcılar da bununla ilgili kusurlarını kabul ettiklerini ve özür dilediklerini de açıklamışlardır).
Vikipedi'nin şu anda ihtiyacı olan şey, etkin ve hızlı iletişim. Telegram, Discord, IRC, Whatsapp vb. uygulamalar bunu sağlamak için oldukça uygun platformlar. Bir kullanıcı, bir sorun yaşadığında ilgili olabilecek bir kullanıcının aktif olup mesajını görmesini bekleyene kadar gruptan yazarak, aktif herhangi bir kullanıcının yardımına çok daha çabuk ulaşabiliyor. Böylece işler daha hızlı yürütülebiliyor. Vikipedi olarak mümkün olduğunca hızlı iletişim sağlamalıyız ki, sorunlarımız da bir o kadar hızlı tespit edilebilsin ve çözülebilsin. Aksi takdirde, zarar gören yine Vikipedi olur. – ravages | mesaj 11.01, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Telegram sohbeti de buradaki şeffaflığı sağlamaktadır. Bu şeffaflığın yanı sıra engel sürecinde atıl kalmış Vikipedi'nin yeni içeriklere kavuşması ve mevcut içeriklerin iyileştirilmesi konusunda verimli bir iletişim sağlamaktadır. Örneğin [| Pasif Kıta Kenarı] maddesindeki konuyu örnekleyen fotoğrafların çevirisi de bu grup aracılığıyla yapılmıştır. Özellikle ilgili sayfanın geçmişine bakılmasını tavsiye ederim. Bununla birlikte çeviriler konusunda yardım istenmesi ile yeni içerikler kazanmamız konusunda zaman kaybını en aza indiriyor, tarafsızlık ilkesini koruyor ve daha doğru içerik oluşumuna yardım ediyor. Toparlayacak olursam da duyurunuz temel savındaki "Vikipedi'nin gidişatını aksatmakta" bir yana mevcut gidişatı çok daha hızlı hale getirmektedir. Satirdan kahraman (mesaj) 12.22, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • İletişim olanaklarının bu kadar geliştiği ancak vikipedi içerisindeki iletişimsizlikten doğan onlarca tartışmanın olduğu bir dönemde bu tarz grupların varlığı beni rahatsız etmiyor. Aksine sevindiriyor. İletişim iyidir. Vikipedi için de bir olumsuzluk olduğunu düşünmüyorum. Kurulan grubun katılım linki de ilgili sayfaya eklenmiş. Yani katılıma açık. O yüzden bir "gruplaşma" falan sezmedim. Vikipedi içerisinde kaos yaratmak için ortaya atıldığı çok açık olan bir "Kukla şüphelileri" şikayetinin ciddiye alınıp burası için örneklendirilmesi meselesine hiç girmeyeceğim. O konuda "Denetçi isteği"ndeki davanın sonuçlanmasını bekliyorum :)
Art+Feminism meselesine gelecek olursam da kişisel olarak buradan duyuru yapılıp yapılmamasını pek önemsemiyorum. Art+Feminism etkinliklerine ilgi duyan bir kişi ilgili ekibin bu etkinlikleri her yıl 8 Mart haftasında ve dünyanın her bir yanında gerçekleştirdiğini takip ediyor zaten. Buradaki tek olumsuzluğun Art+Feminism'i bilmeyen ama ilgi duyacak olan kullanıcıların etkinlikten haberdar olmamasını söyleyebilirim. Yasak sonrası ilk, uluslararası olarak organize edilen etkinliğin buradan duyurulmasının gözden kaçmasını ben kişisel olarak mazur ve olağan görüyorum.--Pragdonmesaj 12.50, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Merhaba,
  • Öncelikle Vikiveri gibi birçok Wikimedia oluşumu Telegram'ı kullanmakta ve hatta anasayfalarında link olarak vermektedir. Vikipedi de çok uzun yıllardır IRC kanalını aktif kullanırken yer yer Facebook ya da Twitter'ı da aktif kullanmış ve son yıllarda telefonların daha çok kullanılmasıyla Telegram hesabı da iletişime dahil edilmiştir. Telegram hesabının tüm geçmişi herkese açıktır. Girin ve okuyun. Hizmetli olamayıp da uygulamaya giren ilk kullanıcı bendim ve şu an bile kullanıcı sayısı bence yeterli değilse bile en azından iş görür durumda. Herkes gruba katılabilir, telefon numarası gizleniyor. Kullanıcı adları belirtiliyor. Gizlilik açısından da iyi bir uygulama.
  • Telegram'da ne konuşuluyor. Benim dikkat ettiğim şeyler şunlar:
  1. "Şu kullanıcı vandallık yapıyor, hemen engeller misiniz?"
  2. "Bu kullanıcının adı uygun mudur?"
  3. "Şu maddede çeviride bana yardım edebilir misiniz?"
  4. "Şu maddeyi yazdım, son okumayı yapabilecek var mı?"
  5. "Şurada yeni bir oylama, sas, duyuru var, bakar mısınız?"
  6. vb. vb.
  • Anında ve hızlı müdahale ile sorunlar hızlıca çözülüyor böylece; istenen yardımlar anında ediliyor. Bir mesajla anında birçok kullanıcıya ulaşılıyor ve ilgilenen kişinin hemen cevap vermesi sağlanılıyor. Vikipedi'ye gelip "uygun kullanıcı"yı bulup yardım istemek hem zaman hem emek kaybı ki yardım edebilecek kullanıcıyı bulmak da zor olabiliyor.
  • "Düşünün köy çeşmesinden gelin grup kurduk diye duyuruyorsun, sonra o gruptan ben şu hizmetliyi destekliyorum sen desteklemr" denmiş ve bu sözün kanıtlanmasını isteyeceğim. Ben şahsen böyle bir şeye denk gelmedim. Kim, kime demiş? Madem böyle bir şey ortaya atılıyor, ispatı da şart. Çamur at izi kalsın durumu yaşanmasın. Hizmetli adayı olan "Arkadaşlar hizmetli adayı oldum, bilginize." diyebilir. Zaten ilgi olmayınca aday olan kişi köy çeşmesinde de dile getiriyor bunları. Bu oy avcılığından çok adaylığa ilgi için yapılıyor. KMA/SMA'lar da Telegram faydalı oluyor. Adaylıklara yorumlar yapılması isteniyor. Destek oyu verin, diyeni de görmedim. Zaten köy çeşmesi arşivine bakarsanız birçok kere "KMA/SMA için" çağrı yapılmıştır. Bunlar sorun olmamalıdır.
  • "Vikipedi'yi ilgilendirmemelidir ve derhal kapatılmalıdır." ifadesi çok tuhaf. Tamam, derhal kapatıyoruz mu yazılsın istendi? Nedir sorun?
  • Herkesi gruba bekliyoruz, gizlilik orada da aynı şekilde devam ediyor. Merak etmeyin. --Hedda Gabler (mesaj) 13.06, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Öncelikle şunu belirteyim, ben de o gruptayım @Ahmet Turhan. İlk önce o grupta, daha sonrasında ise Vikipedi'de dile getirdim, bazı kullanıcılar, bu grupta birbirlerine yakınlaşabileceği için, ortaya atılan bir fikre karşı çıkamıyor (yahut bunun olasılığı var) ya da fazla düşünmeden, incelemeden destekliyor. Bu olmasa bile olma ihtimali var. Bunu bir kenara koyalım. İkincisi, mevcut Telegram grubu olmasa dahi, artık böyle bir ortamın oluşabileceğinin farkında olundu. Dolayısıyla benzer bir oluşum, Vikipedi'de duyurulmadan, bilmemize imkan olmadan hayata geçebilir. Dolayısıyla buradaki konu bu Telegram grubunun varlığı değil, genel olarak bu tip faaliyetlerin sıkıntılı olduğudur. Ben o gruptaki uyarımda kuklacılık faaliyetlerine dikkat çekmiştim, ancak ortada kuklacılık olduğunu söylememiştim ki tekrar edeyim, olduğunu düşünmüyorum. Görece yeni ve daha az tecrübeli kullanıcıların, kalın yazdığım kısımda dikkatini çektiğim husus sebebiyle etkilendiğini ya da etkilenme ihtimali olduğunu düşünüyorum. O grupta yer alan @Hedda Gabler, @Khutuck, @HakanIST, @Sakhalinio gibi kullanıcılar zaten bu tip etkilenmeler yaşamayacak isimler (yahut ben :). Ancak daha yeni kullanıcılar için bunu kimse garanti edemez. Dolayısıyla "derhal kapatılması" çözüm olmayacaktır. Ancak ve ancak, kullanıcıların özgür düşüncelerini paylaşmaları teşvik edilmelidir -ki mümkün mertebe kendimce yapmaya çalışıyorum.
İkincisi, Art+Feminizm etkinliğinin düzenleneceği "günler öncesinde" Telegram'da duyuruldu mu bilmiyorum, olduysa da benim dikkatimi çekmemişti. Buradan da duyurulmuş olması gerektiğine katılmamam mümkün değil. Bu da o gruptakilerin hatasından ziyade, organize eden kullanıcıların hatası -ki onlar da hatalarını kabul edip tekrar etmeyeceklerini belirttiler. Ben de şahsen Vikipedi:Vikibahar 2020'den grupta bahsettim, Vikipedi'deki duyurusunu henüz gerçekleştirmedim (proje tam hazır değil, ondan).
Üçüncüsü, şikayette telegram kullanıcı grubu (kullanıcı grubu?) tek bir oluşummuş, bir takımmış gibi lanse edilmiş. Ben şahsen, grupta olmama karşın kendimi bir grubun parçası olarak görmüyor, grupla birlikte hareket etmiyorum (üstte dediğim gibi ne bana ne de görece daha tecrübeli arkadaşlara zaten bu ifadeler kullanılmadı, kullanan olacağını da sanmam). Her ne kadar @Ali Haydar'ın üslubunu (gerek burada gerek o grupta) hiçbir şekilde tasvip etmesem de, fikirlerini paylaştığım noktalar var.--NanahuatlEfendim? 16.50, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • "Görece yeni ve daha az tecrübeli kullanıcıların, kalın yazdığım kısımda dikkatini çektiğim husus sebebiyle etkilendiğini ya da etkilenme ihtimali olduğunu düşünüyorum."

Selam, Nanahuatl'in şu dediğine hak veriyorum fakat digerlerine (genel olarak) maalesef hak veremiyorum. Vikipedi tecrübesi az olanların hayat tecrübesi ve yaşları itibariyle bunu kapattiklarını düşünüyorum. Gençleri de ona göre frenleme görevi bizlere düşünüyor. Hedda ve Ravages gerekli cevaplari vermis bende biraz icimi dokeyim iznizle. Telegram grubunda Ali Haydar'ın iddia ettiği argümanlar olmadığı için benim içim rahat. Zaten o davada kapatildi diye biliyorum. Açıkçası bunu @Sakhalinio da Hakan da söyleyecektir hatta 13 yillik Vikipedistler gruptalar. Bu yüzden Ali Haydar'ın herhangi somut bir iddiası olmadan açtığı şikayetten dolayı gelip buraya "Telegram grubu kapatılmalıdır" yazmak çok ilginç geldi hana. İlginç değil de ekşimsi bir tat bıraktı bu. Gruptakilerin birbirlerine destek olduğu, gruptakilerin birbirine olumlu oy verdiği, gruptakilerin iyi anlaştığı. Bakınız burası doğru iyi anlaşıyoruz, sizi de bekleriz fakat diğer ikisinin olanağı yok. Olsa ben ilk gruptan çıkarım.. "Arkadaşlar kma ve sma'lar hakkinda inceleme yapabilir misiniz?" diye ortaya yazmak ya da "Arkadaşlar sizce bu Kullanıcı vandalizm yapıyor mu?' ya da "Arkadaşlar bu maddede hata var mi? Varsa söyler misiniz?" Diye sormak suç ise eğer boynumuz kıldan ince Robespierre gibi hazırız Vikipedi için kendimizi feda etmeye (ironi) diyerek bu konuda da son gorusumu de burada dile getirmis olayim. Yeterince uzadi bu Telegram konusu, vaktimizi boyle tartismalara harcamaya gerek yok diye dusunuyorum.--Nystaléos benim? 20.03, 10 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Merhaba arkadaşlar, öncelikle sayın @Ahmet Turhan bir paragrafı kopyalayaladığınız "içerik" ile başlamak isterim. Bu içerik İngilizce Wikipedia'da bir kullanıcı tarafından 2009 yılında oluşturulmuş ve benim gördüğüm kadarıyla hiçbir yerde tartışmaya açılmamış bir içerik, sonrasında da sizde bu içeriği Türkçe Vikipedi'ye tercüme ettiniz. Sizin şahsi görüşünüz bu yönde olabilir, bu kişisel tercihinizdir, ancak bu bir politika değildir. Ki Wiki projelerinin yürütücüsü olan Wikimedia Vakfı'nın uluslararası toplantılarına katılan bir katılımcı olarak, kullanıcıların birbirleri ile Wiki dışında da toplantılar düzenlemesi, haberleşmesi ve görüşmesi konusunda vakıftaki genel görüşün bunun tam tersi yönünde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Vakıf her yıl yüzbinlerce dolar harcayarak Wikimania, Iberocoop, CEE, North America, WikiArabia vb. bir sürü uluslararası konferanslar düzenlemekte, bölgeler, ülkeler hatta şehirlerde meetup denilen buluşmalar düzenlenmesi için maddi manevi destekler ve tavsiyeler vermektedir. Bu konferans ve buluşmalar kullanıcıların birbirleri ile ortak çalışmalar yaparak, birer kullanıcı adından ibaret olmadan birlikte projeleri ileri götürmesi için yapılmaktadır. Bu tip toplantılar yeni kullanıcılar kazanmak ve yeni kullanıcıların sorularına kolay cevap bulabilecekleri birer ortam oluştrmaktadır. Ayrıca yine vakfın önderliğinde çeşitli çalışma gruplarında yüzyüze buluşmalar haricinde mesafe gözetmeksizin online toplantılarda düzenlemektedir. Bunlarada örnek Kütüphaneciler, eğitim programları, GLAM projeleri vb. gruplar verilebilir. Telegram özeline gelecek olursak belki daha önce görmediğiniz metadaki şu sayfaya göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Vakıf ve diğer projeler anlık iletişim olarak Telegramı kullanmaktadır. Ayrıca Discord, IRC vb. iletişim kanallarıda kullanılmaktadır. Diğer haberleşme ve paylaşım mecraları için şurayı incelemnizi tavsiye ederim. Yani işin özü Türkçe Vikipedi Telegram grubu daha önceden de arkadaşların bahsettiği gibi geçmiş yazışmalarla birlikte herkese açıktır ve Vakıfta genel bir politika değişikliği olmadığı sürece de kapatılmayacaktır. Saygılarımla, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 13.11, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Başlıkta belirtilen isteğin gerçekleşebilmesi için ilk önce belirtilen nedenin ispatlanması gerekmektedir. Grupta örgütlenmek ve bu yönde iş birliği yaparak oy kullanmak iddiasının dayanağı nedir? Kanıtları nerededir? 12 yıldan uzun süredir buradayım, bu tür iddialara hiç bir zaman maruz kalmadım. Eğer şimdi kalıyorsam da haklı olarak kanıtlarını istemek zorundayım. O grup buradan da duyurulduğu gibi daha önceki konuşmalar açık olarak herkesin katılımına müsait bir şekilde duruyor. Eğer canlı kuklacılığın karşısında durmakta samimi olanlar elini taşın altına koyarak gruba girip bu iddianın kaynağını bularak burda ispat etmeye mükelleftir. Kimse kusura bakmasın ama mişle muşla hiç kimse zan altında bırakılmamalıdır. Ayrıca grubun kimsenin özelinde/tekelinde olmadığını ve keyfiyetle kapatılamayacağını düşünüyorum. Şahsi olarak o grupta bir kişinin hizmetli olması, birinin devriye olması, bir maddenin statü alması beni ilgilendiren bir durum değil. Gün boyunca Vikipedi'ye giremiyorum, günün belli bir saatinde veya akşam topluca mesajları okuyarak önemli konulardan haberdar olabiliyorum. Ayrıca maddelerde yaşanan vandalizm hızlı bir şekilde engellenebiliyor. Ve 40-45 kişinin olduğu grupta bir mesaj ile anında herkese ulaşabilmek, Vikipedi için yapılan iş birliği için oldukça avantajlı bir durum. Tekrar söylüyorum, bu iddialar kesin olarak ispatlanmadığı sürece, belirtilen konuda insanlara boş yere suç isnat edilmiş demektir. Lütfen ispatlansın.Sait* 17.28, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Telegram grubuna beni de davet ettiler. Yeni bir gruba şu aşamada iletişim bakımından bir ihtiyaç duymadığım ve WMTR Hangouts’da halen aktif bir üye olduğum için kibarca geri çevirdim. Fakat telegram grubunda ben herhangibir usulsüzlük, kuklacılık veya oy avcılığı türünden muhabbetlerin olacağına ihtimal vermiyorum. HakanIST ve Sakhalinio buna müsade etmezler, bundan da hangouts’daki yorumları görünce anlıyorum. Kişisel deneme yazıları için daha önce düşüncemi yazmıştım bir yerlere. Herhangibir hükmü ve bağlayıcılığı bulunmadığı gibi sadece oluşturanı bağlar. İsim vermeyeceğim ama bizzat tanıştığım, birlikte kahve içtiğim, Whatsapp’da mesajlaştığım, e-posta ile yazıştığım, sosyal medyadan takip ettiğim editörler var burada. Bunun yanında Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Ermenistan Vikipedisinden görüştüğüm değerli adminler ve editörler var. Arkadaşlık kavramının göreceliği bir gerçek fakat bu kullanıcılar ile görüşmelerim benim Vikipedi’ye katkılarıma olumlu yansıdı bugüne kadar. Kıssadan hisse, tercih meselesi arkadaşlık kurup kurmamak. Küçük revizyon ile: “Vikipedi'de arkadaşınız vardır. Daha kesin bir ifadeyle, Vikipedi'de, bir arkadaşın olmalıdır.” --Maurice Flesier message 20.14, 14 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Trol bir arkadaş hariç herkes kendi fikrini çok güzel açıklamış. Buradan görüşlerini bildiren herkese teşekkür ederim. Benim de aralarımda bulunduğum birkaç kullanıcı kuklacılık ile suçlanmış ve davadan aklanmışlardır. Vikipedi grubumuz yaklaşık 45 kişi ve bunlar haricinde başka kullanıcı arkadaşların olduğu gruplar da var. Hiç kimsenin kuklacılık yapmadığını söyleyebilirim. 10 yıldır ilk defa bu ithama maruz kalıyorum. :) En fazla şu sas, seçkin içerik, kategori tartışmalarında linkler paylaşılıyor zorlama yapılmadan. Gruptan engel, silme, koruma anlamında hızlı aksiyonlar da alıyoruz. Örneğin Satirdan kahraman arkadaşımız kardeş projelerden birinde hizmetli adayıydı. Burada köy çeşmesinde defalarca duyuru yapmasına rağmen oylamasına pek bir katılım olmamıştır (not: burası vikimizin toplanma yeri). Sonra gruptan başvuru şartları sağlanınca benden oylamayı kapatmamı rica etmiştir. Bunun sayesinde arkadaşımızın hemen yetkilendirilmesi yapılmıştır. Kötü mü olmuş? Bu arada ister istemez deneyimli kullanıcıların çoğu grupta olduğu için tartışmalarda çakışmalar olacaktır. Çünkü tartışmalara katılan arkadaşlar genelde benzer kişilerdir. Benim kardeş projeler ve küresel görevlerim nedeniyle IRC, Hangouts, Telegram gibi platformlarda viki üzerinde karar alıcı grupların içinde bulunduğum olmuştur. Gidip orada diğer arkadaşlarla bir saat boyunca konuştuğumuz şeyleri Meta'ya ya da Commons'a yazsak konuştuklarımız seçkin sayfa olurdu. Neyse bu tür olayların Türkçe Vikipedi özelinde olduğunu ben görmedim. Olsa gereken diğer kullanıcılar tarafından fark edilerek yapılırdı ve yapılır da. İsteyen istediği şekilde viki kurallarına uygun olarak başkaları ile iletişim kurabilir. :) --Uğurkentmesaj 20.34, 14 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
"Kuklacılıkla suçlanıp davadan aklanmışlardır" dedin ya @Uğurkent. Hangi denetçimiz nerede akladı? Burada yazanların çoğu zaten o gruba üye. Kendi düşüncelerimizi belirtince kendi kendimizi mi akladık oldu ne oldu şimdi? :D Birtakım iddialar ortaya atıldı, bunlar o gruptaki herkes için de atılmadı zaten. Ben mesela dahil değilim o gruba. Sürekli olarak "o grupta böyle bir şey olursa falanca kullanıcılar zaten izin vermez" deniliyor. Ama o grupta değil de başka grupta oluyorsa? Bunları konuşalım yani birbirimizi suçlamadan. İki etkin kullanıcı endişelerini dile getirdi, teki trollük yapmaya başladı ve engellendi. Burada kimse bana, Uğurkent'e, Sakhalinio'ya, Hedda Gabler'e; grupta olmamıza karşın bir suçlamada bulunmadı, yöneltmedi. Keza ben de grupta olmama karşın endişelerimi dile getirdim, hatta somut veriler de gözlemledim. @Ahmet Turhan'ın endişelerine katıldığımı da belirttim, ancak olayın zaten işbu Telegram grubundan öte olduğunu anlatmaya çalışıyorum. İşbu Telegram grubunda zaten bir şey olması mümkün değil. Olay bu grup değil, bu gruba benzer oluşumlar "olma ihtimali". Bir imada bulunmuyorum (bilen bilir zaten, direkt söylerim) denetçilik başvurunda an itibarıyla 7 destek var ve bunların 6'sı işbu grup üyesi (ben de dahil). Sen de gruba üyesin. İlk iki desteğin 20 dakika içinde, gruptakiler tarafından gelmesi şüphe "uyandırabilir". Tekrar söylüyorum, böyle bir imada bulunmuyorum, ama olabilir. Grup üyelerinden bir kullanıcının KM adaylığı var, gerekçesiz destekler dahi var. Bunlar da yine grup üyesi. Ama yine grup üyelerinden birilerinin de birtakım değerlendirmeleri ve eleştirileri de var. Anlatabiliyor muyum? Bilinçli olmasa da, tekrar tekrar dediğim ve bazı kullanıcıları karşıma almaktan hiç çekinmeden de diyebileceğim şeyi tekrar ediyorum: sırf grupta diye karşı çıkamama, özgür fikrini paylaşamama ve yeterince objektif değerlendirememe ihtimali olanlar "olabilir".--NanahuatlEfendim? 20.29, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Şuradaki davayı kastettim. O grupta Vikipedi'nin birçok deneyimli, yeni kullanıcıları bulunuyor (ben,sen,hepimiz). Bu yüzden bu tür endişeler her zaman olabilir. Sen de grupta bu konuyu önceden dile getirmiştin. Aday olmadan önce de senin endişelerine benzer öngörüyü kendim tahmin etmiştim. Denemekten zarar gelmez diyerekten bu yola çıktım. Bu olayın ardından denetçilik başvurumun duyurusunu grupta bile yapmadım, yapmam da. Bunun duyurulacak en makul yeri köy çeşmesidir zaten. Endişelerini anlamakla beraber bu konu hakkında herkesin kendi değerlendirmesini yapabileceğini düşünüyorum. --Uğurkentmesaj 21.29, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
@Uğurkent, tamamdır, teşekkürler :) Ben buradaki yorumları kastettiğini sanmıştım. Dediğim gibi problem olacaksa o grupta olmaz, dolayısıyla burada sunulan "grup kapatılsın" önerisi de bir şeye çare olmaz (ortada sorun varsa). Yine dediğim gibi seninle alakalı kafamda soru işareti olsaydı da denetçi olmanı desteklemezdim :)--NanahuatlEfendim? 23.57, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Kendi adıma bu konudan gerçekten çok yoruldum. Elbette ki şüphesi olanın soru sorması, sorgulaması doğaldır. Bunu kabul ediyorum, ancak ortada net kanıt olmadan suçlanmak insanın kendisini nasıl savunabileceğine dair de soru işaretleri yaratıyor kafasında. İddia, Telegramın Vikipedi'nin işleyişini aksattığı ve orada tabiri caizse gizli işler çevrildiği yönünde, cevaben Telegram kanalının Vikipedi'nin işleyişini hızlandırdığına dair örnekler vereceğim, gizli işler konusunda isteyen grubu üye olmadan dahi okuyabilir zaten. An itibarıyla 43 kullanıcının içerisinde bulunduğu grup, Telegram uygulamasını geçici olarak yükleyen herhangi bir birey tarafından üye olmadan da görülebileceği üzere geçmişi açık bir gruptur. Grupta konuşulanlardan örnekler; "Vikipedi'deki güncel tartışmaların bağlantılarını paylaşmak, bunu hangi şablonla yapıyorduk? Geçmiş birleştirme de ne ola ki? Şu madde biraz çalışma ile KM/SM olabilir, çeviri yapılacak yardım etmek isteyen olur mu? Verilen referanslar, özellikle sayısal değerler içinse, cümle sonunda olmak zorunda mı?" gibi çeşitli şekillerde bilgilendirmeler ve o anda sitede çevrimiçi olan kimse olmadığında belki cevap alınması günlerce sürecek ama hızlıca yanıtlanmasında Vikipedi açısından hiçbir şekilde sorun oluşturmayan konulardır. Kısaca telegram hızlı dönüş sağlama işlevini eksiksiz yerine getirmekte ve bu uygulamada kesinlikle bir karar alınmamaktadır. Ayrıca çekinceleri anlamakla birlikte, ne kadar genç ya da tecrübesiz olursa olsun ansiklopediye tarafsız bakış açısıyla yazabilecek kadar kendini, kendinden soyutlayabilen her kullanıcının, bir başkasını sırf desteklemek için destekleyerek onun sevgisini ya da saygısını kazanmayacağını anlayacak kadar aklı başında olacağına inanıyorum. İsterseniz buna naiflik deyin. Vikipedi olarak aramızda böyle bir kullanıcı varsa, insanın fikirleri olmadan var olamayacağını kendisine bu vesileyle hatırlatmak isterim. Telegram, sosyal medya sayılabilecek tek uygulama değildir. Vikipedi'nin Discord/Irc gibi başka kanalları da mevcuttur. Buraların Telegram grubu kadar aktif olmaması, tartışmalarda görüş bildirmemesi telegramda olan kullanıcıların bir hatası değildir. İlgili grupta uzun zamandır bulunduğum için, elinde somut kanıtlar olmayan kullanıcıların konuyu tekrar tekrar ve kanıtsız olarak önümüze sunmasından rahatsızlık duyduğumu bilmenizi isterim. Grupla ilgili bir denetime ihtiyaç bulunduğunu yazan her kullanıcıyı, ilgili gruba gelip konuşulanları anlık olarak takip edebilmesi için davet ediyorum. Ortada dönen hadi gidelim buna olumlu oy verelim tarzı bir konuşma gösterebilirseniz, size katılacağım. Gösteremiyorsanız lütfen konuyu sürekli olarak topluluğun önüne getirip ortada gerçek bir sorun varmış gibi davranmayınız. Sorun varsa kanıtı da vardır. Kanıtsız iddiaların ne yazık ki kendileri de bir sorun olarak öne çıkmaktadır, çünkü kanıt yoksa kendini savunmanın anlamı da bulunmaz. Ancak bir şey on defa yazılıp çizilirse insanın aklında kalır, kanıtsız tekrarlarla topluluğun bazı kullanıcılarını diğerleriyle çatışmaya sokmayalım lütfen. Beyin fırtınası ileriye adımdır, kişiler üzerinden yapılan temelsiz tartışmalar geriye.----anerka'ya söyleyin 21.47, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Ek bir şey daha, gruba üye olanlar genellikle aktif kullanıcılar. Zaten tartışmalara/SAS'lara/KMA'lara/SMA'lara vb. katılan bir avuç kullanıcı var. Bunların yine buralarda fikir belirtmesinin birebir Telegram'a bağlanmasını ve de kişilerin özgür iradeleri ile oy kullanmadıklarının varsayılmasını da rahatsız edici bir fikir olarak buluyorum. Birisi derse ki, bakın şöyle sıkıntılar var maddede, düzeltmek için çalışırım. Bu ilk kayıt olduğum günden beri böyledir, isteyen istediği kadar geriye gidip kontrol edebilir. Bir kişi bir görev için yeterliyse, bir madde bir kişinin değerlendirmesine göre yeterliyse, bir madde kayda değerse ya da değilse konuyla ilgili verilen paralel oyları kanıt göstermek yersizdir. Eğer, kişi/madde yeterli değil veya kayda değer değilse, karşınızda örgütlü bir tavır var gibi hissediyorsanız da tek yapmanız gereken kanıtlarınızı sağlam sunmaktır. Ben bugün X bir kişinin Y olmak için başvurusuna ya da Z bir maddenin değerlendirmesine katılırken içinde bulunduğum grup ne demiş? Aman ben bu konuda şöyle yapayım da yaftalanmayayım, diye aklımdan geçirmemeliyim. Bir kişi bir gruba ait olmak için bazı şeyleri görmezden gelebilir diye düşünüyorsak, aksini yani bir gruba ait olarak gösterilip de yaftalanmamak için bazı fikirlerini beyan etmeyebilir diye de düşünmeliyiz. Gerçekler ve kanıtlar her zaman yaşar arkadaşlar. Eğer bir konudaki herhangi bir düşüncenizi temellendirebiliyorsanız karşı tarafta olan ve sözde örgütlenmiş (çünkü ben böyle bir duruma denk gelmedim) 100 adet kullanıcı olsa dahi size 1 adet doğru değerlendirme yapan kişi yeter. Herkesi madde alanında nice güzel katkılara davet ediyorum. ----anerka'ya söyleyin 22.03, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Tartışmalari takip ettiğim kadarıyla "bir iddia varsa bu kanıtlansın, grup ve konuşmalar açık," denilerek birçok faydalı yönüne vurgu yapılıyor. Sorunun temelini yansıttığı için şu alıntıyı Anerka'dan yapıyorum: "ansiklopediye tarafsız bakış açısıyla yazabilecek kadar kendini, kendinden soyutlayabilen her kullanıcının...". Grupta herkesin kendini diğerlerinden soyutlayabildiğini varsayabiliyor musunuz? Yukarıda ve muhtelif yerlerdeki tartışmalarda SAS, SİS, Hizmetlilik, Devriyelik gibi süreçlerde bazı imzaların peşpeşe geldiğinden belirgin bir rahatsızlık duyulduğu okunuyor. Üstelik bunu gruptan bir kullanıcı bile tespit etmiş yukarıda. Bu rahatsızlık Vikipedi işleyişine vakıf olduğu düşünülmeyen kullanıcıların (yeni kullanıcıların, yeni aktif olan kullanıcılar, saygısızca yaşı bile verilen kullanıcılar) referans gördüğu başka şeyler olmasından ileri geliyor. Biz bunu cemaat psikolojisi olarak görebiliriz. Dediğiniz gibi temel sorun grupta kendini diğerlerinden soyutlayamayan kişilerin olması. Üstelik muhtelif süreçlerde yaptıkları yorumlarda yorum yapmak için yorum yapıldığı, sürecin kafa hesabıyla bittiginin sanıldığı görülmektedir, hani aynı fikirde olunabilir elbette ama yine de süreçlerde etraflıca değerlendirme yapamıyor oluşları rahatsızlığı güçlendiriyor. Bu tartışmarda birçok yerde adım geçti ve görüşüm istendi, hizmetli adaylığım da bu sürecin parçası olarak görüldü. Ben grubun faydalı yönleri olduğunun farkındayım, şahsi olarak tanimasam da çok değerli bulduğum kullanıcılar burada yer alıyor. Bu arkadaşlarımızın kendini diğerlerinden soyutlayabildiği ve kendi belirledikleri critic etikleri olduğuna inanıyorum. Bunu grubun tamamı ve yukarıda imzaları peşpeşe geliyor denen kişiler için söylemek (bu kullanıcılar gerçekten tecrübe eksiği olan kullanıcılar ve eminin kötü niyetleri yok, bilinçsiz bir durum var) mümkün değil. Huzursuzluğun nedeni bu. Eleştirilerde karşı tarafı anlama çabasına girilirse Vikipedi'de "referans noktalarının" nasıl belirlendiğine dair yaklaşımlar okunabilir. Kolaylılar.--Kingbjelica (mesaj) 22.33, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Düşüncelerini ve endişelerini paylaşıyorum @Kingbjelica. Dediğim gibi gruba dahil bir kullanıcı olarak bu endişelerin olabileceğini ilk olarak dile getiren kişi de bendim, görüyoruz da olduklarını...--NanahuatlEfendim? 00.00, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
@Kingbjelica, @Nanahuatl, tekrar merhaba. O ya da şu grup ya da Vikipedi'nin kendisi fark etmeksizin herkesin kendini herkesten soyutlayabildiğine emin olamayız, bu doğal bir durum. Ancak mantıklı düşünen her birey bu soyutlamayı yapabilecek kapasitede olmalıdır, burada Vikipedinin VP:İNOV'una benzer bir durum söz konusu, herkesin iyi niyetli olduğuna emin olamazsınız, ama mantıklı her bireyin kötü niyetli yaklaşım göstermenin bir yararı olmadığının farkında olmasını beklersiniz. Burada benim bakış açım şu şekilde, eğer ki bir aday adaylığını koyduğu göreve uygun nitelikteyse oyların üst üste gelip gelmemesi bir şey değiştirmez, bir ilan panosu olarak kullanılan burada ve/veya Telegram'da kişilerin bir ilanı görüp değerlendirmesi de üst üste gelebilir. Köy Çeşmesi gibi bir sayfada yapılan ilanın üst üste oy kullanma davranışına sebep olmamasının en büyük sebebi kullanıcıların bu ilanı aynı anda görememesidir. Kullanıcı o an çevrimiçi olmayabilir, başka bir madde yazıyor olabilir, bir yerde başka bir değerlendirmededir, sürüm kontrolü yapıyordur vb. Telegram ve diğer anlık mesajlaşma platformlarında atılan mesajlar eğer ki sessize almadıysanız anında kullanıcıya ulaşır, insan da gayri ihtiyarı bakar, ne gelmiş diye. İletişimin hızlanmasından bir kasıt da bu sonuçta. Örneğin, bir SAS zaten kayda değer değilse, üst üste olumsuz oy verdiler demenin bir anlamı yoktur. Bu tip bir süregelen eleştiri ve tespit çalışmasında fikir beyan eden kullanıcılara tabiri caizse mobbing uygulanmış oluyor. Kimse fikrini beyan ettiği için suçlamalara maruz kalmamalı ya da şaibeli konuma düşmemeli. Beyan edilen fikrin temellere dayandırılması veya düşünce sürecinin açıkça ifade edilmesi de bu konuda en net çözüm. Zaten süreçleri kapatan kullanıcılarımız tecrübeli kullanıcılar, dediğiniz gibi "kafa hesabı yapılmıyor", başkasını desteklemek ya da kösteklemek için birine yada bir şeye oy veren bir ya da fazla kullanıcı olursa, süreç içerisinde fikir akışını kendi kendine düşünen bir kullanıcı gibi beyan edemeyeceği için zaten "oy"u geçersiz sayılabilir. Bu duruma ek olarak buradan sizin hizmetli adaylığınızın konuyla iç içe geçmiş olması noktasında mutsuzluğumu da belirtmek istiyorum Kingbjelica. Katkılarınıza değerlendirebilecek kadar çok rastlamadığım ve sürecin tam da o kısmında genel bir değerlendirme yapabilecek kadar kafa olarak sakin olmadığım bir dönem olduğu için sizin hizmetlilik adaylığınızda yorum yapmamayı tercih ettim. Adaylığınıza olumlu ya da olumsuz bir etkisi olup olmadığından emin olamam, ancak sizi ve telegramı birbirine bağlayan kullanıcının bu davranışı adaylığınızı eğer ki olumsuz etkilediyse bundan da üzüntü duymalıyız. İyi vikiler. ----anerka'ya söyleyin 12.09, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Rahatsızlığı dile getirmek kimse için mobbing değildir, üstelik buradaki yorumlarda suçlama yok, "şöyle algılanabilir" deniliyor. Huzursuzluk yaratan bu durumu tartışmaya açan ilk kişinin gayriciddi durumu biliniyor ama burada öyle bir durum yok. Grupta olan herkesin kendini töhmet altında hissetmediği görülüyor zaten. Zaten bu tartışmaya en çok ilgi gösterenler "ilgisiz kişiler", ilgili olan ve imzaları peşpeşe gelen, yorumlarında belirli bir değerlendirme yetkinliğinden yoksun olanlar bu tartışmanın farkında bile değiller maalesef. "Eğer ki bir aday adaylığını koyduğu göreve uygun nitelikteyse oyların üst üste gelip gelmemesi bir şey değiştirmez." söyleminiz ise hakikaten geçersiz bir yaklaşım. Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçelerin birçok örneği görüldü, bunu yapan kullanıcıları uyaran deneyimli kullanıcılarımız da oldu. Dediğiniz gibi, gruptaki tecrübesiz, Vikipedi işleyişine hakim olmayan, değerlendirme yetkinliğinden yoksun olan ve bu yoksunlukla sırf "telegramdan bildirim geldi" diye hareket eden kullanıcıların yarattığı algı ve huzursuzluğu şimdilik VP:İNOV'la görme eğilimindeyim. Zaten artarak devam ettiğinde, ilgisiz ve yetkin olmayanların bu "doğallıkları" (doğal bilinçsizlikleri) en başta grubun diğer üyelerinde rahatsızlık yaratacak, bundan da eminim. Son olarak kendi adaylığımı nasıl gördüğümü şurada yazdım. Bu tartışmanın daha fazla uzamasına da gerek yok bence, böyle tartışmalar bir sonucu olacak tartışmalar değil, sadece rahatsızlığı dile getiren ve bir sonrası ya da Vikipedi'nin gelişmesi için referans tartışmalardır. O nedenle katkılara odaklanalım :) Kolaylıklar dilerim.--Kingbjelica (mesaj) 13.26, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

İçerik çevirmeni

Merhaba sevgili arkadaşlar. İçerik çevirmeni'nde istikrarı bir türlü yakalayamıyorum, ancak yeni madde oluştururken de -zamanımın kısıtlı olmasından dolayı- başka türlü katkı yapmam çok zor oluyor. Bunun için bir önerisi olan var mıdır? Mesela şu tarayıcıyı kullan, şu eklentiyi kur vesaire gibi. --KediÇobanı🐈 12.00, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

@Anerka. Ya yeni çeviri başlangıç kısmından ileri gitmiyor ya kayıtlı çeviri yüklenmiyor ya da sayfa hiç açılmıyor. örnek. --KediÇobanı🐈 12.29, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
@KediÇobanı ben Chrome kullanıyorum, daha önce bu problemle sadece 2 defa o da ilk girişte karşılaştım. Sayfayı yenilediğimde düzeldi. Hatayı Chrome dan almadıysanız tavsiye ederim. ----anerka'ya söyleyin 12.43, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Son 3-4 gündür Opera kullanırken ben de zaman zaman sorun yaşıyorum. "Yayınla" dediğimde yayınlamıyor bazen, sayfayı yenilemek de fayda etmiyor, Görsel Editör açıp kopyala/yapıştır ile maddeyi açıyorum. Sunucularla alakalı bir şey galiba. --Khutuckmsj 16.54, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Çok uğraştım, farklı tarayıcılarla ve farklı bilgisayarlarla denedim ama çalıştıramadım. --KediÇobanı🐈 11.06, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Vikimaraton çalışmaları hakkında

Merhaba arkadaşlar. Vikimaratonlar ve editathonlarda üzerinde çalışmaların devam ettiği maddeleri etiketlemek için Şablon:Vikimaraton şeklinde bir şablon hazırladım. Etkinlikler genellikle yeni kullanıcılara yönelik; etkinliklerde Vikipedi kurallarını, yazım biçimini, telif hakları konularını henüz bilmeyenler de yer alıyor. Bu amaçla etkinliklerde yeni kullanıcılar tarafından açılan maddeler için bir şablon olmasının iyi olacağını düşünüyorum. Bu şablon sayesinde etkinlik esnasında yazılmakta olan maddelerin hızlı silinmesi gibi sorunların önüne geçebilmeyi umut ediyorum. Görüşleriniz nedir? --Khutuckmsj 17.27, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

{{çalışma}} varken de aynı şekilde maddelerin mevcut hâline dokunmuyor, ilgili kullanıcının çalışmasının bitmesini bekliyorduk. Ona kıyasla bir artısını göremedim ben. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 17.38, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Belki vikimaraton'un bitiş tarihi belirtilerek ek bir artı sağlanabilir. Böylece unutulan çalışmalar bu tarihten sonra temizlenebilir. --•gufosowa•✆• 18.20, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Mantıklı, o şekilde güncelledim. Kodunu henüz bağlamadım sadece. --Khutuckmsj 18.24, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Katılımcı listesine bağlantı verildiğinde şablobu güncel tutmak gerekiyor. Yararlı bir şablon, üstte bahsettiğim eski olumsuzluklara karşı ufak bir önlem.--Kingbjelica (mesaj) 18.36, 11 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Yapması zor mudur bilmiyorum ama ilgili etkinliğe de bağlantı verilebilirse bence daha da güzel olacaktır. Böylece kullanıcılar/okuyucular "neymiş bu Vikimaraton" diyip bir göz atabilir hatta uzaktan katılım mümkünse katılım bile sağlayabilirler. – ravages | mesaj 13.45, 13 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Bence biraz gereksiz bir şablon olmuş. {{çalışma}} şablonundan şimdilik hiçbir farkı yok gibi. Gereksiz, kullanılmayan, çiftleştirilmiş bunca şablon varken bir yenisini de eklemek niye? Temizlik yapıyor olmalıyız, çöp biriktiriyor değil. ~ Z (m) 16.11, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Etik Şablonu Öneri

Arkadaşlar merhaba, "Etik" şablonunu yeni bir şablon ile değiştirmek istiyorum. Yorumlşarınızı Şablon tartışma:Etik burada görebilir miyim? bu arada şablondaki kısrmısı maddelerinde açılması konusunda yardıma ihtiyacım var. Mühendislik etiği maddesini seçkin madde olarak önereceğim ama daha bunun gibi bir takım gelişime ihtiyacı var. Teşekkürler. Man•Ca 12.27, 13 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Seçkin ve Kaliteli İçerik Adayları - Son Gün 31 Mart!

Merhaba arkadaşlar. 2020 öncesinden kalma bazı seçkin madde, seçkin liste, seçkin resim ve kaliteli madde adaylarımız ise seçkin madde ihraç ve kaliteli madde ihraç adaylarımız var. Bunlara uzun zamandır ilgi çekmeye çalışıyorum ama bazı maddeler için hala yeterli görüş yok. Artık engel gibi bir gerekçemiz de olmadığına göre 1 Ocak 2020'den önce açılmış adaylıkları 31 Mart 2020'den itibaren olumlu/olumsuz/kararsız olarak görüş sayısına bakmaksızın kapatacağım. Bilgilerinize sunar, özellikle az görüş olan adaylıklarda görüşlerinizi beklerim. --Khutuckmsj 03.36, 16 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Selamlar herkese. İlk olarak 2015 yılında düzenlenen, Orta ve Doğu Avrupa'da konuşulan dillerin Vikipedilerinin katıldığı Vikibahar adlı madde açma/geliştirme yarışmasının 2020 sürümünün sayfası hazırlandı! Buradan Türkçe Vikipedi'deki sayfaya, buradan ise Meta üzerindeki İngilizce sayfaya ulaşabilirsiniz.

Her kullanıcı, proje sayfasından gerekli bilgileri alabilse de burada da projenin ne olduğundan kısaca bahsetmek isterim. Vikibahar, üstte de belirttiğim gibi yalnızca Orta ve Doğu Avrupa'da konuşulan dillerin Vikipedilerinin katıldığı uluslararası bir madde açma ve geliştirme projesidir. İsteyen her kullanıcı, proje sayfasında belirtilen kurallara uygun bir biçimde, Türkiye dışındaki herhangi bir ülke, bölge ya da toplulukla alakalı maddeler açabilir. Projeye 23 Mart 2019 0.00 OAZD ve 31 Mayıs 2019 23.59 OAZD tarihleri arasında projeye katılım mümkündür.

Geçen sene son gün gerçekleştirilen çabalar sayesinde, bir-iki gün geç olarak yarışmaya giriş yapmıştık. Bu sene de sorumluluk alacak bir gönüllü çıkmadı, birkaç hafta önce bana gelen "geçen sene sen organize ettin, yine düşünürsen şunları yap" tarzı bir mesajla benim haberim oldu ve bu kez erkenden hazırlandık. Geçen yılın yarışması fena geçmemiş, niceliğin yanında niteliğe yönelik de puanlama sistemi yapmış ve "daha çok emek, daha çok puan" prensibi ile mümkün mertebe daha nitelikli katkıya teşvik etmeye çalışmıştım. O yıl elde ettiğim tecrübelerle bu yıl biraz daha ufak dokunuşlar yaptım kurallara. Bununla birlikte görsel açıdan da katkı yapmak mümkün. Yalnızca bizdeki yarışmada bu mümkün gördüğüm kadarıyla, bu vesileyle görsel yönden de ufak bir atılım gerçekleştirmiş olacağız diye umuyorum.

Proje sona erdiğinde organizatör(ler) tarafından yapılan puanlama ve değerlendirmeler sonrasında ilk beş sırayı alan katılımcının yanı sıra görsel alanda birinci olan kullanıcılar, D&R hediye kartıyla ödüllendirilecektir. Projeyle ilgili herhangi bir önerisi ya da görüşü olan varsa, projenin Türkiye/Türkçe Vikipedi organizatörü olarak bana ulaşabilir :) Herkese başarılar diliyorum.--NanahuatlEfendim? 04.33, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Belirtmeyi unutmuşum, Türkiye madde listesine, önemli olduğunu düşündüğünüz maddeleri ekleyebilirsiniz ya da bana mesaj atarsanız ben eklerim.--NanahuatlEfendim? 05.52, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • 2016'dan beri katılıyorum, uluslararası anlamda pek çok ülkeden nice kullanıcıyla etkileşime geçildiği bir etkinlik Vikibahar. Diğer coğrafyaların kültürleriyle tanışmak, öğrenmek ve bilgi alışverişinde bulunma neticesinde trwiki'ye de katkı sağlamak inanılmaz mutluluk veriyor. Herkesi beklerim. -- Ahmet Turhan (mesaj) 09.36, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Hatırlatılması gereken bir Vikipedi klasiği: Nezaket

Nezaket Vikipedi'nin vazgeçilmez kültürlerinden yalnızca biri. Ve uyulması gereken bir politika. Şöyle bir geçmiş tartışmalara göz attığımda yüzlerce hatta binlerce sayfada gerginlik ve kavga dolu mesajlar olduğunu görüyorum. Halen de içerisindeyiz ve sanki diken üzerindeymişiz gibi adeta kendimizi gerginliklerin çıkacağı zamanlara hazırlıyoruz. Halbuki Vikipedi böyle bir yer değil ki. Teoride bunu bilsek de, gün içerisinde yaşadığımız yorucu koşturmacalar ve sonrasında girdiğimiz Vikipedi'deki hararetli tartışmalar bizi zaman zaman nezaketten yoksun bırakıyor. Maddelerle boğuşurken, bir de üzerine tartışmalarla vaktimizi harcarken çoğu zaman nazik olmayı unutuyoruz. Sonra yine soğukkanlı olmak gerektiği akla geliyor, ama bir kere nezaketten yoksun şeyler yapmış bulunuyoruz maalesef. Sonradan olayları okuduğumuzda "yahu ne gerek vardı ki?" dediğimiz çokça gerginlik yaşıyoruz. Tüm Vikipedi kullanıcılarına nezaket kültürünü somutta tekrar hatırlatmak için bu başlığı açıyorum :)

Neler mi yapılabilir? Gördüğüm kaba konuşmalarla dolu sayfalar, hatırlatma amacıyla beni bu özetleri yazmaya itti. Daha önce enwikide görüp çevirdiğim bazı denemelerdeki içerikleri aktararak başlayayım ve devamı gelsin. Belki konserve açılır, bu başlık nezaket kültürünün yerleşmesi adına güzel şeylerin meydana gelmesiyle sonuçlanır ve hayırlara vesile olur :)

  • Soğukkanlı olalım: Tatsız tartışmalar mı yaşanıyor? Ya da hakaretlere mi maruz kaldınız? Hepimiz aşağı yukarı aynı amaçla burada bulunuyoruz ve tartışmanın öbür ucunda da aynı sizin gibi bir kişi var. Kullanıcılar arasında saygı sınırlarını aşan atışmalar üretkenliği öldürüyor ve Vikipedi'yi herkes için daha keyifli bir yer olmaktan çıkarıyor. Bu sebeple soğukkanlı olun.
  • Cesur ol, geri al, tartış döngüsünü kullanalım: Cesurca değişiklikler yapmak, bir maddeyi geliştirme ya da tartışmayı teşvik etmekle sonuçlanacağı için daima tavsiye edilir. Değişikliğiniz geri alınırsa, tekrar geri döndürmeyin. Bunun yerine fikir birliği sağlamak için yaptığınız değişikliği geri alan kişiyle neden geri aldığına dair tartışın. Bu döngüyü sağlıklı bir şekilde devam ettirirseniz çözüme ulaşmak o kadar yakın olur.
  • Önyargılı olmayalım: Vikipedi kullanıcılar arasında pek çok farklı kişilik ve ilgi alanı görürüz. Ayrıca kullanıcılar arasında birçok benzerlik ve farklılık da görülür. Bazen birbirine çok benzer olan kullanıcıları, çoğu tartışmada hep aynı şeyleri savunan kullanıcıları dahi görüyoruz. Bazen belirli kullanıcılarla yaşadığımız deneyimler bizi önyargılı hale getirebilir ve aklımızın klişeleşmiş düşünce yapısına bürünmesine yol açabilir. İyi niyet varsayın ve her kullanıcıya adil bir şans verin.
  • Kaba olmayalım: Çoğu insanın neyin kaba olup olmadığı hakkında bir fikri vardır. Başkalarına karşı nazik ve saygılı olmaya çalışın, rahatsız edici sözcükler kullanmamaya gayret edin. Özellikle yeni gelenleri uzaklaştırırmamak ve kullanıcıların bıkmasına yol açması kaynaklı maddelerin gelişmesini engellemek suretiyle ansiklopediye zarar vermemek için kaba olmayın.
  • Galibiyet için uğraşmayalım: Sonuç olarak Vikipedi bir savaş alanı değildir ve içerik ya da davranışlar konusundaki anlaşmazlıklar "kazanılmış" değildir. Fikir birliği ile çözülmeleri gerekir. Anlaşmazlık içerisinde yer alan tüm kullanıcılar fikir birliğine varmaya istekli olmalıdır. Galibiyet gerektiğini düşünen yazarlar hatalıdır, çünkü kazanacak bir şey yoktur. Bu yüzden konuyla ilgili düşüncemizi söyleyip ısrarcı olmadan takip etmekte her zaman yarar vardır.
  • Ateşkesi deneyelim: Vikipedi'de değişiklik yaparken, bazen sadece bir kişiyle anlaşmazlık yaşayabilirsiniz. Bu kişi size fazlasıyla asabi veya troll gibi görünebilir, ancak genellikle belirli bir konuda kafası karışmış veya kendinizden farklı bir tarafsız bakış açısına sahip olan makul bir insanla uğraştığınızı varsaymak en iyisidir. Sorun ne olursa olsun, hiddetlenmek sorunu çözmeyecektir. Bir ateşkes bulmaya çalışın.
  • Bilmediğini varsayalım: İyi niyet varsaymak Vikipedi'nin temel bir ilkesidir, ancak Vikipedi'nin nasıl işlediğini gerçekten bilmeyen birine sinirlendiğinizde genellikle işe yaramaz. Kullanıcıların kötü niyetli olduğunu düşünmeden önce ne yaptıklarını bilmediklerini varsayın. "Bilerek yaptıklarını" düşünsek bile kendimizi böyle düşünmeye zorlamak bizim nazik kalmamıza yol açar. Başaramıyor ve kendinizin kesinlikle haklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Aptallık varsayın gitsin :)
  • Özür dileyelim: Hepimiz hata yaparız. Özür dilemekten korkmayın ve samimiyetle özür dilemeyi unutmayın. Sonuçta nezaket başkalarından beklenecek bir standart değildir; kendinize uygulamakla başlanılan bir davranış biçimidir. Kısmen de olsa yanıldığınızı düşünüyorsanız talep edilmeden önce özür ifadeleri kullanmak iyidir. "Özür dilerim" ya da "afedersin" ifadesi normal kelimelerin çözmesi çok zor olan problemleri hızlıca çözmeye yardımcı olabilir.
  • Biten tartışmaları yeniden canlandırmayalım: İletişim kurma, tartışma veya genel görüş alışverişi, zamanla topluluğun ilgisini kaybetmiş olan "kazanılmış" bir tartışmaya dönüşmüşse veya (daha büyük olasılıkla) bir taraf aracılığıyla doğal olarak sona erdiyse, hangi tarafta olursanız olun, o tartışmadan uzaklaşın. Yeniden başlatılması eski olumsuz şeyleri yeniden canlandırabilir.
  • Yemleri almayalım: Başkalarının nazik olmayan yorumlar yapmaya yönlendirilmesi Vikipedi tarihinin başlangıcından beri bilinen bir taktiktir. Yeni ortaya çıkan tartışmalara katılmak iyidir, ancak faydalı bir amaç olmadığını düşündüğünüz herhangi bir noktada yemi almamayı tercih edip tartışmayı sonlandırmakta özgürsünüz. Yeter ki oltaya kurnazca takılan yemleri almayın :)
  • Ayıları dürtmeyelim: Vikipedi kullanıcıları birer "ayı", olağan şekilde devam eden Vikipedi süreci ise bir "kış uykusu" olarak tariflendirerek durumu açıklayabiliriz. Zararsız veya yardımsever görünen bazı eylemler aslında kışkırtıcı olabilir ve olayların büyümesine, hatta yıkıcı hale gelmesine neden olabilir. Kış uykusundaki bir ayıyı dürttüğünüzde karşınızdaki dünyanın en sevimli ayısı bile olsa sinirlenecek, o sakin ve sevimli halinden eser kalmayacaktır. Ortada ne kış uykusu (Vikipedi süreci), ne de ayıların (kullanıcıların) sevimliliği kalacaktır. Ayılar, doğal yaşam döngüsü içerisinde kış uykusuna yatan ve çoğunlukla şiddet içermeyen sevimli yaratıklardır. Ancak dürtüldüklerinde oldukça sinirlenebilirler. Bu nedenle bir ayıyı dürtmemek her zaman en iyisidir. Yani biz "ayıları" kış uykusundan uyandıracak ve onların sakinliğini bozacak hareketlerden kaçınmalıyız :)
  • İğneleme yapmayalım: Olayları tartışırken bir şeyleri ima ederek iğneleme yoluyla alaycılığa girmeyin. Bu yöntem pislik olma yolunda hızla ilerlemenizi sağlar. Konu ile ilgili olaya odaklanıp onu tartışmanız yeterli, aklınızdaki başka konularla ilgili imalar yapmak genelde karşı tarafı hiddetlendirir.
  • Bırakalım gitsin: Bazen herkesin biraz rahatlaması ve bırakması gerekir. Elbette burada bir ansiklopedi yaratıyoruz ve bu gerçekten de ciddi bir iş, ama bir ölüm kalım meselesi değil. Elbette, doğru olduğuna inandığınız görüşlerinizi savunmak için ısrarcı da olabilirsiniz, ancak bu çoğu zaman diğer kullanıcıları kızdırır ve hatta zaman zaman onların Vikipedi'yi terk etmesine bile neden olur. Bu tür olumsuz sonuçlara yol açmayın, bırakın gitsin.
  • Yıldızla ödüllendirelim: Bir sayfayı izliyorsunuz ve bir kullanıcının başarılı bir katkısını veya herhangi bir iyi hareketini gördünüz. Büyük bir projede kendi kendinize çalışıyorsunuz ve doğal olarak bu vaktinizi alıyor, çünkü sonsuza dek süreceğini biliyorsunuz. Sonra birisi gelir ve size yardımcı olur. Ya da çalışırken birilerinin bir madde, proje sayfası, şablon veya gerçekten iyi olduğunu düşündüğünüz başka bir şeyin oluşturulduğunu fark ettiniz. Şimdi ne yapacaksınız? Vikipedi yıldızlarını kullanarak ödüllendirmek tam da yapacağınız şey. Nazeket kültürü böyle böyle yayılır. İleride o kullanıcıyla herhangi bir konuda fikirsel karşıtlığa düşerseniz bu yıldız hatırlanacak ve doğal bir nezaket yolu açılacaktır :)

Vikipedi'de her zaman bin bir türlü konu içeriğiyle meşgul oluyoruz. Biraz da nezaket kültürüne dair kafa yoralım. Geçmişte kırdığım kullanıcılar için de buraya çiçek bırakıyorum. Diyeyim ve sözü topluluğa bırakayım :) -- Ahmet Turhan (mesaj) 16.08, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Tabii ilk önce kendimize özeleştiri yapıp, nezaket kurallarına harfiyen uyup sonra diğer kullanıcılara tavsiye vermek gerekiyor. [1] [2] (en sonkiler) kişisel deneme reklamlarınız için de teşekkür ederiz. şahsen okumak bir yana ciddiye bile almıyorum ve almayı düşünmüyorum. --Maurice Flesier message 16.27, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
"Kişisel deneme reklamı". Dakka bir gol bir, inanılmaz nezaket içeren bir yorum oldu açıkçası :) Ne diyim, görüldüğü üzere hatırlatılmaya yüz tutmuş bir kültür olduğunu düşünüyorum, ciddiye alanlar olur elbet. -- Ahmet Turhan (mesaj) 16.41, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Son Telegram grubu ile alakalı mevzular yüzünden gerek şahsınız gerekse Ali Haydar gibi kullanıcılar tarafından haksız ithamlara maruz kalan, aleyhine Vikipedi politikaları çiğnenen bir kullanıcı olarak bu çağrıyı olumlu olarak alıyorum. Herkesin hataları olmuştur, olacaktır da... İnsanız, hatasız olamayız. Ben bu konuda elimden geleni yapmaya hazırım, yeter ki diğer kullanıcılar da gereken hassasiyeti göstersin. Sevgiler. --ravages | mesaj 17.26, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Yalnız Ahmet Turhan'ın herhangi bir ithamı olmadı @Ravages, "olabilir, oluyor, olacaktır da" tarzında bir yazı yazmıştı yukarıda.--NanahuatlEfendim? 18.38, 17 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl, "Örneğin burada "Telegram Kullanıcı Grubu ile yaşanan sorunlar" başlığı altında "hizmetlilik başvurularında grupta yer alan kullanıcıların örgütlenerek organize bir şekilde X'i destekleyip Y'yi desteklemememe" gibi sohbetlerin bu grupta geçtiği söylenmektedir. Net bir şekilde söyleyeyim, bu tür girişimler canlı kukla girişimleridir..." ile başlayan paragraf ve söz konusu yazının tümü yeterince açık diye düşünüyorum. Meseleyi uzatmak niyetinde değilim, yaşananlar geride kaldı. Kullanıcının niyetini anlıyorum ve destekliyorum. Diğer kullanıcılardan da aynı şeyi bekliyorum, bu kadar. Saygılarımla. --ravages | mesaj 12.41, 18 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Tuğçe Aral

Commons'ta fotoğrafını görüp adını duymuş oldum. Türkiye'nin en uzun bacaklı mankeni imiş. Burada maddesi var mı diye baktım, açılmaya çalışılmış ama M6 (kayda değer olmama) gerekçesiyle iki kez hızlı silinmiş. Yazılan metinler ne düzeyde idi, ne kadar düzenli idi ve ne kaynak kullanıyordu bilemem ama bu hanımla ilgili basında bir dizi haber (kaynak) var. Bu haberler uzun bacaklarıyla, dekolte fotoğraflarıyla, instagram paylaşımlarının popüler olmasıyla vb şeylerle (ki son değindiğim husus en azından kendisinin "internet ünlüsü" -celebrity mi ne deniyor- olduğunu gösteriyor) ilgili değil sadece; örneğin kadına karşı şiddet konulu defilede yer almış. Bildiğimiz manken, fotomodel. Herhalde kendisi hakkında kitap yazılmasını beklemiyoruz. Şarkıcılar için istenen "şu kadar albüm yapmış olma" şartı gibi mankenlerden de "şu kadar defileye çıkmış olma" şartı mı arıyoruz? Nedir? Benim VP serüvenimi izlemiş olanlar hatırlayabilir, bir iki dizide uyduruk rol almış bazı "güzel kızlar"ın maddelerinin silinmesi için zamanında epeyi mücadele vermiştim. Burada "güzel kızlara pozitif ayırımcılık uygulamıyoruz" diye bunlardan birine not düşmüş de olabilirim, SAS sayfasında, isimleri uçup gitmiş belleğimden. Ama biz burada "güzel kızlara negatif ayrımcılık" da uygulamıyoruz, uygulayamayız. Bu hanımın maddelerini HS'ye kim aday gösterdi ise, bir "haberler" araştırması yapıversin, bolca kaynak bulacak, aralarında Hürriyet, Milliyet gibi öne çıkan gazetelerin de bulunduğu. Şimdi ben bu hanımın biyografisini başka bir VP'de yapmayı düşündüm, ama ya karşıma çıkıp "Türkçede, kendi ana dilinde bile KD sayılmayıp silinmiş" diye silmeye kalkarlarsa? Lütfen sağa-sola, bacaklara-dekolteye sapmadan (benim gibi yapmayın yani :) mevcut kaynaklara bir göz atıp bana "haklısınız, KD - yanılıyorsunuz KD değil" şeklinde iki satır görüşünüzü yazabilir misiniz? Bu konuyla "da" ilgili -aşağıda- başka bir not yazacağım. Cevaplara peşin teşekkürlerimle. E4024 (mesaj) 23.03, 18 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

kaynakları inceleyemedim ama "güzel kızlara negatif ayrımcılık da uygulamıyoruz, uygulayamayız" doğru bir saptama. çok daha az kaynaklı erkek politikacı, sporcu maddelerinin bu kadar kolay silinemediğini de gördü bu gözler. --kibele 23.13, 18 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Bu yazının amacı nedir, ne öneriliyor, ne sorgulanıyor anlamadığımı not düşeyim. Bu dolaylı olarak ifade etmeye gerek var mı anlatılmak isteneni?--NanahuatlEfendim? 23.15, 18 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Valla pek alışıldık bir konu başlığı değil, ben de pek anlamadım. Madde açılır, kaynaklandırılır sonra itiraz olursa yukarıdaki konular SAS adaylığında konuşulur. Daha ortada madde yok, kaynak yok, dere yok paça sıvamamız isteniyor :) -- Ahmet Turhan (mesaj) 23.25, 18 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Kayda değer olduğu düşünülüyorsa maddenin açılmasında herhangi bir sakınca yok, ilgilenen açabilir. Bundan ziyade, son dönemlerde sosyal medya sayesinde karşımıza çıkmaya başlayan ve ne iş yaptıkları da pek bilinmeyen (manken, DJ her neyse), daha ziyade sosyal medyadaki cesur (!) paylaşımları nedeniyle "internet fenomenleri" olarak tanınan kişiler hakkında bir kayda değerlik tartışması başlatılabilir. Söz konusu kişi için yaptığım kaynak araştırmalarında hep aynı haberlere rastlıyorum: "Kaz Dağları için dekolteli poz verdi", "Gomis'le tanıştı", "Tuğçe Aral'dan cesur pozlar", "Tuğçe Aral kimdir" tarzı, bol bol copy-paste haberler. Bu kişi ne yapmıştır da maddesi Vikipedi'de yer almalıdır? Defileye çıkması mı, Gomis'le tanışması, seksi pozlar vermesi mi? O yüzden bu kişi özelinde kayda değerdir diyemeyeceğim.
Bu "internet fenomenleri" (ya da her ne iseler) hakkında genel olarak şunları söylemek isterim. Eğer sadece hakkında bilgi veren tarafsız, bağımsız ve güvenilir kaynaklara (yukarıda örneğini verdiğim minvalde haber yapan kaynaklar da bunlar aynı zamanda) bakacaksak, o zaman birçok isim için aynı mantıkla maddeler açılmalı. Mesela geçtiğimiz günlerde Ekşi Sözlük ile arası limoni olan avukat Meltem Banko'nun maddesi kayda değerlik gerekçesiyle SAS'a taşındı ve silindi. O zaman o da kalmalıydı; çünkü hakkında birçok haber var, isteyen baksın. Ne negatif, ne de pozitif... Hiç kimseye dili, dini, ırkı, cinsiyeti, milliyeti, kişiliği, siyasi düşünceleri gibi nedenlerle ayrıcalık uygulanmamalı. Vikipedi politikaları herkes için eşittir, eşit olmalıdır. -- ravages mesaj 09.31, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
@Ravages, "Eğer sadece hakkında bilgi veren tarafsız, bağımsız ve güvenilir kaynaklara... bakacaksak" dediğinize göre, bu kaynakların varlığında mutabıkız. Adıgeçenin "manken (model)" olduğuna da herhalde itirazınız yok. Geriye hk kaynaklar bulunan mankenleri nasıl KD saymak gerektiği konusundaki (özel KD'lik şartları) merakımı tatmin etmek gerekiyor: Kaç kere podyuma çıktıklarını mı sayacağız? Asgari rakam kaç olmalı? Claudia Schiffer gibi dünyaca ünlü isimlerle sahne paylaşmış olma gibi bir gereklilik var mı? Haklarında kitap yazılmasını mı bekleyeceğiz? Ya da maddesini açtığımız başka nispeten az tanınan manken gibi deri rengi mi farklı olmalı? Bence "ben Türkiye'nin en uzun bacaklı mankeniyim" iddiası (doğru olsun olmasın) bile kendisini sıradan bir mankenden ayrıştırıyor. Ayrıca vücuduna çevreci (Kaz dağlarını koruma konulu) mesaj yazması da onu "daha KD saydığımız" meslektaşlarından öne çıkarıyor. Bence... E4024 (mesaj) 13.48, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
@E4024, önemli olan kaynakların salt varlığı değildir, o kaynaklarda kişi ile ilgili ansiklopedik madde oluşturacak ölçüde bilgi bulunup bulunmamasıdır. Söylemek istediğim şey şudur: günümüzde internetin kullanım alanının artması ile birlikte neredeyse her şey haber kaynaklarına giriyor ve haber oluyor. Mevzubahis kişinin de yaptığı bir şey, paylaştığı bir poz vs. haber oluyor. Ama sadece yaptığı o şey haber oluyor. Bir kaynağa girilen haber daha sonra başka kaynaklarda da aynen paylaşılıyor. Bakarsak birçok kaynakta bu kişi ile ilgili haberler görüyoruz, ama bunlarla nasıl bir ansiklopedik içerik oluşturacağız? Maddesine "paylaştığı fotoğraflarla olay oldu", "Bafetimbi Gomis ile tanıştı", "cesur pozlar verdi" gibi içerikler mi gireceğiz? Hep bu tür içeriklerle karşılaştığımız için, kişi hakkında ansiklopedik bilgi içeren kaynaklar olmadığı için kayda değer değildir diye düşünüyorum. --ravages | mesaj 13.58, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Sorularınızın cevapları yukarıda; Kaz Dağları dışında da sosyal çalışmaları var, hepsi kaynaklarda. Uzatmayayım. Teşekkürler. E4024 (mesaj) 14.13, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Eğer "ben Türkiye'nin en uzun bacaklı mankeniyim, iddiası (doğru olsun olmasın) bile kendisini sıradan bir mankenden ayrıştırıyor" ise ben Türkiye'nin en uzun bacaklı mankeniyim. Buyrun, Dr. Coal maddesi mi açalım şimdi? Kaldı ki defileye çıkma sayısı vb. özgül detaylara atıfta bulunan tek sizsiniz gördüğüm kadarıyla, @E4024. "Bağımsız ve güvenilir kaynak" mutlaka ve kesinlikle kitap olmak zorunda da değil, bir sürü haber kaynağı var burada kullanılan... Önemli olanın ne olduğunu yukarıda @Ravages, ilk cümlesinde rafine biçimde belirtmiş. Dr. Coalmesaj 14.13, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

KD olmayan kişilerin fotoğrafları

Özellikle Vikipedilerden biraz bunalıp kendimi Wikimedia Commons çalışmasına verdiğim dönemde ilginç bir gözlemim oldu. TR:VP'de KD olmadığı gerekçesiye maddesi silinen bazı kişilerin Commons'tan fotoğraflarını da sildirmek yönünde nedenini ve amacını anlayamadığım bir çabaya tanık oldum. İsim belirtmeden örnek vereyim: Bir aktör veya aktris, henüz yeni, birkaç dizide küçük roller almış. KD değil diye TR:VP'den maddesini silmişiz. Ya da bir şarkıcı, belli sayıda albüme sahip olmadığından onun da maddesi silinmiş. Birileri gidip Commons'tan tamamen meşru (telif değil), gerekli (bir kategoride yer alıyor) ve muhtemelen yararlı olacak fotoğrafını sildirmeye çalışıyor. Gerekçe: "Biz bunu TR:VP'de sildik, KD olmayan birinin kişisel resmi"! İyi ama o aktör yarın başrol oynayıp KD hale gelirse, o şarkıcı iki albüm çıkarıp KD olursa, maddesini yaparken fotoğrafı nereden bulacağız? Gidip kapısına "foto da foto" diye mi dayanacağız? Ya bize gücenmiş, vermezse? İnternet "görsellik" demek. O resimler çok önemli. Ayrıca Commons'un KD'lik ölçütleri de farklı. Bir hanım mankense orada Category:Female models from Turkey'de yer alır. Ne TR:VP'de ne başka VP'de maddesi olması gerekmez. Zaten bugün olmayan maddenin yarın hangi VP'de açılacağı da belli olmaz. Mesela Ceren Taşçı, ödüllü sunucu, oyuncu, taş gibi KD. Bizde maddesi yok diye Allahtan kimse resmini sildirmeye kalkmadı (ben de bir başka Vikipedide maddesini yaptım, burada olmaması eksiklik). Resmi silinmiş olsa muhtemelen hiç farkına varıp o maddeyi yazmayacaktım. Commons'ta bu şekilde sildirilmek istenen resimlerden kurtardıklarım ve başka yerlerde maddesini yaptıklarım oldu, kimseyi açığa düşürmemek için hangileri olduğunu belirtmiyorum. Fakat bazı resimler de SAS'larda gözümden kaçtı, silindi; ve zaten bir süredir Commons'ta da çalışmıyorum. (Ama parmaklarım kaşınmıyor değil. :) Özet, lütfen "ileride KD olması veya KD'liğinin sonradan kabul edilmesi muhtemel kişiler"in resimlerini ne burada ne başka yerde sildirmeye çalışmayalım. Yeterince baytımız var. Bakın ne kadar yazdım, hala bitmedi... Teşekkürler. E4024 (mesaj) 23.24, 18 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Commons politikalarını tartışmanın yeri burası değil. Orada silinmemesi gerekiyorsa bunu belirtirsiniz, silmezler muhtemelen. Türkçe Vikipedi'yi ilgilendiren bir durum göremiyorum.--NanahuatlEfendim? 02.42, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Görsel silime konusu açılmışken bir hususu daha belirteyim: Kerime Nadir maddesinde iki fotoğraf vardı, biri yazarın genç halini (1940'lar) öteki de yaşlı halini gösteriyordu. Önce bu sonuncusu silindi, "hiç bir yerde kullanılmayan adil kullanım dosyası" gerekçesiyle; oysa silindiği anda maddesinde kullanımdaydı. Gençlik fotoğrafı da bir lisanslandırma hatası nedeniyle silindi. Adil kullanım lisanslandırma konusunu bilemiyorum; ancak kullanımda olan bir dosyanın "kullanımda değil" gerekçesiyle silinmesini anlayamadım. Daha açık söyleyeyim, silen hizmetlinin dikkatle incelemeden sildiğini sanıyorum. Nasılsa bir görsel var diye o zaman itiraz etmedim, ama şimdi diğer görsel de silindi ve madde cascavlak kaldı. İlk silmeyi yapan -ya da kullanımda olan bir resmi kullanılmadığı gerekçesiyle silinmeye aday gösteren- hizmetli dosya adını hatırlıyorsa geri getirsin lütfen. Teşekkürler. E4024 (mesaj) 03.20, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Denetçilik başvurusu

Merhaba, sevgili vikipedistler. Birkaç gün önce denetçi adaylığımı koymuş bulunmaktayım. Belki hizmetlilik başvurusu sayfası izleme listesinde olmayanlar vardır diye yazıyorum. Bir denetçilik başvurusunun geçerli sayılabilmesi için küresel politikaya göre en az 25 oya ihtiyaç vardır. Bu kapsamda Vikipedi:Denetçilik başvurusu/Uğurkent buradaki başvurumda her türlü oy, yorum ve sorularınızı bekliyorum. Bu kritik başvurunun topluluğun her bir görüşünü alması hepimiz için önemlidir. Şimdiden herkese teşekkür ederim. --Uğurkentmesaj 12.04, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Hulisi Akar maddesine dair

Akar'ın döneminde yapılan harekatlarla ilgili maddede yapılmak istenen değişikliğe dair, tartışma sayfasına topluluğun dikkatini çekmek isterim. Sevgiler. --Théoden ileti 12.22, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

OTRS Türkçe ekibinden Türkçe topluluğa duyuru

Dün gece OTRS'ye gelen e-postada Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti, Commons içerisinde yer alan bazı +18 görsellerin kaldırılmasını istemektedir. Vakıf ise bu konuda topluluğun ilgili görsellerin kalıp kalmaması konusunda ortak bir görüşünü bekliyor.

İlgili görseller; (Bazı kişileri rahatsız edebilir.)

 • (I)    • (II)   • (III)  • (IV)  • (V)  • (VI)

OTRS Türkçe ekibi olarak topluluğa duyurumuzdur.--Nystaléos benim? 14.39, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

"Vikipedi beş temel taşından biri olan tarafsızlık politikası sebebiyle hiçbir millet veya devletin ansiklopedisi olarak tanımlanamaz. Farklı dillerde birçok Vikipedi projesi mevcuttur ve bunların hepsi aynı çatı altında birleşmektedir. Topluluklarının farklılıkları sebebiyle farklı özellikleri ve yönleri bulunsa da tüm Vikipedi projeleri temelde aynıdırlar. Farklı dillerde içerik sunmaları onları o dillerle bağdaştırılan millet veya devletlerin ansiklopedisi kılmamaktadır."
Yarın politik muhalif bir görsel için de söz konusu olabilir. Başvuru yapan herhangi bir hükûmet değiştiğinde tekrar kaldırılan görselleri yeniden mi ekleyeceğiz? Olmaz, Vikipedi politikasına direkt aykırı. Bunun dışında Vikipedi:Resim kullanım politikası ve Vikipedi:Hızlı silme politikalarımız zaten var, eğer politikalarımıza uygunsuzsa (şiddet, taciz vb.) o gerekçeyle silinmeli. Vikipedi'nin sansürlenmesi maddesinin Türkiye alt başlığında maddesinde yine buna benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. +18 kriteri gerekçe gösterilmiş, ancak zaten Vikipedi:Çocuk koruma politikamız var. -- Ahmet Turhan (mesaj) 15.25, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu arada Vikipedi:Resim görmemek için seçenekler gibi bir safyamız da mevcut. -- Ahmet Turhan (mesaj) 17.32, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • 2 defa değişiklik çakışması oldu. Ben bu politika kapsamında değerlendiriyorum konuyu. +18 içerik dolayısıyla böyle bir talep olmuş fakat yukarıda @Ahmet Turhan benim yazacağım ilgili iki politikayı (çocukların korunması ve resim kullanım) göstermiş. Evet küçüklerin bu içeriği görmesi uygun olmayabilir evet, lakin Vikipedi bir ansiklopedi ve çocukların korunmasına önem veren, bunun için önlemini almış bir ansiklopedi. Chansey 15.51, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Politikalar gereği görsellerin kaldırılmaması lazım. Bu arada 2 numaralı görsel varken 4 numaralı görselin erkek sünneti maddesinde kullanılmasını gereksiz buluyorum. Onun dışındakiler maddelerin anlaşılması için gerekli. Cem 53 mesaj 16.06, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Kaldırılması yanlış. Wikipedia ansiklopedik bilgiler sağlamaktadır ve çocuk koruma özelliği bulunmaktadır.— Bu imzasız görüş Murat K-Dio (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Bunlar Vikipedi'nin hiçbir politikasına aykırı olmayan, ansiklopedik ve de bilgilendirici resimler. Sansür taleplerinin sonu gelmez. Bugün Vikipedi'de penis aratan yarın başka bir şey aratır ve sanki bambaşka bir şey bekliyormuş gibi onun da kaldırılmasını ister. --Gökhan (mesaj) 19.09, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Talep doğrultusunda kaldırılma yapılmamalı. Öyle olsaydı malum engel süreci birkaç günde sonuçlanırdı zaten. Vakfın pozisyonu çok net bu konuda, hiçbir kişinin kurumun talebiyle sansür yapılmaz. Ancak, bazı görseller fazla, maddeye bir şey katmıyorlar. Onların temizlenmesi lazım.--NanahuatlEfendim? 19.19, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Sansüre hayır, görseller kaldırılacağına vikipedi'yi tekrar kapatmalarını tercih ederim.--İnkanyezimesaj 19.31, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Yaşadığımız tecrübe nedeniyle devletlerle didişmeden açıklama yapmak lazım. Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin (birilerinin talebi değil) talebine gelirsek, makul bakış açısına sahip arkadaşımızın dediği gibi burada bazı maddelerdeki görseller için VP:SANSÜR yapılması isteniyor. Gerekçede görsellerin hiçbir uyarıya ve filtrelemeye tabi olmadan tabi olmadan yayınlanması. Maalesef şikayete konu maddelerde rahatsız edebileceği düşünülen görsel açılmadan uyarı verecek bir düzenleme bulunmamakta, maddeyi açtığımızda görseli de görüyoruz haliyle. Bu vikipedianın günümüzde çözüm bulması gereken bir husus diye düşünüyorum. Kendimizi kandırmayalım, şu haliyle vikipedi çocukların korunmasına önem veren, bunun için önlemini almış bir ansiklopedi değil. insanlar maddeye direk giriş yapıyor, öyle kendisince uygunsuz görüntüleri Vikipedi:Resim görmemek için seçenekler sayfasını bulup da engelleyeyim demiyor. Çocuklar hele hiç yapmıyor. "Vakıf ise bu konuda topluluğun ilgili görsellerin kalıp kalmaması konusunda ortak bir görüşünü bekliyor." denilmiş. Ben gerekli düzenlemeler yapılana kadar bazı okuyucuları rahatsız edici görsellerin maddenin altına atılması ve maddenin başına uyarı konulmasının iyi olacağını düşünüyorum. sonuçta bu başlığı açan arkadaşımızda "İlgili görseller; (Bazı kişileri rahatsız edebilir.)" şeklinde uyarı verme gereği duymuş. Bu tip önlemler alınana kadar söz konusu görseller maddelerden kaldırılmalıdır. kalacaksa da ortak karar değil de, oy çokluğuyla karar alınmış olsun.--Muratero 19.38, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Devletler didişir, işi bu zaten, kendi dışındaki olgulara devamlı el uzatmaya çalışır. Böyle olmamasının bir ihtimali yok zaten. Önemli olan Vikipedi'nin ne yaptığı. Biz asla sopa göstermelere boyun eğmeyeceğiz, ne olursa olsun engel, sansür gibi gerekçeler göstererek "kendimizi değiştirme" adıyla egemenlerin boyunduru altına girmeyeceğiz. Aksi taktirde "özgür ansiklopedi" olmayız. Hükûmet şu an ki talebini hangi gerekçe ile neye dayanarak yapıyor? Kendi işlettiği yasalarına göre. Yarın bu görselin yine aynı gerekçe ile "TCK 299, Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu" nedeniyle kaldırılmasını da ister. İsteyecektir de, bir daha diyorum işi bu. Vikipedi ne yapacak, didişmeyelim mi diyecek? Ya da "bu muhalif fotoğrafı alta görünmeyecek yere koyalım" mı diyeceğiz ve üzerine "bak bu maddede böyle böyle görsel vardır" şablonu mu koyacağız?
Engelden sonra "arayı bulma stratejisi" dillendirilir vaziyete girdi (hatta malumunuz bu hafta yoğun vandalizmle engel tehditleriyle değişiklik yapan kullanıcıları hepimiz gördük), ama kesinlikle böyle olmaz, Vikipedi kendi yöntemiyle "ansiklopedi" işine bakar. -- Ahmet Turhan (mesaj) 20.00, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Benim yazıma yaptığınız açıklamalarınız slogan atmaktan öte bir anlam içermiyor. Burada şikayete konu görsellerden bahsediyoruz. Armenian Weekly maddesinin ingilizce sürümünde Recep Tayyip Erdoğan'ı güya eleştirmek için yapılan seviyesiz karikatürü değil. Bu arada her karikatürü yayınlamak neyin özgürlüğü? Türkçe maddede yok onu da ekleyin başka sıkıntımız olsun. Burada vikipedia didişmiyor, yapılan yorumları okuduysanız didişenler yorumlarıyla belli oluyor. Lütfen doğru düzgün açıklama yapanlar alınmasın bu didişme ifadesinden. Vikipedianın arkasına saklanarak devlete laf atmaya da kimse çalışmasın. Çocuk pornografisi maddesine de görsel eklesin birileri bari. Özgürlükse o niye özgürlük değil. Özgürlük kriterimiz mi var? Çocuk fuhuşu maddesinde boş durulmamış görsel koyulmuş. dediğim gibi savunma refleksiyle hareket etmek vikipediaya fayda sağlamaz. Vikipedia önlemlerini almalı. Nasıl OTRS Türkçe ekibi "İlgili görseller; (Bazı kişileri rahatsız edebilir.)" uyarısı verdiyse demek ki o kadarda masum görseller değil. Neyse benim görüşüm belli. Görselleri ön plana çıkarmadan madde açıldığında da uyarı verilirse uygun olacaktır. bu haliyle ben kaldırılması taraftarıyım. Çoğunluk görüşü farklı olabilir. --Muratero 06.23, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Bakın son eklenen ifadeyle birlikte Vikipedi'yi savunanları tahrik ediyorsunuz. "Başka sıkıntımız da olsun" ne demek, sıkıntılar sansürcü müdahaleci yapıların kendi çelişkileri, bizi niye ilgilendiriyor?. Sıkıntı çıkacaksa çıkar ve Vikipedi alnı dik olduğu için yine su yüzüne çıkacaktır. Türkiye engeli ne oldu, bir siyasal sistemin kendi yargıları bunun hak ihlali olduğunu kabul etti. Yani kendileri haksız çıktı. Vikipedi yine dimdik ayakta ve aynı politikalarıyla katkı sağlamaya devam ediyor. Sıkıntıyı çıkaranlar düşünsün, biz değil. Vikipedi hangi egemene göre hareket edecek, hangi devlet başkanına, hangi hükûmete, hangi silahlı örgüte, hangi politikaya veya hangi tehdide dayalı görsellerini düzenleyecek koyacak? Sırf bu söylem üzerine ansiklopedimizi sistemik bir önyargıya sahip olmaktan korumak için söz konusu görsele benzer muhalif görseller var mı diye baktım ve gördüm ki Recep Tayyip Erdoğan maddesinde bu görsel veya bu görsel varmış. "Seviyesiz" gibi kişiye özgü subjektif kavramlarla çıkarma yapmıyor neyse ki Vikipedi. @İnkanyezi arkadaş üstte ne güzel demiş, bende altına imzamı atıyorum: "Sansüre hayır, görseller kaldırılacağına vikipedi'yi tekrar kapatmalarını tercih ederim."
Ek olarak çocuk pornosu ile ilgili görseller burada "commons politikası" nedeniyle engellendiği açık. (Türkçe uyarıyı ekledim) Aynı şekilde çocuk fuhuşu ile ilgili de (ki enwiki'de kaliteli madde statüsünde) burada gerekli uyarı var. Bu tip görseller zaten Viki politikası gereği commonsa eklenemiyor, birilerinin talebi oldu diye değil. Penis veya vajina ile çocuk pornografisi aynı şey değil. Biri organ, diğeri Viki'de yasaklı statüsünde olan bir eylem türü. -- Ahmet Turhan (mesaj) 11.16, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu tartışmayla ilgisiz olan, Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki seviyesiz ve alakasız görseli siz ortaya döktünüz. Hem de o maddenin türkçe sayfasında o görsel olmamasına rağmen. Şu ana kadar öyle bir görseli çoğu kişinin de bilmemesine rağmen. O görselin dergiyi tanıtmakla olan alakası ne ayrı mevzu, konumuz şu anda o değil. Başka sıkıntımız yok demek, Türkiye Cumhuriyeti devletinin vikipediaya bu görsel yüzünden de uyarı göndermesi demek. Onu da ortaya serip vikipedia için sıkıntı çıkartmayalım demek. Sözlerimi çarpıtmayın. "OTRS Türkçe ekibinden Türkçe topluluğa duyuru" başlığı altında yazışıyoruz. Eğer bizden görüş istiyorlarsa bir sıkıntı var demektir. Vikipedia Türk devletinin uyarılarını dikkate aldığını ve engellemeye konu makaleleri değiştirdiğini biliyorum. Sonuçta orta yol herhalükarda bulunuyor.--Muratero 11.47, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Uyarı değil, talep. Vakıf kriterleri ve topluluk tartışması bazında da %99 ihtimalle reddedilecek bir talep. -- Ahmet Turhan (mesaj) 11.55, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Görsellerin, uyarı ve sonrasında kullanıcının onayı ile açılması konusunda Muratero'ya katılıyorum. --KediÇobanı🐈 12.26, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Commons'ta bunlardan çok daha "müstehcen" olarak sayılabilecek o kadar çok içerik var ki. Hükümetten birileri "penis", "sünnet" vb maddeleri mahsus arayıp ta mı bu spesifik görsellerden şikayet ediyor? Çok garip. Nasıl olsa bu görseller sırf bilgilendirme amacı için kullanılıyor; bunları sansür etmek, halktan dünyamız hakkındaki temel bilgileri saklamakla eşittir, ki bu zaten Vikipedi'nin temel amacına aykırı olurdu. Bambi'nin annesi (mesaj) 19.55, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Ansiklopediyiz, bu resimlerde vücut parçalarını gösteriyorlar. Kol, bacak, kaş, gözden tek farkları yüklediğimiz anlam doğrultusunda insan algısı, bence konusunu açmaya bile gerek yok. İlgili maddede görsel olarak kullanılması normal fotoğraflar bunlar. ----anerka'ya söyleyin 21.51, 19 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Ansiklopedi. Özgür ansiklopedi. +18 uyarısı alıp gerekli sayfalarda kullanılması gereken gerekli resimleri kaldırmamız oldukça gereksiz bir hareket. Ek olarak çocuk derken hangi yaş grubundan bahsediliyor? Türkiye'de eğitim sistemine göre 6. sınıfta çocuklara bu bilgiler öğretiliyor ve ders kitaplarında bazı arkadaşların 'masum olmayan' 'müstehcen' dediği fotoğraflar yer alıyor. Kesinliklikle gerekli yerlerde kullanıldıkları sürece kaldırılmamaları taraftarıyım. --By erdo can • msj 08.47, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Bu konuları hükûmet OTRS bildiriminde bulunmadan önce de konuşuyorduk, şimdi de konuşuyoruz ve gelecekte de konuşmaya devam edeceğiz. Günümüz internet teknolojisi oldukça hızlı gelişiyor ve toplum tarayıcıların nasıl kullanılacağına ilişkin bilgilerini de sürekli olarak geliştirmeye devam ediyor. Bugün, Vikipedi:Resim görmemek için seçenekler sayfasında yer alan teknik terimleri uygulayabilecek insan sayısı az olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte ben evimde güvenli internet kullanmıyorum, örneğin. Elbette bu yalnızca benim şahsi edinimim. Ancak buna rağmen devletlerin VP:SANSÜR sayılacak taleplerine boyun eğmenin, özgürlük konusunda gelecekte çok daha büyük sorunlar oluşturabileceğini hepimiz biliyoruz. Bunun için ben de Kullanıcı:Nanahuatl'a katılıyor ve yalnızca bu resimlerin gerektiği yerde, küçük şekilde ve biraz daha dikkatli olarak kullanılmasını önermekten başka bir çözüm yolu göremiyorum. --İnceleme Elemanı (mesaj) 11.18, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Benzer bir duruma BBC'nin seslendirme sanatçıları belgeselinde şahit oldum (13. dakikasından itibaren de izleyebilirsiniz.). Maalesef devlet gözüyle gördükleri durum, hiçbir şartta değişmiyor. (Bu arada saniye belirttiğimde, youtu.be sitesi karalistede diye uyarı aldım ama youtu.be hem bizim kara listemizde hem de meta'nın karalistesinde yer almıyor. Yetkin kontrol etmen mümkün mü kardeşim?) @Superyetkin --İnceleme Elemanı (mesaj) 09.13, 21 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • çocuk pornografisi hariç her türlü sansür girişimine karşı olduğumu söyleyeyim ben de. --kibele 11.42, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Vikipedi:Resim görmemek için seçenekler seçeneğinden anonim kullanıcıların (sadece araştırma yapmak için giren çocukların çoğunun hesap oluşturma özelliğinin var olduğunu bildiğini bile sanmıyorum) haberdar olmadığını düşünüyorum. Belki de her internet servis sağlayıcısının isteğe bağlı ücretsiz olarak abonelerine sunduğu ve genelde çocuklu ailelerin kullandığı Güvenli İnternet projesinin ziyaretçi tarafında aktif olup olmadığını otomatik olarak bir betikle algılayarak (teknik olarak bu konuda bir bilgim yok ama yapılabilir olduğunu varsayıyorum) ona göre resimleri görmeme seçeneğini ilgili kullanıcının yerine otomatik olarak aktifleştirebiliriz. Örneğin "Güvenli İnternet profili = 'çocuk' ya da 'aile', o zaman resimleri gösterme. Aksi taktirde resimleri göster" şeklinde bir algoritma izlenebilir. Bu sayede hem sansüre gerek kalmaz, hem de ziyaretçiler sünnet maddesini açar açmaz ilgisiz penis resimleri görmezler.--Yağızhanmesaj 13.31, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Sünnet ile penis nasıl ilgisiz oluyor anlamadım?, çocuklar sünnet olurken kendi penislerini görmüyor mu? herkeste olan bir organ. İnsan bedeninin tıbbi görüntüleri ahlaksızlık değildir.--İnkanyezimesaj 15.52, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
Ben ilgisiz penis resimleri dedim. Commons'a penisini atan herkesin fotoğrafını gidip ilgili maddeye koymak zorunda mıyız? Belli ki yazdığımı yanlış anlamışsınız. Ben bu görüntülere ahlaksızlık demedim, sadece bu ansiklopediye çocuklar da girebileceği için bir uyarı koymamız ya da güvenli internet hizmeti kullanan kişiler için resimleri gizlemeliyiz dedim. Zaten aynı işlevi gören fotoğraflardan bir tanesi tutmak yerine gereksiz sayıda kullanarak penis galerisine mi çevirmeliyiz maddeyi? Commons'ta yüzlerce penis fotoğrafı var zaten. İsteyen gitsin oradan baksın.--Yağızhanmesaj 16.13, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Ben birkaç düzenleme yaptım. Penis maddesine ereksiyon hâldeki penis fotoğrafları eklenip durmuş. Bunları çıkardım. Normal bir penis fotoğrafı ekledim. Bir de cinsel organ deyince insanlarınki kastediliyormuş gibi fotoğraflar eklenmiş. Ben bunun yerine bir bitkiye ait cinsel organları gösteren bir foto koydum. Kullanıcılar, cinsel organların sadece insanlarda olmadığını görmeli. Girişteki metni de kaldırıp yeniden düzenledim. İnsanlarınki zaten kendi maddelerinde var. Her sayfaya insan cinsel organı koymanın anlamı yok. Zaten penis maddesi baştan aşağı düzenlenmeli. Tıp, anatomi konusunda bilgili kullanıcılara ihtiyacımız var. --Hedda Gabler (mesaj) 15.09, 21 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (TEİS)

Merhaba arkadaşlar. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (TEİS) projesi tamamlanmış. 14 bin madde ve 62 bin eser bulunmakta. Madde yazımlarında tercih edilebilecek bir yer, ilgili kulanıcılara duyurulur.--Kingbjelica (mesaj) 09.08, 20 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Günün maddeleri

Merhaba, Mart sonuna dek günün maddeleri kısmına Koronavirüs hastalığı 2019 ve 2019-20 koronavirüs pandemisi maddelerini koymayı öneriyorum. Uygun görmeyen var mıdır? Başka önerisi olan var mıdır? --Khutuckmsj 15.15, 21 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]