Dioecesis Pontica: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
kDeğişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği iOS uygulaması değişikliği
45. satır: 45. satır:
[[Category:Praetorian prefecture of the East]]
[[Category:Praetorian prefecture of the East]]
-->
-->
[[Kategori:Romalı Anadolu]]
[[Kategori:Antik Roma döneminde Anadolu]]
[[Kategori:314'te kurulan oluşumlar]]
[[Kategori:314'te kurulan oluşumlar]]

Sayfanın 00.09, 6 Mart 2020 tarihindeki hâli

Dioecesis Pontica
Διοίκησις Πόντου
Dioecesis Pontica
Bizans İmparatorluğu'nun Dioecesis'i
314–535
548–7.yüzyıl
Dioecesis Pontica harita üzerinde
Dioecesis Pontica harita üzerinde
Dioecesis Pontica c. 400.
Merkez Amaseia
Tarih Geç Antik Çağ
 - Kuruluş 314
 - Thema sistemi yerini almıştır 660lar
Bugün parçası Türkiye

Dioekesis Pontika (LatinceDioecesis Pontica, YunancaΔιοίκησις Ποντικής) Kuzey Anadolu'da Sasani İmparatorluğu sınırına kadar olan bölgede oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu eyaleti.[1] Diocletianus'un reformları sonrası kurulmuştu ve bir vicarius tarafından yönetilirdi. Başkenti Amasya idi ve Doğu praetoria idaresine bağlıydı.

Tarihi

Sasani tehditi ile karşı karşıya olan askeri kuvvetleri 5. yüzyılın ortalarına kadar Dux Ponti et Armeniae tarafından sonra iki ayrı dux tarafından, sonra I. Justinianus'a kadar Ermeni sınırı için oluşturulan yeni magister militum per Armeniam tarafından komuta ediliyordu.[1] Justinianus'un reformları ile 535 yılında dioecesis ortadan kalktı ve bu yapılanmanın Vicarius'u Galatia Prima'nın valisi Ancak bu yeniden yapılanmanın sonuçları çok tatmin edici olmayınca Dioecesis 548 yılında yeniden kuruldu, Armeniakon ve Opsikion themaları 7. yüzyıl sonlarında yerini alana kadar varlığını sürdürdü.[1] kuzey doğu Karadeniz kıyısında, Nitike, Pitiyus ve Dioscurias şehirleri 7. yüzyıla kadar Dioecesis'in parçasıydı.

İdari yapılanması

Dioecesis 12 vilayetten oluşuyordu: Bitinya, Honorias, Paflagonya, Helenopontus, Pontus Polemoniacus, Galatia Prima ve Galatia Secunda (Salutaris), Cappadocia Prima ve Cappadocia Secunda, Armenia Prima, Armenia Secunda, Armenia Maior ve Sophene bölgesinde özerk Ermeni prensliği (Satrapiae). 536 yılında, Armenia III ve Armenia IV oluşturulmuştur.

Kaynakça

  1. ^ a b c Alexander Kazhdan, (Ed.) (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium (İngilizce). Oxford ve New York: Oxford University Press. s. 1697. ISBN 0-19-504652-8.