Sülfürik asit: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
112. satır: 112. satır:
H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> kimya endüstrisinde en çok üretilen ve kullanılan maddelerden biridir. Tarım endüstrisinde büyük miktarlarda asit, kalsiyum fosfat Ca<sub>3</sub>(PO<sub>4</sub>)<sub>2</sub> gibi çözünmeyen fosfat kayalarından, çözünebilir kalsiyum dihidrojen fosfat elde etmek için kullanılır. Sülfürik asit üretiminde kullanılan endüstriyel metodun adı “değme işlemi”dir. İlk adımda, sülfür ve [[sülfit]]lerin yanmasıyla [[kükürt dioksit]] oluşturulur.
H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> kimya endüstrisinde en çok üretilen ve kullanılan maddelerden biridir. Tarım endüstrisinde büyük miktarlarda asit, kalsiyum fosfat Ca<sub>3</sub>(PO<sub>4</sub>)<sub>2</sub> gibi çözünmeyen fosfat kayalarından, çözünebilir kalsiyum dihidrojen fosfat elde etmek için kullanılır. Sülfürik asit üretiminde kullanılan endüstriyel metodun adı “değme işlemi”dir. İlk adımda, sülfür ve [[sülfit]]lerin yanmasıyla [[kükürt dioksit]] oluşturulur.


'''S<sub>8</sub>''' (g) '''+ 8 O<sub>2</sub>''' (g) '''→ 8 SO<sub>2</sub>''' (g) &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;(''ΔH° = -2374 kJ/mol'')
'''S<sub>8</sub>''' (g) '''+ 8 O<sub>2</sub>''' (g) '''→ 8 SO<sub>2</sub>''' (g) &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;(''ΔH° = -2374 kJ/ç.mol'')


'''2 H<sub>2</sub>S''' (g) '''+ 3 O<sub>2</sub>''' (g) '''→ 2 SO<sub>2</sub>''' (g) '''+ 2 H<sub>2</sub>O''' (g) &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;(''ΔH° = -1037 kJ/mol'')
'''2 H<sub>2</sub>S''' (g) '''+ 3 O<sub>2</sub>''' (g) '''→ 2 SO<sub>2</sub>''' (g) '''+ 2 H<sub>2</sub>O''' (g) &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;(''ΔH° = -1037 kJ/mol'')

Sayfanın 12.20, 17 Şubat 2020 tarihindeki hâli

Sülfürik asit
Adlandırmalar
Sülfürik asit
Vitriol yağı, Hidrojen sülfat, Sülfat asidi, Zaç yağı
Tanımlayıcılar
3D model (JSmol)
ChEBI
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.028.763 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 231-639-5
E numaraları E513 (asitliği düzenleyiciler, ...)
KEGG
RTECS numarası
  • WS5600000
UN numarası 1830
  • InChI=1/H2O4S/c1-5(2,3)4/h(H2,1,2,3,4)
  • OS(=O)(=O)O
Özellikler
Molekül formülü H2SO4
Molekül kütlesi 98.079 g/mol
Görünüm Şeffaf, renksiz sıvı
Koku Kokusuz
Yoğunluk 1.84 g/cm3 (sıvı)
Erime noktası 10 °C (50 °F; 283 K)
Kaynama noktası 337 °C (639 °F; 610 K) Sülfürik asit 300 °C (572 °F)'nin üzerinde, yavaşça, bileşenlerine ayrışır.
Çözünürlük (su içinde) Karışabilir
Buhar basıncı 0.001 mmHg (20 °C)
Asitlik (pKa) −3
1.99
Tehlikeler
GHS etiketleme sistemi:
R-ibareleri R35
NFPA 704
(yangın karosu)
NFPA 704 four-colored diamondSağlık 3: Kısa maruziyet ciddi geçici veya kalıcı hasara neden olabilir. Örnek: Klor gazıYanıcılık 0: Yanmaz. Örnek: SuKararsızlık 2: Yüksek sıcaklık ve basınçlarda şiddetli kimyasal değişime uğrar, su ile şiddetli reaksiyon gösterir veya su ile patlayıcı karışımlar oluşturabilir. Örnek: Beyaz fosforÖzel tehlike W: Suya olağandışı veya tehlikeli şekilde tepki verir. Örnek: Sodyum, sülfürik asit
3
0
2
Parlama noktası Parlayıcı değil
Öldürücü doz veya konsantrasyon (LD, LC):
LD50 (medyan doz)
2140 mg/kg (sıçan, oral)[1]
AB sınıflandırması Şablon:Hazchem C[2][3]
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Sülfürik(VI) asit, H2SO4, güçlü bir mineral asididir. Suda her konsantrasyonda çözünebilir. Olası kaşifi 8. yüzyıl simyacısı Cabir bin Hayyan tarafından verilen ismiyle[4] Yenime uğratıcı, renksiz ve yoğunluğu yüksek sıvı. Çok önemli bir kimyasal madde olan sülfürik asit sanayide değme yöntemi ya da kurşun odalar yöntemi ile üretilir. Bu yöntemlerde kükürt dioksit çeşitli katalizörler eşliğinde oksijenle yükseltgenerek kükürt triokside dönüştürülür ardından kükürt trioksit suyla tepkimeye sokularak sülfürik asit elde edilir. Sülfürik asit çeşitli derişimleri halinde gübre, pigment, boyar madde, patlayıcı madde, ilaçlama, inorganik tuz ve petrol arıtım ve metalurji işlemlerinde kullanılır. Ayrıca çeşitli pillerin yapımında da sülfürik asitten yararlanılır. Halk arasında "akü asidi" diye bilinir. Elektriği iletir. Suda çözündüğünde çok yüksek ısı çıkar.

Piyasada satılan sülfürik asitler çoğunlukla yüzde 78,93 ya da 98'liktir.

Kullanım alanları

Sülfürik asit renksiz, yağımsı bir sıvıdır. Konsantre sülfürik asit, kütlece %96-98 oranında H2SO4 içerir. Özelliklerinden biri de, suya yakın bir madde olmasıdır. Konsantre sülfürik asit, birçok organik maddeden suyu çeker ve ısıveren (ekzotermik) bir tepkime oluşturur. Bu özelliğinden dolayı, temas edildiğinde cilde büyük zararlar verebilir. Yine aynı sebepten dolayı, sülfürik asiti seyreltme işlemi çok dikkatli yapılmalıdır. 1 mol sülfürik asit bol miktarda suya eklendiğinde, yaklaşık 880 kJ ısı açığa çıkar. Konsantre sülfürik asitin içine su eklemek çok tehlikelidir. Çünkü su, yüksek ekzotermik tepkimeden dolayı asitin üstünde kabarcıklar oluşturarak, çok ani bir şekilde kaynar. H2SO4 kimya endüstrisinde en çok üretilen ve kullanılan maddelerden biridir. Tarım endüstrisinde büyük miktarlarda asit, kalsiyum fosfat Ca3(PO4)2 gibi çözünmeyen fosfat kayalarından, çözünebilir kalsiyum dihidrojen fosfat elde etmek için kullanılır. Sülfürik asit üretiminde kullanılan endüstriyel metodun adı “değme işlemi”dir. İlk adımda, sülfür ve sülfitlerin yanmasıyla kükürt dioksit oluşturulur.

S8 (g) + 8 O2 (g) → 8 SO2 (g)      (ΔH° = -2374 kJ/ç.mol)

2 H2S (g) + 3 O2 (g) → 2 SO2 (g) + 2 H2O (g)      (ΔH° = -1037 kJ/mol)

Sülfür dioksit daha fazla oksijenle tepkimeye girerek sülfür trioksit oluşturur, ama bu tepkime daha yavaş gerçekleşir. Kontak işleminde sülfür dioksit ve oksijen karışımı, platin metali veya vanadyum oksit katalizörleri yüzeyine temas ederek geçer.

2 SO2 (g) + O2 (g) → 2 SO3 (g)      (ΔH° = -226 kJ/mol)

Sülfürik asitin direkt çözünümü, sülfürik asit nemi oluşturur. Oluşan bu nem, suyla karıştırıldığında konsantre sülfürik asit elde edilir. Dikkat edilirse değme işlemindeki tepkimelerin ekzotermik olduğu görülür. Sülfürik asit üreten fabrikalar, açığa çıkan bu ısıdan da yararlanırlar.

Sağlık açısından riskleri

Hangi konsantrasyonda olursa olsun, gözlerle teması tehlikelidir. Derişik sülfürik asit gayet kaşındırıcı olup, deride şiddetli yanıklar meydana getirir. Temas halindeki bölge göz duşu veya seyreltik baz ile yıkanmalıdır. Su ile yıkandığı takdirde ısı açığa çıkacaktır ve asıl yanmayı bu olay gerçekleştirecektir. Temas edilen yerde renk açımı ve iz bırakıcı yaralar oluşur.

Kaynakça

  1. ^ "Sulfuric acid". Immediately Dangerous to Life or Health Concentrations (IDLH). Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (NIOSH). 
  2. ^ "NuGenTec Material Safety Datasheet-Sulfuric acid" (PDF). 
  3. ^ "Sulfuric acid IPCS". The substance is harmful to aquatic organisms.(ENVIRONMENTAL DATA) 
  4. ^ Khairallah, Amin A. Outline of Arabic Contributions to Medicine, chapter 10. Beirut, 1946.
  • Institut National de Recherche et de Sécurité. (1997). "Acide sulfurique". Fiche toxicologique n°30, Paris: INRS, 5 pp.
  • Handbook of Chemistry and Physics, 71st edition, CRC Press, Ann Arbor, Michigan, 1990.
  • Agamanolis DP. Metabolic and toxic disorders. In: Prayson R, editor. Neuropathology: a volume in the foundations in diagnostic pathology series. Philadelphia: Elsevier/Churchill Livingstone, 2005; 413-315.