Kafkas Savaşı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ea-Nasir (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Ea-Nasir (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
56. satır: 56. satır:
}}
}}


'''Kafkas Savaşı''' (diğer adlarıyla; '''Rus-Kafkas Savaşı''' veya '''Rus-Çerkes Savaşı'''<ref name="Adıgikrasnodarskogokraya">Н. Шахназарян. [http://www.conflictu.net/upload/iblock/788/mcaugkkvuw.pdf Адыги Краснодарского края]. Краснодар, 2008 {{Rus}}</ref>), [[Rus İmparatorluğu]]'nun Kuzey Kafkasya halklarına karşı yaptığı savaştır. 1817'den 1864'e kadar süren bu savaşta, Ruslar [[Çerkesler]] ve [[Şeyh Şamil]] önderliğindeki [[Çeçenler]] ve [[Dağıstan]]lılara karşı savaşmıştır. Bu savaş sonunda Çerkesya'nın halkı olan Çerkesler, Rusların zorlamasıyla topraklarından ayrılıp Anadolu'ya göç etmek zorunda kalmışlardır. Bugün Türkiye, Suriye, Ürdün ve İsrail gibi ükelerde milyonları bulan Çerkesler, 1860'larda ülkelerinden ayrılmak zorunda bırakılan insanların torunlarıdır. Çerkeslerin çok azına Kafkasya'da Ruslar tarafından Kafkasya'da kalma izni ve toprak verildi. Kafkasya'da kalan Çerkesler bugün Rusya Federasyonu'na bağlı [[Adigey]], [[Karaçay-Çerkesya]] ve [[Kabartay-Balkarya]]'yı oluşturmuşlardır.
'''Kafkas Savaşı''' (diğer adlarıyla; '''Rus-Kafkas Savaşı''' veya '''Rus-Çerkes Savaşı'''<ref name="Adıgikrasnodarskogokraya">Н. Шахназарян. [http://www.conflictu.net/upload/iblock/788/mcaugkkvuw.pdf Адыги Краснодарского края]. Краснодар, 2008 {{Rus}}</ref>), [[Rus İmparatorluğu]]'nun Kuzey Kafkasya halklarına karşı yaptığı savaştır. Savaşın batı cephesine [[Rus-Çerkes Savaşı]], doğu cephesine [[Mürid Savaşı]] denir. 1817'den 1864'e kadar süren bu savaşta, Ruslar [[Çerkesler]] ve [[Şeyh Şamil]] önderliğindeki [[Çeçenler]] ve [[Dağıstan]]lılara karşı savaşmıştır. Bu savaş sonunda Çerkesya'nın halkı olan Çerkesler, Rusların zorlamasıyla topraklarından ayrılıp Anadolu'ya göç etmek zorunda kalmışlardır. Bugün Türkiye, Suriye, Ürdün ve İsrail gibi ükelerde milyonları bulan Çerkesler, 1860'larda ülkelerinden ayrılmak zorunda bırakılan insanların torunlarıdır. Çerkeslerin çok azına Kafkasya'da Ruslar tarafından Kafkasya'da kalma izni ve toprak verildi. Kafkasya'da kalan Çerkesler bugün Rusya Federasyonu'na bağlı [[Adigey]], [[Karaçay-Çerkesya]] ve [[Kabartay-Balkarya]]'yı oluşturmuşlardır.


<br />
[[Abhazya]]'da her 31 Mayıs günü, bu savaşı anma amacıyla [[Abhazya'daki resmî bayramlar|resmi bayram]] olarak kutlanmaktadır.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 17.33, 15 Şubat 2020 tarihindeki hâli

Kafkas Savaşı
Tarih1817 - 1864
Bölge
Sonuç Rusların kuzeydoğu Kafkasya'yı ilhak edişi ve Çerkes Sürgünü
Taraflar
Rus İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Megrelya Prensliği
Guria Prensliği

Çerkesya Konfederasyonu

Çerkes ordularına katılan Abhaz İsyancılar

Kafkasya İmamlığı

Avar Hanlığı

Svaneti Prensliği
Komutanlar ve liderler
I. Nikolay
I. Aleksandr
II. Aleksandr
Aleksey Petroviç Yermolov
Mihail Semyonoviç Vorontsov
Aleksandr Baryatinskiy
İvan Paskeviç
Nikolai Evdokimov
Şeyh Şamil
Gazi Muhammet
Hacı Kızbeç
Akhmat Aublaa
İsmail Ajapua
Shabat Marshan
Şarandıko Berzemıce Hace
Ajgeriy Kuşukupş
Janxoet Kuşuk
Karamırza Ali
Hatoxşoka Muhamed Aşe
Hırcıj Ali
Sefer Bey Zanuko
Güçler
Yaklaşık 250 bin Yaklaşık 300 bin
Kayıplar
Yaklaşık 96 bin Yaklaşık 200 bin


Kafkas Savaşı (diğer adlarıyla; Rus-Kafkas Savaşı veya Rus-Çerkes Savaşı[1]), Rus İmparatorluğu'nun Kuzey Kafkasya halklarına karşı yaptığı savaştır. Savaşın batı cephesine Rus-Çerkes Savaşı, doğu cephesine Mürid Savaşı denir. 1817'den 1864'e kadar süren bu savaşta, Ruslar Çerkesler ve Şeyh Şamil önderliğindeki Çeçenler ve Dağıstanlılara karşı savaşmıştır. Bu savaş sonunda Çerkesya'nın halkı olan Çerkesler, Rusların zorlamasıyla topraklarından ayrılıp Anadolu'ya göç etmek zorunda kalmışlardır. Bugün Türkiye, Suriye, Ürdün ve İsrail gibi ükelerde milyonları bulan Çerkesler, 1860'larda ülkelerinden ayrılmak zorunda bırakılan insanların torunlarıdır. Çerkeslerin çok azına Kafkasya'da Ruslar tarafından Kafkasya'da kalma izni ve toprak verildi. Kafkasya'da kalan Çerkesler bugün Rusya Federasyonu'na bağlı Adigey, Karaçay-Çerkesya ve Kabartay-Balkarya'yı oluşturmuşlardır.


Kaynakça

  1. ^ Н. Шахназарян. Адыги Краснодарского края. Краснодар, 2008 (Rusça)