Diablo II: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ali Haydar (mesaj | katkılar)
Ömer Emirhan (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği Android uygulaması değişikliği
39. satır: 39. satır:
'''Diablo II''', [[Blizzard North]] tarafından geliştirilmiş ve [[Blizzard Entertainment]] tarafından 2000'de piyasaya sürülmüş bir aksiyon-rol yapma [[hack and slash]] oyunudur. [[Microsoft Windows|Windows]], [[Classic Mac OS]] ve [[MacOS|Mac OS X]] sürümleri yayımlanmıştır.
'''Diablo II''', [[Blizzard North]] tarafından geliştirilmiş ve [[Blizzard Entertainment]] tarafından 2000'de piyasaya sürülmüş bir aksiyon-rol yapma [[hack and slash]] oyunudur. [[Microsoft Windows|Windows]], [[Classic Mac OS]] ve [[MacOS|Mac OS X]] sürümleri yayımlanmıştır.


Diablo'nun (1996) devam oyunu olan Diablo II, 2000 yılının en popüler oyunlarından biri olmuştur. Oyunun başarısının etkenleri arasında ilk oyunun popüle fantastik temalarını sürdürmesi ve Blizzard'ın ücretsiz çevrimiçi oyun hizmeti [[Battle.net]]'e erişim sağlaması sayılabilir. 2001'de genişletme paketi [[Diablo II: Lord of Destruction]] yayımlanmıştır.
Diablo'nun (1996) devam oyunu olan Diablo II, 2000 yılının en popüler oyunlarından biri olmuştur. Oyunun başarısının etkenleri arasında ilk oyunun popüler fantastik temalarını sürdürmesi ve Blizzard'ın ücretsiz çevrimiçi oyun hizmeti [[Battle.net]]'e erişim sağlaması sayılabilir. 2001'de genişletme paketi [[Diablo II: Lord of Destruction]] yayımlanmıştır.


== Oynanış ==
== Oynanış ==

Sayfanın 22.32, 20 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Diablo II
Diablo II CD Kapağı
GeliştiriciBlizzard North Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Yayımcılar HanbitSoft
YapımcılarDavid Brevik
Stieg Hedlund
Erich Schaefer
Max Schaefer
Eric Sexton
BesteciMatt Uelmen Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seri1.13c (25 Mart 2010)
PlatformlarMicrosoft Windows 2000, 95, 98, NT 4.0 Service Pack 5
Mac OS, Mac OS X
Çıkış29 Haziran 2000
TürlerAksiyon, RPG (hack&slash)
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Diablo II, Blizzard North tarafından geliştirilmiş ve Blizzard Entertainment tarafından 2000'de piyasaya sürülmüş bir aksiyon-rol yapma hack and slash oyunudur. Windows, Classic Mac OS ve Mac OS X sürümleri yayımlanmıştır.

Diablo'nun (1996) devam oyunu olan Diablo II, 2000 yılının en popüler oyunlarından biri olmuştur. Oyunun başarısının etkenleri arasında ilk oyunun popüler fantastik temalarını sürdürmesi ve Blizzard'ın ücretsiz çevrimiçi oyun hizmeti Battle.net'e erişim sağlaması sayılabilir. 2001'de genişletme paketi Diablo II: Lord of Destruction yayımlanmıştır.

Oynanış

Diablo 2 ilk oyundaki gibi 2 boyutlu izometrik görünüme sahiptir. Klavye ve fare yardımıyla oynanır. Verilen görevleri yerine getirerek oyunda kademeli olarak ilerlenir. 4. bölümde 3, diğer bölümlerde ise 6 görev verilmektedir. Son görev yerine getirildiğinde, diğer görevleri yapmasanız bile, bir sonraki bölüme geçebilirsiniz. Oyun sırasında düşmanları öldürerek kazandığınız tecrübe puanları ile yönettiğiniz karakteri geliştirebilir ve kazandığınız altınları yardımcı kiralamak, çeşitli eşyalar satın almak ve eşyalarınızı tamir etmek için kullanabilirsiniz. Oyunda size eşya satan, yardımcı kiralayan veya görev veren birçok oyun dışı karakter(NPC) bulunmaktadır. Oyunda yönettiğimiz her karakterin kendine ait bir yetenek ağacı bulunur. Düşman öldürerek kazandığınız yetenek puanları ile karakterinize birçok yetenek kazandırarak daha güçlü yapmak için uğraşırız. Oyunda gelebileceğiniz en yüksek seviye 99'dur. Eğer karakter seçme ekranında Hardcore seçeneğini işaretlerseniz oyunda ölmeniz durumunda bir daha karakterinizle oynamanız mümkün değildir.

Oyunda 3 zorluk seviyesi bulunmaktadır. Bunlar Normal, Nightmare (Kâbus) ve Hell (Cehennem) zorluk seviyeleridir. Oyuna ilk olarak normal zorluk seviyesinde başlanır. Her seviyeyi bitirdiğinizde karakterinize bir unvan verilir. Oyunu Normal zorluk seviyesinde bitirince karakterimiz "Slayer", Nightmare zorluk seviyesinde bitirince "Champion", Hell zorluk seviyesinde bitince "Patriarch" (karakter kadınsa Matriarch) unvanını alır.

Oyunda zorluk seviyesi arttıkça karşınıza çıkan düşmanların seviyeleri, dirençleri ve savunmaları artarken karakterinizin ateşe, buza, yıldırıma ve zehire karşı olan dirençleri azalır. Buna karşın daha güçlü eşyalar bulma şansınız ve yaratıklardan topladığınız altın artar.

Oyuna çıkan 1.11 yaması sadece Battle.Net'te oynanabilen bir görev daha eklenmiştir. Bu görevde önce çeşitli yaratıklar öldürülerek onlardan düşen anahtarlar toplanıyor, toplanan anahtarların bir Horadric Cube tarafından birleştirilmesiyle görev kapısı açılıyor. İçeride, önce mini-uberler kesiliyor onlardan düşen organ parçaları ise Horadric Cube tarafından tekrar birleştirilerek yeni portal açılır, ardından Uber-Diablo, Uber-Mephisto ve Uber-Baal aynı anda kesilmeye çalışılıyor. Eğer başarılı olunursa, sadece oraya özgü "torch" adı verilen charmlar (karakterinize çeşitli özellikler veren eşyalar) düşüyor.

Hikâye

Diablo kahraman bir savaşçı tarafından öldürülmüş ve ruhtaşı(soulstone) sökülüp alınmıştır. Savaşçı güçlü iradesiyle Diablo'yu kendi bedeninde hapsedebileceğini düşünür. Böylece ruhtaşını kendi vücuduna yerleştirir. Fakat gün geçtikçe savaşçının da aklı karışmaktadır, iradesi günden güne zayıflar. Bir gece kontrolünü kaybeder ve Tristram'a yaratıklar saldırarak herkesi katleder. Aynı gece savaşçı ortadan kaybolur. Bu katliam ve yıkımdan sadece iki kişi kurtulur. Biri korkuyla kendini savaşçının hizmetine adayan Marius'dur. Sağ kalan diğer kişi ise eski Horadrim üyesi olan yaşlı Deckard Cain'dir.

Bu karanlık zamanda bir kahraman belirir ve Deckard Cain'i tutsak tutulduğu Tristram'dan kurtarır. Cain ona savaşçıdan bahseder ve birlikte onu öldürmek için savaşçının peşine düşerler. Böylece doğuya yolcukları başlar.

Çölü geçerek Lut-Gholein'e varırlar. Fakat savaşçı onlardan daha önce buraya gelmiştir. Amacı küçük kardeş Baal'ı kurtarmaktır. Tal-Rasha'nın mezarında artık değişim geçirmeye de başlamış olan savaşçı giderek Diablo'ya dönüşür. Marius'la birlikte mezarın içlerine kadar ilerlerler. Baal'ı bulduklarında onları orada bekleyen bir kişi daha olduğunu fark ederler. Bu kişi başmelek Tyrael'den başkası değildir. Tyrael Diablo'ya saldırarak onu engellemeye çalışır fakat dünya işlerine müdahale etmesi yasak olduğundan onu öldüremez. Bu arada Marius yavaşça artık dönüşüm geçirmiş olan Baal'e yaklaşır. Baal Marius'tan yardım istemektedir ve Marius uzanarak ruhtaşını Tal-Rasha'nın bedeninden çıkarır. Baal'ı tutsak eden büyü artık kalkmıştır.

Tyrael Marius'un düşüncelerine girerek ona yaptığı aptallığın dünyaya yıkım getireceğini söyler. Bunu telafi etmenin tek yolu Hellforge giderek ruhtaşını yoketmesidir. Marius oradan kaçarak uzaklaşır fakat Tyrael kaçamaz. İki kardeş Tyrael'i yakalayarak Tal-Rasha'nın mezarına kapatır ve Kurast limanına doğru yola çıkarlar. Marius ise gizlice onların peşinden gider.

Kahramanımız mezara girerek Tyrael'i kurtarır ve ondan Diablo'nun nereye gittiğini öğrenir. Böylece Cain'le birlikte Kurast limanına varırlar.

Zakarum'da büyük kardeşleri Mephisto'yu kurtaran Diablo ve Baal, onunla güçlerini birleştirerek cehenneme bir kapı açarlar. Artık savaşçı tamamen Diablo olmuştur. Kapıdan geçerek cehenneme gider. Marius tüm bu olanları gördükten sonra kapıdan geçmeye korkar ve ruhtaşını alarak oradan kaçar.

Kahramanımız ise Zakarum kilisesinin derinlerine kadar Diablo'yu kovalar. Fakat Mephisto Zakarum klisesinde saklanmaktadır ve öldürülüp ruhtaşı alınacaktır. Daha sonra geçitten geçen kahramanımız Diablo'yu bulup öldürür. Böylece Diablo'nun ve Mephiston'un ruhtaşları Hellforge'da yok edilir. Geriye sadece Baal kalmıştır.

Baal kardeşlerinin yanından ayrıldığından beri gizlenerek kendi ruhtaşını arar. Bunun için öncelikle Marius'u bulması gerekmektedir. Baal'ın ruhtaşıyla kaçtığından beri Marius'un hayatı altüst olmuştur. Her şeyini kaybetmiş giderek paranoyak ve saplantılı bir hale gelmiştir. Sonunda bir akıl hastanesine düşer. Baal Marius'u burada bularak onu kandırır. Tyrael kılığında gelerek Marius'tan tüm hikâyeyi dinler. Sonunda yok etme bahanesiyle kendi ruhtaşını ister. Marius ona güvenerek "Halime bak Tyrael, bu taş benim felaketim oldu" der ve yanında taşıdığı ruhtaşını ona verir. Ruhtaşını alan Baal gerçek yüzünü gösterir ama artık çok geçtir. Bu defa Marius yaptığı hatayı canıyla öder. Bir yangınla her şey küle dönüşür, arkasında kanıt birakmayan Baal ortadan kaybolur.

Baal ruhtaşını güvenceye aldıktan sonra saklanır ve kendine bir ordu kurmaya başlar. Bu orduyla barbarların şehri Harrogath'a saldırır. İki ordu Arreat platolarında karşı karşıya gelir. Baal'ın amacı Arreat dağındaki dünyataşını (worldstone) ele geçirmektir. Savaş sırasında Baal dünyataşına ulaşır ve etkisi altına almaya çalışırken öldürülür fakat dünyataşını da etkilemeyi başarmıştır. Tyrael'in onu yoketmekten başka çaresi kalmaz. Kılıcını çekip dünya taşına doğru fırlatır. Dünyataşı binlerce parçaya ayrılırken tüm Harrogath sarsılır ve Arreat dağı ikiye bölünür.

Karakterler

Oyunda yönetebileceğiniz 5 adet karakter sınıfı bulunuyor. Bunlar Sorceress (Büyücü), Paladin (Kutsal Şövalye), Barbarian (Barbar), Necromancer (Ölüm Büyücüsü), Amazon (Orman Savaşçısı). Eğer ek paket yüklemişseniz bu karakterlere ek olarak 2 yeni karakter sınıfı olan Assasin (Suikastçi) ve Druid (Doğa Büyücüsü) ile de oynayabilirsiniz.

Yardımcı karakterler

Oyunda kontrol ettiğiniz karakterinizin yanına her bölümde farklı bir yardımcı karakter kiralayabilirsiniz.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar