Vikipedi:Köy çeşmesi (teklifler): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Citrat (mesaj | katkılar)
Khutuck (mesaj | katkılar)
112. satır: 112. satır:


* Hem fikir degilim, dikkat ederseniz cevirinizde eksiklik var. Referans verdiginiz sayfa kaynaksiz maddeleri silin demiyor ve yukarida dendigi gibi "her kaynaksiz maddenin" silinmesi de dogru degil. Her madde icin kaynak bulmak kolay degil, ancak olmadigi anlamina da gelmiyor. Eger materyal (bir suru ornegi var), ansikopedi de bulunmasi (diger orneklerle karsilastirildiginda) normal ise, kaynagin su an icin temin edilememesi silinmesini gerektirmez. Ancak maddenin kendisi tartismaliysa (yukaridaki baslikta belirtildigi gibi), o zaman silinmesi goz onune alinabilir. Ancak "tartismali" konusunun kendi basina tartisma acacagi da malum. Ozet olarak, vikipedi'nin ilkeleri disinda kurallara enek bakmak bence daha dogru bir yaklasim olacaktir. Saygilar, [[Kullanıcı:Citrat|Citrat]] ([[Kullanıcı mesaj:Citrat|mesaj]]) 00.38, 17 Ocak 2020 (UTC)
* Hem fikir degilim, dikkat ederseniz cevirinizde eksiklik var. Referans verdiginiz sayfa kaynaksiz maddeleri silin demiyor ve yukarida dendigi gibi "her kaynaksiz maddenin" silinmesi de dogru degil. Her madde icin kaynak bulmak kolay degil, ancak olmadigi anlamina da gelmiyor. Eger materyal (bir suru ornegi var), ansikopedi de bulunmasi (diger orneklerle karsilastirildiginda) normal ise, kaynagin su an icin temin edilememesi silinmesini gerektirmez. Ancak maddenin kendisi tartismaliysa (yukaridaki baslikta belirtildigi gibi), o zaman silinmesi goz onune alinabilir. Ancak "tartismali" konusunun kendi basina tartisma acacagi da malum. Ozet olarak, vikipedi'nin ilkeleri disinda kurallara enek bakmak bence daha dogru bir yaklasim olacaktir. Saygilar, [[Kullanıcı:Citrat|Citrat]] ([[Kullanıcı mesaj:Citrat|mesaj]]) 00.38, 17 Ocak 2020 (UTC)

* Ben de daha serbest bir yaklaşım taraftarıyım. Kayda değer bir kişi hakkında açılacak kaynaksız madde, hiç madde olmamasından daha iyidir, zaman içinde geliştirilir. Kaynaksız maddelere otomatik *kaynaksız* şablonu ekleyen botlarımız da vardı sanırım. --[[Kullanıcı:Khutuck|'''Khutuc<font color="red">k''']]</font>[[Kullanıcı_mesaj:Khutuck|<sup><small>msj</small></sup>]] 01.35, 17 Ocak 2020 (UTC)


== Logo değişimi ==
== Logo değişimi ==

Sayfanın 01.35, 17 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Wikidata Page Banner

Wikidata Page Banner eklentisinin Türkçe Vikipedi'ye eklenmesini teklif ediyorum. Böylece üst sekmeler üzerinde imleç gezdirildiğinde menü şeklinde alt sekmeler açılıyor. Örneğin burada bu eklenti sayesinde üst sekmeler otomatik açılmakta. Türkçe Vikipedi'deki proje, portal, etkinlik, yarışma gibi etkinliklerde çok güzel olur.

@Superyetkin topluluk onayı alındıktan sonra Phabricator'da istekte bulunacağımızı söylemişti, teklifi topluluk onayına sunuyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 10.14, 1 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]

An itibarıyla bu eklenti üç Vikipedi sürümünde kullanılıyor: Katalanca (istek), Baskça (istek) ve Galiççe (istek), yani İspanya dilleri. İstekten görülebileceği üzere Katalanca uygulamayı Vikiproje ve Kullanıcı ad alanlarıyla sınırlı tutmuş, ki düşününce mantıklı gibi. eu:Atari:Hezkuntza/Irakasle-gela sayfasında görülebilecek düz "afiş" [banner'ın resmî Türkçesi :)] gerçekten de Vikiprojeler için yararlı, kullanıcı sayfaları için de şık olabilir. ca:Viquiprojecte:Minerals sayfasında görülebilecek klasik VikiGezgin görünümü ise belki portal ad alanı için yararlı olabilir, ama olmasa da dünya yıkılmaz. Ben VikiGezgin'in en:voy:Africa sayfasında görülebilecek olan çok fazla bilgiyi görsel açıdan sade ve basit bir şekilde sunma özelliği taşıyan kullanımı başarılı buluyorum ama bu düzeyde bir şeye Vikipedi'de gereksinim olmuyor. Neyse, Destek destek atayım ben, bir zararı yok neticede.

Vito Genovese 16.42, 16 Ekim 2019 (UTC)[yanıtla]

Otomatik kaynak şablonu oluşturucu

İngilizce Vikipedi'de gerçekten de çok pratik bir özellik var, bir maddeyi görsel düzenleyici ile açtığınızda ve kaynak eklemek istediğinizde Türkçe Vikipedi'nin aksine otomatik kaynak şablonu oluşturuyor ve URL, ISBN veya DOI gibi çeşitli bilgileri girdiğinizde size tam ve detaylı bir kaynak sunuyor. O kadar kullanışlı ki bir madde düzenlediğimde rastgele İngilizce bir madde açıp oraya kaynaklarımı ekleyerek kopyalıyorum Türkçe maddeye, ama bazı kısımları İngilizce oluyor haliyle. Bu özelliğin Türkçe Vikipedi'ye eklenmesi mümkün müdür? Şurada daha detaylı gösterilmiş. Gogolplex (mesaj) 12.53, 29 Kasım 2019 (UTC)[yanıtla]

@Vito Genovese ve @Superyetkin konu hakkında bilgi sahibi olabilir. --Khutuckmsj 05.48, 15 Aralık 2019 (UTC)[yanıtla]
Cevap Cevap evet, biraz daha iyi çünkü tek tık ile kaynak eklenebiliyor kaynak şablonunu seçmeye gerek kalmadan @Gufosowa. Ek olarak bu özellik sadece kaynak editöründe var Türkçe Vikipedi'de ve görsel düzenleyicide eksik. Yeni kullanıcılar için de çok büyük bir kolaylık oluşturacağı fikrindeyim.--Gogolplex (mesaj) 14.38, 9 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Mobil görünümde tarih

Ana sayfanın mobil görünümünde, masaüstü görünümde olduğu gibi tarihin yer almasının iyi olacağını düşünüyorum. ("27 Aralık 2019, Cuma" gibi.) Mobilde bazen bir önceki güne ait "Tarihte Bugün" bilgileri ana sayfamda görünüyor. Ziyaretçiler arasında bu sorunla karşılaşanlar muhakkak vardır. Mobil ana sayfanın başına tarihin konulması uyarıcı olacaktır. Bahsettiğim sorunu yaşamayanlar için ise herhangi bir zararı yok. – Aybeg 14.48, 27 Aralık 2019 (UTC)[yanıtla]

ÖNEMLİ: Hizmetli etkinliği incelemesi

Merhaba. 2013 yılında küresel topluluğun fikir birliği sonucunda "ileri düzey hakların" (hizmetli, bürokrat, vb.) alınmasıyla ilgili bir politika benimsenmiştir. Bu politikaya göre, kâhyalar, etkin olmama politikasına sahip olmayan tüm Wikimedia Vakfı vikilerinde hizmetlilerin etkinliklerini incelemektedir. Bildiğimiz kadarıyla sizin vikinizde etkin olmayan hesapların "ileri düzey haklarının" alınmasına yönelik resmî bir süreç bulunmamaktadır. Yani, hizmetli etkinliği incelemesi uyarınca bu konuyla kâhyalar ilgilenecektir.

Aşağıdaki kullanıcıların etkin olmama ölçütlerini (2 yıldan uzun bir süre boyunca değişiklik ve günlük işlemi yapmamış olma) sağladığını belirlemiş bulunuyoruz:

  1. 1. Filanca (hizmetli)

Bu kullanıcılar kısa bir süre içerisinde bir bildirim alacaktır ve bu bildirimde bu hakların bazılarını veya tamamını ellerinde tutmak istiyorlarsa topluluk nezdinde bir tartışma başlatmaları istenecektir. Kullanıcılar yanıt vermezse, bu durumda ileri düzey hakları kâhyalar tarafından alınacaktır.

Ancak bir topluluk olarak küresel politikanın yerine geçecek kendi etkinlik incelemesi sürecinizi oluşturmak isterseniz, etkin olmayan bu hak sahipleri konusunda başka bir karar alma arzusundaysanız ya da bizim görmediğimiz bir politikaya zaten sahipseniz, vikinizdeki hakların incelenmesini gerçekleştirmememiz gerektiğini anlayabilmemiz için lütfen Meta Viki üzerinde kâhyaları bilgilendirin. --علاء (mesaj) 11.29, 8 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Do you want to improve how newcomers start on your wiki? We can help!

Hello!

Sorry to use English. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.. Teşekkürler.

The Growth team at the Wikimedia Foundation works on helping communities to welcome new users. As of January 2020, the team has created 4 features that may help your community to welcome new users and help all of them to remain active on your wiki:

  • Help panel: allows newcomers to find help and ask questions while they edit.
  • Welcome survey: learn what topics and types of edits newcomers are interested in.
  • EditorJourney: know what workflows newcomers go through on their first day.
  • Homepage: a personal special page for newcomers, were they can find help, impact of their edits and, soon, suggested edits.

We have tested these features on 4 Wikipedias (Arabic, Czech, Korean and Vietnamese) and we believe that features likely have a positive impact. As a consequence, we allow other wikis who want to improve how they welcome newcomers to get those features. We have created a checklist to allow communities to start the process of getting these features.

Do you think your community would be interested? If so, please contact us, since your wiki seems to be eligible. You can also ping me if you have any questions. :)

Teşekkür ederim, Trizek (WMF) (mesaj) 09.51, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]


Yeni kullanıcıların vikinize nasıl başladıklarını geliştirmek ister misiniz? Yardımcı olabiliriz!

Merhaba!

İngilizce kullandığım için üzgünüm. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin. Teşekkür ederiz.

Wikimedia Vakfının Growth ekibi yeni kullanıcıları karşılamakla ilgili olarak topluluklara yardım etme konusunda çalışıyor. Ocak 2020 itibarıyla Growth ekibi, yeni kullanıcıları karşılama konusunda topluluğunuza yardımcı olabilecek ve bu kullanıcıların tamamının vikinizde etkin kalmaya devam etmesine katkı sağlayabilecek 4 özellik yarattı:

  • Yardım paneli: yeni kullanıcıların katkı sağlarken yardım bulmasına ve soru sormasına olanak sağlar.
  • Karşılama anketi: yeni kullanıcıların hangi konularla ve katkı çeşitleriyle ilgilendiğini öğrenin.
  • İlk günü anlama: yeni kullanıcıların ilk gün hangi iş akışlarından geçtiğini bilin.
  • Ana sayfa: yeni kullanıcıların yardım isteyebileceği, değişikliklerinin etkisini görebileceği ve -yakında- önerilen değişiklikleri bulabileceği kişisel bir özel sayfa.

Bu özellikleri 4 Vikipedi'de (Arapça, Çekçe, Korece ve Vietnamca) test ettik ve bu özelliklerin muhtemelen olumlu bir etkisi olduğuna inanıyoruz. Sonuç olarak, yeni kullanıcıları karşılama yöntemlerini geliştirmek isteyen diğer vikilerin bu özellikleri almasına izin veriyoruz. Toplulukların bu özellikleri edinme sürecini başlatmasına izin vermek için bir kontrol listesi oluşturduk.

Topluluğunuzun ilgileneceğini düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse lütfen bize ulaşın, çünkü vikiniz uygun görünmektedir. Herhangi bir sorunuz varsa bana ping atabilirsiniz. :)

Teşekkür ederim, Trizek (WMF) (mesaj) 09.51, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Erişim engelinin kalkmak üzere olduğunu ve buna bağlı olarak sitedeki trafiğin artacağını göz önünde bulundurduğumda bu girişimin Vikipedi için faydalı sonuçları olabileceğini düşündüğümü söyleyebilirim. Topluluk da uygun görürse bu dört özelliğin bizde de aktifleştirilmesi için başvurabiliriz.--BSRF 💬 14.50, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
BSRF çeviri için teşekkür ederim. Bence harika olur. Başvuru en kısa sürede yapılıp uygulamaya geçilmesi gerekir. (Bilginize @Superyetkin, @Sakhalinio ve @Elmacenderesi) Vikipedi'nin açılmasına çok az bir zaman kaldı. Her an açılabilir. Hayırlı olsun şimdiden:)--Nystaléos benim? 15.06, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
Kesinlikle süper, teknik arkadaşlar bu konuda bize yardımcı olacaklardır diye inanıyorum. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 15.27, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
Onlara da sesleneyim o zaman :) @İncelemeelemani, @Vito Genovese (En son 1 ay önce aktifler, @HastaLaVi2 4 ay önce aktifmiș. Bilgisi olsun onun da) --Nystaléos benim? 15.37, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
Engel umarım kalkar artık, araya kaynamaz. Engelin kalkmasıyla birlikte bence eskisinden daha fazla ilgi olacaktır. Bunun yanında Vikipedi'nin değeri çok iyi anlaşıldı bu sayede aslında. Böylelikle nasıl katkı yapacağını merak edip üye olacak bir çok insan da olabilir. Böyle bir yeni kullanıcı karşılama ve yardım etme sistemini denemekten zarar gelmez.Sait* 16.04, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Bu başlık altında sağlanacak görüş birliğinin ardından Türkçe Vikipedi olarak başvuru sürecini başlatabileceğiz. Başvuru sırasında, projeye şu iki alanda destek verecek kişileri de bildirmek durumundayız:

  • Yol göstericiler (yeni kullanıcılara Vikipedi kural ve alışkanlıkları konusunda yardımcı olacak üyeler)
  • Destek birimi (projenin sonraki aşamalarında uyarlama, çeviri, iyileştirme, vb. konularda bilgi paylaşımı yapabilecek kullanıcılar)

Teşekkürler. --Superyetkinileti 18.00, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Yol gösterici olarak destek vermek istiyorum. Halihazırda kendi çapımda yapmaya çalışıyorum, bunu organize bir projede yapmak daha etkili olacaktır. --Ali Haydar (mesaj) 18.06, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Büyüme konusunda kaybettiğimiz iki yılı telafi etmek açısından güzel olur. Ben de yol gösterme için gönüllüyüm. --•gufosowa•✆• 19.27, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
Bende hoş geldin deyip kurallar konusunda yardımcı olabilirim seve seve. Şu Survey yani: "Welcome survey: learn what topics and types of edits newcomers are interested in."--Nystaléos benim? 13.57, 16 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Hello!

Thank you for being interested by these features. If you want to have them soon, I advise you to create the request on Phabricator as soon as possible and do all the tasks needed (like all the translations).

We are ready to start the deployment process for 3 other wikis. If you manage to make all the tasks being asked for the deployment very soon, we can add your wiki to the deployment process. You would then have the Growth tools before fully regaining all the traffic you miss.

I'm happy to work with you, and happier to see you being back! :) Trizek (WMF) (mesaj) 12.48, 16 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Kaynaksız biyografi maddelerinin silinmesi

Bu sayfada yazdığı üzere kaynaksız biyografi maddelerinin ivedilikle silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben mesela 10 tane kaynaksız manken maddesi açtıktan sonra 1 tane uydurma manken maddesi açarım ve kimsenin ruhu duymaz. Bu yüzden biyografi maddelerinde mutlaka/veyakaynaklı olması gerektiğini düşünüyorum. Topluluğun fikrini almak istedim. Cem 53 mesaj 16.19, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Şu sayfanın çevrilerek politika olarak kabul edilmesinin sağlıklı olacağı görüşündeyim. Bu sorunu ve öneriyi daha önce diğer kullanıcıların da dile getirmiş olduğuna da dikkat çekmek istiyorum. Özellikle erişim engelinin kalkmasının ardından bu tarz daha fazla sayfanın açılacağını düşünüyorum. Gogolplex (mesaj) 16.36, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
  • İngilizce Vikipedi, neredeyse doygunluğa ulaşmış bir proje. Onlar, bir biyografi maddesini -ki orada biyografi maddesi de demiyor, "hayatta olan kişilerin maddeleri" diyor- kaynaksız diye silebilir, zira zaten "kafadan" kayda değer denilebilecek kişilerin %99'unun maddesi orada mevcut. Bunun yanı sıra dünyanın her noktasından katkı yapıldığından dolayı kayda değer olmayan madde girişi de çok fazla. Dolayısıyla silinmeye aday gösterme prosedürleriyle kaybedecek zamanları yok, zaman kaybetmeye gerek de yok. Bizde ise böyle bir durum söz konusu değil. "Ben mesela 10 tane kaynaksız manken maddesi açtıktan sonra 1 tane uydurma manken maddesi açarım ve kimsenin ruhu duymaz" kısmı her ne kadar doğru olsa da sürüm kontrolü sistemimiz bunu bir nebze olsa da frenliyor. Hiçbir kullanıcıda da ne yazık ki mükemmeliyet arayamayız. Sürüm kontrolünü sıkı tutarsak ve kontrol etmiş olmak için kontrol etmezsek (bu kısım çok önemli) bunların üstesinden geliriz.--NanahuatlEfendim? 21.58, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Vikipedi'ye kaynaksız bilgi girişi zaten yasak. Kaynaksız olarak açılan maddeler kayda değerliğine göre ya hızlı siliniyor ya da silinmeye aday gösteriliyor. Gerek değişiklik yapan kullanıcılar, gerekse yeni madde devriyeleri gördükleri zaman madde üzerinde gerekli değişiklikleri yapıyorlar, en azından {{kaynaksız}} şablonunu ekliyorlar. Bu yüzden şu aşamada yeni bir politika geliştirmekten ziyade, bu tip maddelere karşı hem devriyeler hem de diğer kullanıcılar olarak biraz daha hassasiyet göstermenin daha faydalı olacağını düşünüyorum. --Ravages (mesaj) 11.29, 16 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Hem fikir degilim, dikkat ederseniz cevirinizde eksiklik var. Referans verdiginiz sayfa kaynaksiz maddeleri silin demiyor ve yukarida dendigi gibi "her kaynaksiz maddenin" silinmesi de dogru degil. Her madde icin kaynak bulmak kolay degil, ancak olmadigi anlamina da gelmiyor. Eger materyal (bir suru ornegi var), ansikopedi de bulunmasi (diger orneklerle karsilastirildiginda) normal ise, kaynagin su an icin temin edilememesi silinmesini gerektirmez. Ancak maddenin kendisi tartismaliysa (yukaridaki baslikta belirtildigi gibi), o zaman silinmesi goz onune alinabilir. Ancak "tartismali" konusunun kendi basina tartisma acacagi da malum. Ozet olarak, vikipedi'nin ilkeleri disinda kurallara enek bakmak bence daha dogru bir yaklasim olacaktir. Saygilar, Citrat (mesaj) 00.38, 17 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Ben de daha serbest bir yaklaşım taraftarıyım. Kayda değer bir kişi hakkında açılacak kaynaksız madde, hiç madde olmamasından daha iyidir, zaman içinde geliştirilir. Kaynaksız maddelere otomatik *kaynaksız* şablonu ekleyen botlarımız da vardı sanırım. --Khutuckmsj 01.35, 17 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Logo değişimi

Biraz emrivaki oldu ancak hızlı davranılması gerekli. Yeniden erişime açıldığına göre logonun değiştirilmesi gerekiyor ve bazı kullanıcılar da bu fikri destekledi. Diğer logo değişimlerinde yapıldığı gibi bir oylama düzenlememiz ve kullanıcıların ortaya koyacağı logolar arasından bir seçim yapılmasının en sağlıklı sonucu doğuracağını düşünüyorum. Bu logoyu belli bir süre kullandıktan sonra da normal logoya dönüş yapılabilir.--Gogolplex (mesaj) 21.54, 15 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

 @Nystaléos @Sakhalinio, @Superyetkin, @Hazan, @SAİT71, @Vitruvian, @Kingbjelica, @KediÇobanı, @Hedda Gabler, @Nanahuatl, @Cem Rize, @BeraatAydin632 ve diğer aktif kullanıcalar fikirlerini belirtirse güzel olur.
İstek yapıldı Yapıldı phabricator talebi yapıldı.-- Hakan·IST 15.10, 16 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Bence de değişmeli BeraatAydin632 (mesaj) 15.11, 16 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]