Bleach (manga): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Kaynaklar ve referanslarda düzenleme
8. satır: 8. satır:
| japonca_ismi = ブリーチ
| japonca_ismi = ブリーチ
| isim_çevirisi = Burīchi
| isim_çevirisi = Burīchi
| tür = [[Macera]], [[fantezi]], [[doğaüstü]]<ref>{{web kaynağı|url= https://www.viz.com/bleach|title=The Official Website for Bleach|yayımcı=Viz Media|erişimtarihi=9 Ocak 2019}}</ref>
| tür = [[Macera]], [[fantezi]], [[doğaüstü]]<ref>{{web kaynağı|url= https://www.viz.com/bleach|başlık=The Official Website for Bleach|yayımcı=Viz Media|erişimtarihi=9 Ocak 2019}}</ref>
}}
}}
{{animanga/manga|
{{animanga/manga|

Sayfanın 19.02, 12 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Şablon:Animanga/başlık Şablon:Animanga/manga Şablon:Animanga/anime Şablon:Animanga/diğer Şablon:Animanga/diğer Şablon:Animanga/son Bleach (Japoncaブリーチ Burīchi)[1][2], Tite Kubo tarafından yazılan bir manga serisidir. Haftalık bölümleri Haftalık Shonen Jump dergisinde 2001’den beri yayınlanmaktadır. Animeye de uyarlanmış olan BLEACH'in ayrıca iki OVAsı, dört anime filmi, bir rock müzikali ve birçok video oyunu vardır. BLEACH'in mangası Japonya'da toplamda 80 milyonun üzerinde satmıştır.

Seri, 15 yaşındaki hayaletleri görme yeteneği olan bir lise öğrencisi (Ichigo Kurosaki)'nin hayatını anlatır. Rukia Kuchiki isimli bir Shinigami (Ölüm Meleği) bir gün bir Hollow'u (Kötü Ruh) takip ederken Ichigo ile karşılaşır. Kötü Ruh ile savaşırken yaralanmasından dolayı güçlerini Ichigo'ya aktarmak zorunda kalır. Böylece Ichigo ve Rukia'nın maceraları başlar. Birlikte Kötü Ruhları arar, düzensiz ruhlar üzerinde ruh gömme işlemi yani Konsoh yapar ve onları Ruh Toplumu'na (Soul Society) yollarlar.

Hikâyenin ilk bölümleri, Shinigamilik işinden çok karakterler ve geçmişlerine odaklanmıştır. Olaylar açıldıkça hikâye Shinigami dünyasına diğer bir deyişle Ruh Toplumuna (Soul Society) doğru derinleşmeye başlar.

Medya bilgisi

BLEACH ilk olarak Ağustos 2001’de Şūeişa’nın Haftalık Shounen Jump dergisinde yayınlanmaya başladı. Manganın ilk cildi Japonya’da 1.25 milyon kopya sattı ve bütün seri toplamda 36 milyondan fazla sattı. 2005’te shounen kategorisinde Şogakukan Manga Ödülü’nü aldı.

Masaşi Kudo’nun karakter dizaynları ve Şiro Sagisu’nun müzik düzenlemeleri; Noriyuki Abe’nin yönetmenliği Stüdyo Pierrot ve TV Tokyo’nun ortak yapımıyla animeye dönüştürüldü. 5 Ekim 2004’ten beri her çarşamba TV Tokyo’da yayınlanmaktadır. İki OVA, mevcut hikâyelere ek olarak üretildi. İlk 63 bölüm, manga baz alınarak çevrildi, bunları takip eden 46 bölüm animeye özgü bir konuyla devam etti. 110. anime bölümünden itibaren anime, manganın hikâye çizgisine geri döndü,daha sonra yayınlanan 128-137 arasında kalan bölümler,168-189 arasında kalan bölümler ve 204-205. bölümler de animeye özgü konulardır . BLEACH: Memories of Nobody 16 Aralık 2006’da Japonya’da gösterime girdi. TV Asaşi tarafından 2006’da yapılan internet anketinde BLEACH, Japonların en sevdikleri 7. anime programı seçildi.

Konu

Ichigo Kurosaki, ruhları görmek gibi özel bir yeteneği olan, asi bir gençtir. Hikaye, tuhaf giyinmiş bir yabancı birdenbire Ichigo’nun yatak odasında görünüvermesiyle başlar. Bu yabancı onun kendisini görmesine şaşıran Shinigami Rukia Kuchiki’dir.

Tartışmaları bir hollow (şeytani ruh)’un ortaya çıkmasıyla kesilir. Rukia, Ichigo’yu korumaya çalışırken dövüş esnesında ciddi bir şekilde yaralanınca güçlerinin yarısını –onun hollowla karşılaşabilecek seviyeye gelmesini umarak- Ichigo’ya vermeye karar verir. Ichigo istemsizce Rukia’nın güçlerinin hepsini alır ve hollowu kolayca yener.

Sonraki gün Rukia transfer öğrenci olarak Ichigo’nun sınıfına gelir. Şaşırdığı üzere Rukia normal bir insan gibi görünmektedir. Rukia, kendini, insan dünyasında kalmak zorunda bırakan şeyin Ichigo’nun normal olmayan gücü yüzünden kendi gücünün hepsini emmesi olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden yeteneklerinin iyileşmesini beklerken gigai (yapay insan vücudu) kullanır. Bu sırada Ichigo da Rukia’nın Shinigamilik –hollowları yok etme ve ruhları öteki dünyaya yollama- görevini üstlenmek zorunda kalır.

Karakterler

Ana Karakterler

Ichigo Kurosaki (黒崎 一護, Kurosaki Ichigo)

  • Seiyū: Masakazu Morita, Yuki Matsuoka (çocukken)

Rukia Kuchiki``` (朽木ルキあ,Kuchiki Rukia)

Orihime Inoue (井上 織姫, Inoue Orihime)

Yasutora "Chad" Sado (茶渡 泰虎, Doruku Yasutora)

Kisuke Urahara (浦原 喜助, Urahara Kisuke)

Uryū Ishida (石田 雨竜, Ishida Uryū)

Soul Society

Gotei 13 (13 Koruyucu Takım)
1.Takım
Kaptan:Yamamoto Genryūsai Shigekuni
Teğmen:Sasakibe Chōjirō Tadaoki

2.Takım
Kaptan:Soi Fon
Teğmen:Ōmaeda Marechiyo

3.Takım
Kaptan: Otoribashi "Rose" Rōjūrō
Teğmen:Kira Izuru

4.Takım
Kaptan:Unohana Retsu
Teğmen:Kotetsu Isane

5.Takım
Kaptan:Hirako Shinji
Teğmen:Hinamori Momo

6.Takım
Kaptan:Kuchiki Byakuya

Teğmen:Abarai Renji(阿散井 恋次, Abarai Renji)

7.Takım
Kaptan:Komamura Sajin
Teğmen:Iba Tetsuzaemon

8.Takım
Kaptan:Kyōraku Shunsui

Teğmen:Ise Nanao

9.Takım
Kaptan:Muguruma Kensei
Teğmen:Hisagi Shūhei

10.Takım
Kaptan:Hitsugaya Tōshirō
Teğmen:Matsumoto Rangiku

11.Takım
Kaptan:Zaraki Kenpachi

Teğmen:Kusajishi Yachiru

12.Takım
Kaptan:Kurotsuchi Mayuri
Teğmen:Kurotsuchi Nemu

13.Takım
Kaptan:Ukitake Jūshirō
Teğmen:Kuchiki Rukia(朽木 ルキア, Kuchiki Rukia)

Arrancarlar

Espadalar

#Coyote Starrk #Baraggan Louisenbairn #Tier Harribel #Ulquiorra Schiffer #Nnoitra Gilga #Grimmjow Jaegerjaquez #Zommari Rureaux #Szayelaporro Granz #Aaroniero Arruruerie #Yammy Llargo

Karakter tipleri

Bütün BLEACH karakterleri İchigo'nun okuldaki arkadaşları dışında yaşayan insanların vücutlarının içinde bulunan bedensiz ruhlar, ektoplazmadan (霊子, reişi) oluşmuşmuşlardır ve bedenin anatomisiyle aynı şekle sahiptirler. Bu form bütün ruh oluşumlarını kapsar; akıl ve vücud arasında mesafe yoktur. BLEACH’te çeşitli ruh tipleri vardır. Her biri farklı görsel yapıya ve dövüş tekniğine sahiptir. Özel tipler aşağıda tanımlanmıştır.

  • İnsan: BLEACH’in insanları genelde modern Japon evlerinde yaşıyor ve çoğunluğu ruhları göremiyor veya sezemiyor. Bununla beraber, ruhlar gigai denen insan vücutlarına yerleştikleri zaman normal insanlar tarafından görülebiliyorlar. Bazı ender insanlar doğuştan ruhları sezebilme ve onlarla savaşabilme gücüne sahip. Sıradan insanlar da, ruh enerjisinin yoğun olduğu yerlerde çok fazla zaman harcarlarsa ruhlarla iletişime geçme yetisini kazanabilirler.
  • Plus: BLEACH’teki iyi huylu hayaletler plus olarak bilinirler. Plus, ölmüş bir insanın ruhudur. Bazen bir zincir, Kader Zinciri (因果の鎖, inga no kusari) olarak bilinen, göğüsten çıkar ve plus’ı yaşarken kendini yakın hissettiği belli bir yere, eşyaya veya insana bağlar. Ruh bu zincir koparsa rahatça hareket edebilir ama bu aynı zamanda zincirin çürümesine neden olur. Normalde bu ruhlar, ruh gömme (魂葬, konsō) denilen bir ritüelle Shinigami tarafından Ruh Cemiyeti’ne, çürüme ciddi bir hal almadan gönderilir. Eğer ruh gömme uygulanamadan Kader zinciri tamamen çürürse, göğsünde, zincirin demirlenmiş olduğu yerde bir delik açılır. Böyle ruhlar çılgına döner ve şeytani hayaletler diye bilinen ‘’hollow’’lara dönüşürler. Eğer Kader Zinciri kasten kopartılırsa, bu manevi aşağılaşmaya neden olur.
Vizard - Sarugaki Hiyori
Ichigo bir Hollowla yüzleşirken
  • Shinigami: Shinigamiler (Ölüm Melekleri) BLEACH’in ruh biçicileridir. Ruh Cemiyeti’nin asillerinden ve halkından toplanmış, gizli iç güçleri olan ruhlardır. Bütün ruhlar gibi insanlar tarafından fark edilmezler. Shinigamiler, sahibinin gücünün göstergesi olan zanpakutou yani doğaüstü kılıçlar kullanırlar. Pluslar üzerinde ruh gömme işlemini de zanpakutō ile yaparlar. Ayrıca kidoo diye bilinen dövüşürken kullandıkları büyü teknikleri vardır. Vizard diye bilinen bir grup Shinigami yasal olmayan yollarla hollow güçlerini –kaldırılabilir maskeler takmak ve bazı hollow kabiliyetlerini kullanabilmek gibi- elde etmişlerdir.
  • Hollow: Hollowlar, BLEACH’teki başlıca düşmanlardır. Bu şeytani ruhlar Hueco Mundo’da yaşar fakat yaşayanların ve ölülerin ruhlarıyla beslenmek için yaşayanların dünyasına seyahat ederler. Shinigamiler gibi hollowlarlar da ruhani varlıklardır ve sıradan insanlar tarafından sezilemezler. Çoğu hollow ortalama bir Shinigami tarafından alt edilebilirken bazıları, seçkin Shinigamiler tarafından bile yenilemez. Hollowların büyük bir kısmı insan ruhu ile beslenmeyi tercih ederken bir kısım Hollow ise kendi türünü avlamayı yeğler. Bu tip Hollowlar zaman içinde evrim geçirerek Menos'lara dönüşür.
  • Yapay Ruh: Yapay ruhlar Shinigamiler tarafından üretilmiştir. Hap şeklinde piyasaya sürülmüştür ve Shinigamiyi gigainin içinden atmakta kullanılır. Ayrıca vücudundan ayrılmak istemeyen plusları tahliye etmek için de kullanılır. Sahibi dönene kadar girdikleri vücudu hareket ettirebilmeleri için önceden programlanmış kişilikleri vardır. Bu basit versiyona ek olarak, şinigami araştırmacıları tarafından üretilmiş ve onaylanmış bir dizi deneysel ruh vardır. Kaizō Konpaku (改造魂魄, Değiştirilmiş ruh) olarak bilinen bu ruhlar, ruhsuz insan vücudunda kendilerini kullanırlar ve belirli bir özellik üzerinde (ör: hız veya kas gücü) gelişmişlerdir. Shinigamiler, ölü insanların bedenini dövüşmeye zorlamak etik olmadığından projeyi dağıtmaya ve bütün kaizō konpakuların yokedilmesine karar verdiler.Mangada sadece bir tane bulunmakla beraber animede, üç tane daha kaizō konpaku karakteri vardır.
Kendine özgü yaylarıyla Quincy
  • Quincy: Quincy, ruhani bilinci açık insanlardan oluşan ve bir zamanlar hollowlara karşı ruhsal enerjiden oluşan silahlarıyla savaşmış olan bir klandır. Shinigamilere zıt olarak Quincy, dövüşmek için çevrelerinden enerji emerler. Hollowları öldürmeyen temizlenip Ruh Cemiyeti’ne girmesini sağlayan Shinigami tekniğine karşın Quincy tekniği, hollow ruhunu tamamen yok eder. Bu metotta evrenin dengesini bozma eğilimi vardır çünkü Ruh Cemiyeti’ne giren ve çıkan ruhlar eşit kalmaz. Bu durum, hikâyeden 200 yıl önce Shinigamileri, Quincy’yi yok etmek için seferberlik yapmaya sevk etti. Fakat geride en az iki Quincy kaldı. Bunlardan birisi olan Uryuu İshida, dedesinin shinigamiler tarafından öldürüldüğünü görünce shinigamilere düşman kesilir ve ilk konuşmalarında geçici shinigamilik yapan İchigo Kurosaki' ye meydan okur.
  • Bount: Animeye özgü olan Bountlar yüksek ruhsal enerjileri ve özel güçleri olan bir insan klanıdır. Ölümsüzlüğü arayan şinigami bilim adamları tarafından kazara yapılmışlardır. Bountlar hayatta kalmak için insan ruhlarını tüketirler. Teorik olarak bir Bount bunu yaparak sonsuza kadar yaşayabilir. Bountların, “sadece ölülerin ruhunu tüketeceğiz” gibi katı bir kuralları olmasına rağmen, son bir grup, daha güçlü olabilmek için canlı insan ruhlarını emmeye başlamıştı. Her Bount dövüşürken kendine has yetenekleri olan bir “oyuncak bebek” kullanır. Her oyuncak bebek emsalsizdir ve sahibinin gücünün göstergesidir. Kendilerine has bu kuklaların içerisindeki muskalar yok edilirse, bountlarda ölür.
  • Arrancar: Arrancarlar Soul Society'ye ihanet eden Shinigami, Aizen tarafından hollowlara, maskelerini kırdırıp Shinigami güçleri kazandırılarak yaratılmışlardır. Hueco Mundo Arclarındaki baş düşmanları oluşturular. kendi aralarında sınıflara ayrılırlar. En güçlü on Arrancara Espada adı verilir ve sıralamalarını belirten dövmeleri vücularında taşırlar. 11 ile 100 numaralı Arrancarlara ise Numeros adı verilir lakin bunlar numara sıraları güçlerine göre değil Arrancar oluş zamanlarına göredir.3 haneli numaralara sahip Arrancarlara ise Privaron Espada denir.Privaron Espadalar,Espadalık statülerini kaybetmişlerdir.Arrancarlarında Shinigamiler gibi kılıcı vardır. Bu kılıcı Shinigamilerin Bankaisi gibi salabilirler ancak bu durum Shinigamilerden farklıdır. Bazı güçlü Arrancarlar( şu an için yalnızca Ulqiuorra,4. Espada,) kendilerini ikinci defa salabilirler. Ayrıca çok sert bir derileri olup kolayca hasara uğramazlar. Cero ve Bala adı verilen saldırı tekniklerini kullanabilirler.Ayrıca Sonido adı verilen hız tekniklerini kullanırlar.

Ortamlar

BLEACH evreninde birkaç varlık düzlemi vardır. Bunlar kabaca, insan inanış sistemlerindeki “dünya“ ve “ahiret“ tabirlerine denk gelmektedir. BLEACH’in yaşayan insanları günümüze benzeyen bir dünyada yaşamaktadırlar. Gömülmüş ruhlar Ruh Cemiyeti isminde bir çeşit berzah(öldükten kısa süre sonra gidilen ruhlar toplumu)ta yaşamakta, şeytani ruhlar da Cehennem’e gönderilmektedir. Ruh Cemiyeti’nde ruhlar insanlardan çok daha fazla yaşarlar ve bir ruh öldüğünde yeni bir insan olarak canlıların dünyasında tekrar doğar. Bu, iki dünyanın dengesini sağlar.

  • İnsan Dünyası: BLEACH’in insan dünyası modern Japonya, daha da özelleştirmek gerekirse Batı Tokyo’da Karakura Town isimli kurgusal bir bölge. Bu dünyada Ichigo okula devam eder ve hollowlarla savaşır. Lise, Urahara Dükkanı, Ichigo’nun annesinin öldürüldüğü nehir, mezarlık, Ichigo ve Orihime’nin evleri gösterilen yerleridir.
Seireitei'nin Rugonkai'den görünümü
  • Ruh Cemiyeti(Soul Society): Ruh Cemiyeti’nin ortasında Seireitei (Saf Ruhların Avlusu) denilen, duvarla çevrilmiş bir merkez bulunmaktadır. Seireitei’nin etrafı 80 mıntıkadan oluşan 4 bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeye de Rukongai (Başıboş Gezen Ruhların Kenti) denmektedir. Ne şinigami ne de asillerden olanlar Rukongai’de yaşar. 1’den 80’e kadar değişen mıntıka numaraları aynı zamanda o bölgenin durumunu da belirler. 1. mıntıka, Seireitei’ye en yakın olan düzenli ve huzur dolu bir yer iken, en uzaktaki 80. mıntıka, suçlular ve yoksullarla doludur. Ruh Cemiyeti’nin başka bir alanında da bir kral yaşamaktadır.
  • Hueco Mundo: Hueco Mundo, Ruh Cemiyeti ile insan dünyası arasında bulunan çöl benzeri bir alandır. Tam anlamıyla “hollow dünyası” denilen bu yer hollowların, dünyada veya Ruh Cemiyeti’nde avlanmazken yaşadıkları ve kolay kolay görülemedikleri bir yerdir. Hueco Mundo’ya girişler, iki dünya arasındaki boyutsal düzenin yarılıp açılmasıyla oluşturulmuştur.
  • Cehennem: Cehennem, dünyada yaşarken affedilemeyecek derecede şeytani suçlar işleyenlerin gidecekleri yerdir. Ruh Cemiyeti’ne giremeyecek kadar kötü bir ruh olan hollowun maskesi bir zanpakutoo tarafından parçalanınca cehennemin kapısı (iskeletler tarafından tutulan devasa bir kapı) belirir ve açılmaya başlar. Gülen, devasa bir ruhani yaratık, kötü ruha bıçağını saplar ve onu cehenneme doğru sürükler.Not dunyada iyi isler yapmış fakat hollow olmus bir insan zampakto ile parcalanarak ruh cemiyetine gönderilir.
  • Vandenreich: Görünmez İmparatorluk demektir.200 yıldır Quincy'lerin karargahıdır.Buz bir binadır.

BLEACH karakterleri zaman zaman bir dünyadan diğerine geçerler. Şinigamiler zanpakutoolarıyla dünyalar arası geçiş açabilirler. Cehennem kelebeği denen ve ruh gömerken oluşan siyah kelebekler bu geçişleri güvenli kılar. İnsan ruhları, genelde, doğum anında insan dünyasına geçerken veya ruh gömme işleminde, düzlemler arası seyahat eder. Yaşayan insanlar ayrıca dünyalar arasında gidip gelebilmek için özel kapılar kullanırlar fakat bu çok tehlikelidir. Boşlukta çatlaklar açarak düzlemler arası seyahat edebilen hollowlar genelde, keşfedilmemek için Hueco Mundo’da kalıyorlar.

Live Action Sinema Filmi

Warner Bros Bleach’in filmini yapmaya hazırlanıyor [3] Söylenenlere göre filmin yapımcısı ve yönetmeni Get Smart‘dan tanıdığımız Peter Segal ve yönetmen ise Wrath of the Titans’ dan Dan Mazeau.

Müzikler

Açılış müzikleri
# Adı Seslendiren Bölümler Dinle
1 Asterisk Orange Range 1-25
2 D-tecnolife UVERworld 26-51
3 Ichirin no Hana High and Mighty Color 52-74
4 Tonight, Tonight, Tonight Beat Crusaders 75-97
5 Rolling Star YUI 98-120
6 Alones Aqua Timez 121-143
7 After Dark (アフターダーク) ASIAN KUNG-FU GENERATION 144-167
8 CHU-BURA Kelun 168-189
9 Velonica Asez 190-214
10 Shoujo S Scandal 215-242
11 AnimeRossa Porno Grafitti 243-?
Bitiş müzikleri
# Adı Seslendiren Bölümler Dinle
1 Life is Like a Boat Rie fu 1-13
2 Thank You!! HOME MADE KAZOKU 14-25
3 Houki Bouşi Younha 26-38
4 Happy People Skoop on Somebody 39-51
5 Life YUI 52-63
6 My Pace SunSet Swish 64-74
7 Hanabi İkimono-gakari 75-86
8 MOVIN!! Takaça 87-97
9 Baby It's You JUNE 98-109
10 Sakura Biyori Mai Hoşimura 110-120
11 Tsumasaki Ore Ska Band 121-142
12 Daidai (橙) Chatmonchy 132-143
13 Tane wo maku hibi (種をまく日々) Kousuke Atari 144-154
14 Kanşa (感謝) RSP a.k.a Real Street Project 155-167
15 Orange (オレンジ) Lil'B a.k.a MIE&AILA 168-179
16 Gallop (ギャロップ) pe'zmoku 180-189
17 Hitohira no Hanabira (ヒトヒラのハナビラ) Stereopony 190-201
18 Sky Chord Tsuji Shion 202-214
19 Kimi wo Mamotte, Kimi wo Aishite Sambomaster 215-
Ditty For Daddy Bleach Şiro Sagisu The Sealed Sword Frenzy (OAV)
Memories in the Rain Morita Masakazu & Orikasa Fumiko Memories in the Rain (OAV)
Sen no Yoru wo Koete Aqua Timez Bleach: Memories of Nobody (Film)


Kaynakça

En İyi Animeler Listesi

Not

Dış bağlantılar