Resulayn: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
k Şablon güncelleme
Beshogur (mesaj | katkılar)
17. satır: 17. satır:


{{Suriye-yerleşim-taslak}}
{{Suriye-yerleşim-taslak}}
{{Suriye Kürdistanı konuları}}


[[Kategori:Suriye'deki Çerkes toplulukları]]
[[Kategori:Suriye'deki Çerkes toplulukları]]

Sayfanın 17.24, 10 Ekim 2019 tarihindeki hâli

Rasüleyn
رأس العين‎
Serê Kanîyê
Şehir
Suriye üzerinde Rasüleyn
Rasüleyn
Rasüleyn
Rasüleyn'nın Suriye'daki konumu
ÜlkeSuriye Suriye
İlHasiçi İli
Nüfus
 • Metropol
55,247

Rasüleyn (Arapçaرأس العين Ra's al 'Ayn, KürtçeSerêkanî, Süryanice: ܪܝܫ ܥܝܢܐ Rēš 'Aynā), idari olarak Hasiçi Valiliğine ait bir Suriye şehridir. Rasüleyn, 360m yükseklikte bulunmaktadır. 55.247 nüfusu barındırmakta olan Rasüleyn'da, Süryaniler, Araplar, Kürtler, Ermeniler ve Çeçenler bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin sınır kenti Ceylanpınar'a bitişik bir sınır kapısı bulunmaktadır.

Sasaniler şehri tekrar oluşturmadan önce 578 ve 580 yılında iki kez yok olmuştur. Kent, sakinleri tarafından terk edildi ve şehrin parçaları 640 yılında Araplar tarafından düşürüldü. Bizanslılar 942 yılında şehre baskın düzenledi. 14. yüzyıl sonunda Timur tarafından yağmalandı.

Kentte piskoposluk ve birçok manastır vardı. Kent, ayrıca iki cami ve bir Doğu Suriye kilisesi ve çok sayıda okul, hamam, ve bahçeler içeriyordu.

Rasüleyn'da 100'den fazla Kaplıca bulunmaktadır. En ünlü kaplıcası olan Nab'a el-Kebrit, kalsiyum lityum ve hatta radyum gibi her şeyi içeren çok yüksek mineral içerikli bir kaplıcadır.

17 Temmuz 2013 tarihinde, PYD ile muhalif El Nusra Cephesi ile Gureba El Şam birlikleri arasındaki şiddetli çatışmalardan sonra Rasüleyn kenti, PYD tarafından ele geçirdiğini duyuruldu. Bu iddia muhalif kaynaklar tarafından da doğrulanmıştır.[1] 27 Temmuz tarihinde de Rasüleyn, IŞİD'in eline geçmiş, sınır kapılarında da PYD'liler tamamen püskürtülmüş, kısa bir süre sonra kent tekrar PYD tarafından alınmıştır.[2][3] 21 Ocak 2014'te kentin Cezire Kantonu'na bağlandığı ilan edilmiştir.

Kaynakça