Timgad: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Erasmus.1948 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Yzkoc (mesaj | katkılar)
düzeltme
13. satır: 13. satır:
|Koordinatlar =
|Koordinatlar =
}}
}}
'''Timgad''' (eski adı ile, '''Thamugas''' veya '''Thamugadi'''), [[Cezayir]]'in Aurès Dağları'ndaki bir [[Roma İmparatorluğu|Roman]]-[[Berberiler|Berberi]] kasabasıydı. MS 100 yılı civarında İmparator [[Trajan]] tarafından kurulmuştur. Kasabanın tam adı ''Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi''<nowiki>'</nowiki>dir. Trajan şehri annesi Marcia, büyük kız kardeşi Ulpia Marciana ve babası Marcus Ulpius Traianus anısına kurmuştur.
'''Timgad''' (eski adı ile, '''Thamugas''' veya '''Thamugadi'''), [[Cezayir]]'in Aurès Dağları'ndaki bir [[Roma İmparatorluğu|Roman]]-[[Berberiler|Berberi]] kasabasıydı. MS 100 yılı civarında İmparator [[Trajan]] tarafından kurulmuştur. Kasabanın tam adı ''Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi''{{'}}dir. Roma imparatoru [[Trajan]] şehri annesi Marcia, büyük kız kardeşi Ulpia Marciana ve babası [[Marcus Ulpius Traianus]] anısına kurmuştur.


[[Batna]] kasabasının yaklaşık 35&nbsp;km doğusunda bulunan kalıntılar, Roma şehir planlamasında kullanılan en iyi mevcut grid planlarından birini temsil ettiği için dikkat çekicidir.
[[Batna]] kasabasının yaklaşık 35 km doğusunda bulunan kalıntılar, Roma şehir planlamasında kullanılan en iyi mevcut grid planlarından birini temsil ettiği için dikkat çekicidir.


Timgad, [[1982]]'de [[UNESCO]] tarafından bir [[Dünya Mirası]] Alanı olarak ilan edilmiştir.<ref>http://whc.unesco.org/en/list/194</ref>
Timgad, [[1982]]'de [[UNESCO]] tarafından bir [[Dünya Mirası]] Alanı olarak ilan edilmiştir.<ref>http://whc.unesco.org/en/list/194</ref>

Sayfanın 20.18, 8 Ağustos 2019 tarihindeki hâli

Timgad
UNESCO Dünya Mirası
Timgad Harabeleri içindeki Trajan Takı.
Konum Cezayir
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans194
Tescil1982 (6. oturum)
BölgeArap Ülkeleri

Timgad (eski adı ile, Thamugas veya Thamugadi), Cezayir'in Aurès Dağları'ndaki bir Roman-Berberi kasabasıydı. MS 100 yılı civarında İmparator Trajan tarafından kurulmuştur. Kasabanın tam adı Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi'dir. Roma imparatoru Trajan şehri annesi Marcia, büyük kız kardeşi Ulpia Marciana ve babası Marcus Ulpius Traianus anısına kurmuştur.

Batna kasabasının yaklaşık 35 km doğusunda bulunan kalıntılar, Roma şehir planlamasında kullanılan en iyi mevcut grid planlarından birini temsil ettiği için dikkat çekicidir.

Timgad, 1982'de UNESCO tarafından bir Dünya Mirası Alanı olarak ilan edilmiştir.[1]

Kaynakça