Kur'an ve Kitab-ı Mukaddes kıssaları: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
42. satır: 42. satır:
===Zekeriya ve Yahya===
===Zekeriya ve Yahya===
===Meryem===
===Meryem===

===İsa===
===İsa===



Sayfanın 08.50, 30 Mayıs 2019 tarihindeki hâli

Kur'an İslam'ın birinci kaynağı, Kitâb-ı Mukaddes ise Hristiyanlığın birinci kaynağıdır. Her iki kutsal kitapta da sık sık birbiriyle paralel giden kıssalar vardır.

Tevrat (Eski Antlaşma'nın ilk beş kitabı) kıssaları

Adem ve Havva

Kitâb-ı Mukaddes'in Yaratılış kitabındaki kıssasına göre, Tanrı başlangıçta "yerdeki topraktan" insanı şekillendirdi ve "burun deliklerinden yaşama enerjisini vererek" Adem adındaki ilk insanı yarattı; bundan sonra Tanrı Adem'in kaburga kemiklerinden biriyle Havva adında bir kadın yarattı. Tanrı onları cennetvari Aden bahçesine yerleştirdi ve onlara tek bir ağaç dışında istedikleri her şeyi yiyebileceklerini söyledi, o ağaç "iyiyi ve kötüyü bilme ağacı"ydı, onları ağaçtan yememeleri konusunda uyardı, eğer yerlerse öleceklerdi.[1] Hikayeye göre, bir Yılan (genelde Şeytan olduğuna inanılır) ağaçtaki meyveden yediklerinde Tanrı gibi olacaklarını söyleyip onları kışkırttı ve bundan dolayı ikisi de o meyveden yedi. Bundan hemen sonra, birbirlerinden utandılar ve yapraklarla çıplak yerlerini kapadılar.[2] Daha sonra Tanrı onları ne yaptıkları konusunda sorguladı ve ağaçtan yememeleri konusundaki emrini hatırlattı. Daha sonra kadınla yılanın, insanlarla ayartıcıların (şeytanların) arasına düşmanlık soktu ve Adem ve Havva'yı bahçeden çıkardı.

Kur'an'daki yaratılış kıssasına göre Tanrı Adem'i topraktan yaratmak için "Ol" demeden önce Tanrı melekleri yeryüzünde bir temsilci yaratacağı konusunda bilgilendirdi. Bunun üzerine melekler "Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz." dediler. Bunun üzerine Tanrı da "Ben sizin bilmediğinizi bilirim" diye cevap verdi.

Kabil ve Habil

Nuh

İbrahim

Bir çocukla müjdelenmesi

Çocuğunu kurban etmesi

Kur'an ve Kitâb-ı Mukaddes'te İbrahim'in Yolculukları

Lut ve Sodom ve Gomora

Yusuf

Musa

Karun'un yok edilişi

Eski Antlaşma'nın diğer kitaplarından kıssalar

Gidyon/Talut

Talut, Davud ve Calut

Saba Melikesi

Yunus ve büyük balık

Haman

Yeni Antlaşma kıssaları

Zekeriya ve Yahya

Meryem

İsa

Diğer figürler

Karışık benzerlikler

Kaynakça