Dryadlar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
k Küçük eklemeler.
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Dryad11.jpg|thumb|sol|150px|''The Dryad'' (Dryad), [[Evelyn De Morgan]]'ın tablosu]]
[[Dosya:Dryad11.jpg|thumb|sağ|150px|''The Dryad'' (Dryad), [[Evelyn de Morgan]]'ın tablosu]]


[[Yunan mitolojisi]]nde [[orman]]larda yaşayan ağaç [[peri]]lerine verilen isim olup [[Yunanca]] "[[meşe]] ağacı" kelimesiyle ilişkilidir. Ormandaki her ağacın bir dryad'ı olduğuna inanılır, ağaçları korumak gibi görevleri vardır. Dryadlar, diğer ağaç perileri olan [[hamadryad]]'lardan farklıdırlar. Dryadlar, insanlarla ilişki kurup, çoluk çocuk sahibi olabilirler. Hamdryadlar'ın ömrü ise yaşadıkları ağaçların ömrü kadardır ve ağaçlarından ayrılamazlar. Kısacası ağaçla doğup [[ağaç]]la ölürler ama aralarında ölümsüz olanlar da vardır, [[Orpehus]]'un eşi [[Eurydike]] bir dryad’dır.
'''Dryad''' ([[Yunanca]]: Δρυάδες), [[Yunan mitolojisi]]nde [[orman]]larda yaşayan ağaç [[peri]]lerine verilen isim olup [[Yunanca]] "[[meşe]] ağacı" kelimesiyle ilişkilidir. Ormandaki her ağacın bir dryad'ı olduğuna inanılır, ağaçları korumak gibi görevleri vardır. Dryadlar, diğer ağaç perileri olan [[hamadryad]]'lardan farklıdırlar. Dryadlar, insanlarla ilişki kurup, çoluk çocuk sahibi olabilirler. Hamdryadlar'ın ömrü ise yaşadıkları ağaçların ömrü kadardır ve ağaçlarından ayrılamazlar. Kısacası ağaçla doğup [[ağaç]]la ölürler ama aralarında ölümsüz olanlar da vardır, [[Orpehus]]'un eşi [[Eurydike]] bir dryad’dır.

[[Eski Yunan]]'da halk arasında dryadlara olan inanış çok yaygındı hatta ağaç kesmek için din yetkililerine başvurup, dryadların bırakıp gittikleri ağaçları seçerlerdi… Dryadlar, [[Hamadryadlar]]la kardeşlerdir, tek farkları hamadrayadlar gibi [[ölüm]]lülere ceza vermemeleridir.
[[Eski Yunan]]'da halk arasında dryadlara olan inanış çok yaygındı hatta ağaç kesmek için din yetkililerine başvurup, dryadların bırakıp gittikleri ağaçları seçerlerdi. Dryadlar, [[Hamadryadlar]]la kardeşlerdir, tek farkları hamadrayadlar gibi [[ölüm]]lülere ceza vermemeleridir.


[[Kategori:Yunan mitolojisi yaratıkları]]
[[Kategori:Yunan mitolojisi yaratıkları]]

Sayfanın 15.59, 7 Nisan 2019 tarihindeki hâli

The Dryad (Dryad), Evelyn de Morgan'ın tablosu

Dryad (Yunanca: Δρυάδες), Yunan mitolojisinde ormanlarda yaşayan ağaç perilerine verilen isim olup Yunanca "meşe ağacı" kelimesiyle ilişkilidir. Ormandaki her ağacın bir dryad'ı olduğuna inanılır, ağaçları korumak gibi görevleri vardır. Dryadlar, diğer ağaç perileri olan hamadryad'lardan farklıdırlar. Dryadlar, insanlarla ilişki kurup, çoluk çocuk sahibi olabilirler. Hamdryadlar'ın ömrü ise yaşadıkları ağaçların ömrü kadardır ve ağaçlarından ayrılamazlar. Kısacası ağaçla doğup ağaçla ölürler ama aralarında ölümsüz olanlar da vardır, Orpehus'un eşi Eurydike bir dryad’dır.

Eski Yunan'da halk arasında dryadlara olan inanış çok yaygındı hatta ağaç kesmek için din yetkililerine başvurup, dryadların bırakıp gittikleri ağaçları seçerlerdi. Dryadlar, Hamadryadlarla kardeşlerdir, tek farkları hamadrayadlar gibi ölümlülere ceza vermemeleridir.