Mike Pompeo: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
YBot (mesaj | katkılar)
k Ulam güncellendi
64. satır: 64. satır:
[[Kategori:Amerikalı Presbiteryenler]]
[[Kategori:Amerikalı Presbiteryenler]]
[[Kategori:İtalyan asıllı Amerikalılar]]
[[Kategori:İtalyan asıllı Amerikalılar]]
[[Kategori:Harvard Hukuk Fakültesi mezunları]]
[[Kategori:Harvard Hukuk Fakültesi'nde öğrenim görenler]]
[[Kategori:Birleşik Devletler Askerî Akademisi mezunları]]
[[Kategori:Birleşik Devletler Askerî Akademisi mezunları]]
[[Kategori:Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanları]]
[[Kategori:Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanları]]

Sayfanın 19.10, 3 Mart 2019 tarihindeki hâli

Mike Pompeo
70. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı
Görevde
Makama geliş
26 Nisan 2018
Başkan Donald Trump
Yerine geldiği Rex Tillerson
6. Merkezî İstihbarat Teşkilatı Başkanı
Görev süresi
23 Ocak 2017 - 26 Nisan 2018
Yerine geldiği John O. Brennan
Yerine gelen Gina Haspel
ABD Temsilciler Meclisi 4. Bölge Kansas Temsilcisi
Görev süresi
3 Ocak 2011 - 23 Ocak 2017
Yerine geldiği Todd Tiahrt
Yerine gelen Ron Estes
Kişisel bilgiler
Doğum Michael Richard Pompeo
30 Aralık 1963 (60 yaşında)
Orange, Kaliforniya
Partisi Cumhuriyetçi Parti
Evlilik(ler) Susan Pompeo
Çocuk(lar) 1
Bitirdiği okul Amerika Birleşik Devletleri Kara Harp Okulu (BS)
Harvard Üniversitesi (JD)
Mesleği Avukat · siyasetçi
Askerî hizmeti
Bağlılığı  ABD
Branşı  Amerika Birleşik Devletleri Ordusu
Hizmet yılları 1986–1991[1]
Rütbesi Yüzbaşı[1][2]
Birimi 4. Piyade Tümeni, 7. Süvari Alayı

Michael Richard Pompeo (d. 30 Aralık 1963, Orange), Amerikan politikacı ve mevcut Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı.

Yaşamı

Pompeo West Point Askeri Akademisi’nden birincilikle mezun oldu (1986). Bir süre Soğuk Savaş döneminde ordu içinde görev aldı. Sonrasında Harvard Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Harvard Law Review adlı derginin yayın yönetmenliğini yaptı. Kısa süreli avukatlık mesleği sonrasında askeri uçaklar için parçalar imal eden Thayer Aerospace adlı firmayı kurdu. Petrol kaynaklarında kullanılan araçları üreten Sentry International firmasında yöneticilik yaptı. 2010'da Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi oldu. İstihbarat Komisyonu’nda görev aldı. 2012 yılında Libya’nın Bingazi şehrinde Amerikan büyükelçisi ve birçok diplomatın ölümüyle sonuçlanan saldırıyı soruşturan komisyonda görev aldı. CIA başkanlığına geldiğinde İnsan hakları kuruluşları ABD Senatosu'na, Pompeo'nun CIA Başkanlığı'nı onaylamama çağrısı yaptı. Görevini sürdürürken Donald Trump tarafından Rex Tillerson sonrasında dışişleri bakanı olarak atandı. Trump kendisi için “Mike Pompeo, ülkemize onurla hizmet etmiş, hayatını, vatandaşlarımızın güvenliği için savaşarak geçirmiştir. Kendisi, Amerika ve müttefiklerinin güvenliğini sağlayan istihbarat toplumunun yılmaz lideri olacaktır” ifadelerini kullandı.[3][4]

Düşünceleri

Muhafazakâr düşünceye yakın olan Pompeo kürtaj karşıtıdır. Barack Obama'nın Guantanamo Üssü'nü kapatma planına karşı çıktı. 2013'te "İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına" yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşlarının tepkisine neden oldu ve kınandı. Boğulma hissi veren su işkencesine yönelik "hayati bilgilerin elde edilmesi için" kullanılabileceğini ifade etti. Gizli belgeleri sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ı vatan haini olarak gördü ve idam fikrini destekledi.

İran’la 2015’te yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıktı. Hükûmetin vatandaşları dinleme çabalarını destekledi. 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ertesi gününde Twitter'da Türkiye'yi "totaliter İslamcı diktatörlük" olarak tanımladı. Recep Tayyip Erdoğan hükûmetini "İran yönetimi kadar demokratik olduğu" yönünde eleştirdi.[3][4]

Özel hayatı

Pompeo, 1986'da Leslie Libert ile evlendi ve daha sonra ikinci evliliğini Susan Pompeo'yla yaptı. Bir oğulları var. Mike ve eşi Susan Pompeo, Evanjelik Presbiteryen Kilisesi'ne bağlıdır.[5][6] Pompeo, yerel kilise diyakozu olarak hizmet vermektedir ve Pazar Okulu'nda ders vermektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Gerstein, Josh (January 12, 2017). "Who is Mike Pompeo". Politico. 
  2. ^ Sebastian, Michael (January 23, 2017). "12 Facts About Mike Pompeo, Trump's CIA Director". Cosmopolitan. 
  3. ^ a b "ABD Dışişleri Bakanlığına Atanan Mike Pompeo Kimdir?". Amerikanın Sesi Türkçe. 23 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2018. 
  4. ^ a b "'Türkiye totaliter İslamcı diktatörlük' diyen ABD'nin yeni dışişleri bakanı Mike Pompeo hangi görüşleri savunuyor?". BBC Türkçe. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2018. 
  5. ^ "Eastminster church decides to break from denomination". kansas (İngilizce). Erişim tarihi: March 13, 2018. 
  6. ^ Burgess, Katherine (April 19, 2018). "Mike Pompeo's Wichita church calls for prayer over confirmation process". The Wichita Eagle. Erişim tarihi: April 22, 2018. 
  7. ^ McFarlan Miller, Emily; Winston, Kimberly (December 13, 2016). "Trump advisers: The faith factor". Religion News Service.