Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
iç bağ. dz. AWB ile
35. satır: 35. satır:
Filmin olay örgüsünde [[Sauron]], [[Orta Dünya]]'yı ele geçirmek için son fetihleri başlatmasıyla Büyücü [[Gandalf]] ve [[Rohan]] Kralı [[Théoden]]'in Gondor'a yardıma gitmesi, [[Aragorn]]'un Gondor'u savunması ve hayalet orduyu bulmaya gitmesi, [[Frodo Baggins]] ve [[Samwise Gamgee]]'nin [[Gollum]] tarafından ihanete uğraması ve Mordor'a gidip Yüzük'ü yok etmeye çalışmaları anlatıldı.
Filmin olay örgüsünde [[Sauron]], [[Orta Dünya]]'yı ele geçirmek için son fetihleri başlatmasıyla Büyücü [[Gandalf]] ve [[Rohan]] Kralı [[Théoden]]'in Gondor'a yardıma gitmesi, [[Aragorn]]'un Gondor'u savunması ve hayalet orduyu bulmaya gitmesi, [[Frodo Baggins]] ve [[Samwise Gamgee]]'nin [[Gollum]] tarafından ihanete uğraması ve Mordor'a gidip Yüzük'ü yok etmeye çalışmaları anlatıldı.


17 Aralık 2003 tarihinde gösterime giren ''Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü'', tüm zamanların en çok gişe hasılatı kazanan filmlerinden biri oldu. Film toplamda 1.119.110.941 Amerikan doları kazandı. Ayrıca on bir dalda [[Akademi Ödülü]]'ne aday olan film, aday olduğu bütün kategorileri kazandı ve ''[[Ben-Hur (1959 film)|Ben-Hur]]'' (1959) ve ''[[Titanik (film)|Titanik]]'' (1997) ile birlikte bunu başaran filmlerden biri oldu. Ayrıca En İyi Film dalında Akademi Ödülü kazanan tek fantazi türündeki film oldu. Filmin sinemalarda gösterilen kurgusuna 52 dakika daha eklenerek hazırlanan Uzatılmış Özel Versiyon 14 Aralık 2004 tarihinde DVD olarak dağıtıldı.
17 Aralık 2003 tarihinde gösterime giren ''Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü'', tüm zamanların en çok gişe hasılatı kazanan filmlerinden biri oldu. Film toplamda 1.119.110.941 Amerikan doları kazandı. Ayrıca on bir dalda [[Akademi Ödülleri|Akademi Ödülü]]'ne aday olan film, aday olduğu bütün kategorileri kazandı ve ''[[Ben-Hur (1959 film)|Ben-Hur]]'' (1959) ve ''[[Titanik (film)|Titanik]]'' (1997) ile birlikte bunu başaran filmlerden biri oldu. Ayrıca En İyi Film dalında Akademi Ödülü kazanan tek fantazi türündeki film oldu. Filmin sinemalarda gösterilen kurgusuna 52 dakika daha eklenerek hazırlanan Uzatılmış Özel Versiyon 14 Aralık 2004 tarihinde DVD olarak dağıtıldı.


== Oyuncular ==
== Oyuncular ==

Sayfanın 22.01, 25 Şubat 2019 tarihindeki hâli

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü
The Lord of the Rings: The Return of the King
Film afişi
YönetmenPeter Jackson
YapımcıPeter Jackson
Barrie M. Osborne
Fran Walsh
Hikâye (eser)J. R. R. Tolkien
UyarlamaPhilippa Boyens
Peter Jackson
Frances Walsh
OyuncularElijah Wood
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Liv Tyler
Sean Astin
Orlando Bloom
MüzikHoward Shore
Görüntü yönetmeniAndrew Lesnie
KurguJamie Selkirk
DağıtıcıABD: New Line Cinema
ABD dışı: Warner Bros.
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2003,
Yeni Zelanda, ABD ve Almanya
SüreÖzgün sürüm, 201 dakika;
özel genişletilmiş sürüm,
251 dakika
Dilİngilizce
Bütçe94.000.000 $
Hasılat1,119,929,521 $[1]
Önceki filmYüzüklerin Efendisi: İki Kule
Devam filmiHobbit: Beklenmedik Yolculuk

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (Özgün adı: The Lord of the Rings: The Return of the King), Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantazi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

Filmin olay örgüsünde Sauron, Orta Dünya'yı ele geçirmek için son fetihleri başlatmasıyla Büyücü Gandalf ve Rohan Kralı Théoden'in Gondor'a yardıma gitmesi, Aragorn'un Gondor'u savunması ve hayalet orduyu bulmaya gitmesi, Frodo Baggins ve Samwise Gamgee'nin Gollum tarafından ihanete uğraması ve Mordor'a gidip Yüzük'ü yok etmeye çalışmaları anlatıldı.

17 Aralık 2003 tarihinde gösterime giren Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, tüm zamanların en çok gişe hasılatı kazanan filmlerinden biri oldu. Film toplamda 1.119.110.941 Amerikan doları kazandı. Ayrıca on bir dalda Akademi Ödülü'ne aday olan film, aday olduğu bütün kategorileri kazandı ve Ben-Hur (1959) ve Titanik (1997) ile birlikte bunu başaran filmlerden biri oldu. Ayrıca En İyi Film dalında Akademi Ödülü kazanan tek fantazi türündeki film oldu. Filmin sinemalarda gösterilen kurgusuna 52 dakika daha eklenerek hazırlanan Uzatılmış Özel Versiyon 14 Aralık 2004 tarihinde DVD olarak dağıtıldı.

Oyuncular

Oyuncu Adı Rol
Elijah Wood Frodo Baggins
Sean Astin Samwise Gamgee
Billy Boyd Peregrin "Pippin" Took
Dominic Monaghan Meriadoc "Merry" Brandybuck
Ian McKellen Gandalf
Orlando Bloom Legolas
Viggo Mortensen Aragorn
John Rhys-Davies Gimli
Bernard Hill Theoden
Cate Blanchett Galadriel
John Noble Denethor
Miranda Otto Eowyn
Andy Serkis Gollum
Liv Tyler Arwen
Karl Urban Eomer
Hugo Weaving Elrond
David Wenham Faramir
John Bach Madril
Marton Csokas Celeborn
Richard Edge Gondorlu Asker 1
Bruce Hopkins Gamling
Ian Hughes Irolas
Paul Norell Ölü Kral
Peter Tai Shagrat

Ödülleri

Dış bağlantılar

Ödüller
Önce gelen:
The Hours
En İyi Sinema Filmi Altın Küre Ödülü - Drama
2008
Sonra gelen:
Göklerin Hakimi
Önce gelen:
Piyanist
BAFTA En İyi Film Ödülü
2008
Sonra gelen:
Göklerin Hakimi
Önce gelen:
Chicago
En İyi Film Akademi Ödülü
2004
Sonra gelen:
Milyon Dolarlık Bebek

Şablon:Çevrim içi Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Film Ödülü

Şablon:Yüzüklerin Efendisi filmleri

  1. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=returnoftheking.htm