Grand Theft Auto IV: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
k 95.158.157.114 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, ToprakM tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Etiket: Geri döndürme
1. satır: 1. satır:
S{{Video oyunu bilgi kutusu
{{Video oyunu bilgi kutusu
| isim = Grand Theft Auto IV
| isim = Grand Theft Auto IV
| resim = GTA 4.jpg
| resim = GTA 4.jpg

Sayfanın 19.59, 9 Şubat 2019 tarihindeki hâli

Grand Theft Auto IV
Oyundaki çeşitli karakterleri gösteren Grand Theft Auto IV'ün kapağı.
GeliştiricilerRockstar North
Rockstar Toronto (PC)
YayımcıRockstar Games
YapımcıLeslie Benzies
TasarımcılarSimon Lashley
Keith McLeman[1]
SenaristDan Houser
BesteciLola Flores Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriGrand Theft Auto
MotorRAGE
Euphoria
Bullet Physics
PlatformlarPlayStation 3
Xbox 360
Microsoft Windows [2]
Xbox One
Çıkış
29 Nisan, 2008
  • PlayStation 3
    Xbox 360
    Windows
    Xbox One
TürlerÜçüncü şahıs nişancı, Aksiyon-macera
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin
GTA 4'teki şehir; Liberty City.[3]

Grand Theft Auto IV, açık uçlu aksiyon-macera tarzı video oyunu. Grand Theft Auto serisinin sekizinci oyunudur. PlayStation 3 ve Xbox 360 için 29 Nisan 2008 tarihinde Kuzey Amerika ve Avrupa'da, 30 Ekim 2008 tarihinde Japonya'da satışa sunulmuştur.[4][5] Oyunun Microsoft Windows sürümü, Kuzey Amerika'da 2 Aralık 2008, Avrupa'da 3 Aralık 2008 tarihinde satışa sunulmuştur.[2][6][7]

Oyun için The Lost and Damned ve The Ballad of Gay Tony olmak üzere iki indirilebilir içerik geliştirilmiştir. İndirilebilir içerikler 2009 yılı içerisinde ilk olarak Xbox 360'a çıkmış, 2010 yılı içerisinde ise PlayStation 3 ve Microsoft Windows için çıkmıştır.[8] Ayrıca bu iki indirilebilir içerik Episodes from Liberty City adı altında tek oyunda birleştirilerek de satışa sunulmuştur.

Oyun, günümüz New York şehrini büyük ölçüde temel alarak oluşturulmuş olup[9], Liberty City adlı, ilk olarak serinin önceki oyunlarından GTA III'te karşılaşılan kurgusal bir şehirde geçmektedir. Oyunda, Niko Bellic adında Doğu Avrupa'da [10] cereyan eden bir savaştan gazi olarak kurtulan Sırp uyruklu birinin kimliği üstlenilmektedir. Niko, Amerika Birleşik Devletleri'ne Amerikan Rüyası'nı yaşamak [11] için gelmiş; fakat çabucak çete yapılanmalarına, suçlara ve yolsuzluklara karışmıştır. Serinin diğer oyunları gibi GTA IV de yarış ve üçüncü şahıs nişancı tarzı ile "özgür dünya" adlı oynanılabilirlik özelliklerini sunan bir oyundur. Özgür dünya; oyuncuların oynama deneyimini daha çok kontrol etme olanağını sağlamaktadır. GTA IV, serideki oyunlar arasında çevrimiçi çok oyunculu mod ve içersinde 15 farklı oyun türü içeren ilk oyundur.

Büyük bir ticari ve eleştirisel başarıya imza atan Grand Theft Auto IV, piyasaya çıktığı günde 3,7 milyon civarında satılarak Amerika'da sanayii rekoru kırmıştır. İlk hafta dünya çapında 6 milyon civarı satıldığı tahmin edilmekle beraber 500 milyon $ hasılat elde etmiştir.[12][13] Oyun, çıktığı gün olan 16 Ağustos 2008'den itibaren 13 milyondan fazla kopya satmıştır. Grand Theft Auto IV, ezici bir üstünlükle olumlu eleştiriler alarak Metacritic ve GameRankings gibi ünlü web sitelerinin toplu değerlendirmelerde tüm zamanların en yüksek derecelendirmesini alan bir oyun haline gelmiştir.[14][15]

Oynanış

Ulaşım ve araçlar

Oyunda ulaşım amacıyla tramvaya, teleferiğe ve metroya binilebilmektedir. Hızlı ulaşım için Roman Bellic aranıp taksi çağırılabilir veya yoldan geçen bir taksi durdurulabilmektedir. Brucie Kibbutz aranarak helikopterle belirli noktalara seyahat edilebilmektedir. Bunların dışında araba, motosiklet, helikopter ve gemi sürülebilmektedir. Grand Theft Auto: San Andreas'ın aksine bu oyunda bisiklet yoktur ve uçak kullanılamamaktadır.

Görevler

Ana görevler

Oyunda toplam 88 tane ana görev bulunmaktadır. Bazı görevlerde; öldüreceğimiz iki kişiden birini seçmek, birini öldürmek veya öldürmemek gibi şeyler oyuncunun tercihine bırakılmıştır. Aynı şekilde bir görev devam ederken başka bir görev yapma imkanı da sunulmuştur. Örneğin biriyle buluşma günü gelene kadar başka görevler yapmak.

Yan görevler

Roman Bellic için taksi sürücülüğü yapmak, polis arabasındaki veritabanını kullanarak suçluları yakalamak, yolda rastgele karakterlerle karşılaşıp onların isteklerini yerine getirmek, Brucie Kibbutz ve Stevie için araba çalmak, Little Jacob için arabayla dağıtım yapmak, The Fixer için suikast yapmak başlıca yan görevlerdir.

Çevrim içi görevler

Oyunda üç tane de çevrim içi görev bulunmaktadır. Bu görevler iki kişilikten dört kişiliğe kadar oynanabilmektedir.

Mücadeleler ve polis tepkileri

GTA 4'teki silahlı çatışmalar sil baştan yapılmıştır

Oyunda silahlı mücadele sistemine Üçüncü Şahıs Nişancı tarzına özgü yenilikler getirildi. Oyuncu siper alabilir, kör atışı yapabilir ve serbestçe nişan alabilir. Hedefe nişan alındığı zaman hedefin sağlık durumu (beyaz renkli olan) nişan dairesi içersinde sekiz bölmede belirtilir, hedef bir sivil vatandaş, saldırıda bulunmayan kişi agresif olmayan kişiyse bu bölmeler yeşil renkte olabiir ya da yetkililer, saldırgan hedefler ve suikast yapılacak hedeflerse kırmızı renktedir; ayrıca, hedef vücut zırhı giymişse, hedefin zırh durumunu gösteren ek olarak küçükce mavi zırh dairesi belirtilir. Niko aynı zamanda "sinematik uygulamalar" gerçekleştirebilir, ancak tabancayla belli karakterler/durumların bu nişan dairesi kırmızı renkte yanıp sönüyorsa mümkündür. Oyuncu yenilenmiş nişan alma sistemi sayesinde karşıdaki kişilerin değişik şekillerde tepki veren vücut bölümlerine nişan alabilir. Niko'un sağlığı ekranın sol alt köşedeki mini-haritanın sol tarafındaki yeşil renkteki yarım daireyle belirtirken sağ tarafındaki mavi renkteki yarım daire de Niko'nun zırhını belirtir. Artık daha fazla sayıda kısa mesafeli dövüş biçimleri bulunmaktadır, oyuncu yumruk ve tekme atabilir, alternatif vuruşlar yapabilir, kaçma/kilitleme hareketleri, karşıdakini silahsızlandırma, karşı saldırı gibi çeşitli dövüş taktiklerini kullanabilir. Niko yaralandıysa fahişe servislerini kullanarak, yemek yiyerek, soda içerek, uyuyarak, sağlık çantalarını kullanarak veya sağlık görevlilerini bulunduğu yere telefonla çağırarak sağlığını yenilebilir; hem de Niko'nun özel iyileştirme yeteneğine sahip bir kız arkadaşını cep telefonuyla arayarak da sağlığını yenileyebilir. Sağlık genel olarak yürürken çevredeki araçlardan alınan darbeler, kaza yapıldığında Niko'nun aracın öncamından uçması, karşılıklı ateş ve patlamalar gibi olayların sonucunda gerçekleşen fiziksel yaralanmalarda daha az düşmektedir. Vücut zırhı silahla ateş edildiğinde, patlamalar yaşandığında ve bıçakla yaralama girişimlerinde yavaş yavaş hasar görmektedir. Niko'un sağlık seviyesi sıfıra ulaşırsa, gözünü en yakın hastanede açar bunun yanında servetinin %10'unu (en fazla 10000$) kaybeder. Niko gözünü hastanede açtığında silahlarını elinde bulundurur; ancak Niko tutuklanıp karakola götürülürse silahlarına el konulur.

Aranma düzeyi sistemi önceki GTA oyunlarına göre farklı şekilde yürütülmektedir. Oyun polise karşı gösterilen her bir direniş hareketiyle beraber ortaya çıkan altı yıldız sistemine devam etmiştir. Bir polis birimi Niko'yu takibe aldığı zaman, polisin Niko'yu aradığı yer, haritada çember içersine alınarak gösterilmektedir. Çevre büyüklüğü oyuncunun aranma düzeyinin artmasıyla genişlemekte ya da oyuncu polisler tarafından saptanırsa oyuncunun bulunduğu bölge kendiliğinden çembere alınmaktadır. Oyuncu aranma çemberinden kaçarak polisleri atlatabilmekte ve yeni suçlar işlememek suretiyle geçici bir süre dikkat çekmeden ilerlemelidir. Aranma düzeyi ya Niko'nun önceki GTA oyunlarındaki gibi "Pay 'N' Spray" adındaki araç boyama ve onarım binalarına polisler görmeden girmesiyle ya da kendisinin kılığını ve aracını değiştirmek suretiyle gizlice boş alanlara gidip herhangi bir garaja araç park ederek azalmakta ve kaybolmaktadır. Oyuncuya tutuklandığında kelepçelenmeden kaçma girişiminde bulunma hakkı tanınmaktadır, ancak bunun yanında aranma düzeyinde bir yıldız daha belirir. Ayrıca yayalar tanık olduğu suç olaylarını cep telefonlarıyla polise bildirebilmektedir.

Polislerin tepki tarzı önceki GTA oyunlarına göre azbuçuk farklılık göstermektedir ancak; şehirde çok fazla kargaşa çıkartmak halen daha şiddetli polis tepkilerine neden olmaktadır. Saldırı girişimleri, halka yapılan silahlı saldırılar, görkemli araba hırsızlığı ve cinayet gibi "Küçük" suçlar, polis devriyeleri tarafından el atılması devam etmektedir. GTA IV'te Daha Yüksek aranma düzeyleri FBI ajanlarını, polis helikopterlerini ve su aracı destek ekiplerini harekete geçirmektedir. SWAT ve askeri ekipler N.O.O.S.E. (National Office Of Security Enforcement) adı altında seçkin anti-terör timi olarak oyunda yer almaktadır.

İletişim

Oyun içinde çok kişili eylemleri gerçekleştirmek amacıyla cep telefonu kullanımı yaygınlaştırılmıştır. Cep telefonu seçildiğinde, telefon arayüzü büyütülmüş biçimde ekranın sağ alt köşesinde belirir. Telefon, oyuncuya yazılı mesajları okumasına, randevuları görüntülemesine bunun yanında, arkadaşlarla etkinlikler düzenlemesine olanak sağlar. Başarısız olunan bir görevi, telefon menüsüne erişilerek yazılı mesaja olumlu karşılık verilerek görev yeniden yapılabilir. Oyuncu, cep telefonu sayesinde fotoğraflar çekip uygun bir görev sırasında polis bilgisayarına aktarabilir. Niko, 911 acil servisler numarasını çevirerek, bulunduğu konuma herhangi bir servisi yönlendirip, onların olaya el atmasını sağlayabilir. Polisler, suçluları tutuklar sağlık görevlileri ise Niko'nun sağlığını yenileyebilir. Telefon aynı zamanda oyunda çoklu oyuncu moduna erişimi sağlar, ya da oyuncu diğer arkadaşlarını arayıp onlarla konuşabilir.

Oyun içinde Niko'nun kullanabileceği birbirinden farklı veritabanları bulunmaktadır. Oyun içindeki İnternet, İnternet Kafelere erişilerek kullanılabilir, İnternet kafelerin adı "TW@" olarak geçer ve bunlar şehir genelinde bulunur. Oyun içinde 100 üzerinde hayali web site bulunmaktadır ve Niko aynı zamanda buralardan (önemsiz postalar dahil olmak üzere) e-posta alabilir ve buluşmalar ayarlayabilir. GTA 3'te internet kafeler görüldüğü halde, oyuncuya göz atma seçeneği tanınmamıştır. Polis aracının içindeyken, Niko taşıt içi bilgisayardan Liberty Şehri suçlular veritabanına girip, Liberty Şehri'ndeki farklı suçlar hakkında bilgi sahibi olabilir ve hatta ödül kazanmak için onların izini sürebilir. Oyunda aynı zamanda televizyon programları bulunmaktadır, çeşitli kanallarda reklamlar ve programlar bulunmaktadır. Televizyonda değişik tarzda şovlar vardır: haberler, söyleşi programları, spor programları vs.

Çevrimiçi oyun

Çevrimiçi oyun (multiplayer) oynarken 15 farklı moddan biri oynanabilmektedir. [16] Çevrimiçi modda , konsollarda ( PlayStation 3 ve Xbox 360 ) 16 oyuncu , PC'de ise 32 oyuncuya kadar[17] oyuncu aynı anda oyun oynanabilmekte ve oyuncular tüm şehir haritası üzerinde oynamaktadırlar[18]. Oyuncu çevrimiçi oynarken birçok modda, karakterinin dış görünüşünü değiştirebilir ve oyun sırasında kazanılan para ile gelinen seviyeye göre, açılan daha fazla elbise seçeneğine sahip olur. Oyunu ilk açan oyuncu olan hostlar , polislerin olup olmaması, silah ve trafik gibi birçok değişkeni ayarlama yetkisine sahip olur. Çevrimiçi oyunda sıralamalı (ranked) ve sıralamasız (unranked) olmak üzere iki seçenek vardır. Sıralamalı olanda ödül, oyuncuların sıralamasında dikkate alınan paradır[19]. Konsollarda oynanan çevrimiçi oyunda , ikiye bölünmüş ekran ve LAN ( yerel ağ ) üzerinde oyun seçnekleri mevcut değildir[20], fakat PC versiyonu LAN üzerinde oyunu destekler.

Konu

Niko ve Özgürlük Heykeli (Oyundaki ismiyle "Mutluluk Heykeli"

Niko Bellic adında yasadışı yollarla göç etmiş Bosna Savaşı gazisi olan bir Sırp uyruklu bir adamın hikâyesini ele alınmaktadır. Niko, Liberty City'ye Amerikan rüyasını yaşamak ve on beş yıl önce kendi askeri birliğine ihanet eden kişiden intikam almak için gelmiştir. Kuzeni Roman Bellic, Niko şehre gelmeden önce ona zengin bir hayat yaşadığını, villalarının, spor arabalarının olduğundan bahsetmiştir. Niko şehre geldikten sonra gerçeğin böyle olmadığını, Roman'ın kumar borçlarıyla, tefecilerle uğraştığını ve kirli bir apartman dairesinde yaşadığını öğrenir.

Niko çok geçmeden, Roman'ın tefecisi olan Vladimir Glebov için Roman'ın borçlarının karşılığı olarak görevler yapmaya başlar fakat Vlad aynı zamanda Roman'ın kız arkadaşı olan Mallorie Bardas'a sarkmaktadır. Niko Bellic bundan rahatsız olur ve Vlad'i öldürür. Roman ile birlikte cesedi denize atarlar. Bu cinayet üzerine Niko, Roman'a Liberty City'e intikam için geldiğini ve iki kişiyi aradığını söyler.

Bu olaydan sonra Vlad'in üstleri olan Mikhail Faustin ve ortağı Dimitri Rascalov, Roman ve Niko'yu kaçırır. Faustin, Vlad'in öldürülmesine kızmaz ve Niko'yu işe alır. Niko, Faustin için birtakım görevler yapar. Faustin'in çılgınca kararlarının ardından ortağı Dimitri, Niko'ya Fauistin'i öldürmesini söyler. Niko, Fauistin'i öldürür ve parasını almak için Jamaikalı arkadaşı Little Jacob ile Dimitri'nin yanına gider. Dimitri, Niko'nun eskiden iş yaptığı ve sonradan bozuştuğu Ray Bulgarin ile gizlice anlaşmıştır. Ray Bulgarin, Niko'nun kendisine borcu olduğunu iddia etmektedir. Dimitri ile Ray Bulgarin Niko'yu öldürtmeye çalışır fakat Niko, Jacob ile beraber Dimitri'nin adamlarını öldürür. Dimitri ile Ray Bulgarin olay yerinden kaçar.

Niko'ya Roman'dan telefon gelir. Niko'yla ikisi buluşurlar ancak Roman'ın alevler içindeki dairesi ve taksi durağıyla karşılaşırlar. Olayı gerçekleştiren Dimitri'nin adamlarıdır. İkisi Bohan'a kaçarlar. Roman, kız arkadaşı Mallorie'ye evlenme teklif edeceğine dair planlarını açıklar. Bundan birkaç gün sonra Mallorie Roman'ın ortalarda görünmediğini söyler ve Dimitri ve Rus Mafyasının onu borçları ve Niko'yu yakalamak için kaçırıldığı ortaya çıkar. Niko onun tutulduğu yere gider ve Roman'ı kurtarır. Niko ilerleyen günlerde şehir civarında yeni dostlar edinip İrlandalı McReary Suç Örgütü (Gerry McReary, Packie McReary, Francis McReary ve Derrick McReary), Pegorino Suç Örgütü (Jimmy Pegorino, Ray Boccino ve Phil Bell), Playboy X, Dwayne Forge, Elizabeta Torres ve daha birçok suçluyla ve suç örgütüyle; aradığı kişiyi bulmak, para biriktirmek, kendisini ve kuzeni Roman'ın hayatını korumak için çalışır. Niko sonunda askeri birlikten ihanet ettiğini düşündüğü iki kişiden biri olan Florian Cravic'in izine Ray Boccino aracılığı ile rastlar fakat kendisi ismini Bernie Crane olarak değiştirmiştir ve Niko, Bernie'nin aradığı kişiyle hiçbir bağlantısı olmadığını tespit eder ve geriye tek şüpheli şahıs kalmıştır: Darko Brevic.

Niko Bellic, United Liberty Paper adı altında belirsiz bir devlet dairesi ve Jon Gravelli adında bir mafya lideri için çalışır. Karşılığında United Liberty Paper, Darko'yu Liberty City'e getirir. Niko, uyuşturucu düşkünü ve suçluluk duygusu hisseden Darko ile karşı karşıya gelir. Darko'yu infaz etmek ya da bağışlamak oyuncunun tercihine bırakılmıştır. Daha sonra kendi geçmişinin acılarını dindirmeye çalışan Niko bir barda kafa dinlerken Jimmy Pegorino ile karşılaşır ve Niko'dan kendisine para karşılığı son kez bir iyilik yapıp yapamayacağını sorar; iyilik de bir eroin nakliyesini kendisi için ele geçirip bir Dimitri'ye satmaktır.

Son

Oyun belli bir noktadan sonra karakterin seçimine sunulmuş iki farklı son ile bitmektedir. Oyuncu Niko'nun Dimitri'den intikam almasıyla ya da onunla anlaşmaya varmasıyla bitmektedir.

Oyuncu mutlak İntikamı seçerse Dimitri tankeriyle bir uyuşturucu nakliyatı denetlediği sırada ona bir tuzak kurar. Niko, Dimitri'nin olduğu tankere girip adamlarını öldürür geminin kontrol kabinine girer kargo kapılarını açar sonra kapılardan girip Dimitri Rashalov'u öldürür. Sonuç olarak Roman ile Mallorie'nin düğünü yapılır ve ihanete uğradıktan sonra küplere binen Jimmy Pegorino nikahın yapıldığı kilisenin önünden arabayla hızla geçerken Niko'nun sevdiği kişiyi Kate McReary'i öldürür. Niko, Roman ve Little Jacob; Alderney bölgesindeki bir kumarhaneye doğru kaçan Pegorino'nun adamlarının peşine düşer. Niko, Pegorino'yu öldürme girişiminde bulunur; fakat Pegorino bir tekneyle Happiness Adasına doğru kaçar Niko motosikletle onu sahilden takip eder.Karakterimiz Niko bir rampadan motorsikletiyle atlayarak. Jacob'un kullandığı helikoptere tutunur ve tırmanır. Helikopterin kontrolünü alarak takip eder. Tekne alev alır. Tekneden helikoptere roket atarlar helikopter düşer. Adaya inip Jimmy Pegorino'yu öldürür.

Oyuncu şayet Anlaşma'ya varmak isterse, Niko, Phil Bell ile takas yapmak için limanda buluşur. Dimitri takasın kendi lehinde sonuçlanacağı şekilde takasa sabotaj yaptırır; fakat Niko ve Phil nihayetinde uyuşturucu parasını umursamayarak da olsa ele geçirir. Takasın yapılmasına karşı olan, Kate'i hayal kırıklığına uğratmış Niko, Roman ile Mallorie'nin nikahına katılmamıştır. Düğün olurken Dimitri tarafından gönderilmiş olan suikastçiler Niko'yu öldürmeye gelir, çatışma çıkar, çatışma Roman'ın yanlışlıkla öldürülmesiyle son bulur. Mahvolmuş ve intikam duygularıyla kabaran Niko, Little Jacob ile takım oluşturur ve şu anda Pegorino'nun ortağı olan Dimitri'yi öldürmek için Alderney'deki terk edilmiş kumarhaneye giderler. Jacob, Niko'nun Dimitri'yi öldürmesinin ardından yürüteceği planı tertip etmek için kumarhanenin önündeyken ayrılır. Kumarhanedeyken, Dimitri Pegorino'yu öldürüp kaçmaya başlar. Niko ve Little Jacob Liberty Adası doğru kaçmakta olan Dimitri'yi takip eder eve oracıkta Dimitri'yi öldürürler.Niko kendisinin refahından endişeli durumdadır.

Ticari Başarısı

Take-Two Interactive Software Inc. adlı yapımcı şirketin hisseleri, oyunun piyasaya çıkmasından önceki pozitif eleştiriler sayesinde % 3,4 artmıştı[21]. Reuters yazarı Scott Hillis , oyunun ilk hafta satışlarından 400 milyon $ satış hasılatı beklendiğini söyledi[21]. Bazı kaynaklar GTA IV piyasaya çıktığında yapacağı hasılatının 15 Nisan 2008'de vizyona girecek olan Iron Man filmini geçeceğini iddia ettiler ki bu olay film stüdyoları için bundan sonra çakışmalardan kaçınmak için , oyunların çıkış tarihlerini takip etmeleri konusunda emsal teşkil etmiştir[22]. The New York Times yazarı Matt Richtel, oyunun piyasaya çıkışını " şimdiye kadarki en iyi video oyun çıkışlarından birinin olmasının beklendiğini " ve ilk iki haftasında oyunun 5 milyon kopyasının satılmasının beklendiğini yazdı[23].Analist Michael Pachter oyunun 2008 sonuna kadar 11 ila 13 milyon arasında kopya satacağını tahmin etti. Pachter ayrıca GTA IV'ün , tüm Avrupa ve Amerika yazılım piyasasındaki satışların % 3,2'sini oluşturacağını ve oyunun piyasada olduğu sürece 16 ila 19 milyon arası kopya satacağını beklediğini söyledi[24] Analist Evan Wilson , Grand Theft Auto IV'ün ilk satış haftasında 550 milyon $ satış yapcağını tahmin etti[24].

GTA IV Oyun içi savaşlar şiddetli ve sürekli sürmekte.

Piyasaya çıkmasından sonra , şirket satışları işaret ederek , eğlence sektöründeki bir günde en çok satış ve yedi günde en çok satış alanlarında rekor kırdığını iddia etti[25]. Oyun piyasada olduğu yerlerde il gününde 3,6 milyon kopya satarak 310 milyon $ satış geliri elde etti , ilk haftasında ise bu rakamlar 6 milyon adet ve 500 milyon $ olmuştu[26][27]. Sadece İngiltere'de ise oyun ilk gününde 631.000 adet sattı[28][29] Ve bu rakam oyunu , Chart-Track adlı bölgede pazar araştırmaları yapan şirkete göre 24 saatlik sürede en çok satılan oyun yaptı.[30]. İngiltere'de bu rekoru daha önce Grand Theft Auto: San Andreas 24 saat içinde 501.000 adet ile elinde tutuyordu[29][30][31]. NPD Group adlı araştırma şirketine göre , oyun ABD'de ilk beş gününde , PlayStation 3 versiyonu ile 1 milyon , Xbox 360 versiyonu ile ise 1,85 milyon adet satmıştı[32]. İngilterede ise , yine Chart-Track adlı şirketin araştırmasına göre PlayStation 3 versiyonu ile 413.000 adet, Xbox 360 versiyonu ile ise 514.000 kopya satmıştı[29][33]. Oyunun satışları 2007 ve 2008 yılında ABD'de en çok satılan oyunlar sıralamasında Xbox 360 versiyonunda 5. ve PlayStation 3 versiyonunda 6. sırayı almıştır. Xbox 360 versiyonu 3,29 milyonu , PlayStation 3 versiyonu da 1,89 milyonu aşarak toplamda o bölge 5,18 milyon adet satışı yakalamıştır[34].

Sistem gereksinimleri
Asgari Önerilen
Windows
İşletim sistemi Windows Vista Servis Paketi 1 / Windows XP Servis Paketi 3
Merkezi işlem birimi Intel Core 2 Duo 1.8 GHz, AMD Athlon X2 64 2.4 GHz Intel Core 2 Quad 2.4 GHz, AMD Phenom X3 2.1 GHz
Hafıza 1.0 GB (Windows XP) 1.5 GB (Windows Vista) 2.0 GB (Windows XP) 2.5 GB (Windows Vista)
Sabit Disk yeri 16 GB boş alan 18 GB boş alan
Grafik işleme 256 MB Nvidia 7900 / 256 MB ATI X1900 512 MB Nvidia 8600 / 512 MB ATI 3870
Ses donanımı 100% DirectX 9.0c uyumlu kart
Aktifleştirme ve çoklu oyuncu desteği için internet bağlantısı gerekiyor.

4 Eylül 2007'de Grand Theft Auto IV ," 24 saat içinde en yüksek hasılat yapan video oyunu" ve " 24 saat içinde en yüksek gelir sağlayan eğlence sektörü ürünü" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Bir günde 3,6 milyon adet satarak 310 milyon $ gelir sağladı. İlk gününde ayrıca daha önce Halo 3 adlı oyuna 170 milyon $ ile ait olan " 24 saat içinde en hızlı satış yapan video oyunu" rekorunuda kırdı[35].

PC sürümü teknik sorunları ve sistem gereksinimleri

Oyun, Xbox 360 ve Playstation 3'ten sekiz ay sonra Windows işletim sistemi için piyasaya çıkarılmıştır; ancak oyunun konsol uyarlaması olması sebebiyle birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Doku, gölge ve nesne eksikliği gibi grafik hataları birçok kullanıcı tarafından olumsuz eleştiriler almıştır. Oyundaki bazı hataların çözümü için Rockstar Games, oyun çıktıktan birkaç gün sonra güncelleme çıkarmıştır. Rockstar Games; 1.0.1.0, 1.0.2.0 ,1.0.3.0, 1.0.4.0, 1.0.5.0, 1.0.6.0 ve en son olarak da 1.0.7.0 güncellemelerini Rockstar Games Social Club üzerinden indirilebilir olarak yayınlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Full Cast and Crew for GTA IV". 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Rockstar Games Announces Grand Theft Auto IV for the PC" (Basın açıklaması). Rockstar Games. 6 Ağustos 2008. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2008. 
  3. ^ "Grand Theft Auto IV: GamePro is the first to play the biggest game of 2007," GamePro 235 (Ağustos 2007): 50–51.
  4. ^ http://shiftdelete.net/grand-theft-auto-iv-cikti-4158.html
  5. ^ "GTAIV Dated for Japan". Kotaku. 15 Ağustos 2008. 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2008. 
  6. ^ "GTA IV PC Delayed to December". IGN. 30 Ekim 2008. 22 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2008. 
  7. ^ "Grand Theft Auto IV Hands-on". EuroGamer. 10 Kasım 2008. 17 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2008. 
  8. ^ Brendan Sinclair (13 Kasım 2008). "Chinatown Wars gets temporary cease-fire". GameSpot. 16 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2008. 
  9. ^ "Grand Theft Auto IV Comparisons" (Basın açıklaması). Erişim tarihi: 6 Ocak 2010. 
  10. ^ Crispin Boyer (Mart 2008). "Sweet Land of Liberty". Electronic Gaming Monthly. s. 44–56. He's from that gray part of broken-down Eastern Europe, a war-torn area -Sam Houser 
  11. ^ "'Grand Theft Auto IV' will blow you away". 28 Nisan 2008. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2008. 
  12. ^ Ortutay, Barbara (2008-05-08). "Take-Two's 'Grand Theft Auto IV' tops $500M in week 1 sales". Associated Press. Erişim tarihi: 2008-05-08. 
  13. ^ Stephen Totilo (7 Mayıs 2008). "'Grand Theft Auto IV' Posts Record First-Week Sales". MTV News. 5 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  14. ^ "Grand Theft Auto 4 (X360) Review". Metacritic. 16 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2008. 
  15. ^ "Top-Ranked Games". GameRankings. 13 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2009. 
  16. ^ Reparaz, Mikel (2008-04-08). "Grand Theft Auto IV - Multiplayer Hands-On". GamesRadar. 28 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-09-25. 
  17. ^ Stanyon, Matt (November 19, 2008). "GTA IV PC: Rockstar Announces Social Club TV and Official Site Updated" (English). BeefJack. 9 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-11-19. 
  18. ^ Coverage of the PlayStation Holiday Preview Event, 2007-10-12  Tarih değerini gözden geçirin: Tarih ve yıl parametreleri birlikte kullanılmamalı (yardım)
  19. ^ "Grand Theft Auto IV Multiplayer Hands-On (PS3, Xbox 360)". GameTap. 2008-04-08. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-15. 
  20. ^ Totilo, Stephen (2008-04-22). "'Grand Theft Auto IV' Does Not Have LAN Or Single-Screen Multiplayer Either (Public Service Announcement #2)". MTV Multiplayer. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-13. 
  21. ^ a b Scott Hillis (2008-04-28). "Take-Two shares rise amid rave reviews for GTA4". Reuters via Canada.com. 31 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-04-28. 
  22. ^ Nick Lewis (2008-04-28). "Grand Theft Auto could be Hollywood's biggest summer competition". Canada.com. 23 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-04-28. 
  23. ^ Matt Richtel (2008-04-29). "For Gamers, the Craving Won't Quit". The New York Times. Erişim tarihi: 2008-04-29. 
  24. ^ a b Tom Magrino (2008-04-28). "GTAIV: Big or huge?". GameSpot. 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-04-28. 
  25. ^ Shaun Nichols (2008-05-09). "GTA IV smashes sales records". vnunet.com. 9 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-26. 
  26. ^ Richtel, Mike (2008-05-07). "A $500 Million Week for Grand Theft Auto". New York Times. Erişim tarihi: 2008-05-07. 
  27. ^ Franklin Paul (2008-05-07). "Take-Two's Grand Theft Auto 4 sales top $500 million". Reuters. 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-08. 
  28. ^ Tim Ingham (2008-05-06). "UK CHARTS: All-conquering GTA IV hits No.1". Market for Home Computing and Video Games. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-16. 
  29. ^ a b c Mark Androvich (2008-05-06). "GTA IV: 926,000 copies sold in five days". GamesIndustry.biz. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-16. 
  30. ^ a b Tim Ingham (2008-04-30). "GTA IV smashes day one sales record". Market for Home Computing and Video Games. 12 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-16. 
  31. ^ Claudine Beaumont (2008-05-01). "Grand Theft Auto IV is fastest-selling game". The Daily Telegraph. 19 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-01. 
  32. ^ Brendan Sinclair (2008-05-15). "NPD: US game revs spike on 2.85M GTAIVs". GameSpot. 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-16. 
  33. ^ Tim Ingham (2008-05-06). "360 outselling PS3 in GTA software 'battle'". Market for Home Computing and Video Games. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-16. 
  34. ^ "NPD: Nintendo Drives '08 Industry Sales Past $21 Billion". Game Daily. 15 Ocak 2009. 31 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2009. 
  35. ^ "Confirmed: Grand Theft Auto IV Breaks Guinness World Records With Biggest Entertainment Release Of All-Time". Guinness Rekorlar Kitabı. 2008-05-13. 23 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-13. 

[1]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :0 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)