İslam'ın beş şartı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik + nedensiz içerik silinmesi
1. satır: 1. satır:
{{Kaynaksız}}
{{Kaynaksız}}
{{İslam}}
{{İslam}}
'''İslam'ın beş şartı''', [[İslam]] [[Dîn]]i'nin [[Sünnilik]] ve [[Caferiyye Şiîliği]] [[islam mezhepleri|mezhepleri]]ne göre büyük önem arz eden beş ameli. Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin [[inanç]] esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır. Çoğu İslam âlimi dini inanç esaslarına dâir kurallar benimsendiğinde kişinin [[Müslüman]] kabul edileceğini, davranışsal ve ibâdetsel yönlerin en azından ''inanan'' olmak açısından bağlayıcı olmadığını öne sürmüşlerdir. Bazı İslam âlimleri ise [[İslam'da iman|imân]]ın yani inancın ancak davranış ve [[ibâdet]]lerle tamam olacağını bu nedenle şehadet getirip [[Müslüman]] olduğunu iddia eden kişinin ibadetlerini yerine getirmemesi halinde Müslüman kabul edilemeyeceğini ileri sürmüşlerdir.{{Kaynak belirt}}
'''İslam'ın beş şartı''', [[İslam]] [[Dîn]]i'nin [[Sünnilik]] ve [[Caferiyye Şiîliği]] [[islam mezhepleri|mezhepleri]]ne göre büyük önem arz eden beş âmeli ''([[ibâdet]])'' bütüne verilen isimdir.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin [[inanç]] esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır. Çoğu İslam âlimi dini inanç esaslarına dâir kurallar benimsendiğinde kişinin [[Müslüman]] kabul edileceğini, davranışsal ve ibâdetsel yönlerin en azından ''inanan'' olmak açısından bağlayıcı olmadığını öne sürmüşlerdir. Bazı İslam âlimleri ise [[İslam'da iman|imân]]ın yani inancın ancak davranış ve [[ibâdet]]lerle tamam olacağını bu nedenle şehadet getirip [[Müslüman]] olduğunu iddia eden kişinin ibadetlerini yerine getirmemesi halinde Müslüman kabul edilemeyeceğini ileri sürmüşlerdir.{{Kaynak belirt}}
{{ayrıca bakınız|İslam'da iman}}
{{ayrıca bakınız|İslam'da iman}}
[[Dosya:İslam'ın beş şartı.svg|thumb|sol|300px|İslam'ın beş şartı]]
[[Dosya:İslam'ın beş şartı.svg|thumb|sol|300px|İslam'ın beş şartı]]

Sayfanın 16.37, 23 Ocak 2019 tarihindeki hâli

İslam'ın beş şartı, İslam Dîni'nin Sünnilik ve Caferiyye Şiîliği mezheplerine göre büyük önem arz eden beş âmeli (ibâdet) bütüne verilen isimdir.

Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir. Şehâdet etmek dışındaki şartlar itîkâdî yani dininin inanç esaslarına dâir olmayıp, âmeli yani davranışsal, ibâdetsel şartlardır. Çoğu İslam âlimi dini inanç esaslarına dâir kurallar benimsendiğinde kişinin Müslüman kabul edileceğini, davranışsal ve ibâdetsel yönlerin en azından inanan olmak açısından bağlayıcı olmadığını öne sürmüşlerdir. Bazı İslam âlimleri ise imânın yani inancın ancak davranış ve ibâdetlerle tamam olacağını bu nedenle şehadet getirip Müslüman olduğunu iddia eden kişinin ibadetlerini yerine getirmemesi halinde Müslüman kabul edilemeyeceğini ileri sürmüşlerdir.[kaynak belirtilmeli]

İslam'ın beş şartı

Şehâdet etmek

Ben şehadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed Onun kulu ve resulüdür.

Kelime-i Şehadet'in ilk kısmında Allah'tan başka ilah olmadığına, ikinci kısmında ise Muhammed'in Allah'ın kulu ve resulü olduğuna tanıklık edilir. Kelime-i Şehadet bu tanıklığın dille açıklanması anlamına gelmektedir.

Namaz kılmak

Geleneksel Sünni islam anlayışında bir günlük süre içinde beş vakit namaz kılınır. İslam dininde, Allah'ın, verdiği nimetlere şükretmiş olmaları ve kulları üzerindeki hakkını yerine getirmeleri, bu esnada kulun Rabbi ile arasında bir bağ kurarak yalvarıp dua etmesi ve Müslüman kişiyi kötülükten ve hayasızlıktan alıkoyması için farz kıldığı bir ibadettir. İslam dinindeki en önemli ibadettir, Kur'an'da birçok ayette bahsedilmiştir.

Bununla beraber İslamda günlük namazların miktar, şekil ve icrasına dair çok farklı görüşler ve tartışmalar tarih boyu devam etmiştir.

Zekât vermek


İslâm


Temel İbâdetler

İslam'da, zekât, üzerine farz (maddi durumu iyi olan) olan herkesin, her sene fakir veya muhtaç olan insanlara veya zekat toplayıcısı memurlara verilmesi gereken sadakadır. Fakirler zekât vermek zorunda değildirler.

Oruç tutmak

Hicrî ayların dokuzuncusu olan Ramazan ayında bütün Müslümanların fecrin başlamasından ki bu sabah namazından güneş batıncaya akşam namazına kadar yemeyi, içmeyi ve şehevi arzuları terk ederek oruç tutmalarıdır. Oruç, yalnız aç ve susuz kalmak değildir. Bir hayvanı veya inanmayan bir kimseyi bir odaya hapsedip aç, susuz bırakmakla oruç tutturulmuş olmaz. Oruçtan maksat, sabır, şükür, nefs terbiyesidir.

Hacca gitmek

İslam dininde belirtildiği gibi özel bir zamanda Allah'a özel bir ibadeti yapmak maksadıyla Mekke'de bulunmaktır. İslam inancına göre Allah, maddi durumu iyi olan bireylerin ömründe bir kere bu ibâdeti yapmasını farz kılmıştır. Hacda dünyanın her yerinden gelen Müslümanlar ihram denilen bir örtüye bürünerek Allah'a ibadet ederler. Bu ibadetin en önemli bölümü Arafat Dağı'nda vakfeye durmak, (Müslümanların kıblesi) Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ve Merve arasında sa’y yapmaktır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça