Irkçılık: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hirami öksen (mesaj | katkılar)
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Hirami öksen (mesaj | katkılar)
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
11. satır: 11. satır:


== Kavram hakkında ==
== Kavram hakkında ==
Irkçı olarak adlandırılan kişiler günümüzde çoğu toplum tarafından olumsuz değerlendirilmektedir. Tarihte, [[Avrupa]]lılar'ın [[Amerika]]'yı keşfetmesinin ardından, köle adı altında alınıp pazarlanan, Afrika kökenli halkı suistimal eden Amerikalı'lar başta olmak üzere; ırkçı kavramı, tarihte normal karşılansa da, günümüzde olumsuz değerlendirilmektedir. Tarihte; ırkçı kişilerin haricinde, ırkçı kurum ve kuruluşlara rastlanabilmektedir. Bu tür derneklerin başında "[[Ku Klux Klan]]" gibi yasa dışı örgütler, Yunan şafağıda denilen megali idea başta olmak üzere turan idealizmi gibi devletler tarafından bizzat desteklenen ve uluslararası demografik ırkçılık türleri görülmektedir.
Irkçı olarak adlandırılan kişiler günümüzde çoğu toplum tarafından olumsuz değerlendirilmektedir. Tarihte, [[Avrupa]]lılar'ın [[Amerika]]'yı keşfetmesinin ardından, köle adı altında alınıp pazarlanan, Afrika kökenli halkı suistimal eden Amerikalı'lar başta olmak üzere; ırkçı kavramı, tarihte normal karşılansa da, günümüzde olumsuz değerlendirilmektedir. Tarihte; ırkçı kişilerin haricinde, ırkçı kurum ve kuruluşlara rastlanabilmektedir. Bu tür derneklerin başında "[[Ku Klux Klan]]" gibi yasa dışı örgütler, Yunan şafağıda denilen "[[Megali İdea"]] başta olmak üzere, "[[Turan idealizmi"]] gibi kolektif ve bilinçli şekilde bazı devletler tarafından bizzat desteklenen ve uluslararası demografik ırkçılık türlerinden sadece birkaçıdır.


==Galeri==
==Galeri==

Sayfanın 14.06, 18 Aralık 2018 tarihindeki hâli

Şablon:Yanlış

Bir afro-amerikan, üzerinde "sadece siyahlar" yazan çeşmeden su içiyor(Amerika Birleşik Devletleri, 1939)
Bundesliga'da Hannover 96-Wolfsburg maçı öncesi ırkçılığa hayır protestosu, ırkçılığa karşı kırmızı kart gösterimi. Kartlarda "Zeig' Rassismus die Rote Karte!" ("Irkçılığa kırmızı kart göster!") yazmaktadır, 21.10.2007.

Irkçı, İnsan ırklarının renk ve fiziki şekil esas alınarak birbirlerinden üstünlüğünü temel alan Irkçılık felsefesini benimsemiş kişilere verilen addır. Irkçı insanların göstermiş olduğu bu tutuma ise "ırkçılık" adı verilmektedir.[1]

Irkçılık genel olarak çeşitli insan ırkları arasındaki biyolojik farklılıkların kültürel veya bireysel meseleleri de tayin etmesi gerektiğine ve doğal sebeplerle bir ırkın (çoğunlukla kendi ırkının) diğerlerinden üstün olduğuna ve diğerlerine hükmetmeye hakkı olduğuna duyulan inanç veya bu değerleri kabul eden doktrindir. Ortaya çıkış nedenleri arasında çoğunlukla ekonomik nedenleri olması yanı sıra düşünsel nedenlere de dayanmaktadır.[2]

Irkçılık terimi çoğunlukla, kendi etnik kültür değerlerini tek kriter olarak belirlemek (etnik merkeziyetçilik), farklılık korkusu (zenofobi), ırklar arasında birleşmelere ve ilişkilere karşıtlık ve milliyetçilik gibi kavramları da anlatıyor olabilir. Irkçılık, sosyal ayrımcılığı, ırklar arasında fark gözetilmesini ve soykırıma kadar varabilen şiddeti haklı göstermektedir.

Irkçılık genel hatlarıyla incelendiğinde kendi kanını taşıyan, aynı dili konuşan, ve aynı soydan gelenlerin başka soylardan gelenleri aşağılaması olarak algılanır. Kafatası ölçümlerine dayanarak insan türünü beş gruba ayırdı: Kafkasyalı(beyaz ırk) , Moğol, Etiyopyalı, Amerika Yerlisi ve Malayalı. Daha sonra bütün canlıları sınıflandıran İsveçli biyolog Carolus Linnaeus (1707-78) deri rengine göre ayırt ettiği dört değişik ırk tanımladı. Onu izleyen biyologlar da fiziksel özellikleri temel alan ırk grupları üstünde çalıştılar. Ne var ki, bu tür sınıflandırmaların bilimsel ve kesin olmadığı daha sonra anlaşıldı.

Kavram hakkında

Irkçı olarak adlandırılan kişiler günümüzde çoğu toplum tarafından olumsuz değerlendirilmektedir. Tarihte, Avrupalılar'ın Amerika'yı keşfetmesinin ardından, köle adı altında alınıp pazarlanan, Afrika kökenli halkı suistimal eden Amerikalı'lar başta olmak üzere; ırkçı kavramı, tarihte normal karşılansa da, günümüzde olumsuz değerlendirilmektedir. Tarihte; ırkçı kişilerin haricinde, ırkçı kurum ve kuruluşlara rastlanabilmektedir. Bu tür derneklerin başında "Ku Klux Klan" gibi yasa dışı örgütler, Yunan şafağıda denilen "Megali İdea" başta olmak üzere, "Turan idealizmi" gibi kolektif ve bilinçli şekilde bazı devletler tarafından bizzat desteklenen ve uluslararası demografik ırkçılık türlerinden sadece birkaçıdır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Garner, Steve (2009). Racisms: An Introduction (İngilizce) (2. bas.). Birmingham City University: Sage. ISBN 978-1-52641-286-7. Erişim tarihi: 4 Kasım 2018. 
  2. ^ Newman, D. M. (23 Kasım 2011). Sociology: exploring the architecture of everyday life (İngilizce) (9. bas.). Los Angeles: Pine Forge Press. s. 405. ISBN 978-1-4129-8729-5. Erişim tarihi: 4 Kasım 2018.