Horasan (İran): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
→‎top: düzeltme AWB ile
8. satır: 8. satır:
(C) [[Harezm]]]]
(C) [[Harezm]]]]


'''Horasan''' ([[Farsça]]: '''خراسان''' Khorâsân, diğer adları '''Khurasan''' ve '''Khorassan'''), [[Helenistik]] dönemde '''Traxiane''' olarak da adlandırılmıştır. Horasan Eyaleti, [[İran]]'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. [[Farsça]] bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da [[Farslar]], [[Horasan Türkleri]], [[Türkmenler]], ve [[Kürtler]]<ref>http://anadoluturkmenleri.com/horasan-ve-turkmensahra-kurtleri/</ref> yaşamaktadır. Horosan [[Horasan Türkleri|Türkmenleri]] [[Şia]] ve [[Sünni]]{{olgu}} mezheplerine bağlıdır. Bölgede yaşayan [[Farslar]] şii, [[Kürtler]] sünnidir. Eskiden Horasan bölgesi bugünün [[İran]], [[Afganistan]], [[Tacikistan]], [[Türkmenistan]] ve [[Özbekistan]]'ının bazı bölgelerini kapsardı.
'''Horasan''' ([[Farsça]]: '''خراسان''' Khorâsân, diğer adları '''Khurasan''' ve '''Khorassan'''), [[Helenistik]] dönemde '''Traxiane''' olarak da adlandırılmıştır. Horasan Eyaleti, [[İran]]'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. [[Farsça]] bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da [[Farslar]], [[Horasan Türkleri]], [[Türkmenler]], ve [[Kürtler]]<ref>http://anadoluturkmenleri.com/horasan-ve-turkmensahra-kurtleri/</ref> yaşamaktadır. Horosan [[Horasan Türkleri|Türkmenleri]] [[Şia]] ve [[Sünnilik|Sünni]]{{olgu}} mezheplerine bağlıdır. Bölgede yaşayan [[Farslar]] şii, [[Kürtler]] sünnidir. Eskiden Horasan bölgesi bugünün [[İran]], [[Afganistan]], [[Tacikistan]], [[Türkmenistan]] ve [[Özbekistan]]'ının bazı bölgelerini kapsardı.


İran Parlamentosu tarafından 18 Mayıs 2004 tarihinde üç eyalete ayrılmıştır. Bu eyaletler:
İran Parlamentosu tarafından 18 Mayıs 2004 tarihinde üç eyalete ayrılmıştır. Bu eyaletler:

Sayfanın 19.23, 9 Aralık 2018 tarihindeki hâli

2004 yılında Iran'da üçe bölünmüş Horasan Eyaleti
Tarihî bölgeler: (A) Horasan, (B) Maveraünnehir ve (C) Harezm

Horasan (Farsça: خراسان Khorâsân, diğer adları Khurasan ve Khorassan), Helenistik dönemde Traxiane olarak da adlandırılmıştır. Horasan Eyaleti, İran'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. Farsça bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da Farslar, Horasan Türkleri, Türkmenler, ve Kürtler[1] yaşamaktadır. Horosan Türkmenleri Şia ve Sünni[kaynak belirtilmeli] mezheplerine bağlıdır. Bölgede yaşayan Farslar şii, Kürtler sünnidir. Eskiden Horasan bölgesi bugünün İran, Afganistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ının bazı bölgelerini kapsardı.

İran Parlamentosu tarafından 18 Mayıs 2004 tarihinde üç eyalete ayrılmıştır. Bu eyaletler:

Ayrıca bakınız

Kaynakça