Tyranny (video oyunu): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Wakeup12 (mesaj | katkılar)
Wakeup12 (mesaj | katkılar)
dilbilgisi
22. satır: 22. satır:
'''''Tyranny''''', [[Obsidian Entertainment]] tarafından geliştirilen ve [[Paradox Interactive]] tarafından yayınlanan bir [[rol yapma oyunu]]dur. Oyun, 10 Kasım 2016'da [[Microsoft Windows]], [[OS X]] ve [[Linux]] için piyasaya sürüldü.
'''''Tyranny''''', [[Obsidian Entertainment]] tarafından geliştirilen ve [[Paradox Interactive]] tarafından yayınlanan bir [[rol yapma oyunu]]dur. Oyun, 10 Kasım 2016'da [[Microsoft Windows]], [[OS X]] ve [[Linux]] için piyasaya sürüldü.


Devamı olmasa da ''Tyranny,'' Obsidian'ın önceki eseri olan ''[[Pillars of Eternity]]''<nowiki/>'deki oynanış ve motorunu kullandı ve bu, geliştiricilere; oyuncu seçimlerinin oyun hikâyesi içinde daha anlamlı etkilere sahip olması için hazırlanmalarına daha fazla zaman verdi. Oyun, kötü yüksek lordu Kyros'un dünyayı fethetmesinden sonra başlıyor ve oyuncu karakteri, Fatebinder (''Türkçesi'': Kader bağlayıcısı), Kyros'un güç yapısındaki üst rütbeli üyelerden biri. Bir Kader Bağlayıcı olarak oyuncu, Kyros'un zaferi sonrasında düzeni iyileştirmeye yardımcı olmak için dünyayı dolaşmalı ve oyuncunun seçebileceği destekçileri, büyüleri ve yetenekleri etkileyebilecek çeşitli hayatta kalan gruplarını nasıl kontrol edecekleri konusunda kararlar almalıdır.
''Tyranny,'' Obsidian'ın önceki eseri olan ''[[Pillars of Eternity]]''<nowiki/>'nın devamı değildir. Ancak bu oyunun mekanikleri ve motoru kullanılmıştır. Bu; geliştiricilere, oyuncu seçimlerinin oyun hikâyesi içinde daha anlamlı etkilere sahip olması için hazırlanmalarını mümkün kılmıştır. Oyun, kötü yüksek lordu Kyros'un dünyayı fethetmesinden sonra başlıyor ve oyuncu Kyros'un ordusundaki üst rütbeli üyelerden biri olan, Fatebinder (''Türkçesi'': Kader bağlayıcısı), rolünü oynuyor. Bir Kader Bağlayıcı olarak oyuncu, Kyros'un zaferi sonrasında düzeni eski halina getirmeye yardımcı olmak için dünyayı dolaşacak ve hayata kalan gruplarla başa çıkmak için kararlar verecek. Bu kararlar ileride oyuncunun seçebileceği destekçileri, büyüleri ve yetenekleri etkileyecek.



==Özet==
==Özet==


===Mekân===
===Mekân===
''Tyranny'', teknolojinin [[Bronz çağı|Bronz Çağı]]'ndan [[Demir Çağı]]'na geçtiği dönemde yüksek bir [[Fantezi|fantastik]]<ref name="PCGamerHighFant" /> dünya olan Terratus<ref name="PCGamesNKyros" />'ta gerçekleşir.<ref name="pcgamer gdc2016"/> Tanrı benzeri ölçülemez güçteki Derebeyi Kyros (''Overlord Kyros''), Terratus'u ele geçirmek ve düzeni dayatmak için 400 yılı aşkın bir süredir yaptığı görevi tamamlamaya yakındır.<ref name="PCGamesNEvil"/> Yeryüzünün büyük bir kısmını zorla ya da yıldırma yoluyla almış durumdadır.<ref name="PCGamesNKyros"/><ref name="pcgamesn june2016">{{Web kaynağı|url=http://www.pcgamesn.com/tyranny/tyranny-interview|title=A deeper dive into Tyranny, an evil RPG without the "moustache-twiddling"|first=Jeremy|last=Peel|date=June 22, 2016|accessdate=June 22, 2016|work=[[PCGamesN]]|arşivurl=http://web.archive.org/web/20170218055714/https://www.pcgamesn.com//tyranny/tyranny-interview|arşivtarihi=18 Şubat 2017}}</ref> Kamu kişiliğinin bir parçası olarak, Kyros hep gizlendi, ve Kyros'un erkek ya da kadın mı, takım mı, hanedanlığa verilmiş bir unvan mı ya da çok kafalı bir canavar mı olduğu hep belirsiz kaldı.<ref name="PCGamesNKyros" /> Kyros'un altında, Kyons tarafından görünüşe bakılırsa ölümsüz kılınmış, garip ve eşsiz büyülü güçlerle dolmuş erkekler ve kadınlar olan Hükümdarlar (''Archon'') bulunmaktadır.<ref name="DevDiary3" /><ref name="PolygonStory" /> Hükümdarlar, Kyros adına bölge, ilçe, ordu veya bireysel gruplar üzerinde egemenlik kurarlar. ''Tyranny''<nowiki/>'deki Hükümdarlar, cellat Bleden Mark, Gölge Hükümdarı (''Archon of Shadow''), veba yayan Pox, Harabe Hükümdarı (''Archon of Ruin''), güçlü Cairn, Kaya Hükümdarı (''Archon of Stone'') ve Tunon Adalet Divanı, Adalet Hükümdarı (''Archon of Justice'') ve Kader Bağlayıcı'nın yaratıcısıdır.<ref name="DevDiary3" /> Kader bağlayıcıları, Kyros'un kuvvetlerinde, düzeni geri getirmek, çatışmayı azaltmak ve Kyros'un hakimiyetini korumak için, dünyaya seyahat etmekle yükümlü olan hakim, jüri ve cellat olarak görev yapan yüksek rütbeli ajanlardır.<ref name="pcgamer gdc2016" />
''Tyranny'', teknolojinin [[Bronz çağı|Bronz Çağı]]'ndan [[Demir Çağı]]'na geçtiği dönemde yüksek bir [[Fantezi|fantastik]]<ref name="PCGamerHighFant" /> dünya olan Terratus<ref name="PCGamesNKyros" />'ta gerçekleşir.<ref name="pcgamer gdc2016"/> Tanrı güçlerine sahip Derebeyi Kyros (''Overlord Kyros''), Terratus'u ele geçirmek ve düzeni dayatmak için 400 yılı aşkın bir süredir yaptığı görevi tamamlamaya yakındır.<ref name="PCGamesNEvil"/> Yeryüzünün büyük bir kısmını zorla ya da yıldırma yoluyla almış durumdadır.<ref name="PCGamesNKyros"/><ref name="pcgamesn june2016">{{Web kaynağı|url=http://www.pcgamesn.com/tyranny/tyranny-interview|title=A deeper dive into Tyranny, an evil RPG without the "moustache-twiddling"|first=Jeremy|last=Peel|date=June 22, 2016|accessdate=June 22, 2016|work=[[PCGamesN]]|arşivurl=http://web.archive.org/web/20170218055714/https://www.pcgamesn.com//tyranny/tyranny-interview|arşivtarihi=18 Şubat 2017}}</ref> Kyros hep kendini gizli tutmuştur. Bu da Kyros'un erkek ya da kadın mı, takım mı, hanedanlığa verilmiş bir unvan mı ya da çok kafalı bir canavar mı olduğu hep belirsiz kaldı.<ref name="PCGamesNKyros" /> Kyros'un altında, Kyron tarafından ölümsüz kılınmış, garip ve eşsiz büyülü güçlerle dolmuş erkekler ve kadınlar olan Hükümdarlar (''Archon'') bulunur.<ref name="DevDiary3" /><ref name="PolygonStory" /> Hükümdarlar; Kyros adına bölge, ilçe, ordu veya bireysel gruplar üzerinde egemenlik kurarlar. ''Tyranny''<nowiki/>'deki Hükümdarlar; Gölge Hükümdarı (''Archon of Shadow'') cellat Bleden Mark, Harabe Hükümdarı (''Archon of Ruin'') veba yayan Pox, Kaya Hükümdarı (''Archon of Stone'') güçlü Cairn ve Adalet Hükümdarı (''Archon of Justice'') ile Kader Bağlayıcı'nın yaratıcısı olan Tunon Adalet Divanı'dır (''Tunon the Adjudicator'').<ref name="DevDiary3" /> Kader bağlayıcıları, Kyros'un kuvvetlerinde, düzeni geri getirmek, çatışmayı azaltmak ve Kyros'un hakimiyetini korumak için, dünyaya seyahat etmekle yükümlü olan hakim, jüri ve cellat olarak görev yapan yüksek rütbeli ajanlardır.<ref name="pcgamer gdc2016" />



''Tyranny'', Kyros'un kendi icat ettiği takvimin 431. yılında, fethedilecek son önemli bölge olarak kalan Tiers bölgesinde geçer<ref name="PCGamesNKyros" /><ref name="IGNHandsOn" />. Kyros'un, Savaş Hükümdarı (''Archon of War'') Graven Ashe liderliğindeki gözden düşmüş seçkin ve disiplinliler ve Sırlar Hükümdarı (''Archon of Secrets'') Nerat'ın Sesleri (''Voices of Nerat'') liderliğindeki kaotik ve barbar Scarlet Chorus olmak üzere iki ana kuvveti arasında bir isyan bulunmaktadır.<ref name="PCGamesNEvil" /><ref name="DevDiary4" /> Oyuncu, Kyros tarafından görevlendirilen bir Kader Bağlayıcı rolünü üstlenir ve görevi isyanın bastırılması ya da Vendrien Kuyusu'ndaki (''Vendrien's Well'') diğer herkes gibi yok olması ile sonuçlanacaktır.<ref name="PCGamesNEvil" />

''Tyranny'', Kyros'un kendi icat ettiği takvimin 431. yılında, fethedilecek son önemli bölge olarak kalan Tiers bölgesinde geçer<ref name="PCGamesNKyros" /><ref name="IGNHandsOn" />. Kyros'un, Savaş Hükümdarı (''Archon of War'') Graven Ashe liderliğindeki seçkin ve disiplinli Disfavored ve Sırlar Hükümdarı (''Archon of Secrets'') Nerat'ın Sesleri (''Voices of Nerat'') liderliğindeki kaotik ve barbar Scarlet Chorus olmak üzere iki ana kuvveti arasında bir isyan başlamıştır.<ref name="PCGamesNEvil" /><ref name="DevDiary4" /> Oyuncu, Kyros tarafından görevlendirilen bir Kader Bağlayıcı rolünü üstlenir. Görev, isyanın bastırılması ya da Vendrien Kuyusu'ndaki (''Vendrien's Well'') diğer herkes gibi yok olması ile sonuçlanacaktır.<ref name="PCGamesNEvil" />


Kader bağlayıcı görevi sırasında, büyücü Sirin, Şarkı Hükümdarı (''Archon of Song'')<ref name="DevDiary13" />, Stone Shields'ın uzlaşmaz Barik'i<ref name="DevDiary6" />, korkunç savaşçı Verse<ref name="DevDiary7" />, pir Lantri<ref name="DevDiary8" />, su büyücüsü Eb<ref name="DevDiary10" /> ve insansı, vahşi canavar kadın, Kills-in-Shadow<ref name="DevDiary11" />'un da bulunduğu bir dizi arkadaşı ekibine ekleyebilir.
Kader bağlayıcı görevi sırasında, büyücü Sirin, Şarkı Hükümdarı (''Archon of Song'')<ref name="DevDiary13" />, Stone Shields'ın uzlaşmaz Barik'i<ref name="DevDiary6" />, korkunç savaşçı Verse<ref name="DevDiary7" />, pir Lantri<ref name="DevDiary8" />, su büyücüsü Eb<ref name="DevDiary10" /> ve insansı, vahşi canavar kadın, Kills-in-Shadow<ref name="DevDiary11" />'un da bulunduğu bir dizi arkadaşı ekibine ekleyebilir.


''Tyranny'' dünyası, daha önce bilinmeyen bir uygarlığa ait bir dizi devasa kalıntıya sahiptir. Bunlara Eski Duvarlar, yüzlerce kilometre boyunca gizemli uyumla yayılan duvarlar ve çoğu dağdan daha yüksek gökyüzüne ulaşan monolitik kule olan Spire'lar da dahildir. Bilinmeyen nedenlerle, Kyros girişi ölümüne yasaklamıştır.
''Tyranny'' dünyası, daha önce bilinmeyen bir uygarlığa ait bir dizi devasa kalıntıya sahiptir. Bunlara Eski Duvarlar, yüzlerce kilometre boyunca gizemli uyumla yayılan duvarlar ve çoğu dağdan daha yüksek gökyüzüne ulaşan monolitik kule olan Spire'lar da dahildir. Bilinmeyen nedenlerle, Kyros bu yapılara girişi ölümüne yasaklamıştır.


==Oynanış==
==Oynanış==
''Tyranny'', Obsidian'ın ''[[Pillars of Eternity]]'' oyununa benzer [[izometrik]] [[Kullanıcı arayüzü|kullanıcı arabirimini]] kullanan bir [[rol yapma oyunu]]dur (RYO). Oyuncular Kader bağlayıcı rolünü üstlenirler. Oyun, karakter yaratma süreciyle bağlantılı olan Fetih modu benzeri bir masa oyunu gibi başlar. Fetih modunda, oyuncu Kyros'ın dünyayı nasıl fethettiğine ve Kader bağlayıcısının bunda rolüne karar verir. Bu kararlar oyun dünyasının durumunu ve [[NPC|oynanamayan çeşitli karakterlerin]] ([[NPC]]) Kader bağlayıcısına, özellikle Kader bağlayıcısının müttefikleri veya düşmanları haline gelebileceği çeşitli grupların tepkisini etkiler.<ref name="pcgamer gdc2016"/><ref>{{Web kaynağı | url = http://www.polygon.com/2016/10/17/13303334/tyranny-conquest-mode-100-minutes | title = Check out Tyranny's new Conquest mode in 100 minutes of new footage | first = Philip | last = Kollar | date = October 17, 2016 | accessdate = October 17, 2016 | work = [[Polygon (website)|Polygon]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170824220112/https://www.polygon.com/2016/10/17/13303334/tyranny-conquest-mode-100-minutes | arşivtarihi = 24 Ağustos 2017}}</ref> Kader bağlayıcısının karakteri sınıfsızdır, bunun yerine oyuncunun karakterin gücünü ve zayıf yönlerini belirli becerileri ne sıklıkta kullandıklarına dayanan bir beceri tabanlı sistemle tanımlamasına izin verir.<ref name="pcgamer gdc2016"/><ref name="pcgamesn june2016"/><ref name="kotaku gdc2016">{{Web kaynağı | url = http://kotaku.com/obsidians-tyranny-is-an-rpg-where-the-bad-guys-already-1766448765 | title = Obsidian's Tyranny Is An RPG Where The Bad Guys Already Won | first = Nathan | last = Grayson | date = March 22, 2016 | accessdate = June 22, 2016 | work = [[Kotaku]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170824215440/http://kotaku.com/obsidians-tyranny-is-an-rpg-where-the-bad-guys-already-1766448765 | arşivtarihi = 24 Ağustos 2017}}</ref> Kader bağlayıcısı, oyun boyunca NPC destekçileri edinebilir.<ref name="pcgamer gdc2016"/> Kader bağlayıcısı, karakterin yanlı olduğu grupların yanı sıra, destekçi NPC'ler ile birlikte saldırıların etkileyeceği mücadelede yeteneklere sahiptir<ref name="kotaku gdc2016"/>. Oyuncu Kader bağlayıcısı için büyüler yapabilir. Her büyü, ateş ya da buz gibi temel gücünü temsil eden öz nitelikte ve yönlendirilmiş bir atış ya da açılan bir koni gibi bir görünümle başlar. Ardından oyuncu, büyüye, menzil ve büyünün diğer faktörlerini etkileyen vurgular ekleyebilir. Eklenen her vurgu ilim (lore) (oyunda kazanılan puan) ile ödenir, böylece hazırlanmış büyünün ne kadar güçlü olabileceği sınırlanır.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.polygon.com/2016/8/26/12533560/obsidians-new-rpg-tyranny-will-let-you-build-your-own-magic-spells | title = Obsidian's new RPG Tyranny will let you build your own magic spells | first = Megan | last = Farokhmanesh | date = August 26, 2016 | accessdate = August 26, 2016 | work = [[Polygon (website)|Polygon]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170824215516/https://www.polygon.com/2016/8/26/12533560/obsidians-new-rpg-tyranny-will-let-you-build-your-own-magic-spells | arşivtarihi = 24 Ağustos 2017}}</ref>
''Tyranny'', Obsidian'ın ''[[Pillars of Eternity]]'' oyununa benzer [[izometrik]] [[Kullanıcı arayüzü|kullanıcı arabirimini]] kullanan bir [[rol yapma oyunu]]dur (RYO). Oyuncular Kader Bağlayıcı rolünü üstlenirler. Oyun, karakter yaratma süreciyle bağlantılı olan Fetih modu benzeri bir masa oyunu gibi başlar. Fetih modunda, oyuncu Kyros'ın dünyayı nasıl fethettiğine ve Kader Bağlayıcısı'nın bundaki rolüne kendisi karar verir. Bu kararlar oyun dünyasının durumunu ve [[NPC|oynanamayan çeşitli karakterlerin]] ([[NPC]]) Kader Bağlayıcısı'na, özellikle Kader Bağlayıcısı'nın müttefikleri veya düşmanları haline gelebilecek çeşitli grupların tepkisini etkiler.<ref name="pcgamer gdc2016"/><ref>{{Web kaynağı | url = http://www.polygon.com/2016/10/17/13303334/tyranny-conquest-mode-100-minutes | title = Check out Tyranny's new Conquest mode in 100 minutes of new footage | first = Philip | last = Kollar | date = October 17, 2016 | accessdate = October 17, 2016 | work = [[Polygon (website)|Polygon]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170824220112/https://www.polygon.com/2016/10/17/13303334/tyranny-conquest-mode-100-minutes | arşivtarihi = 24 Ağustos 2017}}</ref> Kader Bağlayıcısı'nın karakteri sınıfsızdır, bunun yerine, oyuncu karakterinin gücünü ve zayıf yönlerini belirli becerileri ne sıklıkta kullandıklarına göre belirleyen bir beceri tabanlı sistemi ile tanımlamasına izin verir.<ref name="pcgamer gdc2016"/><ref name="pcgamesn june2016"/><ref name="kotaku gdc2016">{{Web kaynağı | url = http://kotaku.com/obsidians-tyranny-is-an-rpg-where-the-bad-guys-already-1766448765 | title = Obsidian's Tyranny Is An RPG Where The Bad Guys Already Won | first = Nathan | last = Grayson | date = March 22, 2016 | accessdate = June 22, 2016 | work = [[Kotaku]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170824215440/http://kotaku.com/obsidians-tyranny-is-an-rpg-where-the-bad-guys-already-1766448765 | arşivtarihi = 24 Ağustos 2017}}</ref> Kader Bağlayıcısı, oyun boyunca NPC destekçileri edinebilir.<ref name="pcgamer gdc2016"/> Kader Bağlayıcısı, mücadele sırasında kendisinin tarafını tuttuğu gruplara bağlı olan ve NPC'ler ile birlikte saldırı yapabileceği yeteneklere sahiptir<ref name="kotaku gdc2016"/>. Oyuncu, Kader Bağlayıcısı için kendi büyülerini yapabilir. Her büyü, ateş ya da buz gibi temel gücünü temsil eden öz nitelikte ve yönlendirilmiş bir atış ya da açılan bir koni gibi bir görünümle başlar. Ardından oyuncu, büyüye, menzil ve büyünün diğer faktörlerini etkileyen vurgular ekleyebilir. Eklenen her vurgu ilim (lore) (oyunda kazanılan puan) ile ödenir, böylece hazırlanmış büyünün ne kadar güçlü olabileceği sınırlanır.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.polygon.com/2016/8/26/12533560/obsidians-new-rpg-tyranny-will-let-you-build-your-own-magic-spells | title = Obsidian's new RPG Tyranny will let you build your own magic spells | first = Megan | last = Farokhmanesh | date = August 26, 2016 | accessdate = August 26, 2016 | work = [[Polygon (website)|Polygon]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170824215516/https://www.polygon.com/2016/8/26/12533560/obsidians-new-rpg-tyranny-will-let-you-build-your-own-magic-spells | arşivtarihi = 24 Ağustos 2017}}</ref>


Oyuncunun hem karakter yaratmada hem de oyunda daha sonra yaptığı kararlar oyunun dünyasını etkiler ve bazı [[konuşma ağacı]] seçimlerini önemli hale getirir. Örneğin, belirli bir karar, kasabada büyülü bir çatlamaya neden olabilir; bazı NPC'leri öldürebilir ve diğer NPC'lerin komşu bir kasabaya taşınmaya zorlayarak NPC'lerin Kader bağlayıcıya karşı tutumunu değiştirerek, mevcut olan görev sayısını değiştirebilir.<ref name="kotaku gdc2016"/> Bu kararların öneminden dolayı, oyuncu savaşlara katılırcasına konuşmalar için de [[deneyim puanı]] kazanır.<ref name="kotaku gdc2016"/>
Oyuncunun hem karakter yaratma sırasında, hem de oyunda yaptığı kararlar hikâye ilerledikçe oyunun dünyasını etkiler ve bazı [[konuşma ağacı]] seçimlerini önemli hale getirir. Örneğin; belirli bir karar, kasabada büyülü bir yarığa neden olabilir, bazı NPC'leri öldürebilir ve diğer NPC'lerin komşu bir kasabaya taşınmaya zorlayarak NPC'lerin Kader Bağlayıcı'ya karşı tutumunu değiştirerek, mevcut olan görev sayısını değiştirebilir.<ref name="kotaku gdc2016"/> Bu kararların öneminden dolayı, oyuncu savaşlara katıldığında kazandığı gibi, konuşmalar için de [[deneyim puanı]] kazanır.<ref name="kotaku gdc2016"/>

''Tyranny'', ''Pillars of Eternity''<nowiki/>'den gelen oyuncuların endişelerine yanıt olarak oyunun zorluğunu ayarlamak için birkaç seçenek içermektedir.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.polygon.com/e3/2016/6/23/12011030/tyranny-obsidian-rpg-e3-2016-bad-guy-evil-windows-pc-paradox | title = In Obsidian's new RPG Tyranny, you play a bad guy in a world where evil has won | first = Philip | last = Kohlar | date = June 23, 2016 | accessdate = June 23, 2016 | work = [[Polygon (website)|Polygon]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20161121063023/http://www.polygon.com:80/e3/2016/6/23/12011030/tyranny-obsidian-rpg-e3-2016-bad-guy-evil-windows-pc-paradox | arşivtarihi = 21 Kasım 2016}}</ref>


''Tyranny'', ''Pillars of Eternity''<nowiki/>'den gelen oyuncuların endişelerine yanıt olarak oyunun zorluğunu ayarlamak için birkaç seçenek içeriyor.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.polygon.com/e3/2016/6/23/12011030/tyranny-obsidian-rpg-e3-2016-bad-guy-evil-windows-pc-paradox | title = In Obsidian's new RPG Tyranny, you play a bad guy in a world where evil has won | first = Philip | last = Kohlar | date = June 23, 2016 | accessdate = June 23, 2016 | work = [[Polygon (website)|Polygon]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20161121063023/http://www.polygon.com:80/e3/2016/6/23/12011030/tyranny-obsidian-rpg-e3-2016-bad-guy-evil-windows-pc-paradox | arşivtarihi = 21 Kasım 2016}}</ref>


==Geliştirme==
==Geliştirme==
''Tyranny''<nowiki/>'nin anahtar fikri, Obsidian CEO'su Feargus Urquhart'a göre, [[Obsidian Entertainment]]'ta 2006'da adım atmaya teşebbüs ettiği ''Fury'' adlı rol yapma oyunu için fikirlerle başladı. ''Fury'', "büyülü bir kıyamet" ile tahrip edilen bir araziye sahip olacaktı.<ref name="kotaku stormlands">{{Web kaynağı | url = http://kotaku.com/tyranny-emerged-from-the-game-that-nearly-sank-obsidian-1767592617 | title = Tyranny Emerged From The Game That Nearly Sank Obsidian | first = Nathan | last = Grayson | date = March 28, 2016 | accessdate = June 22, 2016 | work = [[Kotaku]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170829042939/http://kotaku.com/tyranny-emerged-from-the-game-that-nearly-sank-obsidian-1767592617 | arşivtarihi = 29 Ağustos 2017}}</ref> Obsidian bu fikrini 2009'da ''Defiance'' adındaki kötülüğün kazanmış olduğu bir arazi içeren yeni bir oyun içinde kullandı. ''Defiance''<nowiki/>'dan birkaç fikir, ''Stormlands'' için yeni bir konsept hazırlamak için kullanıldı; bu oyun stüdyosu 2012'de [[Xbox One]] için potansiyel bir çıkış başlığı olarak [[Microsoft]]'a gönderildi. Urquhart, ''Stormlands''<nowiki/>'ın bu noktada ''Defiance''<nowiki/>'dan ''Fury''<nowiki/>'ye daha fazla benzediğini kaydetti.<ref name="kotaku stormlands"/> Bununla birlikte, o sırada video oyun piyasasındaki belirsizlik nedeniyle oyun iptal edildi ve Obsidian 30 çalışanı çıkarmak zorunda kaldı ve stüdyoyu ciddi mali istikrarsızlık durumuna düşürdü. Bununla birlikte, stüdyo ''Stormlands'' için haklara sahipti.<ref name="kotaku stormlands" /> Obsidian; ''Fury'', ''Defiance'' ve ''Stormlands''<nowiki/>'ten gelen konseptlere geri dönmelerine ve ''Tyranny'' adında yeni bir ürün oluşturmalarına izin veren [[Kickstarter]] destekli rol yapma oyunu, ''[[Pillars of Eternity]]'' vasıtasıyla mali açıdan iyileşti.<ref name="kotaku stormlands" /> Urquhart, ''Tyranny'' ile, oyuncunun kötülüğün kazandığını ve karakterinin bu fetihin bir parçası olmasını bildiğinden emin olmak için ''Defiance'' fikrini daha fazla kullandığını belirtti.<ref name="kotaku stormlands" /> Oyun yönetmeni Brian Heins, oyunun konseptinde "bıyıklı kurnaz" gibi bir vahşi tipten kaçınmak istediğini, bunun yerine oyuncunun haince bir karakterin hâlâ kendi hikayesinin kahramanı olabilmesi için bir yol bulmasını sağlamayı istediklerini söyledi.<ref name="pcgamesn june2016" /> Geliştiriciler ayrıca oyuncuların yaptığı kararların önemli dallanmalar oluşturmasını istedi. Örneğin; oyuncu Kyros'a karşı "iyi" bir karakter oynamayı seçtiyse, bu kararlarla bir sürü düşman bulacaklar.<ref name="pcgamesn june2016" />
''Tyranny''<nowiki/>'nin anahtar fikri, Obsidian CEO'su Feargus Urquhart'a göre, [[Obsidian Entertainment]]'ta 2006'da adım atmaya teşebbüs ettiği ''Fury'' adlı rol yapma oyunu için fikirlerle başladı. ''Fury'', "büyülü bir kıyamet" ile tahrip edilen bir araziye sahip olacaktı.<ref name="kotaku stormlands">{{Web kaynağı | url = http://kotaku.com/tyranny-emerged-from-the-game-that-nearly-sank-obsidian-1767592617 | title = Tyranny Emerged From The Game That Nearly Sank Obsidian | first = Nathan | last = Grayson | date = March 28, 2016 | accessdate = June 22, 2016 | work = [[Kotaku]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170829042939/http://kotaku.com/tyranny-emerged-from-the-game-that-nearly-sank-obsidian-1767592617 | arşivtarihi = 29 Ağustos 2017}}</ref> Obsidian bu fikrini 2009'da ''Defiance'' adındaki kötülüğün kazanmış olduğu bir arazi içeren yeni bir oyun içinde kullandı. ''Defiance''<nowiki/>'dan birkaç fikir, ''Stormlands'' için yeni bir konsept hazırlamak için kullanıldı; bu oyun stüdyosu 2012'de [[Xbox One]] için potansiyel bir çıkış başlığı olarak [[Microsoft]]'a gönderildi. Urquhart, ''Stormlands''<nowiki/>'ın bu noktada ''Defiance''<nowiki/>'dan ''Fury''<nowiki/>'ye daha fazla benzediğini kaydetti.<ref name="kotaku stormlands"/> Bununla birlikte, bu sırada video oyun piyasasındaki belirsizlik nedeniyle oyun iptal edildi, Obsidian 30 çalışanı çıkarmak zorunda kaldı ve stüdyo ciddi mali istikrarsızlık durumuna düştü. Aynı zamanda stüdyo, ''Stormlands'' için haklara sahipti.<ref name="kotaku stormlands" /> Obsidian; ''Fury'', ''Defiance'' ve ''Stormlands''<nowiki/>'ten gelen konseptlere geri dönmelerine ve ''Tyranny'' adında yeni bir ürün oluşturmalarına izin veren [[Kickstarter]] destekli rol yapma oyunu, ''[[Pillars of Eternity]]'' vasıtasıyla mali açıdan iyileşti.<ref name="kotaku stormlands" /> Urquhart, ''Tyranny'' ile, oyuncunun kötülüğün kazandığını ve karakterinin bu fetihin bir parçası olmasını bildiğinden emin olmak için ''Defiance'' fikrini daha fazla kullandığını belirtti.<ref name="kotaku stormlands" /> Oyun yönetmeni Brian Heins, oyunun konseptinde "bıyıklı kurnaz" gibi bir vahşi tipten kaçınmak istediğini, bunun yerine oyuncunun haince bir karakterin hâlâ kendi hikayesinin kahramanı olabilmesi için bir yol bulmasını sağlamayı istediklerini söyledi.<ref name="pcgamesn june2016" /> Geliştiriciler ayrıca oyuncuların yaptığı kararların önemli dallanmalar oluşturmasını istedi. Örneğin; oyuncu Kyros'a karşı "iyi" bir karakter oynamayı seçtiyse, bu kararlar bir sürü düşman edinecek.<ref name="pcgamesn june2016" />



''Tyranny'', ''Pillars of Eternity''<nowiki/>'nin temeli olarak kullanılan [[Unity (oyun motoru)|Unity]] motorunun değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.<ref name="pcgamer gdc2016" /> Heins, teknik ve grafik konularının çoğunun ''Pillars'' ile çözülmüş olmasından ötürü "farklı bir [rol yapma oyunu]" için özgür olduklarını söyledi.<ref name="pcgamesn june2016" /> ''Tyranny'', ''Pillars''<nowiki/>'da olduğu gibi sınıf temelli değil, beceri temelli bir büyüme sistemi kullanıyor. Heins, oyuncuların tanımlanmış bir sınıfa zorlamak yerine istediği karakteri oynamak için yollar bulmalarına izin vermek istediklerini söyledi. Ayrıca, oyuncuların oyunun ortasında ceza vermeden karakterleri yenileyebilmelerinden emin olmak istediler. Bu da oyunda bir oyuncunun oyunun ilerisinde devam etmek için kullanması zor olacak bir karakter oluşturmayı önlemek içindi.<ref name="pcgamesn june2016" />




Haziran 2015'te Obsidian'dan ayrılan tecrübeli tasarımcı [[Chris Avellone]] Heins'e göre ''Tyranny''<nowiki/>'nin ilk dönem geliştirilmesinde çalıştı. Heins, "Bu [[Fikrî mülkiyet hukuku|fikri mülkiyetin]] bazıları Chris tarafından yapıldı. Bazı karakterler [onun verdikleri ile] aynı isimlere ve aynı fikirleri sahip." dedi<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.pcgamesn.com/tyranny/chris-avellone-tyranny | title = Chris Avellone had a significant impact on Tyranny before he left Obsidian | first = Ben | last = Barrett | date = June 22, 2016 | accessdate = June 22, 2016 | work = [[PCGamesN]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170217061220/https://www.pcgamesn.com//tyranny/chris-avellone-tyranny | arşivtarihi = 17 Şubat 2017}}</ref>. Oyunun büyük kısmı, Kader Bağlayıcı'nın emirleri altında oynanamayan insan karakterlerin acı çekmesini gerektirmiştir. Yönetmen Brian Heins'e göre ekip kaba mizaha benzer bölümlerin olduğu ''[[South Park: The Stick of Truth]]'' oyununda olduğu gibi bu durumlar için de hazırdı.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.gamasutra.com/view/news/286860/How_South_Park_The_Stick_of_Truth_steeled_Obsidian_for_making_Tyranny.php | title = How South Park: The Stick of Truth steeled Obsidian for making Tyranny | first = Bryant | last = Francis | date = December 2, 2016 | accessdate = December 2, 2016 | work = [[Gamasutra]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20161206182508/http://www.gamasutra.com:80/view/news/286860/How_South_Park_The_Stick_of_Truth_steeled_Obsidian_for_making_Tyranny.php | arşivtarihi = 6 Aralık 2016}}</ref>
''Tyranny'', ''Pillars of Eternity''<nowiki/>'nin temeli olarak kullanılan [[Unity (oyun motoru)|Unity]] motorunun değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.<ref name="pcgamer gdc2016" /> Heins, teknik ve grafik konularının çoğunun ''Pillars'' ile çözülmüş olmasından ötürü "farklı bir [rol yapma oyunu]" için özgür olduklarını söyledi.<ref name="pcgamesn june2016" /> ''Tyranny'', ''Pillars''<nowiki/>'da olduğu gibi sınıf temelli değil, beceri temelli bir büyüme sistemi kullanıyor. Heins, oyuncuların tanımlanmış bir sınıfa zorlamak yerine istediği karakteri oynamak için yollar bulmalarına izin vermek istediklerini söyledi. Ayrıca, oyuncuların oyunun ortasında ceza olmadan karakterleri yenilemek için çalışabileceklerinden emin olmak istediler. Bu da oyunda bir oyuncunun oyunun ilerisinde devam etmek için kulanması zor olacak bir karakter oluşturmayı önlemek içindi.<ref name="pcgamesn june2016" />


Haziran 2015'te Obsidian'dan ayrılan tecrübeli tasarımcı [[Chris Avellone]] Heins'e göre ''Tyranny''<nowiki/>'nin ilk dönem geliştirilmesinde çalıştı. Heins, "Bu [[Fikrî mülkiyet hukuku|fikri mülkiyetin]] bazıları Chris tarafından yapıldı. Bazı karakterler [onun verdikleri ile] aynı isimlere ve aynı fikirleri sahip." dedi<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.pcgamesn.com/tyranny/chris-avellone-tyranny | title = Chris Avellone had a significant impact on Tyranny before he left Obsidian | first = Ben | last = Barrett | date = June 22, 2016 | accessdate = June 22, 2016 | work = [[PCGamesN]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20170217061220/https://www.pcgamesn.com//tyranny/chris-avellone-tyranny | arşivtarihi = 17 Şubat 2017}}</ref>. Oyunun büyük kısmı, Kader bağlayıcının emirleri uyarınca insan olmayan oyuncu karakteri yaratmayı gerektiriyor. Yönetmen Brian Heins'e göre ekip kaba mizaha benzer bölümlerin olduğu ''[[South Park: The Stick of Truth]]'' oyununda olduğu gibi hareketlerin yansıtmasını ele almak için hazırdı.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.gamasutra.com/view/news/286860/How_South_Park_The_Stick_of_Truth_steeled_Obsidian_for_making_Tyranny.php | title = How South Park: The Stick of Truth steeled Obsidian for making Tyranny | first = Bryant | last = Francis | date = December 2, 2016 | accessdate = December 2, 2016 | work = [[Gamasutra]] | arşivurl = http://web.archive.org/web/20161206182508/http://www.gamasutra.com:80/view/news/286860/How_South_Park_The_Stick_of_Truth_steeled_Obsidian_for_making_Tyranny.php | arşivtarihi = 6 Aralık 2016}}</ref>


===Promosyon===
===Promosyon===

Sayfanın 08.42, 19 Ekim 2018 tarihindeki hâli

Tyranny
Tyranny Kapak Resmi
GeliştiriciObsidian Entertainment
YayımcıParadox Interactive
YönetmenBrian Heins
YapımcıMatthew Singh
TasarımcılarBrian Heins
Constant Gaw
ProgramcılarDan Spitzley
Tim Cain
SanatçıBrian Menze
SenaristMatt MacLean
BesteciJustin Bell
MotorUnity
PlatformlarMicrosoft Windows, OS X, Linux
ÇıkışŞablon:Video oyunu yayım tarihi
TürRol yapma
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Tyranny, Obsidian Entertainment tarafından geliştirilen ve Paradox Interactive tarafından yayınlanan bir rol yapma oyunudur. Oyun, 10 Kasım 2016'da Microsoft Windows, OS X ve Linux için piyasaya sürüldü.

Tyranny, Obsidian'ın önceki eseri olan Pillars of Eternity'nın devamı değildir. Ancak bu oyunun mekanikleri ve motoru kullanılmıştır. Bu; geliştiricilere, oyuncu seçimlerinin oyun hikâyesi içinde daha anlamlı etkilere sahip olması için hazırlanmalarını mümkün kılmıştır. Oyun, kötü yüksek lordu Kyros'un dünyayı fethetmesinden sonra başlıyor ve oyuncu Kyros'un ordusundaki üst rütbeli üyelerden biri olan, Fatebinder (Türkçesi: Kader bağlayıcısı), rolünü oynuyor. Bir Kader Bağlayıcı olarak oyuncu, Kyros'un zaferi sonrasında düzeni eski halina getirmeye yardımcı olmak için dünyayı dolaşacak ve hayata kalan gruplarla başa çıkmak için kararlar verecek. Bu kararlar ileride oyuncunun seçebileceği destekçileri, büyüleri ve yetenekleri etkileyecek.


Özet

Mekân

Tyranny, teknolojinin Bronz Çağı'ndan Demir Çağı'na geçtiği dönemde yüksek bir fantastik[1] dünya olan Terratus[2]'ta gerçekleşir.[3] Tanrı güçlerine sahip Derebeyi Kyros (Overlord Kyros), Terratus'u ele geçirmek ve düzeni dayatmak için 400 yılı aşkın bir süredir yaptığı görevi tamamlamaya yakındır.[4] Yeryüzünün büyük bir kısmını zorla ya da yıldırma yoluyla almış durumdadır.[2][5] Kyros hep kendini gizli tutmuştur. Bu da Kyros'un erkek ya da kadın mı, takım mı, hanedanlığa verilmiş bir unvan mı ya da çok kafalı bir canavar mı olduğu hep belirsiz kaldı.[2] Kyros'un altında, Kyron tarafından ölümsüz kılınmış, garip ve eşsiz büyülü güçlerle dolmuş erkekler ve kadınlar olan Hükümdarlar (Archon) bulunur.[6][7] Hükümdarlar; Kyros adına bölge, ilçe, ordu veya bireysel gruplar üzerinde egemenlik kurarlar. Tyranny'deki Hükümdarlar; Gölge Hükümdarı (Archon of Shadow) cellat Bleden Mark, Harabe Hükümdarı (Archon of Ruin) veba yayan Pox, Kaya Hükümdarı (Archon of Stone) güçlü Cairn ve Adalet Hükümdarı (Archon of Justice) ile Kader Bağlayıcı'nın yaratıcısı olan Tunon Adalet Divanı'dır (Tunon the Adjudicator).[6] Kader bağlayıcıları, Kyros'un kuvvetlerinde, düzeni geri getirmek, çatışmayı azaltmak ve Kyros'un hakimiyetini korumak için, dünyaya seyahat etmekle yükümlü olan hakim, jüri ve cellat olarak görev yapan yüksek rütbeli ajanlardır.[3]


Tyranny, Kyros'un kendi icat ettiği takvimin 431. yılında, fethedilecek son önemli bölge olarak kalan Tiers bölgesinde geçer[2][8]. Kyros'un, Savaş Hükümdarı (Archon of War) Graven Ashe liderliğindeki seçkin ve disiplinli Disfavored ve Sırlar Hükümdarı (Archon of Secrets) Nerat'ın Sesleri (Voices of Nerat) liderliğindeki kaotik ve barbar Scarlet Chorus olmak üzere iki ana kuvveti arasında bir isyan başlamıştır.[4][9] Oyuncu, Kyros tarafından görevlendirilen bir Kader Bağlayıcı rolünü üstlenir. Görev, isyanın bastırılması ya da Vendrien Kuyusu'ndaki (Vendrien's Well) diğer herkes gibi yok olması ile sonuçlanacaktır.[4]

Kader bağlayıcı görevi sırasında, büyücü Sirin, Şarkı Hükümdarı (Archon of Song)[10], Stone Shields'ın uzlaşmaz Barik'i[11], korkunç savaşçı Verse[12], pir Lantri[13], su büyücüsü Eb[14] ve insansı, vahşi canavar kadın, Kills-in-Shadow[15]'un da bulunduğu bir dizi arkadaşı ekibine ekleyebilir.

Tyranny dünyası, daha önce bilinmeyen bir uygarlığa ait bir dizi devasa kalıntıya sahiptir. Bunlara Eski Duvarlar, yüzlerce kilometre boyunca gizemli uyumla yayılan duvarlar ve çoğu dağdan daha yüksek gökyüzüne ulaşan monolitik kule olan Spire'lar da dahildir. Bilinmeyen nedenlerle, Kyros bu yapılara girişi ölümüne yasaklamıştır.

Oynanış

Tyranny, Obsidian'ın Pillars of Eternity oyununa benzer izometrik kullanıcı arabirimini kullanan bir rol yapma oyunudur (RYO). Oyuncular Kader Bağlayıcı rolünü üstlenirler. Oyun, karakter yaratma süreciyle bağlantılı olan Fetih modu benzeri bir masa oyunu gibi başlar. Fetih modunda, oyuncu Kyros'ın dünyayı nasıl fethettiğine ve Kader Bağlayıcısı'nın bundaki rolüne kendisi karar verir. Bu kararlar oyun dünyasının durumunu ve oynanamayan çeşitli karakterlerin (NPC) Kader Bağlayıcısı'na, özellikle Kader Bağlayıcısı'nın müttefikleri veya düşmanları haline gelebilecek çeşitli grupların tepkisini etkiler.[3][16] Kader Bağlayıcısı'nın karakteri sınıfsızdır, bunun yerine, oyuncu karakterinin gücünü ve zayıf yönlerini belirli becerileri ne sıklıkta kullandıklarına göre belirleyen bir beceri tabanlı sistemi ile tanımlamasına izin verir.[3][5][17] Kader Bağlayıcısı, oyun boyunca NPC destekçileri edinebilir.[3] Kader Bağlayıcısı, mücadele sırasında kendisinin tarafını tuttuğu gruplara bağlı olan ve NPC'ler ile birlikte saldırı yapabileceği yeteneklere sahiptir[17]. Oyuncu, Kader Bağlayıcısı için kendi büyülerini yapabilir. Her büyü, ateş ya da buz gibi temel gücünü temsil eden öz nitelikte ve yönlendirilmiş bir atış ya da açılan bir koni gibi bir görünümle başlar. Ardından oyuncu, büyüye, menzil ve büyünün diğer faktörlerini etkileyen vurgular ekleyebilir. Eklenen her vurgu ilim (lore) (oyunda kazanılan puan) ile ödenir, böylece hazırlanmış büyünün ne kadar güçlü olabileceği sınırlanır.[18]

Oyuncunun hem karakter yaratma sırasında, hem de oyunda yaptığı kararlar hikâye ilerledikçe oyunun dünyasını etkiler ve bazı konuşma ağacı seçimlerini önemli hale getirir. Örneğin; belirli bir karar, kasabada büyülü bir yarığa neden olabilir, bazı NPC'leri öldürebilir ve diğer NPC'lerin komşu bir kasabaya taşınmaya zorlayarak NPC'lerin Kader Bağlayıcı'ya karşı tutumunu değiştirerek, mevcut olan görev sayısını değiştirebilir.[17] Bu kararların öneminden dolayı, oyuncu savaşlara katıldığında kazandığı gibi, konuşmalar için de deneyim puanı kazanır.[17]

Tyranny, Pillars of Eternity'den gelen oyuncuların endişelerine yanıt olarak oyunun zorluğunu ayarlamak için birkaç seçenek içermektedir.[19]


Geliştirme

Tyranny'nin anahtar fikri, Obsidian CEO'su Feargus Urquhart'a göre, Obsidian Entertainment'ta 2006'da adım atmaya teşebbüs ettiği Fury adlı rol yapma oyunu için fikirlerle başladı. Fury, "büyülü bir kıyamet" ile tahrip edilen bir araziye sahip olacaktı.[20] Obsidian bu fikrini 2009'da Defiance adındaki kötülüğün kazanmış olduğu bir arazi içeren yeni bir oyun içinde kullandı. Defiance'dan birkaç fikir, Stormlands için yeni bir konsept hazırlamak için kullanıldı; bu oyun stüdyosu 2012'de Xbox One için potansiyel bir çıkış başlığı olarak Microsoft'a gönderildi. Urquhart, Stormlands'ın bu noktada Defiance'dan Fury'ye daha fazla benzediğini kaydetti.[20] Bununla birlikte, bu sırada video oyun piyasasındaki belirsizlik nedeniyle oyun iptal edildi, Obsidian 30 çalışanı çıkarmak zorunda kaldı ve stüdyo ciddi mali istikrarsızlık durumuna düştü. Aynı zamanda stüdyo, Stormlands için haklara sahipti.[20] Obsidian; Fury, Defiance ve Stormlands'ten gelen konseptlere geri dönmelerine ve Tyranny adında yeni bir ürün oluşturmalarına izin veren Kickstarter destekli rol yapma oyunu, Pillars of Eternity vasıtasıyla mali açıdan iyileşti.[20] Urquhart, Tyranny ile, oyuncunun kötülüğün kazandığını ve karakterinin bu fetihin bir parçası olmasını bildiğinden emin olmak için Defiance fikrini daha fazla kullandığını belirtti.[20] Oyun yönetmeni Brian Heins, oyunun konseptinde "bıyıklı kurnaz" gibi bir vahşi tipten kaçınmak istediğini, bunun yerine oyuncunun haince bir karakterin hâlâ kendi hikayesinin kahramanı olabilmesi için bir yol bulmasını sağlamayı istediklerini söyledi.[5] Geliştiriciler ayrıca oyuncuların yaptığı kararların önemli dallanmalar oluşturmasını istedi. Örneğin; oyuncu Kyros'a karşı "iyi" bir karakter oynamayı seçtiyse, bu kararlar bir sürü düşman edinecek.[5]


Tyranny, Pillars of Eternity'nin temeli olarak kullanılan Unity motorunun değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.[3] Heins, teknik ve grafik konularının çoğunun Pillars ile çözülmüş olmasından ötürü "farklı bir [rol yapma oyunu]" için özgür olduklarını söyledi.[5] Tyranny, Pillars'da olduğu gibi sınıf temelli değil, beceri temelli bir büyüme sistemi kullanıyor. Heins, oyuncuların tanımlanmış bir sınıfa zorlamak yerine istediği karakteri oynamak için yollar bulmalarına izin vermek istediklerini söyledi. Ayrıca, oyuncuların oyunun ortasında ceza vermeden karakterleri yenileyebilmelerinden emin olmak istediler. Bu da oyunda bir oyuncunun oyunun ilerisinde devam etmek için kullanması zor olacak bir karakter oluşturmayı önlemek içindi.[5]


Haziran 2015'te Obsidian'dan ayrılan tecrübeli tasarımcı Chris Avellone Heins'e göre Tyranny'nin ilk dönem geliştirilmesinde çalıştı. Heins, "Bu fikri mülkiyetin bazıları Chris tarafından yapıldı. Bazı karakterler [onun verdikleri ile] aynı isimlere ve aynı fikirleri sahip." dedi[21]. Oyunun büyük kısmı, Kader Bağlayıcı'nın emirleri altında oynanamayan insan karakterlerin acı çekmesini gerektirmiştir. Yönetmen Brian Heins'e göre ekip kaba mizaha benzer bölümlerin olduğu South Park: The Stick of Truth oyununda olduğu gibi bu durumlar için de hazırdı.[22]


Promosyon

Tyranny Mart 2016'da 2016 Game Developers Conference (Oyun Geliştiricileri Konferansı) sırasında ilan edildi[3] ve aynı yılın Haziran ayında düzenlenmiş olan Electronic Entertainment Expo 2016'da oynanabilir bir gösteri formunda sergilendi. E3 demosu, seçimlerin savaşta ve oyun sırasında nasıl etkilediğini göstermek için oyuncunun oyunda daha önce yapacağı seçimlere dayanan üç farklı senaryo sunsa da, aynı savaşı içeriyordu.[23]

Tyranny, Microsoft Windows, OS X ve Linux sistemlerinde 10 Kasım 2016'da piyasaya çıktı. Standart oyuna ek olarak, iki özel sürümü de mevcut: Archon sürümü oyunun müziklerini ve diğer dijital sanat çalışmalarını içeriyor; Overlord sürümü ayrıca dijital bir sanat kitabı ve koleksiyoncu rehberini de içeriyor.[24]

Başarılar

Tyranny yayınlanması üzerine olumlu eleştiriler aldı. Şu anda Metacritic'te, "genel olarak olumlu incelemeler" anlamına gelen 67 incelemeye dayanarak 81/100 puanı ile listelenmiştir.[25] Oyunun diğer anlatılara kıyasla kötülüğün daha derin araştırılmasının yanı sıra dünya yapıları ve gizemlerine övgü de verildi. Olumsuz eleştiriler, savaş yapay zekâsı ve hikâyenin ani sona erdiği ile alakalıydı.

Ayrıca bakınız


Kaynakça

  1. ^ Donnelly, Joe (September 23, 2016). "Obsidian's Tyranny looks wonderful in new behind-the-scenes dev diary". PC Gamer. November 6, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 6, 2016. 
  2. ^ a b c d Barrett, Ben (November 3, 2016). "Is Tyranny's Kyros male or female? Solid, liquid or gas? We asked Obsidian for clarification". PCGamesN. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  3. ^ a b c d e f g Livingstone, Christopher (March 22, 2016). "Obsidian's Tyranny explores what happens after the bad guys win". PC Gamer. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 22, 2016. 
  4. ^ a b c Messner, Steven (November 3, 2016). "Tyranny's take on evil isn't just nuanced, it's disturbing". PCGamesN. October 26, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  5. ^ a b c d e f Peel, Jeremy (June 22, 2016). "A deeper dive into Tyranny, an evil RPG without the "moustache-twiddling"". PCGamesN. 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 22, 2016. 
  6. ^ a b Heins, Brian (May 25, 2016). "Dev Diary #3 – Fatebinder". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  7. ^ Hall, Charlie (September 2, 2016). "Obsidian'S Tyranny: A Story Of Bronze, Iron And Evil". Polygon. September 2, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  8. ^ Kaiser, Rowan (November 3, 2016). "Tyranny Hands-On Preview: Obsidian Goes Old-School". IGN. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: October 25, 2016. 
  9. ^ Heins, Brian (June 8, 2016). "Dev Diary #4 – Archons". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  10. ^ Heins, Brian (November 1, 2016). "Dev Diary #13 – Sirin". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  11. ^ Heins, Brian (July 13, 2016). "Dev Diary #6 – Barik". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  12. ^ Heins, Brian (July 27, 2016). "Dev Diary #7 – Verse". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  13. ^ Heins, Brian (August 10, 2016). "Dev Diary #8 – Lantry". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  14. ^ Heins, Brian (September 28, 2016). "Dev Diary #10 – Eb". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  15. ^ Heins, Brian (October 11, 2016). "Dev Diary #11 – Kills-in-Shadow". Obsidian Entertainment. November 5, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: November 5, 2016. 
  16. ^ Kollar, Philip (October 17, 2016). "Check out Tyranny's new Conquest mode in 100 minutes of new footage". Polygon. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: October 17, 2016. 
  17. ^ a b c d Grayson, Nathan (March 22, 2016). "Obsidian's Tyranny Is An RPG Where The Bad Guys Already Won". Kotaku. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 22, 2016. 
  18. ^ Farokhmanesh, Megan (August 26, 2016). "Obsidian's new RPG Tyranny will let you build your own magic spells". Polygon. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 26, 2016. 
  19. ^ Kohlar, Philip (June 23, 2016). "In Obsidian's new RPG Tyranny, you play a bad guy in a world where evil has won". Polygon. 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 23, 2016. 
  20. ^ a b c d e Grayson, Nathan (March 28, 2016). "Tyranny Emerged From The Game That Nearly Sank Obsidian". Kotaku. 29 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 22, 2016. 
  21. ^ Barrett, Ben (June 22, 2016). "Chris Avellone had a significant impact on Tyranny before he left Obsidian". PCGamesN. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 22, 2016. 
  22. ^ Francis, Bryant (December 2, 2016). "How South Park: The Stick of Truth steeled Obsidian for making Tyranny". Gamasutra. 6 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: December 2, 2016. 
  23. ^ Dingman, Hayden (June 22, 2016). "Tyranny hands-on: Sow dissent and reshape the world in this branching bad guy RPG". PC World. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 22, 2016. 
  24. ^ Matulef, Jeffrey (October 13, 2016). "Obsidian's next RPG Tyranny gets a release date". Eurogamer. 11 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: October 13, 2016. 
  25. ^ a b "Tyranny for PC Reviews". Metacritic. 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2017-06-23. 
  26. ^ "Tyranny". GameRankings. 20 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2017-06-23. 
  27. ^ Johnson, Leif (2016-11-10). "Tyranny Review". IGN. 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-11-12. 
  28. ^ Messner, Steven (2016-11-10). "Tyranny Review". PC Gamer. 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-11-12. 
  29. ^ Todd, Brett (2016-11-11). "Tyranny Review". GameSpot. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-11-12. 
  30. ^ Miller, Matt (2016-11-16). "Tyranny Review". Game Informer. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2016-11-17. 

Dış bağlantılar