Şehremini: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k Superyetkin, Şehremini (yönetim) sayfasını Şehremini sayfasına taşıdı: Yalınlaştırma
k düz.
1. satır: 1. satır:
{{Diğer anlamı|Şehremini}}
{{İçin|Aynı adlı yerleşim birimi|Şehremini, Fatih}}
'''Şehremini''' [[Osmanlı İmparatorluğu|Osmanlı Devleti]] ve [[Cumhuriyet]] öncesi [[Türkiye]]'sinde [[belediye]]lerin işlevlerini gören ''şehremaneti'' idaresinin başı. Şehremanetleri 16 Ağustos 1854 tarihli bir fermanla, Fransız komün idareleri örnek alınarak kurulmuştur.<ref>http://books.google.com.tr/books?id=zt93wFCkwosC&pg=PA164&dq=%C5%9Fehremaneti+-wikipedia&hl=tr&sa=X&ei=oSn_UubEB-TNygPOq4DoBg&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=%C5%9Fehremaneti%20-wikipedia&f=false</ref> Cumhuriyet döneminde ise uzun bir süre [[vali]] aynı zamanda belediye başkanlığı görevini de üstlenmiştir.
'''Şehremini''', [[Osmanlı İmparatorluğu|Osmanlı Devleti]] ve [[Cumhuriyet]] öncesi [[Türkiye]]sinde [[belediye]]lerin işlevlerini gören ''şehremaneti'' idaresinin başı. Şehremanetleri 16 Ağustos 1854 tarihli bir fermanla, Fransız komün idareleri örnek alınarak kurulmuştur.<ref>{{Kitap kaynağı | url = http://books.google.com.tr/books?id=zt93wFCkwosC&pg=PA164&dq=%C5%9Fehremaneti+-wikipedia&hl=tr&sa=X&ei=oSn_UubEB-TNygPOq4DoBg&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=%C5%9Fehremaneti%20-wikipedia&f=false | başlık = Yerel Yönetimler | yayımcı = [[Anadolu Üniversitesi]] | yıl = 2005 }}</ref> Cumhuriyet döneminde ise uzun bir süre [[vali]] aynı zamanda belediye başkanlığı görevini de üstlenmiştir.


İstanbul şehremaneti [[İstanbul]]'daki saraylar ve devlete ait yapıların bakım ve onarımıyla da ilgilenirdi.
İstanbul şehremaneti [[İstanbul]]'daki saraylar ve devlete ait yapıların bakım ve onarımıyla da ilgilenirdi.


==Tarih==
== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}


{{osmanlı-taslak}}
{{osmanlı-taslak}}

[[Kategori:Osmanlı İmparatorluğu'nda unvanlar]]

Sayfanın 12.40, 10 Haziran 2018 tarihindeki hâli

Şehremini, Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet öncesi Türkiyesinde belediyelerin işlevlerini gören şehremaneti idaresinin başı. Şehremanetleri 16 Ağustos 1854 tarihli bir fermanla, Fransız komün idareleri örnek alınarak kurulmuştur.[1] Cumhuriyet döneminde ise uzun bir süre vali aynı zamanda belediye başkanlığı görevini de üstlenmiştir.

İstanbul şehremaneti İstanbul'daki saraylar ve devlete ait yapıların bakım ve onarımıyla da ilgilenirdi.

Kaynakça