Aşk-ı Memnu (dizi, 2008): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
By erdo can (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
54. satır: 54. satır:
| internet_sitesi = http://www.askimemnu.tv
| internet_sitesi = http://www.askimemnu.tv
}}
}}
'''''Aşk-ı Memnu''''', 4 Eylül 2008'den 24 Haziran 2010'a kadar [[Kanal D]] kanalında yayınlanan ve 2 sezon süren Türk [[romantik]] [[drama]] dizisidir, Başrollerini; [[Kıvanç Tatlıtuğ]], [[Beren Saat|Beren]] [[Beren Saat|Saat]] ve [[Selçuk Yöntem|Selçuk]] [[Selçuk Yöntem|Yöntem]] paylaşmaktadır. Dizi, final bölümüyle Türk dizi tarihinin en yüksek izlenme oranına sahip dizi olarak tarihe geçmiştir. (Toplam izleyicide 23,4 ve AB grubunda 27,1 izlenme oranlarına ulaşmıştır.<ref>http://medyatava.com/rating/2010-06-24</ref>) [[Kerem Çatay]] tarafından yaratılan dizi [[İstanbul]]'da aynı evde yaşayan iki insanın yasak aşkını ve etraflarındaki hayatı konu alır. Dizi, [[Halid Ziya Uşaklıgil]]'in aynı adlı [[Aşk-ı Memnu|romanından]] uyarlanmıştır. ''Aşk-ı Memnu'', 2008 yılının en popüler ve en çok izlenen drama dizilerinden biri olmuştur. Final bölümünde dizi, izleyicilerin yaklaşık %73.7'ini ekran başına çekmiştir.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.lavanguardia.com/internacional/20100630/53955061316/turquia-suena-con-el-amor-prohibido.html | yayıncı = lavanguardia.com | başlık = Turquía sueña con el amor prohibido | tarih = 30 Haziran 2010 | arşivengelli = evet}}</ref><ref>[http://www.hurriyetdailynews.com/famous-tv-series-ask-i-memnu-to-be-shot-in-us.aspx?pageID=238&nID=26404&NewsCatID=381 Famous TV series Aşk-ı Memnu to be shot in US].</ref>
'''''Aşk-ı Memnu''''', 4 Eylül 2008'den 24 Haziran 2010'a kadar [[Kanal D]] kanalında yayınlanan ve 2 sezon süren Türk [[romantik]] [[drama]] dizisidir, Başrollerini; [[Beren Saat|Beren]] [[Beren Saat|Saat]], [[Kıvanç Tatlıtuğ]], ve [[Selçuk Yöntem|Selçuk]] [[Selçuk Yöntem|Yöntem]] paylaşmaktadır. Dizi, final bölümüyle Türk dizi tarihinin en yüksek izlenme oranına sahip dizi olarak tarihe geçmiştir. (Toplam izleyicide 23,4 ve AB grubunda 27,1 izlenme oranlarına ulaşmıştır.<ref>http://medyatava.com/rating/2010-06-24</ref>) [[Kerem Çatay]] tarafından yaratılan dizi [[İstanbul]]'da aynı evde yaşayan iki insanın yasak aşkını ve etraflarındaki hayatı konu alır. Dizi, [[Halid Ziya Uşaklıgil]]'in aynı adlı [[Aşk-ı Memnu|romanından]] uyarlanmıştır. ''Aşk-ı Memnu'', 2008 yılının en popüler ve en çok izlenen drama dizilerinden biri olmuştur. Final bölümünde dizi, izleyicilerin yaklaşık %73.7'ini ekran başına çekmiştir.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.lavanguardia.com/internacional/20100630/53955061316/turquia-suena-con-el-amor-prohibido.html | yayıncı = lavanguardia.com | başlık = Turquía sueña con el amor prohibido | tarih = 30 Haziran 2010 | arşivengelli = evet}}</ref><ref>[http://www.hurriyetdailynews.com/famous-tv-series-ask-i-memnu-to-be-shot-in-us.aspx?pageID=238&nID=26404&NewsCatID=381 Famous TV series Aşk-ı Memnu to be shot in US].</ref>


Dizi, babasının ölümünden sonra [[Adnan Ziyagil|Adnan Bey]] ile evlenen [[Bihter Ziyagil|Bihter Yöreoğlu]]'nu ve eşinin manevi yeğeni [[Behlül Haznedar|Behlül]] ile yaşadığı yasak aşk üzerinde yoğunlaşır. Bihter ve henüz üniversitede okuyan eğlence düşkünü Behlül'ün, Adnan Bey'den ve evde yaşayan diğer insanlardan gizli bir ilişkisi olur. Onların hayatlarına ve yaşadıkları dramatik olaylara Mademoiselle De Courton (Deniz), Firdevs Yöreoğlu, Peyker Önal, Nihal Ziyagil ve Bülent Ziyagil ile diğerleri de dahil olur.
Dizi, babasının ölümünden sonra [[Adnan Ziyagil|Adnan Bey]] ile evlenen [[Bihter Ziyagil|Bihter Yöreoğlu]]'nu ve eşinin manevi yeğeni [[Behlül Haznedar|Behlül]] ile yaşadığı yasak aşk üzerinde yoğunlaşır. Bihter ve henüz üniversitede okuyan eğlence düşkünü Behlül'ün, Adnan Bey'den ve evde yaşayan diğer insanlardan gizli bir ilişkisi olur. Onların hayatlarına ve yaşadıkları dramatik olaylara Mademoiselle De Courton (Deniz), Firdevs Yöreoğlu, Peyker Önal, Nihal Ziyagil ve Bülent Ziyagil ile diğerleri de dahil olur.

Sayfanın 05.16, 19 Mayıs 2018 tarihindeki hâli

Aşk-ı Memnu
Dizinin logosu
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Romantik
UyarlamaAşk-ı Memnu
Halid Ziya Uşaklıgil
SenaristEce Yörenç
Melek Gençoğlu
YönetmenHilal Saral
BaşrolBeren Saat
Kıvanç Tatlıtuğ
Selçuk Yöntem
Hazal Kaya
Nebahat Çehre
Zerrin Tekindor
Nur Fettahoğlu
Tema müziği bestecisiToygar Işıklı
BesteciToygar Işıklı
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı79 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıKerem Çatay
Mekânİstanbul
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiAy Yapım
Yayın bilgileri
KanalKanal D (HD)
Resim formatı576i (4:3 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi4 Eylül 2008 - 24 Haziran 2010
DurumuSona erdi.
Dış bağlantılar

Aşk-ı Memnu, 4 Eylül 2008'den 24 Haziran 2010'a kadar Kanal D kanalında yayınlanan ve 2 sezon süren Türk romantik drama dizisidir, Başrollerini; Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, ve Selçuk Yöntem paylaşmaktadır. Dizi, final bölümüyle Türk dizi tarihinin en yüksek izlenme oranına sahip dizi olarak tarihe geçmiştir. (Toplam izleyicide 23,4 ve AB grubunda 27,1 izlenme oranlarına ulaşmıştır.[1]) Kerem Çatay tarafından yaratılan dizi İstanbul'da aynı evde yaşayan iki insanın yasak aşkını ve etraflarındaki hayatı konu alır. Dizi, Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Aşk-ı Memnu, 2008 yılının en popüler ve en çok izlenen drama dizilerinden biri olmuştur. Final bölümünde dizi, izleyicilerin yaklaşık %73.7'ini ekran başına çekmiştir.[2][3]

Dizi, babasının ölümünden sonra Adnan Bey ile evlenen Bihter Yöreoğlu'nu ve eşinin manevi yeğeni Behlül ile yaşadığı yasak aşk üzerinde yoğunlaşır. Bihter ve henüz üniversitede okuyan eğlence düşkünü Behlül'ün, Adnan Bey'den ve evde yaşayan diğer insanlardan gizli bir ilişkisi olur. Onların hayatlarına ve yaşadıkları dramatik olaylara Mademoiselle De Courton (Deniz), Firdevs Yöreoğlu, Peyker Önal, Nihal Ziyagil ve Bülent Ziyagil ile diğerleri de dahil olur.

Yapım

Aşk-ı Memnu web sitesi'nden tanıtım görüntüsü.

Dizinin senaryosu Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu tarafından yazılmıştır. Yönetmen koltuğunda Hilal Saral yer almıştır. Dizinin yapım şirketi, Ay Yapım'dır. Dizi, 2 Eylül 2008 tarihinden 24 Haziran 2010 tarihine kadar Sarıyer'de bulunan ve iş adamı Rahmi Koç’a ait yol yalısında çekilmiştir.

Dizi süresi, yayınlandığı ilk bölümden itibaren ortalama 90 dakikadır.

Dizinin 2008'den bu yana dizi adına yapımcı şirket Ay Yapım tarafından kullanımda olan "Ask-iMemnu.tv" adlı resmi internet sitesinden dizi hakkında künye, ödül ve oyuncu bilgileri verilmiştir. Dizinin yayınlandığı sıralarda site üzerinden duyurular da yapılmıştır.

Bölüm listesi

SezonBölüm
sayısı
Orijinal yayın tarihi
Başlangıç tarihiBitiş tarihiKanal
1384 Eylül 2008 (2008-09-04)18 Haziran 2009 (2009-06-18)Kanal D
2413 Eylül 2009 (2009-09-03)24 Haziran 2010 (2010-06-24) (Final)

Konu

Dizinin konusu Halid Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu adlı romanından uyarlanmıştır. Dizide, İstanbul'un sayılı zenginlerinden biri olan Adnan Bey'in, çok sevdiği karısı İnci öldükten sonra Nihal ve Bülent adlı iki çocuğuyla kalmasından sonra, ikinci bir evlilik yaparak kendisinden çok genç bir kız olan Bihter ile evlenmesi ve Bihter'in kendisini manevi yeğeni Behlül'le aldatmasını konu eder.

Oyuncun kadrosu ve karakterleri

Rol Oyuncu Karakter
Bihter Yöreoğlu Ziyagil Beren Saat Firdevs ve Melih Yöreoğlu'nun küçük kızı. Babasının ölümünden sonra Adnan Bey'e tutunur ve aralarındaki yaş farkına rağmen onunla evlenir. Ancak Adnan Bey'in manevi yeğeni Behlül'e aşık olmasıyla Adnan Bey'den soğumaya başlamış ve bu yasak aşk gözlerini kör etmiştir.
Behlül Haznedar Kıvanç Tatlıtuğ Adnan Ziyagil'in uzaktan akrabası. Küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmesinden sonra Adnan Bey onu yeğeni kabul etmiş, zengin hayatına dahil etmiştir. Ancak Behlül'ün Adnan Bey'in genç yaştaki karısı Bihter'den hoşlanması hayatında köklü değişikliklere neden olur.
Firdevs Yöreoğlu Nebahat Çehre Ölen Melih Yöreoğlu'nun eşi. Peyker ve Bihter'in annesidir.
Adnan Ziyagil Selçuk Yöntem İstanbul'un en zengin işadamlarından biridir. Kendisinden yaşça küçük Bihter'le evlenir.
Deniz De Courton Zerrin Tekindor Nihal ve Bülent Ziyagil'in mürebbiyesi. Annesi Türk, babası Fransız'dır. Küçük yaştayken annesiyle beraber Türkiye'ye yerleşmiştir. Adnan Bey'e aşıktır ve Bihter'i ondan kıskanmaktadır.
Nihal Ziyagil Hazal Kaya Adnan Ziyagil'in kızı. Dizi başladığında 17 yaşında bir lise öğrencisidir, uzaktan kuzeni olan Behlül'e gizliden gizliye aşıktır ve ondan sürekli bir umut bekler.
Bülent Ziyagil Batuhan Karacakaya Adnan Ziyagil'in küçük yaştaki tek oğlu. Behlül'e hayrandır ve onu model almaktadır.
Elif Bender Eda Özerkan Manken. Behlül'le bir süre nişanlı kalmışlardır.
Peyker Yöreoğlu Önal Nur Fettahoğlu Firdevs ve Melih Yöreoğlu'nun büyük kızı. Dizinin yakın geçmişinde Behlül'le büyük bir aşk yaşamıştır.
Nihat Önal İlker Kızmaz Hilmi ve Aynur Önal'ın oğlu. Peyker Yöreoğlu ile evlenmiştir.
Beşir Elçi Baran Akbulut Ziyagil yalısında şoför. Nihal Ziyagil'e aşıktır. Ayrıca Nihal'in çocukluk arkadaşıdır.
Cemile Pelin Ermiş Süleyman ve Şaheste'nin kızı. Ziyagil Yalısı'nda hizmetçi. Beşir'e aşıktır.
Şaheste Fatma Karanfil Ziyagil Yalısı'nda hizmetçi. Süleyman Efendi ile evlidir, Cemile'nin annesi.
Süleyman Efendi Rana Cabbar Ziyagil Yalısı'nda aşçı. Şaheste'nin eşi, Cemile'nin babası.
Aynur Önal Zerrin Nişancı Hilmi Önal'ın eşi
Hilmi Önal Recep Aktuğ İstanbullu bir iş adamı.
Sevil Gülizar Irmak Firdevs Yöreoğlu ve Aynur Önal'ın arkadaşı.
Arsen Ziyagil Gülsen Tuncer Adnan Ziyagil'in ablası ve Bülent ile Nihal'in halası.
Nesrin Evren Duyal Ziyagil Yalısı'nda kâhya.
Katia Ufuk Kaplan Firdevs Yöreoğlu'nun hizmetkarı.
Melih Yöreoğlu Münir Akça İstanbullu bir iş adamı. Dizinin başlangıcından önce vefat etmiştir.

Müzik

Dizi müzikleri ve düzenlemeleri jenerik müziği dahil olmak üzere Toygar Işıklı tarafından yapılmıştır. Final bölümü için "Veda" isimli Toygar Işıklı şarkısı seçilmiştir. Ayrıca bazı bölümlerde Madcon'a ait "Beggin", Frederic Chopin'e ait "Nocturne in C-sharp Minor", Dmitri Şostakoviç'in "The Second Waltz", Ajda Pekkan'ın seslendirdiği "Bir Günah Gibi" şarkısı dahil olmak üzere bazı Ajda Pekkan, Dany Brilliant'ın seslendirdiği "Histoire d'Un Amour" ve Beethoven'ın "Moonlight Sonata" parçalarına yer verilmiştir.

Dizinin ardından 33 parçadan oluşan dizi müzikleri albümü yayınlanmıştır. Albümde yer alan şarkılar aynı zamanda filminde yapımcılığını üstlenen Ay Yapım etiketiyle yayınlanmıştır.

Tepkiler

Aşk-ı Memnu, zaman içinde bazı tepkilere yol açtı. Büyük oranda izleyici kitlesine sahip olmasına karşın, bazı kesimler tarafından Aşk-ı Memnu'ya cephe alındı. Dizide fazla cinsellik, aldatma ve ahlaksızlık olduğu savunuldu ve defalarca RTÜK'e şikâyet edildi. Televizyon camiasında bazı kişiler dizinin Türk aile yapısına uygun olmadığını söylemesine rağmen dizi hem dünyada hem de Türkiye'de ilgi çeken büyük bir yapım oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dizinin romanın asıl öyküsünden saptığını ve fazla cinsellik içerdiğini belirterek diziyi RTÜK'e şikayet etti. Aşk-ı Memnu, 2009 yılının RTÜK'e en çok şikâyet edilen televizyon dizisi oldu. Dizi sevişme sahneleri nedeniyle birkaç kez ceza almıştır.

Final

"Veda"

İki sezon boyunca yayınlanan, 4 Eylül 2008'de tarihinde başlayıp, 24 Haziran 2010 tarihinde sonlanan dizinin son bölümünde; Bihter ile Behlül arasında geçenleri bilen evin hizmetkârlarından Beşir, gördüklerini Adnan'a anlatmıştır. Beşir'in anlatması ile aldatıldığını öğrenen Adnan'ın öfkelenmesi ve yaşanılanlar nedeni ile Nihal ve Behlül'ün evliliği ile aşkına karşılık bulamadığını sanan Bihter'in intihar etmesi konu edinilmiştir. Bihter'in ölümünün ardından evden kaçan Behlül, kabri başında Bihter'e uzaklara gideceğini söylemiştir. Adnan ve çocukları, çocukların mürebbiyesi ile eski hizmetkarları da yanına alarak yeni bir hayata başlamışlardır. Dizinin duygusal bir veda ile birlikte son gösterimi olan 79. bölümü[4] Türk televizyon dizileri izlenme rekorları arasında 73.7 izlenme payı ile ilk sıraya yerleşmiştir.[5]

24 Haziran 2010 Aşk-ı Memnu "Veda" adlı final bölümünde Bihter'in intihar sahnesi.

Dizinin finali için sinema oyuncusu Filiz Akın, “Beklediğimize değdi. Ben finalden memnun kaldım. Bihter'in ölümüne kadar çok güzeldi. Ama Behlül’ün mezar başındaki sahnesi daha doğal olabilirdi. Yapıştırma sakal falan olmamalıydı”, Selda Alkor, “Beren Saat'i gerçekten kutluyorum, harika oynamış. Kendini vurmadan önceki ruh halini o kadar güzel vermiş ki, bizler gibi yıllarca piyasanın önemli oyuncularından olacağına inanıyorum. Zaten ondaki yeteneği yarışmada da görmüştüm. Finale bayıldım.”, Nilgün Belgün, “Keşke sakalını daha hafif yapsalardı ya da biraz uzamasını bekleselerdi. Bana o sahne fazla abartı geldi. Baba kız konuşmaları çok etkileyiciydi. Behlül'ü Türk filmlerindeki kör kemancılara benzettim. Yapaylık sakallarla başladı.”, Bihter karakterini canlandıran Beren Saat, “Bihter'i oynamak ruhen beni çok doyurdu.” demiştir. Son bölümü Kuruçeşme Suada da izleyen dizi ekibi ve 400 kişinin katılımıyla gerçekleşen veda gecesinin 350 bin TL'lik geliri Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışlanmıştır. Dizinin son bölümünün çalışmaları 1.5 ay sürmüştür.[6][7][8] Finali Suada'da izleyen Aşk-ı Memnu dizi ekibi finalde gözyaşlarını tutamazken, dizi yapımcısı Kerem Çatay, dizinin finalinin istenilen şekilde olduğunu söylemiştir.[9]

Diğer ülkelerde gösterimi

Ülke Kanal(lar) Gösterim tarihi Bitiş İsim
İran İran Gem Classic 1 Ağustos 2011 عشق ممنوع
Slovenya Slovenya PopTV 14 Eylül 2010 Halen Prepovedana ljubezen
Bulgaristan Bulgaristan bTV

Nova tv Diema Family

1 Aralık 2010-2011

2012 -2013

2016

Забраненият плод
Hırvatistan Hırvatistan Doma TV 3 Ocak 2011 14 Mart 2011 Strasti Orijenta
Pakistan Pakistan Urdu1 23 Haziran 2012 14 Kasım 2012 عشق ممنوع
Romanya Romanya Pro TV 27 Şubat 2012 15 Ekim 2012 Iubire ascunsă
Sırbistan Sırbistan Prva Srpska Televizija 16 Mayıs 2011 Halen Zabranjeno voće
Yunanistan Yunanistan ANT1 2011 sonlarında Πειρασμός
Suudi Arabistan Suudi Arabistan MBC4 العشق الممنوع
Macaristan Macaristan Duna TV 10 Ocak 2011 19 Nisan 2011 Tiltott szerelem
Endonezya Endonezya MNCTV Forbidden Love
Malezya Malezya RTM TV2 Forbidden Love
Singapur Singapur MediaCorp TV12 okto Forbidden Love
Hong Kong Hong Kong TVB Pearl 慧眼
Çin Çin Cumhuriyeti Public Television Service 慧眼
Fas Fas 2M TV العشق الممنوع
Karadağ Karadağ TV In Zabranjeno voće
Şili Şili Canal 13 9 Temmuz 2014 5 Mart 2015 Amor Prohibido
Peru Peru Latina Television 23 Kasim 2015 20 Temmuz 2016 Amor Prohibido
Letonya Letonya LNT 14 Temmuz 2014 30 Ekim 2014 Kārdinājuma varā
İsrail İsrail Viva Plus 2014 2014 אהבה אסורה
Ukrayna Ukrayna 1+1 7 Eylül 2015 25 Aralık 2015 Заборонене кохання
Slovakya Slovakya TV Doma 2 Şubat 2015 24 Haziran 2015 Zakázaná láska
Tunus Tunus NESSMA TV العشق الممنوع
Mısır Mısır Play Hekayat | MBC Masr 2 العشق الممنوع
Ekvador Ekvador Gama Tv 16 Mart 2016 26 Ekim 2016 Amor Prohibido
Arjantin Arjantin Telefe 4 Temmuz 2016 9 Aralık 2016 Amor Prohibido
Uruguay Uruguay Canal 10 16 Ocak 2017 28 Temmuz 2017 Amor Prohibido
Angola Angola ZAP Novelas 14 Şubat 2017 18 Eylül 2017 Amor Proibido
Mozambik Mozambik
Brezilya Brezilya Band 18 Aralık 2017 Halen Amor Proibido

Kaynakça

  1. ^ http://medyatava.com/rating/2010-06-24
  2. ^ "Turquía sueña con el amor prohibido". lavanguardia.com. 30 Haziran 2010. 
  3. ^ Famous TV series Aşk-ı Memnu to be shot in US.
  4. ^ Aşk-ı gözyaşı Milliyet. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  5. ^ Aşk-ı Memnu Veda Bölümü hasılatta da rekor kırdı Gazete Vatan. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  6. ^ Bu final yıllarca konuşulur Mynet. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  7. ^ Bu gece unutulmaz Hürriyet. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ Aşk-ı Memnu'nun finali için ünlüler ne söyledi? Beyaz Gazete. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  9. ^ "Aşk-ı Memnu" veda gecesinde muhteşem final... CNNTÜRK. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar