Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Bulgu (mesaj | katkılar)
Bulgu (mesaj | katkılar)
507. satır: 507. satır:


Vikisözlük'te bir sözcüğün diğer dillere nasıl geçtiğini hâlihazırda "Uğradığı değişimler" başlığıyla gösteriyoruz. Örneğin; İngilizce ''[[wikt:antifreeze|antifreeze]]'' sözcüğü Türkçeye ''[[wikt:antifriz|antifriz]]'' olarak geçmiş. Bunu da ''[[wikt:antifreeze|antifreeze]]'' maddesinde "Uğradığı değişimler" başlığında gösterdik. Daha iyi bir tabir bulamadığımız için "Uğradığı değişimler" tabirini kullanıyoruz ama bu tabir kastedilen anlamı tam yansıtmıyor. İngilizce Vikisözlük ise "Descendants" tabirini kullanıyor. Sizce nasıl bir tabir kullanmalıyız? Teşekkürler. --[[Kullanıcı:Turgut46|<span style="color: red;">'''''Turgut46'''''</span>]]<sup> [[Kullanıcı mesaj:Turgut46|<span style="color: red;">✉</span>]]</sup> 20.02, 15 Nisan 2018 (UTC)
Vikisözlük'te bir sözcüğün diğer dillere nasıl geçtiğini hâlihazırda "Uğradığı değişimler" başlığıyla gösteriyoruz. Örneğin; İngilizce ''[[wikt:antifreeze|antifreeze]]'' sözcüğü Türkçeye ''[[wikt:antifriz|antifriz]]'' olarak geçmiş. Bunu da ''[[wikt:antifreeze|antifreeze]]'' maddesinde "Uğradığı değişimler" başlığında gösterdik. Daha iyi bir tabir bulamadığımız için "Uğradığı değişimler" tabirini kullanıyoruz ama bu tabir kastedilen anlamı tam yansıtmıyor. İngilizce Vikisözlük ise "Descendants" tabirini kullanıyor. Sizce nasıl bir tabir kullanmalıyız? Teşekkürler. --[[Kullanıcı:Turgut46|<span style="color: red;">'''''Turgut46'''''</span>]]<sup> [[Kullanıcı mesaj:Turgut46|<span style="color: red;">✉</span>]]</sup> 20.02, 15 Nisan 2018 (UTC)
:Descendants'ı alt soy(ağacı) ya da alt [[wikt:füru|füru]] diye çevirebiliriz sanırım. Canlılar için alt soy'u tavsiye ederdim ama füru sözcüğünün kökenine de bakınca, belki de bu durumda füru daha iyi olabilir. [[Kullanıcı:Bulgu|Deniz]] ([[Kullanıcı mesaj:Bulgu|mesaj]]) 06.58, 20 Nisan 2018 (UTC)

Sayfanın 06.58, 20 Nisan 2018 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Çeviri: Wikimania 2018 Bursları için Çağrı

Herkese Merhaba,

Cape Town, Güney Afrika'da 18–22 Temmuz'da gerçekleşecek Wikimania 2018 burs başvurularının başladığını bildirmek istedik. Başvurular şu tarihe kadar açıktır : 22 Ocak 2018 Pazartesi 23:59 UTC

Tam veya kısmi burs için başvuru mümkündür. Tam burs, kişinin Wikimedia Vakfı'nca ayarlanan gidiş dönüş yol, konaklama (oda paylaşarak) ve konferans kayıt ücretlerini karşılayacaktır Kısmi burs konferans kayıt ücretleri ile konaklamayı (oda paylaşarak) kapsayacaktır. Başvuru sahipleri Burs Komitesi tarafından önceden belirlenmiş seçim süreci ve seçim kriterine göre puanlanacak ve hangi başvurunun kabul edildiğini Wikimedia Vakfı belirleyecektir. Wikimania 2018 bursları hakkında daha fazla bilgi için lütfen şurayı ziyaret ediniz: wm2018:Scholarships.

Bursa başvuru için, şu sayfadaki çok-dilli başvuru formunu doldurunuz: https://scholarships.wikimedia.org/apply

Başvuranların başvuruyu tamamlamadan ömce Burs asayfasındaki tüm materyali ve ilgili SSS'yi gözden geçirmesi şiddetle tavsiye edilir. Sorularınız varsa şurası ile temas kurunuz: wikimania-scholarships at wikimedia.org veya şuraya mesaj bırakınız: wm2018:Talk:Scholarships. Lütfen duyuruda ve sayfaların tercümesinde yardım edin! (Çeviren:Başak (mesaj) 19:32, 21 Aralık 2017 (UTC))

User group for Military Historians

Greetings,

"Military history" is one of the most important subjects when speak of sum of all human knowledge. To support contributors interested in the area over various language Wikipedias, we intend to form a user group. It also provides a platform to share the best practices between military historians, and various military related projects on Wikipedias. An initial discussion was has been done between the coordinators and members of WikiProject Military History on English Wikipedia. Now this discussion has been taken to Meta-Wiki. Contributors intrested in the area of military history are requested to share their feedback and give suggestions at Talk:Discussion to incubate a user group for Wikipedia Military Historians.

MediaWiki message delivery (mesaj) 10:46, 21 Aralık 2017 (UTC)

Çeviri: Askerî Tarihçiler Kullanıcı Grubu

Selamlar,

İnsanlığın bilgisinden bahsedildiğinde "askerî tarih" en önemli konulardan birisidir. Farklı Vikipedi dillerinde konu ile ilgilenen kimseleri desteklemek için bir kullanıcı grubu kurmak istiyoruz. Bu aynı zamanda askerî tarihçiler ve Vikipedilerdeki askerlikle ilgili çeşitli projeler arasında en iyi uygulamaların paylaşımı için bir platform sağlayacaktır. Bu konuda ilk tartışma İngilizce Vikipedi'deki Askerî Tarih VikiProjesinin koordinatörleri ve üyeleri arasında yapıldı. Şimdi müzakere Meta-Wiki'ye taşındı. Askerî tarih konusuyla ilgilenenleri şu saydfada geribildirimlerini ve önerilerini paylaşmaya davet ediyoruz.Talk:Discussion to incubate a user group for Wikipedia Military Historians. (Çeviren:Başak (mesaj) 19:39, 21 Aralık 2017 (UTC))

Aslında ben buraya katılmak isterim, ve incelediğimde pek çok katı sunabileceğimi öngördüm, fakat engelden kaynaklı VPN kullanmamız sonucu ortaya çıkan İP ban olayı nedeniyle diğer dillerdeki Vikipedilere ne yorum yazabiliyoruz, ne de katılabiliyoruz. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:29, 25 Aralık 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan aynı problemi ben irc üzerinden ilgili dildeki vikinin kanalına giderek çözebildim. Benim Fransızca idi; #wikipedia-fr kanalında İngilizce bilen bir kullanıcı sayesinde hizmetlilerle görüştüm ve sorun çözüldü. Tavsiye ederim. chanseyMesajYaz 15:08, 3 Ocak 2018 (UTC)

Wikimedia Hareketi Stratejik Yön Metni

Merhaba Arkadaşlar,

Wikimedia Hareketinin 2030 yılındaki rolü ile ilgili strateji belirleme tartışmalarının ilk döngüsü bir süre önce tamamlandı. Hatırlarsanız Wikimedia projelerine Türkiye'den katkı sağlayan bizler de tartışmalara bir parça katılmaya çalıştık. Berlin'deki Wikimedia Konferansı'nda belirlenen temalar vardı; bu konferansa katılan grup üyeleri (ben ve Sakhalinio) temaların belirlenmesi tartışmasında yer aldı; dönüşte hangi temaya odaklanmalıyız ve bunun etkisi, bedeli ne olur gibi konularda görüşlerinizi almıştık. Görüş bildiren herkese tekrar teşekkürler. Sonrasında biz Türkiye'deki gelişmelerin etkisiyle strateji tartışmalarından koptuk ama dünyanın başka yerlerinde çalışmalar devam etti ve ilk döngü çalışmalarının sonucu olarak Wikimedia Hareketi bir stratejik yön belirledi. Stratejik yön metni şurada

Şimdi, ikinci döngü başlıyor. Bu sefer amaç "Nasıl?" sorusuna yanıt bulmak olacak. İlk döngüde soyut kavramlar üzerinden tartışıldığı için tartışmalara katılmak zordu. Bu sefer daha somut şeyler üzerinde konuşuluyor olacak. Lütfen strateji tartışmaları ikinci döngüsüne katılmaya hazır olun :)

Ancak ondan önce yapılacak bir şey var. Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu (WMTR)'nun bu stratejik yönü kabul edip etmediğini bildirmek. Bu yüzden görüşünüze ihtiyaç var. Stratejik yön metnini okuyup WMTR'ın bu metni kabul etmesini onaylıyor musunuz, karşı mısınız, çekimser misiniz bildirmenizi rica ediyoruz.

Görüş bildirmek için tıklayınız. --Başak (mesaj) 18:51, 21 Aralık 2017 (UTC)

Kayda değerlik etiketi

Bu tartışma sayfasında yine, yeni, yeniden B-R-D’nin D’sinde takılmış bulunmaktayız ve dolayısıyla madde (diğer birçok madde ve tartışmada olduğu gibi) herkes için kabul edilebilir bir hal almadı. Lütfen tartışmaya katılınız. Kolay gelsin. chanseyMesajYaz 04:55, 29 Aralık 2017 (UTC)

Hoşgeldin 2018!

Yeni yılın tüm kullanıcılarımıza sağlık, mutluluk, huzur ve başarı getirmesini; 2018'in Vikipedi’mize bol maddeli, bol aktif kullanıcılı ve engelsiz bir yıl olmasını canı gönülden temenni ediyorum. Herkesin yeni yılı kutlu olsun :) chanseyMesajYaz 11:11, 31 Aralık 2017 (UTC)

  • Destek Destek Sonuna kadar destekliyorum :)) --Ahmet Turhan (mesaj) 11:12, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Tüm kullanıcıların yeni yılını kutluyorum. Umarım proje adına güzel bir yıl olur ve engel son bulur.--Kingbjelica (mesaj) 16:37, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Umarım herkesin yılı beklediği gibi geçer. Umarım 2018, insanlar dönüp baktıklarında "ne kasvetli bir yıldı" demiyecekleri bir yıl olur. Engelsiz bir yıl geçirmek dileğiyle 2017'de ki son mesajımı yazıyorum.≈ SunSoldiers  ✉  16:44, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Vikipedi bir sevda. Bu güzellik içinde bütün arkadaşların yeni yılını içtenlikle kutluyorum. Sevgiyle, saygıyla..  Levent İleti Katkılar   17:33, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Yasaksız, sansürsüz bir yeni yıl diliyorum.--Başak (mesaj) 21:17, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Herkese mutlu yıllar! --Khutuckmsj 21:23, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Yasaksız, sansürsüz, vandalizmsiz, trolsüz, bol seçkin içerikli, aktif katılımlı, kavgasız gürültüsüz bir yeni yıl diliyorum. --Turgut46 22:19, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • 2018'in; trollerin ve vandalların olmadığı, otosansürün uygulanmadığı, tarafsız bakış açısının gözetildiği ve mevcut engelin kaldırıldığı yıl olmasını temenni ediyorum. Mutlu yıllar. --Maurice Flesier message 22:51, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Daha fazla katkı, daha fazla bilgiyi insanlara ulaştırma hedefi, sansürün olmadığı bir yıl dileğile. Nice viki senelere.--TugsataydinKonuş 23:52, 31 Aralık 2017 (UTC)
  • Tüm arkadaşların yeni yılını kutluyorum. :)Sait71 09:14, 1 Ocak 2018 (UTC)
  • Herkese sağlıklı ve huzurlu bir yıl diliyorum. 2018'in Vikipedi'miz için bol katılımlı ve sansürsüz bir yıl olmasını temenni ediyorum. Mutlu yıllar — OkanfanEvet benim? 13:34, 1 Ocak 2018 (UTC)

2018'in ilk İş birliği projesine sizleri davet ediyorum. :)

Geçtiğimiz aylarda/haftalarda desem daha doğru, proje sorumlularının/özellikle benim pek aktif olamamamdan dolayı İBP'lere katılımın azaldığının farkındayım. Ama bu yeni yılda elimden geldiğince daha aktif olmaya çalışacağım, ve projelere daha çok vakit ayırmaya çalışacağım. İlk haftanın konusu: Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü şablonundaki maddelerinin oluşturulması. Bütün kullanıcılara iyi yıllar dilerim. ~ Z (m) 19:53, 31 Aralık 2017 (UTC)

Kültürlerarası Köprü değişiklik yarışması sonuçları

Herkese merhaba. 15 Ekim-15 Kasım 2017 tarihleri arasında; Arapça, Farsça, İspanyolca, Portekizce ve Türkçe Vikipedi'de düzenlenen, ödüllü Kültürlerarası Köprü değişiklik yarışması sonuçlandı. Detaylı sonuçlar henüz META'da açıklanmadı, ancak bende bu sonuçlar olduğundan dolayı kabaca bizi ilgilendiren sonuçları açıklamamda bir sorun yok. Birkaç güne kadar da açıklanacak zaten orada. Ben de bu sonuçlar açıklanınca burada belirteceğim ve ekleme yapacağım.

Yarışma sayfasından görülebileceği gibi katılımcılar; İspanyolca ve Portekizcenin yer aldığı bir grup ile Arapça, Farsça ve Türkçenin yer aldığı ikinci bir grup olarak ikiye ayrıldı. Dolayısıyla yapılan genel bir sıralama yok, iki gruba göre ayrılan sıralamalar mevcut. Değerlendirmelerde, yarışma sayfasından ulaşabilecek kurallar da göz önüne alındığından orada belirtilen her katkı, puanlamalara dahil edilmedi, onu da not düşeyim.

İlk grubun birincisi, İspanyolca Vikipedi'de katkı yapan @Rosarinagazo oldu. Kendisi 143 maddede katkı yapmış ve 1210 puan toplamış. Bu grubun ikincisi, Portekizce Vikipedi'den @Tuga1143 ve kendisi 117 maddede katkı yapıp 1150 puan toplamış. Üçüncüsü ise İspanyolca Vikipedi'den @MarisaLR, kendisi 97 maddede katkı yapıp 850 puan toplamış.

Gelelim bizim de yer aldığımız ikinci gruba. Bu grubun birincisi, Farsça Vikipedi'den @محک, kendisi 97 maddede katkı yapmış ve 890 puan toplamış. İkinci sırada yer alan kullanıcı, Arapça Vikipedi'den @Abdou7878 ve kendisi 80 maddedeki katkısıyla 810 puan toplamış. Üçüncü sırada yer alan kullanıcı ise yine Arapça Vikipedi'den @Mohammed alzaidy ve kendisi 88 maddedeki katkısıyla 760 puan toplamayı başarmış.

Görüldüğü üzere Türkçe Vikipedi'den katılıp da ödül almaya hak kazanan herhangi bir kullanıcı yok ne yazık ki. Bizim Vikipedi'den yarışmaya katılan kullanıcıların performansları ise şu şekilde oldu (sıramalar ikinci gruptaki sıralamaları elbette):

@Hedda Gabler (eski): 21 maddedeki katkısıyla 270 puan topladı ve 5. sırada yer aldı
@İazak: 24 maddedeki katkısıyla 250 puan topladı ve 6. sırada yer aldı
@Basak: 13 maddedeki katkısıyla 120 puan topladı ve 7. sırada yer aldı
@Seksen iki yüz kırk beş: 6 maddedeki katkısıyla 60 puan topladı ve 12. sırada yer aldı
@Sayginer: 8 maddedeki katkısıyla 40 puan topladı ve 13. sırada yer aldı
Bu kullanıcılar dışında Türkçe Vikipedi'de katkı yapan @Ahmet Turhan ile @Cekli829'un katkıları kurallara uygun olmadığından puanlamaya dahil edilemedi.

Tüm katılımcıları gönülden tebrik ediyorum. Umarım bu tip yarışmalarda Türkçe Vikipedi olarak daha fazla yer alır, daha fazla katılımcılar görürüz :) İyi günler herkese.--RapsarEfendim? 22:07, 1 Ocak 2018 (UTC)

Teşekkürler @Rapsar. Uluslararası yarışmalar hoş oluyor. Önerim, bundan sonraki yarışmaları önceden farkeden "en aktif" Türkçe vikipedi kullanıcılarının köy çeşmesinde duyuru yapması, hatta ilgilenecek olanları ping'leyerek farkındalık sağlaması olacaktır. iazak (mesaj) 05:47, 2 Ocak 2018 (UTC)
Size de teşekkürler @İazak. Benim bunları takip etme fırsatım pek olmuyor açıkçası, bunu da zaten @Basak söylemişti bana. İlgimi çekti benim de sayfaları hazırladım vs, katılım sağladık Türkçe Vikipedi olarak. İleride de denk gelirseniz elinizi taşın altına koymaktan çekinmeyin, en azından dediğin gibi köy çeşmesinde duyuru yapalım. Organize edecek bir kullanıcı illa ki denk gelecektir. Tekrar teşekkürler katılımcılara.--RapsarEfendim? 06:10, 2 Ocak 2018 (UTC)
  • Aslında ben birincilik için uğraşıyordum ama bi' ara giremedim ve kopukluk oldu. Toparlayamayacağımı fark edince pes ettim. Neyse başka yarışmalara artık. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 13:30, 2 Ocak 2018 (UTC)
@Hedda Gabler (eski), bazı kullanıcılar cidden insanüstü çaba gösteriyor, bizdeki kullanıcıların hemen hemen tamamının bu kullanıcılarla baş etmesi çok zor. Puanlara bakılınca zaten bu fark net ortaya çıkıyor (4. ile senin aranda çok az fark var ama 3. ile 4. arasında çok fazla fark var). Bir yere kadar kafa kafaya gidilse dahi fark açılınca motivasyon da kaybolabiliyor. Keşke yerel birincilere de bir şeyler yapılsaydı şimdi aklıma geldi, ama bir dahaki sefere artık :)--RapsarEfendim? 18:40, 2 Ocak 2018 (UTC)
  • Ben de katkı sunmayı hedefliyordum ama başlangıçtan itibaren pek aktif olamadım. Lenin Parkı maddesini açmıştım ama neden puanlamaya dahil edilmediğini anlayamadım ayrıca :) --Ahmet Turhan (mesaj) 13:30, 3 Ocak 2018 (UTC)
  • Güzel yarışmaydı. Bir sürü yeni şey öğrendim şahsen. Daha çok katkı yaparım diye düşünmüştüm ama belirlenen kategorilerdeki maddeler çeviride çok zorladı. Sanat, yemek maddelerinde yabancı olduğum çok terim ve sıfat vardı.--Sayginerv-posta 16:19, 5 Ocak 2018 (UTC)
@Ahmet Turhan, yarışma kapsamında yapılacak katkıların edebiyat, müzik, görsel sanatlar, sinema, televizyon, mutfak, gelenekler, anıtlar kategorileri dahilinde olması gerekmekteydi. Lenin Parkı maddesi ise bu kategorilerin hiçbirne girmiyor gördüğüm kadarıyla. Değerlendirmeleri benim yapmadığımı da not düşeyim.--RapsarEfendim? 19:35, 5 Ocak 2018 (UTC)
İyi de proje kapsamında "görsel sanatlar" var. Heykelcilik bu kapsamda bir sanat yani. Şaşırdım biraz, bence bu alanda. Görsel sanatlar kategorisini sadece fotoğraf ve sanat olarak mı aldılar acaba @Rapsar. Gerçi burası salt heykel değil, bir park ve "mimari" konulu üstbaşlık sanırım sanat adı altında geçmiyor.--Ahmet Turhan (mesaj) 20:32, 5 Ocak 2018 (UTC)
Parklar bir sanat eseri olarak değerlendirilmiyor bildiğim kadarıyla.--RapsarEfendim? 20:45, 5 Ocak 2018 (UTC)
Tamamdır, ben "anıt" olarak tasvir etmiştim ondan. Park genelde bu anıtla anıldığı için. Sovyet Savaş Anıtı ile Treptower Parkı gibi. Teşekkürler :) --Ahmet Turhan (mesaj) 11:53, 6 Ocak 2018 (UTC)

X (film, 1965)

Merhaba. Anlam ayrımı sayfalarında kullandığımız adlandırma yöntemini XX (siyasetçi, 1965)'ten XX (1965 doğumlu siyasetçi)'ye taşıdığımız gibi hâlâ kullanılmakta olan başlıktaki örneği (1965 filmi) veya (1965 çıkışlı film) şeklinde taşınması fikrine nasıl bakıyorsunuz? Sizce de taşınmalı mı? --esc2003 (mesaj) 11:33, 3 Ocak 2018 (UTC)

2008 yılında Mskyrider tarafından hazırlanmış ve şuradaki tartışmadan görülebileceği üzere topluluk tarafından kabul edilmiş. Parantez içindeki istisnai kullanımın -ki bizim kullandığımız parantez içi sistemi, film ve dizi maddelerinde kullandığımız sistem değil- bugüne kadar geniş çaplı tartışılmamış olması ilginç. Tüm maddelerde (yalnızca biyografiler değil, "Pitbull şarkısı/albümü" gibi, "Orhan Pamuk romanı" gibi birçok maddede) tamlayan-tamlanan şeklinde parantez içi kullanımı varken film ve dizi maddelerinde istisna var. Öneriyi kesinlikle destekliyorum. "1965 filmi"nden ziyade, kategorilerle uyum açısından "1965 çıkışlı film" olmasını mantıklı buluyorum. "yap%C4%B1m"_ve_"%C3%A7%C4%B1k%C4%B1%C5%9F"_meselesi Şurada kategori adlandırması konusu konuşulmuş ve fikir birliği oluşmuştu. Kabaca, "1965 filmi"ndeki belirsizlik sebebiyle "1965 çıkışlı film" kullanımının benimsenmesi kararlaştırılmıştı. Bu bağlamda anlam ayrımı için koyulacak parantez içi metinde de benim görüşüm bu yönde.--RapsarEfendim? 20:22, 3 Ocak 2018 (UTC)

  • Bu değişiklik bence çok elzem değil ama madem tartışmaya açıldı '(1965 filmi) yeterlidir bunun için. "çıkışlı" ibaresi başlığı gereksiz uzatacaktır. Film maddelerinde zaten "... çıkışlı filmdir." ibaresi ekliyoruz. Eski maddeleri de zaman zaman bu yönde düzenliyoruz. Ayrıca bilgi kutularında da çıkış tarihi net olarak görülmekte. Yani madde içerisinde çıkış yılı ile ilgili zaten tüm bilgiler var. Başlığın olabildiğince net ve kısa olması taraftarıyım ben. Tabi ortak karar "1965 çıkışlı film" olması yönünde ilerlerse de benim açımdan herhangi bir sorun olmaz. Derdim başlığı olabildiğince kısa tutmak :) --Pragdonmesaj 10:36, 4 Ocak 2018 (UTC)
@Pragdon, parantez içi mümkün mertebe ayırt edici olmalı ancak kısa olacak diye de kafa karıştırıcı olmamalı. Sinematürk (yanılmıyorsam) gibi siteler çıkış yılını değil de yapım yılını esas alıyor mesela (bu fark bizim maddelere de yansımış zaman zaman). Bu bağlamda "çıkışı" kullanılmasını gerekli buluyorum. Sen ne dersin?--RapsarEfendim? 21:42, 4 Ocak 2018 (UTC)
Sinematürk yapım yılını esas alıyor evet. Çıkış yılını ayrıca belirtiyor. Misal "Arif v 216" filmi bu şekilde şu an sitede. Yukarıda da dediğim gibi "çıkışlı" ibaresini de ekleyebiliriz çok elzem değil. Herkes o yönde fikir belirtiyorsa "çıkışlı" ibaresini de ekleyelim :) --Pragdonmesaj 10:04, 6 Ocak 2018 (UTC)

Vikiproje Sinema 2018'in ilk İBP'si

Herkese merhaba, Vikiproje Sinema'da 2018 yılının ilk iş birliği projesi aktifleştirildi. İlgi duyabilecek arkadaşlar buradan projeye dahil olabilirler. --Pragdonmesaj 17:06, 4 Ocak 2018 (UTC)

TranslateWiki

Merhaba arkadaşlar,

Zamanı olan birkaç arkadaş acaba https://translatewiki.net adresinde çevirilerini yapmaya çalıştığım çevirileri onaylayabilir mi? Wikipedia mobil uygulama, OpenStreetMaps çevirilerinin onaylanması gerekiyor. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 14:38, 6 Ocak 2018 (UTC)

Ben birkaç kontrol yaptım ama seninkiler mi yoksa genel mi bilmiyorum @Hedda Gabler (eski) :) Bu arada media kelimesini medya değil de "ortam dosyası" olarak değiştirdim, Türkçede bu şekilde kullanmıyor muyuz? Yanlışsam düzeltelim.--RapsarEfendim? 20:45, 7 Ocak 2018 (UTC)
Application>Uygulama diye çevrilmiş ama burada "başvuru" anlamında kullanılmış olabilir mi? "Register your application">"Uygulamanızı kaydedin" şeklinde ama ben "Başvurunuzu kaydedin" olabileceğini düşünüyorum. Emin değilim tabi, nerede kullanıldığını görmek gerek.--RapsarEfendim? 20:54, 7 Ocak 2018 (UTC)
Teşekkürler @Rapsar, hatalı çeviri varsa ben düzeltme kısmından çevirip yolluyorum. Sen de aynısını yapabilirsin. Birkaç kullanıcı da ilgi gösterirse iyi olacak. Epey bekleyen çeviri var maalesef. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 12:19, 8 Ocak 2018 (UTC)
Bende hesap oluşturdum; henüz yeni olduğu için kabul etmiyor; rüştü ispat edince devam edeceğim. chanseyMesajYaz 12:52, 8 Ocak 2018 (UTC)
@Chansey, birkaç çeviri yapmanızı isteyecek ardından doğruysa onaylayacak. ben de geçen günlerde üye oldum. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 13:24, 8 Ocak 2018 (UTC)
Evet bende şu an onaylandım... chanseyMesajYaz 13:45, 8 Ocak 2018 (UTC)

Vikisözlük'te sayfa biçimleri için yönerge önerisi

Merhaba Vikipedi kullanıcıları. Türkçe Vikisözlük'te şu anda belirli kullanıcılar ile birlikte yönergeler oluşturmaya çalışıyoruz ve Köy Çeşmesi'nde bu yönergelerden bazıları hakkında tartışmalar yapılmakta. Şu bağlantıdan sayfa biçimlerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili yönerge önerisine ulaşabilirsiniz. İlginize, umarım biraz vakit ayırıp buradan okuyup değerlendiren olur. ~ Z (m) 09:05, 21 Ocak 2018 (UTC)

@HastaLaVi2, ellerine sağlık. İyi bir yönerge olmuş. --Hedda Gabler (mesaj) 11:10, 21 Ocak 2018 (UTC)

Afrin Operasyonu maddesi

Burası son çare olarak kullanılan yerdi. Çözümsüz kaldığını, vandalizm ve değişiklik savaşlarının mevcut olmasından dolayı topluluğu Afrin Operasyonu maddesi ile ilgilenmeye ve tartışmalara ortak olmaya davet ediyorum. Üçüncül gözler olayı çözmeye yardımcı olacaktır. Madde geçmişinde pek çok içerik çıkarma, şablon kaldırma gibi durumlar mevcut. Maddede YPG kaynakları ona dair haberler de olmayacaksa biz kapıyı kapatıp gidelim. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:02, 23 Ocak 2018 (UTC)

Bir ansiklopedi olan Vikipedi'de adımımı attığım her noktada şu 3-5 kullanıcının propagandalarını, hakaretlerini, ideolojik çatışmalarını, çıkarlarını görmek zorunda mıyız? Kendi adıma konuşayım, zorunda mıyım? Birtakım kullanıcılar yüzünden kimse belli başlı maddelere katkı yapmaya yanaşamaz oldu. Kaç kere uyarıldı her biri, sonuç yok. Hizmetlilere açık açık diyorum, yapım incelemeleri ve verin engelleri, uzaklaşsınlar biraz. Uyarılar fayda etmiyor, görünen o. Burası resmen ideolojik çatışma platformuna dönüşüyor.--RapsarEfendim? 19:16, 23 Ocak 2018 (UTC)

Ne propagandası @Rapsar? Maddenin geçmişini izlersen YPG ve SDG'ye dair kaynakları eklemeye ve ona dair haberleri vermeye çalışıyoruz. Bununla birlikte muhalif görüşlere yer veriyoruz. Operasyon yanlılık kaynakları, iktidar yanlıları haberleri ve TSK bildirileri ne kadar propagandaysa YPG ve SDG kaynakları da bir o kadardır. Vikipedi kullanıcıları tek taraflı bilgiyi reddettiğinde ne zamandır propaganda yapıyor oluyor? Madde gelişim sürecinde hiç bir müdahale yapmayıp, pek madde gelişimine katkı sunmayıp, yapanları da böyle propagandacı olarak yatfalamanın kullanıcıları ansiklopediden soğutmaya yol açtığınızın farkındasınızdır heralde. Evet daha önce başkalarının amacı buydu, bunların hepsi kayıtlı ve şikayet konusu ama artık bu durumu bi aşalım bir zahmet. Ansiklopedik bilginin neresi propaganda yahu! Ajansların, kaynakların aktardıklarını maddelere ekliyoruz. Operasyonla ilgili devlet kanadından TSK ile 9999 kaynak ve bilgi var sorun yok, SDG ile ilgili 2 tane olunca mı sorun veya propaganda oluyor. Maddeye hükümetin basın üzerinde buna yönelik yayın yapmalarını istediğini bile yazıyoruz, o bile kaldırılıyor propaganda diye yahu. Siz neler yaptığınızın ve nelere yol açtığınızın farkında mısınız? TSK Burseya Dağı'nı aldığı haberleri var. Ama sonra dış basındaki bağımsız kaynaklar dahil olmak üzere YPG kaynaklarında burayı geri aldığı bilgisi var, ama bunu ekleyemeyeceğiz heralde, neymiş propagandaymış. Çünkü devlet kaynaklarının hiçbirisinde bu bilgi yok. Haber geçirilmiyor, çünkü izin verilmiyor! Hükümet sözcüleri o toplantıya Vikipedi yetkililerini de mi çağırdı, ne oluyor? BTK sansürü korkusu nedeniyle kendimize çeki düzen mi (!) veriyoruz yoksa? İki kullanıcı şimdiden BTK konusunu dile getirdi bile, ikisi de direkt bana hukuki tehdit zira! Ama yine pek bir müdahale yok. Bu konuda en zengin olduğunu düşündüğü Türkçe Viki'den bilgi almak isteyen bir Alman, bir Çinli , bir Meksikalı bu maddeye gelse, bu içeriklerin çıkarıldığını, maddedeki dili bir okusa sayfayı kapatıp gider. Sistem yanlılık şablonu bile koyamıyoruz maddeye vandalizm yüzünden, görmüyor musunuz? Bırakın içerik eklemeyi şüphe nedeniyle uyarı şablonu bile ekleyemiyoruz, şablon çıkarma vandalizmleri kol geziyor. Ama müdahale sıfır. Siz de üzerine "aman kavga çıkmasın niye hep kavga çıkıyor" diyorsunuz. Biraz madde özeline inin de sorunları görün. Vikipedi ne zamandır böyle otosansürcü, kaynaklı bilgi çıkartıcı ve tek bir tarafın ağzından yazılan bir yapıya büründü? 1 kişinin yaşamını yitirmesi bile TSK bildirisine göre yazılmış, farkında mısınız. Burası TSK yayın organı veya askerî bir ansiklopedi mi, çünkü herşey TSK ve devlet açıklamalarına göre yazılmış. Savunma da şöyle "Kaybı veren Türkiye, kaybı veren TSK, hayır kimin cümleleri ile yazalım?" Birinin cümleleriyle yazmak zorunda olduğumuz bir ansiklopediyi gerçekten kapatıp gidelim. Size de ilginç gelmiyor mu, toplantıda basının nasıl olacağı kararlaştırılmış ve "karşı basının" (bizim için böyle bir karşıtlık yok, olamaz) haberlerinin verilmemesi kararlaştırılmış. YPG kaynaklarına bakarsanız hemen hemen herşey yalanlanıyor, fotoğraflarla, videolarla, basın açıklamalarıyla hepsinin yanlı haber olduğunu bas bas bağırıyorlar. Bırakın YPG'yi Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) kaynaklı bile yalanlıyor. Ama KBY'nin haber ajansı Kurdistan 24 kanalı bile güvenilir olmadığı gerekçesiyle kaldırılıyor. Niye yazmıyoruz? Asıl propaganda bunların burada yazılmasını bizzati engellemektir. İfadeleri normalleştiremiyoruz iletişimsizlik ve vandalizm yüzünden. Her ansiklopedik değişikliklerinde sosyal medya trollerinin yanıtları veriliyor. VP:TROLL kriterlerinin de birçoğuna uyuyor bunlar. Bu notu da buraya düşeyim artık ansiklopedinin sansürü ve sessizlikle kullanıcıların sansürüne çanak tutan durum konusunda. Pes doğrusu. Bu not sadece size değil, tüm sessiz kalan dostlara, bu duruma çanak tutan kullanıcılara ve sorumlularadır. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:20, 24 Ocak 2018 (UTC)
Öncelikle cümlelerimde cımbızlama yapıldığı için araya girme gereği duydum. Kullanıcı cımbızlamayı çok iyi biliyor fakat "'Kaybı veren Türkiye, kaybı veren TSK, hayır kimin cümleleri ile yazalım?'" cümlesi tamamen TSK şöyle şöyle dedi cümlesine tepki gösterildikten sonra yazılmıştır. Kullanıcı tartışma sayfasında "-e göre", "şöyle dedi" yazalım dedikten sonra maddeye aynı bu şekilde bilgi verildi. Ona karşı çıktı. Taraflardan birisinin kaynağını vermemize dahi tahammül edemeyen bu kullanıcıya nazicane tavsiyem: Bu propaganda, cımbızlama işlerini bırakın artık! Şurada cımbızlamaya yapmaya çalışmanız bile topluluğu kandırmaya yönelik bir hareket.--Tuğkan (mesaj) 05:31, 25 Ocak 2018 (UTC)
@Ahmet Turhan biliyorsunuz en başından beri maddeye müdahilim, takipteyim. Kullanıcılar sessiz kalmayı yeğliyorlar çünkü altta da bahsettim; gerekli-gereksiz/zamanlı-zamansız olan tartışmalardan ve sonuçsuz kalmasındanbıkıldı. (Burada hemen bir not:Hizmetlilerin de bir insan ve kullanıcı olduğunu unutmamalıyız.) Bu tartışmalar içeriğin, hakkın, haklılığın herşeyin önüne geçiyor. Durumun özeti üzgünüm ki bu... chanseyMesajYaz 16:16, 24 Ocak 2018 (UTC)

Bu madde 3 gün korumaya alındı ve kullanıcılar tartışma sayfasında fikir birliği oluşturmaya yönlendirildi. Devamında maalesef bu tip içerik anlaşmazlıklarını azaltmak ve durdurmak üzere uzaklaştırma yapılacak. Vikiçizer (mesaj) 19:21, 23 Ocak 2018 (UTC)

Öncelikle, sözlerimin herhangi bir kişiye hedef almadığını söyleyerek ben de birkaç kelime etmek istiyorum. Ben de Rapsar gibi benzer durumlardan şikayetçiyim. Bir yerlerde şikayetimi dile getirmeye ne zaman niyetlensem, tarafsız davranmamakla itham edildim. Bu nedenle katkılarımı politika ile ilgisi en uzak olan alanlara yoğunlaştırma gereksinimi duydum. Zaten zor bela girebiliyor Vikipedi'ye, girdiğimde de sürekli bir tartışma ile karşılaşmaktan sıkıldım. Bu sorunun çözülmesi lazım. Vikipedi, ideoloji savaşlarının yapılacağı bir alan olmamalı. Bazı kesimler sosyal medyayı salt bu amaçla kullanıyor olsalar da biz bunu engellemeliyiz. İdeoloji savaşları yapanlar da kesinlikle Vikipedi'den uzaklaştırılmalı. Tamam, Vikipedi Türkiye'nin Vikipedisi değil, ancak Türkiye'deki kanunlara bağlıyız, ki görebildiğimiz kadarıyla bu nedenle Vikipedi'ye erişim yasak. Konusu suç teşkil eden içerikleri sürekli olarak ekleyen kullanıcılar da Vikipedi'den süresiz olarak engellenmeli. Bu, Vikipedi'nin kendisine de zarar vermektedir. Bu süreçte tüm yük birkaç hizmetliye düşüyor. Zaten katkıların en aza indiği bu günlerde bir de katkıda bulunan birkaç kullanıcıyı kaybetmek zorunda kalmamalıyız. Ama gereken bu ise, hizmetlilerimiz de sorumluluklarını yerine getirmelidir...thecatcherintheryemesaj 20:16, 23 Ocak 2018 (UTC)

Sadece hizmetlilerimizden bu duruma çare olmaları beklemek haksızlık olur. Ne işlem tesis edilirse edilsin yine yeni yeniden ağır itham ve eleştirilere maruz kalacaktır. Bu durumun bir adım ötesini de kutuplaşma olarak görüyorum. Şu var ki bence topluluk olarak nemelazımcılıktan ne zaman vazgeçeriz; işte o zaman hizmetlilerimizin inisiyatif kullanmalarını beklemeliyiz. Bir kaç kullanıcı haricinde bu tartışmalara tepki gösteren hatta yorum yapan dahi yok. Bir diğer yandan hak vermiyor da değilim; hiç kimse taraflılık, yasal tehditcilik, trollük hatta vandallıkla itham edilmek istemiyor. Açmaz! Birileri (bu kullanıcılar veya hizmetliler kim olursa) taşın altına elini koyacak. chanseyMesajYaz 20:44, 23 Ocak 2018 (UTC)

  • Kim neden çözmeye çalışsın bu noktada? Herkes bu konularla ilgilenmek, devamlı bu konulara maruz kalmak zorunda mı? Hayır yani cidden anlayamıyorum, empati mi kurmuyoruz, insanlar buraya gelip geleceğe yönelik olumlu bir şeyler yaparak gündemden de uzaklaşamasınlar mı istiyoruz? Zaten gündemden kaçılamayan bir ülkede, zaten engelli bir mecrada, gündem vahşi bir tazı gibi nereye bakarlarsa baksınlar insanların önüne mi çıksın diyoruz? Bu mu beraber yazdığımız insanlara verdiğimiz değer? Buraya gelip sadece bilim hakkında, sadece antik tarih hakkında, sadece savaş tarihi hakkında, sadece yerleşimler hakkında yazan insan var. Israrla insanları bu girdaba sürükleme çabası neden? Bu tartışmalara girecek başka biri bulunamıyorsa keramet topluluğun nemelazımcılığında değil, tartışma sayfasındaki üç noktalarda aranmalı.
  • Bu konularla ilgilenen kullanıcılar belli, savundukları noktalar aşağı yukarı belli. Bu tür tartışmalar ilk kez yaşanmıyor. Karşılıklı tavizlerle aranın bulunmaya çalışılması, gerekirse bir müddet ara verilip uzlaşı çabasıyla dönülmesi vs. gibi temel çatışma çözümü stratejileri bu kadar zor mu? Afrin Operasyonu maddesi birkaç gündür zaten ne zaman son değişikliklere baksam görünüyor. İlk başlarda fikir birliğiyle yürüyen olumlu bir çaba vardı sanki, samimi olarak soruyorum ama cevabının burada verilmesini istemiyorum, ne oldu?
  • Savaş alanı ortamının devamının önüne geçmeye çalışan Vikiçizer'e teşekkür ederim, destekçisiyim. Burada bu çatışma ortamına karşı sesini yükseltenlere de teşekkürler.
  • Türkiye'deki kanunlara bağlı falan değiliz. Burada yazanlar arasında Türkiye'de yaşayan olduğu gibi hayatında Türkiye'de yaşamamış olan var. Türkçe konuşan ülkeler, Türkçe konuşulan yerler Türkiye'den ibaret değil. Engel bu Viki'deki içerik yüzünden verilmedi, engelin kalkmasını otosansürle sağlayamayız, sağlayabilirsek de "otosansürlü özgür ansiklopedi" olduğumuz an dükkanı kapatıp gidelim zaten. Ne savunurlarsa savunsunlar, kullanıcılara engel verilecekse davranışsal sorunlardan dolayı olacak, savundukları içerikten dolayı değil. X görüşü savunanın davranışsal sorunu da Y görüşü savunanınkinden daha ön planda olmayacak. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:19, 23 Ocak 2018 (UTC)
Olması gereken denenmedi mi @Seksen iki yüz kırk beş sizce? Tartışma sayfasının ve maddenin geçmişinden görebilirsiniz bunu (ki eminim baktınız). Zaten buradaki nirengi noktası dediğiniz gibi savunulan fikirlerden ziyade davranışsal aksaklıklar. Tekerrür eden aksaklıklar. Bakınız bu konunun tartışma sayfasında olması son derece doğal ama VP:Ş, VP:HDP, hizmetlilerin mesaj sayfaları, Köy Çeşmesi heryerde bu konu var. Bu rahatsız edici. Çatışma ortamından rahatsız olan bir çok kullanıcı var, herkesin fikrine ve duruşuna da saygım sonsuz ama ben karışmayayım ne olursa olsun mantığıyla hareket etmek bu işin çaresi değil. Tam karşılamıyor ama hani halk arasında derler ya seçim öncesinde boş atma oyunu boş atarsan X partiye yarar gibi birşey. Fikir beyan edilmezse, rahatsızlık dile getirilmezse baskın olan taraf karlı çıkar. Fikir beyan etmekten çekinmemeliyiz, proje hepimizin projesi. Ben kendi perspektifimden baskın taraf istemiyorum Vikipedi’de. Kastettiğim buydu. chanseyMesajYaz 21:33, 23 Ocak 2018 (UTC)
"Tamam, Vikipedi Türkiye'nin Vikipedisi değil, ancak Türkiye'deki kanunlara bağlıyız, ki görebildiğimiz kadarıyla bu nedenle Vikipedi'ye erişim yasak. Konusu suç teşkil eden içerikleri sürekli olarak ekleyen kullanıcılar da Vikipedi'den süresiz olarak engellenmeli." ifadesi, şahsıma açık bir hukuki tehdittir. Aptal değilim, bu içerik konularında "yasalara aykırı hareket eden" açıkça benim, kimse aptal değil. Artık burada katkı yaptım diye şahsi hayatımda başıma bir şeyler geleceğini ciddi ciddi düşünmeye başladım. Üstelik daha iki gün önce olandan sonra ikinci BTK konulu hukuki tehdit. Tüm topluluğa duyurumdur. Burada çözülmezse metaya taşıyacağım durum o kadar ciddi. Vikipedi:Hukuki tehditler yasaktır. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:55, 23 Ocak 2018 (UTC)
Yine yukarıda dediğime geldik, belirli konularda aynı görüşte olmayan her kullanıcı susturulmak isteniyor. Hemen engellenmek, uzaklaştırılmak isteniyor. Görüş belirtir belirtmez hemen saldırı başlamış. Hemen şikayet edilecekmişiz. Sayın @Ahmet Turhan, yetki ellerinizde olsa, hemen uzaklaştıracak, engelleyecek miydiniz beni, açıkladığım bu görüşten dolayı, merak ediyorum. Neden üzerinize alınıyorsunuz, konusu suç teşkil eden içerik mi eklediğinizi söylüyorsunuz? Ben, son Afrin başlığını kast etmedim ki, genel bir konudan bahsettim. Peki, cümlenizden hareketle, konusu suç teşkil eden içerikler sürekli eklenebilecek mi? Biz de ekleyebilir miyiz? Peki, buna karşın Vikipedi yönetimi bu konuya kayıtsız mı kalacak? Ben kimseyi tehdit falan etmiyorum, zira tehdit makamı değilim. Şikayet mi edecekmişsiniz beni, istediğiniz kadar edebilirsiniz. Ben olanı, başımıza geleni ve yapılması gerekeni söyledim. Bunca zamandır buradayım. Yazdıklarımı alıntılayarak açık açık siz beni tehdit ediyorsunuz, bu da gözlerden kaçmasın. Bu arada, beni metaya şikayet etmek gibi bir niyetiniz varsa, bence burada tartışma ya da görüş birliği falan aramanıza gerek yok. Hemen bugün şikayet edin. Sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada bu da not olarak kalsın, öyle şikayet edeceğim deyip de vazgeçmek olmasın, sözünüzü tutun. Sözü uzatmaya gerek yok, yine gereksiz bir şekilde siyaset konusunun içine çekilmiş bulundum. Bu da bu konu ile ilgili son mesajımdır. Ben, ilgi alanım ile ilgili başlıklara gideyim, meydan sizin olsun, siz çalın, siz söyleyin.thecatcherintheryemesaj 17:26, 24 Ocak 2018 (UTC)
Cevap Cevap "konusu suç teşkil eden içerikler" hiçbir ülkenin yasasına bağımlı değil, Vikipedi yönergelerinde suç olarak belirtilen içeriklerdir. Örneğin ırkçılık, hakaret, kukla vb gibi. Türkiye yasalarını ne zamandır referans alıyoruz da "ancak Türkiye'deki kanunlara bağlıyız" diyorsunuz. Hayır bağlı falan değiliz, Türkçe konuşuyoruz ve Türkçe Vikipedi'de bir katılımcıyız diye kimin Türkiye'de olduğunun seceresi mi çıkarılıyor? Hukuki tehdit ifadeleri yazıp sonradan "hadi yapın" demek zaten başlı başına yakışıksız. Ne demek Türkiye yasalarına göre suç teşkil eden yayınları ekleyenleri engelleyin, resmen dehşet verici? Bu altbaşlıkta yazdınız ve konu bizzat Afrin Operasyonu maddesi. Bu konuda da devlet yanlısı olmayan katkıyı yapan da sadece benim. Kimse kimseyi kandırmasın. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:56, 24 Ocak 2018 (UTC)
Cevap Cevap Son mesajım dedim ama iftira atacağınızı hesap etmedim. Gören göz için sakınca yok ama insanlar algı yönetiminize kanmasın diye cevap yazmam gerekti:

1. Türkiye yasalarına göre suç teşkil eden içerik ekleyenleri demedim, yazdıklarım ortada; konusu suç teşkil edenleri dedim. Bu sizin de bahsettiğiniz hakaret, ırkçılık olabileceği gibi yasa dışı herhangi bir konu olabilir. Yasa dışı olan hemen hemen her ülkede ortaktır. Bu konuda da Vikipedi'nin dilinin Türkçe ya da İngilizce olması herhangi bir şeyi değiştirmez.

2. Türkiye'deki kanunlara bağlılığımızdan kastım, şu an da içinde bulunduğumuz durum, bakınız VPN kullanmadan giriş yapamıyor, zor bela giriş yaptığım şu durumda kağnı hızında bir Internet kullanmak zorunda kalıyorum. Bir değişiklik yapabilmek için dakikalar harcıyorum. Türkiye'deki mahkemelerin verdiği kararlar beni etkilememiş de ben mi hayal görüyorum? Olanı söylüyorum. Son iki yılı baz alırsak, 2016'da Türkiye'de en çok ziyaret edilen ilk 20 web sitesi arasında yer alan Vikipedi 2017 yılında ilk 100 içinde dahi değil. Kaçıncı sırada, onu da göremedim. Belki ilk 500 ya da 1000, bu önemli değil. Kısa süre önce bir yetkilinin, "ilgili içeriği kaldırdık" açıklaması bunun bir tezahürü.

3. "Ne demek Türkiye yasalarına göre suç teşkil eden yayınları ekleyenleri engelleyin, resmen dehşet verici?" @Ahmet Turhan Yazdığınız bu cümle bana ait ise, vurgulanmış yeri gösterin. Nerede yazdım bunu? Bu cümleyi ben yazdıysam, ispat edin. Yoksa müfterisiniz. Algı yönetimi yapmaya çalışan birisiniz. Destek bulamayıp iftira atarak haklı duruma çıkmaya çalışan birisiniz. Yok, eğer siz haklı iseniz ve ben bu cümleleri kullanmışsam, şu vakit Vikipedi'yi bırakırım.thecatcherintheryemesaj 19:06, 24 Ocak 2018 (UTC)

@Thecatcherintherye daha önce bir hizmetlimizin kurduğu cümleyi kurmuş. Herhangi bir hukuki tehdit, yasal tehdit yok. Gayet de doğru bir cümle. Üstüne kimseyi hedef alarak söylenmemiş cümle. Şahsen ben üstüme alınmadım. Üstüne alınanlar neden alınıyor ki acaba?--Tuğkan (mesaj) 05:22, 25 Ocak 2018 (UTC)
Rapsar'ın taraflılığa destek vermediğine eminim. Bu başlığı okudum, maddeyi okudum, tartışma sayfasını da okudum, hatta kukla şüphelileri sayfasını da okudum. Maddenin tarafsız olması açısından 2 tarafın kaynaklarına da yer vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Buranın özel konuları tartışma yeri olmadığını bildiğim için sadece bu kadar bir özet geçiyorum. Üçüncül kişi olarak tartışma sayfasına görüşlerimi bildireceğim. --Turgut46 11:36, 24 Ocak 2018 (UTC)
Merhaba,
Arkadaşlar biraz sakin olalım bence. Kimse kimseye aba altında sopa göstermesin ya da böyle niyetleri yoksa da bu tür yanlış anlaşılmalara sebep verecek şeyler yazmasın. "Özgür ansiklopedi"deyiz. Herkes katkısını yapsın, o katkı doğru değilse çıkarırsınız, geri alınırsa tartışma sayfasında görüş birliği olacak şekilde düzenlersiniz. Ben Afrin maddesinde direkt bir kaynak gördüm, açtım baktım haber kaynak gösterilecek bir içeriğe sahip bile değildi. Kaynağı çıkarmadan tartışma sayfasında görüşümü dile getirdim. Aslında orada da "neyin kaynak gösterilmesi gerektiği" konusunda uzlaşıya gidilmesini istemiştim. Pek işe yaramadı. Vikipedi, Türkiye'ye ait bir site değil sadece Türkçe diliyle yazılan bir site. Türkçe dilini bilen herkes (türk, Türkiye vatandaşı olmasa bile) katkı sağlayabilir, içerikten yararlanabilir.
Eğer, kişisel verileriniz burada açıkça belirtmemişseniz/paylaşmamışsanız (isim soysim, telefon numarası, mail adresi gibi) WMF size ait bilgileri kolay kolay kimseye vermemektedir. Tehdit ediliyorum diyenler için belirtmek istedim. Hatta Wikimedia Vakfı Şeffaflık Raporu sayfasından bu konuya ait bilgilere ulaşabilirsiniz. Lütfen, sakin olalım. Herkes aynı fikirde olmayabilir, en azından ortak bir akılla madde geliştirilebilir. Tartışma sayfasında kaynak belirleme yeniden tartışılırsa daha iyi olur.
Bu arada sanki bu anı yaşamıştım, dejavu oldum. Kolay gelsin. --Hedda Gabler (mesaj) 20:00, 24 Ocak 2018 (UTC)
Haklısınız @Hedda Gabler, ama aslında burada konu daha da vahimi. YPG'nin, SDG'nin veya müttefiklerinin hiçbir şekilde kaynaklandırılmaması veya bu kaynaklara güvenilmemesi politikası. Ve anında çıkarılması, bununla paralel değişiklik savaşları ve savaş alanı oluşması. İşte bunu çözmemiz gerek. Madde resmen "TSKpedi" veya "Türkiyepedi" olma yolunda. TSK kaynaklarına gelince tüm egemen basını veya TSK ilanlarını kullanalım, SDG olunca illa "bağımsız" kaynak arayalım. İşte az önce dediğim politikanın özeti. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:50, 24 Ocak 2018 (UTC)

Rapsar, ithamlarda bulunmuş, bunları niçin söylediğini açıklamalı. Eğer Ahmet Turhan bazı yerlerde ideolojik davranmışsa bu durum somut bir şekilde ortaya konulmalı. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum; bence burada hepimiz ideolojimizden bağımsız düşünemiyoruz. Bu hepimiz için geçerli. Ahmet Turhan kısa sürede çok önemli katkılar yapmış birisi ve bu yüzden göze batıyor sanırım. Kıskançlığı kastetmiyorum, sürekli göz önünde olduğu için sanki burada sürekli belli bir ideoloji işleniyormuş gibi algılanabilir. Bana göre olaylara objektif yaklaşabiliyor ve yaklaşıyor da. En önemlisi muhatap alınabilecek ve konuşulabilecek bir şahıs. Lütfen ülke içerisindeki kutuplaşmayı buraya taşımayınız. Gerçekten buradaki kısır çekişmelerden bıktım. Pek çok maddede VP:MİLLÎ ihlali mevcut. Maalesef kitlesel olarak mobbing ve oldu bitti yapılıyor. YPG bize, size göre terörist grup olabilir ancak ansiklopedide tıpkı resmi kurumunki gibi o örgütünde iddiaları yer almalı. Bunun üzerinden insanları yaftalayarak vikipedi'de baskı ortamı oluşturulmamalı. İnsanların ideolojik karalanma üzerinden yaftalanmasına karşı çıkıyorum.--Nushirevan11 21:13, 24 Ocak 2018 (UTC)

Merhaba, gncel siyasi konularla, askeri çatışmalar konularıyla Vikipedist olarak ilgilenen ve bu konularda katkı sağlamaya istekli olan bir kullanıcı değilim. Dışarıdan bir göz olarak bu tartışmalar konusunda bir iki söz söyleyeyim. Bir şeyleri müthiş yanlış yaptığımızı düşünüyorum. Bu konulardaki tartışmaların @Seksen iki yüz kırk beş'in dediği gibi sadece gökyüzü cisimleri, antik çağ filozofları gibi konularda katkı sağlamak üzere buraya gelenleri kaçırdığını düşünüyorum ve rahatsızım. Bu konuyu Wikimania'da Vakıf yetkilileri görüşürken dile getirmiştim ve bir önerim olmuştu: "Güncel ve tartışmalı siyasi konuları yazma konusunda diğer vikilerdeki uygulamalar ve politikalar nelerdir, -özellikle kaynak kullanımı konusunda-vakıf bize ayarlasın, başka vikilerden deneyimli kullanıcılardan dinleyelim, tartışalım; daha iyi politikalar belirleyelim." demiştim. Olumlu yaklaşmışlardı; hatta daha sonra bir etkinlik planlıyor musunuz bu konuda diye soran mesaj aldım. Ama açıkçası kullanıcı grubunda bir kaç kişiye açtığımda çok destek bulmadığını hissettim ve bir girişimim olmadı. Bu düşünceyi burada tekrar açayım. Bu konularda aktif olan kullanıcılar ne düşünürler? Tek tek her maddede aynı konuları tartışıp durmakla enerjimizi tüketmeyelim. Sorunların adını koyup listeleyelim. Sorun YPG, TSK değil... Örneğin "güncel konularda kaynak olarak neleri kullanmak kabul edilebilirdir? Bir çatışmada çarpışan tarafların web sitelerinde açıklamalarını tarafsızlık adına maddeye almalıyız? Gün gün, saat saat ölü-yaralı sayıları hakkında farklı kaynaklardan bilgileri buraya eklersek acaba 'Vikipedi bir gazete değildir', 'vikipedi bilgi koleksiyonu değildir' gibi ilkelerle çelişiyor muyuz"; bunları tartışalım. Ama lütfen bu düzeyde tartışalım, madde özelinde değil. O zaman daha çok kişi tartışmalara katılmaya istekli olacaktır. Dilerseniz başka vikileri inceleme; politikaları çevirme; deneyimli kullanıcılarla tartışma gibi konularda da çalışma yapalım, destek isteyelim bu konuda. Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.--Başak (mesaj) 14:43, 25 Ocak 2018 (UTC)
Desteklerim. Her türlü etkinlik ve toplantıya katılırımda. Yazdıklarınıza katılıyorum @Basak. Maddedeki anlaşmazlıktan öte politika ve "güvenilir kaynak" sorunu var. Konunun mevcut engel ile, enwikide itiraz edilen makaleler ve buradakilerin ileride sorun olup/olmayacağı konusu ile birlikte tartışılması aciliyet gerektiriyor. Çünkü bunların hepsi birbiri ile bağlantılı. Eğer bir karara varılmazsa, bir politika ve yönergede uzlaşılmazsa ileride benzer bir operasyon maddesinde aynı tartışmaları aynı değişik savaşlarını göreceğiz. Bu bir gerçek. İngilizce vikipedi editörleri mesala Daily Mail kaynağı için "güvenilir değil" kararı vermişti. [1]. Böyle bir yol da bir opsiyon olarak değerlendirilebilir. Burada kullanıcılar arasında birçok yanlış anlama, kelimeler üzerinden öznel çıkarım ve yorumlama olduğu için politika belirleme sürecinin face-to-face yoluyla olabileceğini de söylemeliyim. --Maurice Flesier message 16:26, 25 Ocak 2018 (UTC)
Vikipedi'de insanın umudunu yeşertecek bir gelşime olabileceğini görmeyeli uzun zaman oldu. Böyle bir öneriyi getirdiği için @Basak'a çok çok teşekkürler. Ben böyle bir çalışmaya destek vermek için elimden geleni yapmaya hazırım. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 19:53, 25 Ocak 2018 (UTC)
Öneri ve fikir için teşekkürler @Basak. Söz veremiyorum ama elden geldiğince katkıda bulunmak isterim. Saygılarımla. chanseyMesajYaz 20:42, 25 Ocak 2018 (UTC)
Her zamanki gibi burada yazılan her şeyi okuyacak vaktim yok. Bir çok Vikipedist görüş bildirmiş. Neden bu kadar aceleci davranıyoruz bilginin yanına parantez için "iddiası" yazmak yerine eklememek daha mantıklı geliyor iddia yazmasına rağmen insanlar galeyana gelip Vikipedi'yi karalıyorlar. Bilgi kesinleşene kadar bir süre beklense fena olmaz. Sonuçta burası güncel bir haber sitesi değil insanlar buraya güncel haberleri görmek için değil kesin bilgiler edinmek için giriyor. Haber sitelerinin ve gazetelerin paylaştığı bilgileri tarafsız diye güncel bir şekilde buraya eklemek mantıklı değil ki neredeyse tarafsız haber yapan bir kuruluşun olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Yukarıda buna benzer bir görüş bildirildiyse ve tartışıldıysa özür diliyorum okuyacak vakit bulamadım.≈ SunSoldiers  ✉  20:10, 25 Ocak 2018 (UTC)
  • @Basak, önerin için teşekkürler.Bu yöntemle bir güncel olaylara ve güncelliğini yitirdikten sonra kaynaklandırmaya son derece katkı sağlayacağımıza eminim. Hatta Vikipedi:Kaynak gösterme sayfasına altbaşlık şeklinde, veya Vikipedi:Güncel olaylara kaynak gösterme tarzında bir yönergeyi bile Vikipedi'ye kazandırabiliriz. Böylece kısır döngülerde dolanmayız, "bu konuda bir politika ve yönerge yok" gibi gerekçelerle değişiklik savaşlarına neden olmayız. Bu konu hepimizi ilgilendiriyor, bilhassa bu tür tarafların olduğu çatışma ve olay maddelerinde. Düşünsenize şu askerî tarihçiler kullanıcı grubunun Türkçe Vikipedi'de olduğunu, bildiğin savaş alanı olur :) Mantıkla çözmeye çalışıyoruz ama bu tür maddelerde her katılımcı farklı yorumladığı için ister istemez kısır döngüde kalıyor. Umarım başarılı oluruz, somut bir kazanım elde ederiz. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:44, 29 Ocak 2018 (UTC)
@Basak'ın kaynaklara dair önerisini burada yazdığım ifadelerle destekliyorum ve burayla ilgili olduğu için alakalı kısımları buraya aktarıyorum;
"Bu kaynaklar bu olayın tarafıdır, sözcüleridir." ifadesiyle vuku bulan durumu yine açıklamakta lüzum var. Birincisi; tarafların ifadeleri, açıklamaları (bu taraflar SDG, TSK, ÖSO vb. dir) olayları açıklarken zaten bizim için birincil kaynaklardır. Olaylarla alakası olmayan bağımsız kaynaklarla da bu birincil kaynakları doğrularız. Yayın politikaları kaynaklı "sözcü" demek, son derece yakışıksız. Basın kuruluşlarının yayın politikalarını bu yayın organlarının "tarafıymış gibi" yorumlanması son derece hatalı. Bunu söylemi kim kabul etmiş, Vikipedi mi? Benzer ya da paralel, (ya da aynı olsa bile) şekilde düşünen yapılar neden bir örgütün ya da tarafın yayın organı veya tarafı olsun? Söz konusu tarafların bu kaynaklar özelinde basımevleri var ve illere mi dağıtıyor? Bahsi geçen yapılara bu ithamlar doğru değil. Güya ana akım medya tarafsız ve bu yüzden maddede onlarca var, fakat bu itham edilen taraflar taraflı, uç ve hemen çıkartılmalı öyle mi?
Gazetecilik zaten her türlü haberi okuyuculara ulaştırma sanatı. Bir tarafta bulamadığımız haberleri, diğer tarafta bulunca "aaa bu taraflı" demek de neyin nesi? Sanırım durum şu; haber konusunda sansür içeriğine alıştığımız için (bu hepimiz için geçerli) sansür olmayanlara dair şüphe bulundurmaya gayret ediyoruz bilmeden. Örneğin Türkiye'de egemen televizyon kanallarını açtığımızda (ki maalesef şayet uydu yok ise birçok kişi bunları izlemek zorunda) Afrin operasyonu ile ilgili haberlerde hiç SDG açıklamalarını vermeyeceğini göreceğiz. Bu o kanalları izleyen insanların "acaba SDG ne diyor" sorusunu sormadığı anlamına gelmiyor. Paralel olarak SDG haberlerini veren yayın organlarını da "taraflı" yapmıyor. Zaten doğal olan her tür haberin okuyucuya ulaştırılması, ama sanki bu suçmuş ya da propagandaymış gibi yaklaşıyoruz. Ansiklopedik maddeleri yazarken -tabiri caizse- Afrin operasyonunu Arjantin'de bir berber dükkanı işleten bir kişinin gözünden yazmamız gerekiyor. Yani bu kadar ilgisiz bir gözle. Tabiki Arjantin basınında her iki tarafa eşit şekilde yaklaşıldığını varsayarak bunu söylüyorum, Türkiye gibi değil. Asıl olan gazetecilik iken, biz durumu çok daha kötü şeylerle açıklamaya çalışıyoruz.
Diğer taraftan şu tespit kesinlikle doğru, içerik ekleme seviyesi uçlaştıkça dengelemek için diğer uçlaşmalar artıyor. Çünkü geçtiğimiz 15 gün tecrübemizdir, hiçbir müdahale olmadığı gibi, daha da çözümsüz hareketler ve davranışlar gerçekleşiyor. Ben "YPG sivillere bomba bağladı" tarzı ana akım medya ağzıyla ifade edilen içeriğin eklendiğini görünce, kargaşa çıkmaması için "kısa vadece" bu içeriği hiç ellememe ve bekleme kararı verdim. Savaş koşullarında bu tip asparagas ve kitleleri etkileyici haberler hep çıkar, bunu az buçuk tarih herkes bilir. Örnek incelemek isterseniz şurası incelenebilir. Bu madde de benzer şeyleri anlatıyor mesela. Asılsız olmasına dair çıkacak haberleri bekledim ve çok doğaldır ki çıktı da. Bunu da iddianın karşıt iddiası şeklinde verdim. Asıl olan bu tür ayrıntı ve ansiklopedik olmayan haberlerin hiç girilmemesi ama, güncel maddeleri yazmak maalesef sabır işi..
Basak'ın buradaki kaynak önerisi tartışılıp karara bağlanmadan bu sorunlar devam edecek sanırım. Olay taraflarının birincil açıklama kaynaklarını, çeşitli olaylar geliştikçe yayın politikaları üzerine haberler yapan kuruluşları, ve hiç ilgisi olmayan bağımsız kaynakları birbirine karıştırmamalıyız. Ve bunların hepsinin maddelerde var olacağını. Blog siteleri veya tr.gg gibi bedava uzantılı siteler ile Evrensel-Anadolu Ajansı ikilemini bunlarla karıştırmayalım. Kimse Cumhuriyet gazetesinden IŞİD'lilerin kitleye hitabı beklemediği gibi, Anadolu Ajansı'ndan DHKP-C bildirisi de beklemiyor sanırım. Ya da Yeniçağ gazetesinden YPG kongresi veya Özgür Gündem'den ülkü ocakları seçim mitingi konuşması. Bu örnekleri bilerek veriyorum ki olay anlaşılsın, her kuruluşun kendine has bir üslubu vardır, bu bir zenginliktir ve bu zenginlikler "yalan olmaması veya çok zayıf iddialara dayanmaması" koşuluyla Vikipedi'de yer almalı. --Ahmet Turhan (mesaj) 09.43, 27 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

Vikisöz

Merhaba Vikisöz'de aktif kullanıcı sayısının az olmasından dolayı Pivox'un adaylığı için düşüncelerinizi bekliyorum. İyi çalışmalar. Pivox (mesaj) 13:08, 1 Şubat 2018 (UTC)

Yurttaş Tete hakkında bilgilendirme

Merhabalar. Biliyorum bu meseleden daha önemli konular var tartışlılacak ancak artık bıçak kemiğe dayandığı için Yurttaş Tete ve kukla hesaplarıyla ilgili aldığım radikal bir kararı duyurmak istiyorum. Hatırlarsanız daha önce şöyle bir başlık açmıştım. Katkılarını Kostantinapulos adıyla yapmasına yeni bir kukla hesap açmaması koşuluyla izin vermiştim. Kullanıcıyı tüm geçmişini görmezden gelip yeni bir sayfa açma fırsatını istemeyerek de olsa verdim. Ancak yıllardır aynı tas aynı hamam devam ediyor. Bardağı taşıran damla da Rapsar'ın sayfasında halen iyi niyet gösterip uyarmama rağmen sürekli açmakta ısrar ettiği yeni ölmüş ABD'li bir tarikat liderinin maddesini (Isaiah Zeldin ve o madde silinince İsaiah Zeldin) silmeme rağmen hiçbir gerekçe öne sürmeden her iki güncel hesabından da yeniden açmaya devam etmesi karşısında yapacak başka bir şey de yoktu. Los Angeles Times'in yerel haberler kısmında bir muhabirin yaptığı haber dışında hiçbir özelliği olmayan şu maddeyi ısrarla açmasının iyi niyet olduğunu kesinlikle varsayamam. Katkılarının %90'ı olumlu dedik dedik ancak bu kullanıcı maddesi silindikçe bana sinirlenip IP adresleriyle ya da tekrardan açmaya başladığı kukla hesaplarıyla kullanıcı ve mesaj sayfalarıma vandalizmde bulunup sonra geri alıyor. Yeni açtığı ve madde girdikten sonra sayfama saldırdığı hesap şu. Mesaj sayfama da son 2 hafta içerisinde aynı davranışlarla saldıran şu, şu ve şu IP adresleri de %99,9 ihtimalle ona ait zira son bir aydır doğru dürüst SDD yapmayıp sadece onun açtığı maddeleri kontrol ediyorum ve benden başka Yurttaş Tete'yi kuklacı olarak ihbar eden @Chansey ve Niveles'in sayfalarını hedef alması tesadüf olamaz. Zaten madde yazarken giriş cümlelerinde "2018), " yerine "2018) ," gibi ibareyi düzenli olarak kullanması ve durmadan yeni ölmüşlerin maddelerini açması sayesinde kendisinin Yurttaş Tete ve diğer onlarca kuklasından biri olduğundan kolaylıkla emin olabiliyoruz. Daha önceden bir mesaj da yazıp geri almıştı. Kullanıcının ruhsal açıdan bazı sıkıntıları olduğunu düşünüyorum. Normal bir insan hoşlanmadığı bir şey görünce hemen saldırıya geçme ve bunu sanki yakalanmayacağını düşünüp kendini kurnaz zannetmesi de ayrı bir facia. Artık ne kadar da uğraşsak da bu kullanıcının yola gelmeyeceği ortada. Kendisiyle iletişime geçseydim geçmişteki şu konuşma büyük ölçüde tekrarlanacaktı. Bundan sonra yeni maddeleri her gün düzenli olarak kontrol edip tespit ettikçe kukla hesaplarını engelleyeceğim. Çoğu madde kayda değer diye KD'likten bihaber bu kişinin maddeleri açmakla kalıp sahiplenmesine ve girdiği bir madde silindiğinde çılgınlar gibi etrafa saldırmasına izin mi vereceğiz? Her maddesini aylardır kontrol ediyorum ama her gün madde açmadan duramayan bu kişinin maddelerini yıllarca takip edeceğiz? Başka işimiz mi yok Allah aşkına? Birkaç aya yeterince zaman ayıramadığım ve bundan sonra da evlenip çok zaman ayıramayacağım için hizmetliliği bırakmayı düşünüyordum ancak bunun gibi gizli vandallar cirit atar da Vikipedi'nin kalitesini düşürürler diye bırakamıyorum. Ne vardı faydalı katkılarına devam edip yaklaşık her 70 maddesinden biri silindiğinde "ben sanırım KD olmayan bir madde girdim hay allah" deyip anlayışla karşılasa ama yook, kendisi bugün yine %99,9 ona ait olduğuna emin olduğum şu hesapla aklınca bir şeyler yapmaya çalışmış. Ona bir kez daha şans verdiğim için pişman olduğumu, bundan sonra kendisinin kukla hesaplarını gördüğüm anda engelleyeceğimi ve bir daha kendisiyle iletişime girmeyeceğimi duyurmak istiyorum. Niveles'i süresiz engelleme kararı aldığımda da buradan duyurmuştum. Gerçek hayatta sakin ve zor sinirlenen birisiyim ancak Vikipedi'de sinirlenip böyle radikal kararlar alınca da duyurma ihtiyacı hissediyorum. Zamanınızı aldığım için özür diler, iyi çalışmalar dilerim.--Śαвяí¢αи76ileti 22:34, 1 Şubat 2018 (UTC)

Sayın Sabri bey ve Bir Zamanlar Fırtınalar Estirirdim arkadaşım bakın maddemi İsaiak Zeldin SAS ta karar ne çıkarsa saygılıyım ama Türk Sineması'nda az filmde oynamış olsa bile Cüce Oyunculardan olan Zeki Keskin adına parka dahi adı verilmiş hiç yoktan direkt silinmesi yerine SAS'a götürüm lütfen Sanrı bey size orda çıkan karara saygılı olacağına and içerim yazdıklarım istem dışıdır sinir halinde ben katkıya devam etmek isterim faydalı yönde tabiki projeye zarar vermek istemem asla bu saatten sonra geçmiş adına özür dilerim herpinizden... Ancak Zeki Keskin lütfen silinen kısmı getirilip SAS ta bir bakılsın daha sorun olmayacağıma and içerim lütfen...--66.160.178.73 02:37, 6 Şubat 2018 (UTC)
Merhabalar. Öncelikle küfürler ve vandalizmlerin ardından diyalog yoluna girmen için biraz geç oldu ancak güç olmasın. Öncelikle defalarca kez hareketlerin mazur görüldü ve iyi niyet var sayıldı. Girdiğin çoğu madde zaten kalıyor. Çok az silinen madden olunca bunu kabul etmeyerek tekrar açıyorsun. Hepimiz insanız hata yaparız, ancak girdiğin maddelerden her silinecek madde için SAS yolunu çalıştıramayız, kusura bakma. Zeki Keskin maddesini silmek de tamamen kendi görüşüm değildi zira o konuda katkı yapan Pragdon'un kuklacılıktan engellenen mesaj sayfana attığı mesaj mevcuttu. Sana ikiden fazla Vikipedide madde olan sayfaları açarsan en azından kayda değerlik şüphesiyle maddelerinin silinme ihtimalini minimuma indirirsin şeklinde pratik bir yol da göstermiştim. Ancak beni dinlemedin ve hoşuna gitmeyen her davranışta sanki intikam aldığını zannedercesine yeni kukla hesaplar açarak vandalizm yaptın. Bundan sonra eğer projeye önem veriyorsan şunu bilmelisin ki açtığın kullanıcı hesapları kuklacılıktan silinecektir. Çok fazla müsamaha gösterildiği için bundan sonra müsamaha gösterilmeyecektir. İyi günler dilerim.--Śαвяí¢αи76ileti 16:18, 6 Şubat 2018 (UTC)

Anladım sorun yok doğrudur kaydadeğer olmadığı aşikar sizden bir ricam Kostantinopulos ismini serbest bırakmanız o hesapla girmek istiyorum lütfen. O hesapla devam etmek istiyorum. — Bu imzasız görüş 66.160.178.76 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Geç de olsa anlamanıza sevindim lakin bu buruk bir sevinç oldu zira şu an yıllardır yapılan kuklacılık faaliyetlerinden ötürü bu mümkün değil. Zaten anonim olarak madde girdiğinizde sizin girdiğiniz açıkça anlaşılıyor. Anonim katkılarını izledikten sonra Vikipedi'nin KD politikalarına uygun davranıp çeşitli vandalizm faaliyetlerine girişmediğinizi gördükten sonra engeli kaldırma ihtimalim olabilir, ancak o zamana kadar belirsiz bir süre boyunca katkılarınızı ve davranışlarınızı izlemem gerekli çünkü bu durum çocuk oyuncağı değil ve şu ana kadar benden kukla hesapları tespit etmek, KD'likleri araştırmak ve vandalizmleri geri alıp bazı sürümleri gizlemek için aldığınız zaman cidden fazla. Vikipedi'ye zararı olan ve kendisine şans verilmesine rağmen ısrarla politika ihlallerine ya da vandalizmlere bulaşan kullanıcılar doğal olarak engellenir ve şu ana kadar en çok müsamaha gösterilip kredisinin tamamını tüketen bir kullanıcı olduğunuz için net bir şey söylemem. Vikipedi'ye katkıda bulunmanız, vandalizm yapmanız ya da siteye hiç girmemeniz bile sizin elinizde. İyi günler dilerim...--Śαвяí¢αи76ileti 22:41, 6 Şubat 2018 (UTC)
sabri bey American Soldiers hesabım hiç nır vandalizm ve kötü niyet alameti yokken ne adına engellediniz ve Hintli kadın siyasetçi 3 farklı dilde sayfası olduğu halde neden silindi kendiniz belirtmişsiniz tiyo veriyorum en az oluşturulan madde iki dilde olmalı örneğiyle açtığım maddeyi gene siliyorsunuz olmaz ama lütfen o silinen Hintli.kadın siyasetçiyi geri getirin direkt silmeniz hak değildir ayrıca kukla diye engellediğiniz hesabımı geri açın lütfen siz yetkiliyiö derken istediğimi yaparım yetki bende edasıyla davranmayın lütfen Hintli kadın siyasetçi kaydadeğer dir.onu geri getirin ve siz benim katkılarıma karışmayın başkası baksın kolay gelsin...--66.160.199.71 22:32, 7 Şubat 2018 (UTC)
O hesabın engel gerekçesi yukarıda yazığım gibi kuklacılıktır. VP:KUKLA sayfasından okuyacağınız gibi Vikipedi'de bir kullanıcı engellenir ve yeniden kullanıcı hesabı açarsa kuklacılığa girer ve o hesap da engellenir. Bundan önceki hesabınızın engellenmemesinin sebebi son bir kez şans vermiş olmamdı ancak şu an bile o şansı verdiğim için beni pişman ediyorsunuz zira Frida Topno adlı kişi Hindistan parlamentosunda görev yapmış sıradan bir delege. Her sildiğim KD olmayan maddenizden ötürü tartışma yaşayacaksak ilerleme kaydedemeyiz. En az iki dil diyerek bir örnek verdim. Zira sadece Almanca Vikipedi'de olup da bizde de KD madde olabilir. Ancak her ülkenin her milletvekili KD ise o zaman gidip yüzlerce Gürcü, Suriyeli, Iraklı, İranlı milletvekilinin maddesini girebilir ve Vikipedi'yi TBMM Albümü şeklinde bir mecraya çevirebiliriz. Eğer bu ülkelerde bakanlık yapan vekiller olsaydı KD'liği tartışılabilir ve hatta KD de olabilirdi ancak hiçbir özelliği olmayan bir milletvekili kusura bakmayın ama KD değildir ve hızlıca silinir. Yetki bende edasında davranmayıp Vikipedi politikalarını uygulamaya çalışıyorum. Maddelerin KD olup olmadığını kestiremeyebilirsiniz ancak istediğiniz zaman maddelerin silinme gerekçesini öğrenebilirsiniz. Ayrıca şu an kullanıcı hesabıyla katkıda bulunma imkanınız bulunmamakta. Önce Vikipedi politikalarına uygun olarak katkılarda bulunup KD'lik ya da madde silinmesi konularında sağduyulu davranıp açtığınız maddeleri sahiplenme anlayışından vazgeçmeniz gerekiyor. Şu an benimle çok muhatap olmanızın sebebi de engelden dolayıbirçok deneyimli kullanıcıların ve hizmetlilerin aktifliğinin azalması. Hatta ben bile çoğu zaman şartları zorlayarak girip katkı yapıyorum.--Śαвяí¢αи76ileti 09:25, 8 Şubat 2018 (UTC)

Bakın sorun çıkarmayalım o maddeyi silmeyin İngiliz kadın milletvekili var paylaşacağım şimdi tek sayfadan birkaç satırdan oluşuyor oumsuz davranış sergilemiyorum sizinle paylaşıyorum kişi kendi Hint dilinde ve İngilizcede kaydadeğerlik sıkıntısı göstermemişki siz siliyorsunuz öyle olsa tamam diyeceğim İngilizce Vikipedide kaydadeğerlik olsa tamam iki dilde sayfası var lütfen engelleyip durmayın o maddeyide silmeyin amacım sorun çıkarmak değil kaç kere şans verdim va. buranın sahibi gibi davranmaktan vazgeçin insani yoldan diyalop kuruyorum sizinle siz anlayış gösterin lütfen silinecekse Hintli kadın siyasetçiyi SAS'a yollamanızı rica ediyorum hesabımıda engelleyip durmayın lütfen kimseye sorun çıkartma niyetim yok amam maddeler üzerinden ikide bir silip durmayın bu maddeyide lütfen SAS'a gönderin.--66.160.199.45 15:05, 8 Şubat 2018 (UTC) https://tr.wikipedia.org/wiki/Jennette_Arnold - Bu madde tek dilde sadece İngilizce birkaç satır var aynı özellikte buda sadece sıradan vekil düzeyinde birisi birkaç satırda dizayn edilmiş kaynak bile gösterilmemiş yapmaın bı kadar etmeyin ya... Onun maddesi iyi benim madde tukaka demeyin olmaz yani bu tarafçılığı bırakın tarafsız olun lütfen Hint kadın siyasetçiyi silmeyin benim maddelerede karışmayın lütfen Hint kadın siyasetçi iki dilde verilmiş sorun yok kendi Hint dili ve İngilizcede Türkçeye çevirmişim elinizde bir kumanda şak sil yapmayın lütfen yakışmaz yetkilisiniz burada benim maddelerle uğraşıyorsunuz ikide bir...--66.160.199.45 15:11, 8 Şubat 2018 (UTC)

Başka bir kullanıcının hatırlatması üzerine yaptığım yanlışı fark ettim ve VP:KİŞİ sayfasındaki Uluslararası, ulusal veya il/eyalet düzeyinde mevkiye sahip olmuş politikacılar; ve ulusal, il/eyalet yasama organlarının şimdiki ve geçmiş üyeleri maddesine dayanarak Hintli delegenin maddesini geri getiriyorum. Benim madde diye bir kavram Vikipedi'de yoktur çünkü maddelerin herhangi bir mülkiyeti yoktur. "benim maddelerede karışmayın" da diyemezsiniz zira her kullanıcı her maddeye katkı yapabilir. Şimdi başka bir kullanıcı açtığınız maddeye "sil" şablonu eklese "karışmayın" mı diyeceksiniz. Açtığınız maddeler içerisinde kayda değer olmayan madde olabilir diye sürekli izlemeye devam edeceğim. Ayrıca geçmişte yaptığınız kuklacılık faaliyetlerinden ötürü kullanıcı hesabı açamazsınız. Elde kumanda ve madde siliyor şeklinde hizmetlilik fonksiyonları basitleştirilemez. Vikipedi politikalarına hakim olmadığınız ve o politika sayfalarını okumadığınız sürece işler hep zorlaşacaktır. Bahsettiğiniz maddede kaynak olmasa da İngilizce sayfasında çeşitli kaynaklar mevcut. İnsani yoldan diyalog kurmanız güzel zira yıllardır açtığınız kukla hesaplar ve yaptığınız vandalizmler yerine enerjinizi Vikipedi'yi özümsemeye harcasaydınız şu an on binlerce katkısı olan deneyimli bir vikipedist olabilirdiniz. Yine de uzun bir süre anonim hesaplardan yapacağınız katkıları izleyeceğim. Defalarca paylaştığım Vikipedi politika sayfalarını okumadıktan sonra ne yapsanız da ileride yine sorunlar yaşanacağını öngörüyorum.--Śαвяí¢αи76ileti 18:33, 8 Şubat 2018 (UTC)

Şu anda soruna taraf olacak değilim lütfen benim buraya yaptıklarım katkıdır madde olarak zarar vermek değil amam kapatmayın hesabımı açın sorun yok bundan sonra asla tamam--74.82.17.53 02:33, 9 Şubat 2018 (UTC)

Seçkin ve kaliteli içerik

SM, SL, SR ve KM adaylıkları ilgi beklemekte. İyi çalışmalar. --Superyetkinileti 17:32, 2 Şubat 2018 (UTC)

  • İlgi görseler dahi adaylıklar sonlandırılamıyor zira sorumlu yok.--RapsarEfendim? 17:57, 2 Şubat 2018 (UTC)
  • Engelin zararı oldukça büyük. 1 Mart 2017 tarihinde 175.604.015 olan toplam sayfa görüntüleme sayısı 1 Ocak 2018 tarihinde 33.098.824'e düşmüş. 1 Nisan 2017'de çıkışla 181.571 olan sayfa düzenlemesi, 1 Aralık 2017 tarihinde 65.778'e düşmüş. 2017 yılı Nisan ayında yeni kaydolan kullanıcı sayısı 6.123 iken, Aralık ayında 866'ya düşmüş durumda. 2017 yılı Nisay ayında editörlerin katkı sayısı 10.679 iken Aralık ayında 2.055'e düşmüş. Gün geçtikte düşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde engeli aştığım IP yöntemi bile iki günlüğüne engellendi. Ne diyeceğimi bilemiyorum...--İnceleme Elemanı (mesaj) 12:19, 4 Şubat 2018 (UTC)
  • Seçkin resim kısmının kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Commons'taki SR seçilenleri ana sayfamızda gösterebiliriz. Gereksiz geliyor bana. Hem emek hem zaman kaybı da önlenmiş olur. --Hedda Gabler (mesaj) 13:51, 4 Şubat 2018 (UTC)
Bende kaldırılmasını destekliyorum. --İnceleme Elemanı (mesaj) 18:27, 4 Şubat 2018 (UTC)
Türkçe Vikipedi'deki seçkin resim kriterleri ile Commons'taki kriterler farklı. Türkçe Vikipedi'de ansklopedik yönü de inceleniyor (maddeye değer katması, altyazısı gibi). Commons'ta ise sadece teknik yönden inceleme var. Vikipedi ansklopedi ise, bu resim kısmının da ansiklopedik değerde olması gerektiğini düşünüyorum, yalnızca teknik açıdan incelenmiş olmasından ziyade.--RapsarEfendim? 05:55, 5 Şubat 2018 (UTC)
Ayrıca buraya yorum yapan ve konuyla ilgilenen arkadaşların, bir seçkin içerik sorumlusu belirlenmesi konusunda da aktivitelerine ihtiyaç duyduğumuzu belirteyim.--RapsarEfendim? 06:02, 5 Şubat 2018 (UTC)
Artık Türkçe Vikipedi'deki gerilemenin, oylama gibi kriterlere de etki etmesi daha doğru olacaktır. Bu bakımdan, söz konusu içerik sorumlusunun belirlenmesi konusunda daha az sayıda destek oyu ile bile sorumlu seçebilmeliyiz. Bu durumda, adaylığınızı belirtip, buradan da duyurursanız seve seve destek olacağımı belirtmek isterim. --İnceleme Elemanı (mesaj) 15:57, 5 Şubat 2018 (UTC)
  • Benim gösterildiğim adaylıktan bahsetmiyorum, zaten gerekçede de bahsedildiği gibi başka kullanıcıların da sorumlu olması koşuluyla aday olurum demiştim. Buna destek verek kullanıcılar, daha sonra aday olmadı (@Seksen iki yüz kırk beş, @Vikiçizer, @BSRF), ben de orada öylece kalakaldım :) Konuyla ilgili olanlar Vikipedi:Seçkin içerik/Sorumlular sayfasına uğrayabilir.--RapsarEfendim? 20:10, 5 Şubat 2018 (UTC)
  • Bu arada çağrıyı yapan @Superyetkin, sen de adaylıklarında görüşlerini bildirip öncü olabilirsin. Bu arada lütfen okumadan, maddenin yalnızca uzunluğuna ve kaynak sayısına, diğer kullanıcıların yorumlarına bakarak "oy atarmış gibi" destek ya da karşı olmayalım. Bu adaylık sayfaları, bu maddelerin en iyi şekilde olması için var, bunun yolu da mmkün olduğunca fazla kullanıcı tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi.--RapsarEfendim? 16:51, 6 Şubat 2018 (UTC)
  • Bir sorumlu seçilemediği durumlarda hizmetlilerin tartışmaları sonlandırması gibi bir sistem oluşturabiliriz. Aksi hâlde adaylıklar biriktikçe birikecek. İleride bir sorumlu seçesek bile adaylıkların sayısı arttığı için hepsi ile tek tek ilgilenmek hem yorucu olacak, hem de sorumluyu oldukça meşgul edecektir. Tabi ki hiçbir hizmetli kendi önerdiği tartışmayı sonlandıramayacak. SAS benzeri bir sistem olabilir. Çoğunluk olumsuz demişse, tartışmayı olumlu sonlandıramayacak. --Turgut46 20:47, 6 Şubat 2018 (UTC)
  • Peki @İncelemeelemani'nın dediği gibi, şu durumda Seçkin içeriklerde ve diğer topluluk kararlarında içinde bulunduğumuz durumu da göz önünde bulundurarak, bu konuda hem zaman kaybının hemde yapılan çalışmaların karşılığının verilmesi amacıyla daha az katılım olsa bile sonuca gidebilmek için kriterlerimizi eskiye göre daha aşağıda tutacak mıyız?Sait71 08:24, 7 Şubat 2018 (UTC)
En az 4-5 oy gibi bir kriter getirilebilir. --Turgut46 11:13, 7 Şubat 2018 (UTC)

Sitenin logosu neden değişti? Bakındım ama bir yerde logo ile ilgili bir tartışmaya rastlamadım. ~ Z (m) 16:09, 7 Şubat 2018 (UTC)

@HastaLaVi2 tartışma burada. Talebim epeyce tartışılmıştı :) --Ahmet Turhan (mesaj) 16:20, 7 Şubat 2018 (UTC)
@Ahmet Turhan, o kadar da uzakta değildim. :) Bu tartışmadan haberim var, ben şu logodan bahsediyorum: [2]. ~ Z (m) 16:23, 7 Şubat 2018 (UTC)
Bu nerede var? Bu Dying Light adlı PC oyununun logosu? --Ahmet Turhan (mesaj) 16:24, 7 Şubat 2018 (UTC)
Hayatımda ilk defa bu logoyu görüyorum ve bende şu an her sayfada çıkıyor. ~ Z (m) 16:27, 7 Şubat 2018 (UTC)
Sorun web tarayıcınızda veya bilgisayarınızdaki zararlı bir yazılımla ilgili olabilir. Başka bir tarayıcıdan girmeyi deneyin bakalım ne olacak. Bende böyle bir sorun yok. Bu bahsettiğim bilgisayar oyununun masaüstü kısayolu görseli. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:33, 7 Şubat 2018 (UTC)
Evet diğer tarayıcılarda da aynıydı, ama şimdi başka bir bilgisayardan denedim. Sorun bilgisayardan kaynaklıymış. Ama bu oyunla ilgili hiçbir ilişkim olmamıştı, garip bir durum, ismini bile ilk defa duydum. ~ Z (m) 16:35, 7 Şubat 2018 (UTC)

Diğer Vikilerden hoşgeldin mesajları alıyorum

Daha önce girmediğim Vikilerden sürekli hoşgeldin mesajları alıyorum. Bu bir tek bana mı oluyor yoksa diğer kullanıcılara bu tür mesajlar geliyor mu? --Turgut46 10:24, 10 Şubat 2018 (UTC)

Aynısı bana da oldu. Sabah bir girdim, 20'den fazla vikiden mesaj geldi. ~ Z (m) 11:17, 10 Şubat 2018 (UTC)
Ben de alıyorum 4 yabancı vikiden mesaj geldi ayrıca bildirime tıkladığım halde okundu olarak işaretlenmiyor sinirlerim bozuldu --By erdo can • msj 12:46, 10 Şubat 2018 (UTC)
Daha önce girmediğiniz bir vikiye girdiğinizde hesabınız otomatik olarak o vikide tanımlanır ve o vikide hoşgeldin botu varsa otomatik hoşgeldin mesjı iletir. Ayrıca ben karşılaşmadım fakat, Vikiveri değişikliklerinin de hesabın tanımlanmasına yol açabiliyor. Detay için: Phab:T186945.-- Hakan·IST 12:05, 11 Şubat 2018 (UTC)
Valla arkadaşlar, bana da geldi bu mesajlar. Yukarda By erdo can'ın dediği gibi okundu olarak işaretlenmedi bir süre. — OkanfanEvet benim? 11:21, 15 Şubat 2018 (UTC)

Tartışma sayfalarındaki gerginlik vs.

  • Merhaba arkadaşlar, son dönemde özellikle güncel meselelerin maddelerinde alevlenen tartışmalar ciddi anlamda üzücü olmaya başladı. Bu duruma bir şekilde çözüm üretilmeli. Biliyorum hemen herkes uzak durmaya çalışıyor artık o sayfalardan ve bu sebeple şu yazdıklarıma dahi müdahil olmak istemeyecek bir çok kullanıcı ve hatta okumayacak bile haklı olarak. Ancak bir şekilde okunmalı, yorumlanmalı ve çözüm üretilmeli. Zira bu durum maddelerin gelişmesini ciddi anlamda etkiliyor ve dolasıyla da Türkçe Vikipedi'yi etkiliyor.
Şu aşamada "ne yapabiliriz" kısmını bilmiyorum. İlk iş olarak belki de sevgili @Basak'ın şurada getirdiği teklifi işleme alabiliriz. Ancak bu öyle destekliyorum demekle olacak bir iş değil, ciddi anlamda bu işin organizasyonu için kafa yoracak insan gücüne/vaktine ihtiyaç var. Bu konuda ben Basak ile birlikte taşın altına elimi sokabilirim. Tabi biz yeterli olamayabiliriz. Buradan bu konu ile ilgilenecek bir "ekip" çıkartılabilir. Gerekirse bir yüz yüze toplantı yapılabilir (ki bence bu yapılmalı) veya buna alternatif olarak skype, hangouts gibi sanal toplantı grupları kurulabilir.
Türkçe Vikipedi'nin sorununu şu aşamada bir kelimeden ortaya çıkan madde bazlı tartışmalar değil, kişiselleşme olduğunu düşünüyorum. Bu durum öyle bir noktaya geldi ki bir virgül yüzünden gerilmek mümkün hale geldi neredeyse. Bunu aşmak için de bir araya gelmek zorunluluktur bana göre. Durum hızlı bir refleks ile çözülemeyecek noktada, bu sebeple ciddi anlamda görüş alışverişine ihtiyaç var. Hizmetlisinden anonim kullanıcısına kadar uzun uzadıya tartışmalı bu konu.
Bu noktada yorum yapacak kullanıcılardan tek ricam "şu şöyle yaptı", "şu böyle yaptı", "bakın bu kullanıcı şu fi tarihinde şunu söyledi de bu tartışma çıktı" gibi söylemlerden ziyade "ne yapabilirizi" yorumlamaları olacaktır. Bu başlık altında herhangi bir olumsuz/kişisel tartışma, itham vs. görmeyi ne ben ne de diğer kullanıcılarımız görmek istemiyor. Yorumlarken kullanacağımız kelimeleri lütfen ama lütfen seçerek kullanalım.
İyi vikiler herkese. --Pragdonmesaj 11:34, 12 Şubat 2018 (UTC)
Tartışma:Mihraç Ural sayfasında yaşananlardan sonra -ki beni artık çileden çıkarmıştı, illallah dedirtmişti- iki kullanıcı 48 saatline engellendi. İki kullanıcı da bu faaliyetlerde bulunmadığı takdirde burası için oldukça faydalı, ikisine de kişisel olarak hiçbir husumetim yok, olamaz da. Ancak iki kullanıcı özelinde konuşursam, "şu tarafı ekleyeyim diğer tarafı başkası ekler" tarzı faaliyetler var ve bu da maddelerin otomatik olarak taraflı olmasına yol açıyor. Vikipedi'nin amacı mümkün olan tüm görüşlere yer vermek, kaynak kullanımında dikkatli olmak ve maddeye uygun şekilde bunları eklemek. Ama burada da bir yanılgıya düşülerek "tarafsızlaşma adına taraflı olmaya" meyilli eklemeler de olmuyor değil. Örnekse, bir PKK saldırısında 5 asker şehit edildi (madde yazmdadığıma göre bunu kullanıyorum) ve PKK kanadından yapılan açıklamada bu sayı 65 olarak veriliyor. Böyle bir durumda "Türkiye iddiasına göre 5, PKK iddiasına göre 65" denmez. Bu, "tarafsızlaşma adına taraflı olma" örneği mesela. 5 asker işte da, cenazeler malum. Kullanıcıların bunun gibi nüansları idrak etmesi lazım. Usame bin Ladin ile Usame bin Ladin'in ölümü gibi maddeleri ben yazdım, vakitlerini ayırıp inceleyebilirler mesela.--RapsarEfendim? 19:44, 12 Şubat 2018 (UTC)
Meselemiz sadece Mihraç Ural sayfası da veya ilgili kullanıcılar da değil geçmişten gelen tüm gerginlikler aslında. O yüzden bu madde ve yakın dönem tartışmalar değil benim derdim. Bugüne kadar arasına benim de katıldığım tüm gerginlikler. Bunlar bir şekilde aşılmalı artık çünkü kişiselleşiyor maalesef. Basak ile teklifini uygulamaya koymak için görüşüyoruz şimdi. Yakında ilgili bir alt sayfa açıp konuyu derinlemesine konuşacağımız bir uygulamaya girişeceğiz. --Pragdonmesaj 09:13, 13 Şubat 2018 (UTC)

  • Şimdi, durum artık bu kadar hadde geldi ise ya bu iş çözülecek, ya da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Daha doğrusu olamayacak. Vikipedi'nin kendi içindeki duyarlılığı, politikaları, madde yazma idealleri, tarafsızlığın nasıl uygulandığı, sansürlerin politikalara mı yoksa kişisel mücadelelere mi dayandığı hakkında artık uzun uzadıya tartışacağız. Başka bir çözümü yok. Hemen hemen tüm aktif kullanıcılar bunu söyledi; ilgilenin, geç kalmayın, müdahil olun, üçüncül göz olarak ifadelerde bulunmaktan çekinmeyin, politikaları gözetin gibi onlarca şey söylendi. Fakat hala bir ses yok ve son tahlilde olan durum Mihraç Ural maddesinin tartışma sayfasında daha tartışma henüz başlamış iken hiç içeriğe bakmadan (Evet @Vikiçizer'in kendi ağzından söylediği bu) kullanıcıları engelleme durumuna geldiyse, artık bu durumun asla geri dönüşü yok.
Daha önce de pek çok kez çeşitli konularda birçok kullanıcı ile ortaklaştık. Bu kullanıcıların bazıları da tıpkı şu an olduğu gibi kişisel tercihleri, katkı alanları, gizli amaçları, kimlikleri, düşünceleri vb. gibi konularda saldırıya maruz kaldı, son derece olumsuz etkilendi. Son süreçte gelinen noktada, hizmetlilerle birlikte, bu kullanıcılar da çareyi maalesef "etliye sütlüye karışmamak" da buldu. Böyle olunca bunu tercih etmeyen kullanıcılar yine bu tür algılara maruz kaldı. Evet, biri de benim. Dengeli bir şekilde aktarılmadığına yüzde yüz inandığım maddelere hala katkı sunmaya devam ediyorum, edeceğim. Hem de kimseden izin almadan. Çünkü ısrarla, bilerek, isteyerek ve husumet çıkma sonucunu bile bile pek çok kez altı çizili bir şekilde "izin vermeyeceğim" tarzı ifadeler maddelerin tartışma sayfalarında kol geziyor. Kullanıcıların meslek, tuttuğu takım, oturduğu mahalle, bilgi birikimi, çevresinde gelişen olaylar, ideolojik yakınlık, felsefik birikim, çalıştığı kurum, hobiler, tecrübeler, ilgilendiği spor, üye olduğu sivil toplum kuruluşları, kişisel aktiviteler, ilgilendiği bilim dalı, sektör, sinema-müzik-tiyatro gibi yüzlerce sebep olabilecek amaçlarla verdikleri katkı nedeniyle "huzuru bozan kullanıcı" olmaz. Bu tamamen bunu sorun eden kullanıcıların huzuru bozmasıdır. Yapılan katkı değil. Cümle üretme sanatı eğer tartışmalı içeriklere neden oluyorsa, bu tartışılır. Bakın bir daha diyorum, "tartışılır". Tartışılacaktır, bunun kaçarı yok. Hani bu işten "bıkanlar" bazen ifade ediyor ya artık bıktım bu olaylardan diye, hayır efendim bıkmayın. Bunlar olacaktır, olmazsa sorun vardır, olmazsa zaten hegemonya oluşur, olmazsa baskılanma durumu ortaya çıkar, hatta ve hatta böyle engeller verilerek ya da kullanıcı bazında iletişim engeli gibi son derece cılız/geçici durumlarla çözülmeye çalışılır. Bakın ısrar ediyorum, hatta haykırıyorum, bu duruma gelmemizde Vikipedi'ye gönül vermiş hepimizin parmağı var. Sözlerinizi sakınmayın, cesur olun.
Güncel olarak geldiğimiz durum aslında geçmişte olan zıtlaşma durumlarının yine bir şekilde vuku bulması. Yani bu maddeler özelinde değil, genel bir kısır döngünün yansıması. Mihraç Ural maddesinde "rejim" ifadesi üzerine daha yeni başlayan bir tartışma üzerine olmadı elbette. Vikipedi'yı korumak adına şu an ki engellerin yapıldığı ifade ediliyor, fakat bu durumun asla ve asla böyle olmadığını savunuyor, gerek hizmetlilerin gerekse kullanıcıların sorunlara müdahil olmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Topu taca atmaya hiç mi hiç gerek yok. Vikipedi'yi korumak mı istiyoruz? Öyleyse elinizi taşınızın altına koyun. "Of artık ya" gibi söylemlerle veya 1-2 hizmetlinin küçük dokunuşlarla çözmeye çalışmasıyla, diğerlerinin suspus olmasıyla çözülmüyor, daha ne kadar böyle vahim tecrübeler edinmemiz gerekli? Elbette kullanıcılar müdahil olmak zorunda değil, ama hepimizin olan bu Vikipedi bir şekilde etkileniyor. Şahsım adına maddeleri nasıl daha geniş/farklı kitlelere ulaştırabiliriz, kaliteli hale getirebiliriz diye umutla başladığım her maddede kişisel ithamlarla karşılaşmam, tartışma sayfalarında veya değişiklik özetlerinde, projede gizli amacının olduğuna yönelik sözler artık bu hale kadar geldi. Zeytin Dalı Harekâtı maddesinin tartışma sayfası ve değişiklik özetleri bunun kanıtı.
Hele hele maddelerin geçmişini incelemeden dahi böyle kararlar vermek son derece tutarsız, günü kurtarıcı ve haksızlık yaratıcı durumlar. Maddelerde azınlık bile olsa muhalif görüşlere ve iddialara yer verilir. Kaldırılmaz, silinmez, kaynaklara kişisel güven şerhleri koyulamaz. Erzincan Şurası maddesini buradan böyle kazandırdık, hatırlayın. Sistem egemenlerinin güvenilir ilan edip de gerisini sorgulayıcı tutuma girmek bu ansiklopediyi başka bir şekle sokmaya çalışmaktır. Üstelik bu politika tartışmaya açık da değildir. Maddelerde halen tek tarafın salt doğruymuş ve sorgulanamazmış gibi duran ifadeler kaynıyor. Güncel olanlarda bu daha da büyük sorunlara yol açıyor. Türkiye'deki güncel olaylarda iktidar yanlıları haberleri bildirileri ne kadar kaynaksa, ona muhalif veya ondan olmayan kaynaklar da eşit olarak kaynaktır. Taraftır, politikası vardır, düşünce üretir, özerk olarak düşünsel hedefleri vardır vb. Tıpkı egemenler gibi. Bu bağımsızlıkları alıp tek taraflı bilgiyi reddettiğinde ne zamandır propaganda yapmış oluyoruz?
Konuyu özelleştirmek istemiyorum ama burada yazıldığı için söyleyeyim. Yukarıda "Böyle bir durumda "Türkiye iddiasına göre 5, PKK iddiasına göre 65" denmez. Bu, "tarafsızlaşma adına taraflı olma" örneği mesela. 5 asker işte da, cenazeler malum." denmiş, resmen dehşet verici. Türkiyepedi isek evet denmez, ama olmadığımıza göre buranın Türkiye kaynaklarını sorgulamama gibi bir politikası yok. Nereden biliyoruz çatışan asker cenazelerinin karşıt gruplarca yakılmadığını, yok olmadığını, kimin eline geçtiğini, orada gömüldüğünü? Ya da ölüm haberlerinin gizlenip gizlenmediğini nereden biliyoruz? En basitinden ölüm haberlerinin gelip cenazelerin gelip gelmediğini nerden biliyoruz? Böyle bir kanıt olmadıkça, yani bağımsız bir şekilde bilimsel olarak kanıtlanmadıkça hepsi iddiadır bizim için. Tıpkı PKK iddiasınının kanıtlanmadığı için iddia olduğu gibi. Artık şu egemen basında olmayan şeylerin aktarılmaması konusundaki tutumumuzu bir sorgulayalım artık. Tarafların olduğu maddelerde her iki tarafın iddiaları konulur, yanına da bağımsız kuruluşların araştırmaları, iddiaları verilir. Bu kadar basit.
Türkiye ile herhangi bir konuda en zengin olduğunu düşündüğü Türkçe Viki'den bilgi almak isteyen bir Arjantinli, Bir Japon, bir Hindu, bir Laoslu maddeleri gezse bir sürü bu içeriğin çıkarıldığını veya bu maddelerdeki dili bir okusa sayfayı kapatıp gider. Bakın sayfalara madde uyarı şablonları bile koyamıyoruz görmüyor musunuz? Bir daha söylüyorum, normal olan bir çok şeyi yapamıyoruz. Bırakın içerik eklemeyi şüphe nedeniyle uyarı şablonu bile ekleyemiyoruz, şablon çıkarma vandalizmleri kol geziyor. Ama müdahale sıfır. Bir de üzerine "aman kavga çıkmasın niye hep kavga çıkıyor" deniliyor.
Bu sorun ya çözülecek ya çözülecek, ama böyle üstünkörü şekilde değil. Maddelere sistemsel yargılarla bakmayıp başka taraflarca kaynakları ekleyen sadece bir veya birkaç kullanıcı olduğunda linç kültürüyle birlikte baskılanmaya çalışması kimin haddine? Vikipedi'de ne zamandır buna izin veriliyor? Kişisel ithamlar, "bak sen bunu bunu da yapmıştın" gibi ifadeler ne zamandır mazur görülüyor? Ben söyleyeyim yaklaşık 1,5 yıldır izin veriliyor hepsine. Eğer çözümü böyle yapmaya çalışacaksanız engele falan gerek yok, ben kapıyı kapatır giderim. Özgür bir şekilde bağımsız olmadığımız bir yere katkı yapsak ne yapmasak ne? Burasını ansiklopedi diye özümsüyoruz, Vikipedi'miz diye değer verip araştırmalara konu edinip bilgi aktarıyoruz. Ama eğer bu ortam sağlanamayacaksa "tüm pasif hizmetliler de dahil olmak üzere" kapıyı kapatıp gitsin herkes. Türkiye iktidar aygıtları da engel koymaz hem olmayan bir Vikipedi'ye, onların da işine gelmiş olur. "Bir daha Türkiye'nin engellemesine izin vermeyeceğiz" diye sansürü arkaya alarak iktidar aygıtlarının "kızacağı" içerikler çıkarılmadı mı maddelerde? Bu da olur, ne bekliyoruz ki. Ben artık bu son olanlardan hiçbir şey beklemiyorum. Eğer Vikipedi'nin saygınlığını biraz olsun düşünüyorsak şu durumu çözeriz. @Basak'ın önerisiyle başlasak bile ne mutlu. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:12, 14 Şubat 2018 (UTC)
Madde uyarı şablonlarının gerekleri yerine getirilmeden kaldırılması da bunlara dahildir. --Ahmet Turhan (mesaj) 18.35, 17 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Artık bir şey yapılmalı. Uzun süredir kitlesel mobbing uygulanıyor. Herkesin hatası olabiliyor ancak bu hataları ileri sürerek sistematik bir şekilde insanlar üzerinde baskı kurulamaz. Ahmet Turhan'ı destekliyorum. Lütfen artık bir sonuca varılsın.--Nushirevan11 18:34, 14 Şubat 2018 (UTC)
  • Baskılama çabaları uzun süredir (bir buçuk yıldan da fazladır) sürüyor. Bunu belirtmek bile gereksiz aslında, çünkü çok bariz ve açıkça yapılıyor ve müsamaha görüyor. @Basak'ın önerisi her zaman olduğu gibi yine yapıcı, olumlu, destekliyorum. Çekincem, yararlı politikalar oluşturulsa bile bunların uygulanmayabileceği konusunda. Malum şu anda da politika ihlalleri sayısız tekrarlamalarda bile yaptırımla karşılaşmayabiliyor. TBA ve INOV başta olmak üzere temel politikalar, lafta kalmamalı, ama örneklerini izliyoruz ne yazık ki. Yine de Basak'ın önerisini desteklemek şu an yapılacak en doğru iş bence. Başarılar hepimize. iazak (mesaj) 23:17, 14 Şubat 2018 (UTC)
Küçük bir açıklama yapmakta fayda görüyorum. @Maurice Flesier ve @Ahmet Turhan'ın 48 saat engellenmesinin ayrıntılı açıklamaları günlerdir ve defalarca, değişik mücadeleleri için değişik yerlerde kendilerine yapılmıştır. Engel gerekçesi de yazılmıştır, isteyen kullanıcıya bağlantılarını verebilirim. Hizmetliler kullanıcılar arasındaki tartışmalarda taraf olamaz, hizmetli sıfatıyla taşın altına eline sokması sadece verilen yetkileri usulünce kullanmaktan ibarettir. Tartışmaya katılarak taşın altına elini sokacaksa yetkilerini de kullanamayacağını bilmelidir. Kullanıcılar tartışma kültürü ve ansiklopediyi ortaklaşa oluşturma mantığından uzaklaştıkça Türkçe Vikipedi'den de uzaklaşmaya devam etmelidir. Konuyla ilgili burada uzatmak istemiyorum, mesaj sayfamdan isteyen soru sorabilir. Vikiçizer (mesaj) 20.29, 17 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Hizmetlilerden kimse taraf ol diye birşey beklemiyor. Vikipedi yönergelerinim uygulanması bekleniyor. Ayrıca sopa gösterip " engelden başka çare yok" demeyi de beklemiyor. Ben yukarıda açıkça söyledim, ben böyle sorunların olduğu ansiklopediye katkı vermeyi zaten istemiyorum, engel olsa ne olmasa ne. Zaten sansürlerle, kişisel kaygılarla içerik çıkarmalarla, madde uyarı şablonlarının dahi çıkarılmasıyla zaten kullanıcılar engellenmiş, sopa göstermeye ne gerek var. Hayır sanki engele yönelik ortak bir görüş var da tamam ben yapıyorum deniliyor. Burada durumun ileriye yönelik çözülme tartışması var, bunlar değil. Açıkça bizi özgür ansiklopedi yapan yönergeler ihlal ediliyor, hala nelerden bahsediliyor. Vikipedinin tüm sistemlerden, kurallardan, sistematik yapılardan üstün olduğunu savunmak ne zamandır yaptırıma uğruyor? Evet aslında 2 senedir uğruyor. Güncel olan maddelere daha fazla denetim gerekiyor, bunu illa burdan söylememiz mi gerekiyor? Güncel konularda sistem yanlılık, kaynakların sorgulanması, cümlelerin TBA'ya uygunluğu çok daha fazla kontrol ve üçüncül göz gerektiriyor. Bi zahmet de müdahil oluverin, olmayınca işte bunlar ortaya çıkıyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 21.47, 17 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Yukarıda engelden bahsettiğiniz için Topluluğa açıklama yapıyorum, bahsetmeseydiniz açıklamaya gerek duymazdım muhtemelen. Sizinle bir polemiğe hizmetliler asla girmeyecektir, neden girmeyeceğinin sizinle hiç bir ilgisi yok. Hizmetlinin yapabileceği işleri incelemeniz gerektiği çok açık, daha önce size yazdıklarımı tekrar etmek vakit kaybı olur. @Ahmet Turhan Vikiçizer (mesaj) 22.19, 17 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

İbp

I. Dünya Savaşı antlaşmaları maddelerinin oluşturulması konulu haftanın Vikipedi:İş birliği projesine hepinizi davet ediyorum. Umarım ilgilenen olur. :) ~ Z (m) 09.29, 19 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

KD şablonunun gelişi güzel kullanılması

Arkadaşlar bu KD şablonunun her kaynaksız maddeye eklenmesi hususunda ne düşünüyorsunuz? Hayır öyle olması gerekiyorsa "kaynaksız" şablonumuzu ben SAS'a taşıyacağım zira ciddi anlamda lüzumsuz kalıyor. Türkiye sinema tarihinin ilk yazılı belgesinden birine, ilk kaynak kitaplarından birine sırf kaynak yok diye KD şablonu ekleniyor. Basit bir google araması ile çözülecek sorun etiket furyasına dönüştürülüyor ve bu basit arama ile çözülecek maddeler boş yere SAS'a taşınıyor ileride. Bu da ciddi anlamda enerji kaybına sebep oluyor ve ben bundan ciddi anlamda rahatsızım. Sizin görüşleriniz nedir bu konuda? --Pragdonmesaj 19.38, 19 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

Kitaplar için belirlenmiş kayda değerlik kriterlerinde ilk kaynak kitap kayda değerdir diye bir şey yok. Basit bir google araması yapıldığı zaman maddenin kayda değerliğinde şüpheli durum hala devam ediyorsa KD etiketi eklenir. KD etiketi silinmeye aday göstermek için başvurulan bir yol değildir. Bir madde bir ülkenin başbakanının veya bir nevî adidas'ın maddesi değilse ve google aramasında da sadece madde adına atıf varsa, detaylı bir irdeleme ve işleme yoksa o maddeye KD etiketi pekala eklenir. KD etiketini çıkarmak için uğraştığınız zamanı kaynak eklemek için uğraşsaydınız, şu an köy çeşmesinde bu enerjiler boşa gitmiyor olacaktı. Bir maddenin kayda değer olduğunu düşünen açıkça maddede bu durumu ispat eder. Maddelerle bireysel bir sıkıntımızın olacağını sanmıyorum.--Nushirevan11 20.04, 19 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
ilk demez ama yüksek dereceli okulların herhangi birisinde eğitim nedeniyle kullanılıyorsa der. Bkn: Ülkedeki tüm sinema okulları. --Pragdonmesaj 20.11, 19 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Bu durumu somut bir şekilde göz önüne getirmelisiniz. Sizin buraya bunu yazmanız bir kaynak teşkil etmez. Siz maddeleri güzel kaynaklandırıyorsunuz. Kaynaklandırma yaparak KD etiketini pekala kaldırabilirsiniz. İlk kitapsa kaynaklı bir şekilde kalması güzel olur.--Nushirevan11 20.18, 19 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
  • "Kişisel kriterlere göre kayda değerlik" algısından vazgeçilmesi lazım. "Ama şunu yaptı", "ama çok önemli" gibi gerekçeler hep kişisel kriterlerdir. Önemli olan yönergelerimizin ne dediğidir. Ben de zamanında öne sürüyordum bu gerekçeleri ancak özellikle İngilizce Vikipedi ile ve onların yönerge/deneme sayfalarıyla haşır neşir olunca tam olarak oturdu. Somut örnek üzerinden gidersem, üniversiteler kesinlikle kayda değerdir, istisnasız bir şekilde. Bu bağlamda kaynaksız, tek cümleden oluşan bir üniversite maddesine "kayda değerlii belirsiz" şablonu koymak doğru değildir. Ancak bir lise maddesi kaynaksız ise, yahut yeteri kadar kaynaklandırılmamışsa, Vikipedi:Kayda değerlik (okullar) sayfasında belirtilen spesifik kriterleri karşıladığı da yine kaynaklarla ispat edilmemişse bu şablonun konulması kadar doğal bir şey yok. Şimdi sen diyorsun ki @Pragdon, "Türkiye sinema tarihinin ilk yazılı belgesinden birine, ilk kaynak kitaplarından birine sırf kaynak yok diye KD şablonu ekleniyor". Kriterlerimiz arasında "Türkiye sinema tarihinin ilk yazılı belgelerinden biri kayda değerdir" gibi bir kriterimiz var mı? Yok. Dolayısıyla kayda değerliği "belirsiz" (bu kayda değer değildir anlamına gelmiyor, kayda değerliği belli değil anlamına geliyor). İkincisi, "Basit bir google araması yapıldığı zaman maddenin kayda değerliğinde şüpheli durum hala devam ediyorsa KD etiketi eklenir" diyorsun. Senin veya benim kayda değer olduğunu bilmemiz önemli değil, önemli olan bunu, hiçbir kullanıcının kafasında soru işareti kalmayacak şekilde ispat etmek. Her kullanıcıya -ki on binlerden söz ediyoruz- "gidin araştırın, kaynak var" denmez. Kayda değer olduğunun ispat edilmesi bir tercih meselesi değil, zorunluluktur. Şahsi olarak açtığım maddeler yönergelerimize göre kayda değerse, en azından bir kaynak ekliyorum (1. lig futbolcuları, geniş çaplı vizyona girmiş filmler vs). Ancak yönergelere göre kayda değerliği ispat edilemiyorsa direkt, o zaman bağımsız ve güvenilir kaynaklar kullanarak en azından 3-4 kaynak ekliyorum (şarkılar, tarihî olaylar vs). Birkaç değişikliğinizi inceledim Nushirevan11 ile birlikte yaptığınız, burada kendisinin yaptığı yanlış bir hareket yok. Sen de elbette iyi niyetle katkı yapmaya çalışıyorsun ama defalarca bahsi geçen konular bunlar. Agresif olmadan, ne doğru nasıl olması gerekiyor gibi soruşturmak lazım biraz. Keşke sözlü olarak anlatabilsem daha kolay olur :)--RapsarEfendim? 22.28, 19 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Sormaya çalıştığım şey çok açık aslında her kaynaksız madde KD şablonuyla mı etiketlenmeli yoksa kaynaksız şablonuyla mı etiketlenmeli önce? Her kaynaksız maddeye KD şablonu konulacaksa kaynaksız şablonumuzun işlevi nedir? Yüzyüze olup sözlü anlatabilsek elbette daha sağlıklı olacağından şüphem yok :) --Pragdonmesaj 10.41, 20 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Her kaynaksız maddeye KD etiketi konulmuyor. Direkt kayda değer olduğu bilinen maddelere veya google araması neticesinde bağımsız ve güvenilir kaynakların olduğu açıkça görülürse kaynaksız şablonu konulur.--Nushirevan11 12.35, 20 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
@Pragdon, üstte açıklamaya çalıştım. Üniversiteler direkt kayda değer kabul ediliyor, kaynaksız olsalar dahi kayda değerliği belirsiz şablonu eklenmez, kaynaksız şablonu eklenir örneğin. Yahut Olimpik bir sporcu maddesi (Olimpik olunca kayda değer oluyor direkt). Ancak bir yazar, şair, kitap, şarkıcı gibi ilk bakışta kayda değer olduğu görülemeyen maddelere kayda değerliği belirsiz şablonu eklenmeli (kaynak yoksa kaynaksız da eklenmeli elbet).--RapsarEfendim? 17.08, 20 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Yazmak istemezdim de VP:İNOV'u da unutmamak lazım. Türk Sinema Tarihi (Özön) konusunda mesela. Pragdon'un sinema konusunda derin bir bilgi birikimi olduğu herkesin malumu, SAS süreçlerinden haberdar olan kullanıcılar görmüşlerdir ki kendisi Türk sineması hakkında KD olmayan kitaplar söz konusu olduğunda silinsin "oy"u da kullanıyor gayet. Tecrübeli ve KD kriterlerini hazmetmiş bir kullanıcı olduğuna kimsenin şüphesi yok. E o zaman kendisi gelip "bu çok temel bir kitap arkadaşlar, kayda değer" dediğinde o KD etiketinde ısrarcı olmanın ne anlamı var? Abartısız üç dakika baktım Google'a, iki akademik makale çıktı derinlemesine kitabı ele alan. Konuya hakim olan bir kullanıcıya güvenmek bu kadar mı zor? Kayda değer olmayan bir kitabı yalan dolanla ansiklopedide tutmaya çalışacağından şüphelenmiyordur kimse tabii, buna %100 eminim. Bu dediklerim ne bileyim spor konusunda Rapsar hakkında da geçerli, İslam tarihi konusunda Nushirevan için de geçerli. Bir avuç insanız burada ve birbirlerimizin ilgi alanını az çok biliyoruz, bu aslında büyük bir avantaj, bundan mümkün olduğunca yararlanmalıyız İNOV çerçevesinde. Öyle değil de böyle yapınca cidden zaman ve enerji israfı oluyor, sinirler geriliyor, şevk kırılıyor. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 02.06, 21 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
"Sen ben biliyoruz ama başkası nereden bilecek" vurgusu geleceğini bildiğimden ufak bir ek yapacağım. "Başkası" kim yahu tam olarak? Şu an 2-3 kullanıcı var kayda değerlik meseleleriyle ilgilenen burada, onlar da biliyor neyin ne olduğunu. 10 yıl, 20 yıl sonra, öyle bir şans olacak ki 300 bin madde içinden bir başka kullanıcı bu maddenin KD'liğini inceleyecek diyelim. Bir kere bunun olasılığı yüksek değil, kendimizi yormaya değmez. İkincisi, tartışma sayfası ve madde geçmişi orada duracak, normalde bunlara da bakılması lazım KD şablonu eklemeden (kaynaklar eski sürümde var olup çıkarılmış olabilir, Vandalizm vs). --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 02.36, 21 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Ben daha önce burada dile getirmiştim. {{Kayda değerlik}} ile {{Kaynaksız}} şablonlarının "keyfi" kullanıldığını yazdım. Aylak Adam gibi bir esere KD'lik şablonu eklenmiştir. Ayrıca bazen nette bulması zor maddeleri açtığımızda da bu ekleniyor ya da ekleyen kişinin konu hakkında bilgisi yoksa ekliyor. Neye göre ekleniyor? Kıstas nedir? Yazarın o anki "Ben bunu duymadım, bilmiyorum." düşüncesine göre midir? KD'lik şablonu eklenirken gerçekten bir tarama yapılıyor mu? Ya da maddeyi açan kişiyle iletişime geçiliyor mu? Bana pek öyle gelmiyor. --Hedda Gabler (mesaj) 15.17, 21 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Kimse her konuya hakim olmak zorunda değil ki. Bir maddenin kayda değerliği "belirsiz" ise, "ispatlanmamış" ise bu şablon ekleniyor ama burada gelen yorumlar sanki "madde kayda değer değilse" bu şablonun eklendii yönünde. Tekrar söylüyorum, benim bilmem ya da x kullanıcının bilmesi ya da 36345 kullanıcının bilmesi önemli değil; önemli olan herkesin anlayabileceği şekilde bunun ispat edilmesi. Madde işaretlendikten sonra kayda değer olduğunu ispat edebilecek kullanıcı(lar) varsa buyursun ispat etsin, bu kötü bir amaca yönelik değil. "Kaynaksız" şablonu ise maddede hiçbir kaynak yoksa kullanılıyor, bunun keyfi kullanını nasıl olabilir?Onu tam anlayamadım açıkçası, kaynak varsa kaynaksız şablonu kullanılmaz :)--RapsarEfendim? 18.23, 21 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

Bağımsız Denetçi/Hakem

Merhaba,

Bir süredir Meta ile ilgili süreçlerde aktif oluyorum. Bu süreçte engelimizin kalkması için gösterilen çaba da dahil olmak üzere çoğu konunun takibini titizlikle sürdürüyoruz. Sizlere güzel bir haber vermek isterim, Wikimedia Vakfı tarafından bu ay içerisinde Ombudsman Commission'a (Bağımsız Denetçi/Hakem Komisyonu) seçildim. Bu komisyon, tüm Vikipediler içerisinde gerçekleşen şikayetleri, Denetçi ve Gözetmen yetkinliklerinin de verdiği tecrübeye dayanarak çözümlemek, Vakıf'a ait birimleri bilgilendirmek ve yönlendirmek ile sorumlu. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, kurul üyelerinin tartışma, çatışma ve tarafsızlığı bozacak tüm davranışlardan uzak kalması gerektiğini konuştuk. Sizlerden ricam, sahip olduğumuz bu kutsal çatıyı birlikte sahiplenmemiz ve gelişmesi için tarafsızca elimizden geleni yapmamız olacaktır. Yersiz ve kimseye faydası olmayan tartışmaların bu ansiklopediyi ileriye götürmediği oldukça açık. Komisyona seçildiğimden beri incelediğim şikayetlere bakılırsa, tüm dünya genelinde sorunlar mevcut, bu sorunların aşılamamasının ana sebebi ise iletişimsizlik. Makul bir şekilde hakaretten, ithamdan uzak tartışma yolları ile anlaşabilmeli, sorunları aşabilmeliyiz. Bu sayfalardaki her bireyin özgür bilgiye katkıda bulunarak gelişimin öncüsü olan bu platformu yüceltmeye çalıştığından şüphem yok. Hepinize sevgiler sunuyorum. --e.c. 20.58, 20 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

Tebrik ederim @Elmacenderesi. --Hedda Gabler (mesaj) 15.18, 21 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]
Kutlarım @Elmacenderesi --Pragdonmesaj 11.44, 22 Şubat 2018 (UTC)[yanıtla]

Erişim engeli

Bu sefer, müjdemi isterim, diye başlamayı çok arzu ediyorum. Çünkü Vikipedi'ye erişim sanırım açıldı. Sizde durum nedir? --Merhabaviki (mesaj) 07.17, 1 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Maalesef, hala erişim yok. --Ahmet Turhan (mesaj) 07.41, 1 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
VPN ile devam :/ --Pragdonmesaj 07.42, 1 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.--Merhabaviki (mesaj) 07.57, 1 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Ekşi Sözlük'teki "vikipedi" ve "wikipedia" başlıklarını takip ediyorum. Sürekli açıldı haberleri geliyor, daha sonra "kısa süreliymiş, yine kapandı" diye editliyorlar. Arada bir kısıtlı olarak açıp kapatıyorlar sanırım --Selahattin ilhan (mesaj) 07.58, 1 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi'deki tarih bilgileri yanlış mı?

Basına yansıyan bilgilere göre Vikipedi'deki tarih bilgileri yanlış. Bir yerden başlayarak okumalar yapıp bilgileri kontrol edelim mi acaba? Madde çok ama en azından Vikiproje:Tarih e dahil olan 713 maddeyle başlayabiliriz. Bugün tüm ulusal basında İlber Ortaylı'nın bu sözü manşetlerde. Somut maddeler falan yok ama karalama bile olsa bize utanç kaynağı.. --Ahmet Turhan (mesaj) 06.07, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Çok klişe bir söz vardır "karanlığa küfredeceğine bir mum yak" diye. Kaç kere düzeltme girişiminde bulunmuş acaba bu eleştirileri yapanlar. Madem hem böyle iddialar ortaya atılıyor hem güvenilmiyor, e okuma? Sen daha iyisini yap. Kimse zorla demiyor Vikipedi'yi okuyun, kimse buradaki içeriğin doğru olduğunu da iddia etmiyor zaten.--RapsarEfendim? 07.17, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Diğer Vikipedi’lerde akademisyenler de katkıda bulunurken bizimkiler burun kıvırıyorlar sürekli. Madem öyle tarihçiler öğrencilerine ödev olarak bir Vikipedi maddesini kaynaklarıyla geliştirmeyi versinler. Ortaylı da aynısını yapabilir. ——Hedda Gabler (mesaj) 10.44, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Kendisinin bilgisinin derinliğinden asla şüphem yok, ancak birçok kitap ve yayında bile hatalı bilgi bulunurken burada da bulunabilmesi oldukça normaldir. Tarih objektif bir bilim dalı olmadığı için aynı konu hakkında birbiriyle çelişmese bile farklı konulara temas eden birçok kaynak vardır. O birkaç viki maddesinde bahsettiğim kaynaklardan birinin verdiği bilgiden emindir ve viki de diğer kaynaktan aktarılmış bilgiyi içeriyorsa viki için böyle ifadeyi elbette kullanabilir. Sıkıntı olan şey, sözünün vikideki her tarih maddesi yanlıştır şekline çekilmesinin çok müsait olması. Keşke spesifik olarak örnek verseydi de o bilgilerin doğruluğu araştırılsaydı. Ancak bir iki maddeye dayanarak böyle bir kanıya vardığına adım gibi eminim. Beşer şaşar sonuçta, hele ki söz konusu beşeri bir bilim olan tarihse... Geçiniz bunları efendim..--Śαвяí¢αи76ileti 17.40, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • İlber Ortaylı Türk tarihçileri arasında saygı gören, gayet bilgili birisi. Söz konusu söyleşi de art niyetli olarak Vikipedi'yi kötülediğini düşünmüyorum. Murat Bardakçı gibi yasakçı zihniyette değil. Ancak bir çok tarih maddemiz ne yazık ki çok zayıf. İşin esası yukarıda belirtildiği gibi bizim akademisyen tayfa daha da geniş kapsama alırsak; konusunda uzmanlaşmış tayfa Vikipedi'nin bünyesinde sabah 8 akşam 5 memur çalıştırarak madde yazdıklarını sanıyorlar galiba. O nedenle amaçları bilgi öğretmek olan ağırlığı akademisyen olan bu değerli kişiler iş Vikipedi'ye gelince kendi adlarına hiç bir katkı yapmama tarafında birleşip bilgiler yanlıştır deme yolunu seçiyorlar. Evet kabul her madde tam feniş doğru tarafsız mükemmel değil. Madem üniversitelerde akademisyenlik yaparak, televizyonda programlar yaparak, araştırma inceleme kitapları yazarak ilgi alanlarındaki konuları birilerine öğretebilme uğraşı içerisindeki bu kişiler, milyonlarca kişiye tek bir çatı altından seslenebilme imkanı sunan bir platformu neden aktif şekilde kullanmamakta inat ederler. Bu kişilerin etki alanları çok büyük aslında. Futbol, tarih gibi bir çok konuya kişisel olarak büyük ilgim var. Ayda en az 5-6 tarih kitabı alıp okuyan birisiyim. Şuanda Osmanlı İmparatorluğu maddesini geliştirmeye çalışıyorum. Tarih konularına ilgi duyan arkadaşlarla bu alanda her türlü çalışmayı da yapmak istediğimi dip not olarak ekleyim. Özellikle bir kaç yıldır televizyon dizileri sayesinde tarih merakı artınca bu gibi haberler sürekli gündeme geliyor ve daha da gelecek gibi.Sait71 19.05, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Kendisini pek sever ve kitaplarını okurum da kimse kalkıp söylememiş mi "Hocam, Vikipedi değiştirilebilir bir kaynak." diye? Çünkü Vikipedi hakkında konuşanlar öyle şeyler söylüyorlar ki, bu özellikten haberleri olmadığını düşünüyorum. Yanlışsa düzelt, bu kadar basit. Yukarda arkadaşlar bazı önemli konulara değinmişler; Vikipedi zaten güvenilir olduğunu savunmuyor, üstelik değiştirilebilir bir kaynak. Konuşmayalım yapalım. Benim burada biraz da sinirlendiğim nokta da bu oldu. Vikipedi yazarları tarihçi değil, ama tarihçiler, tarih öğrencileri, bir şekilde tarih bilimi ile ilgilenen insanların bunu söylemesi bana Vikipedi'yi itibarsızlaştırma, karalama gibi geldi. Çünkü siz sabah akşam bu işin içindesiniz zaten, bir güzellik yapıp ansiklopediyi geliştirmek, insanlara doğru bilgi sunmak adına yanlışları düzeltmek için etkinlikler düzenlemeniz, gayet de mümkün. Bi' de bunu niye şimdi söylemiş ki ayrıca? Zaten Vikipedi engellendi, artık bilgi doğru muymuş, yanlış mıymış bir önemi de kalmadı. Rahat olun lütfen. — OkanfanEvet benim? 19.47, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Görüşler olgunlaşmış, bunu söyleyelim artık: Çağrımızdır, İlber Ortaylı ve türevleri ansiklopediyi önemsiyorsa artık içeriği değiştirme yoluna girsinler bi zahmet. Kaç kere bilgi güncellediklerini merak etmekle beraber, artık bilgi güncellemeye girişsinler diyelim. Kendi "manipüle" tarih bilgilerini içeren kitaplarını bile kaynak gösterebilir zira. --Ahmet Turhan (mesaj) 21.07, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Yorum Yorum İlber Hoca popüler kültürün bir ikonu haline geldikçe akademik geçerliliğini de kaybedecek gibi görünüyor. Belki kendisinin böyle bir hedefi yoktur ama hiçbir zaman bir Halil İnalcık etkisinde olamayacak. Birkaç kez kendisini canlı dinlediğimde her konuda bir fikrinin olduğunu düşündüm. Sağlam temellere dayanıyorsa ne alâ. Şimdi bu konu özelinde maddelerin doğruluğu veya yanlışlığından çok Vikipedi/Wikipedia sisteminin neden tanınmadığı tartışması önemli. Proje sosyal medya ile daha fazla insana ulaştırılmalı. Özelikle sürekli eleştirenlere hadi gel bir madde de sen aç demek gerekiyo. Proje her transfer döneminde aptalca saldirilara ugruyo. Kimi yaratici aptallar gündemi koklayip maddelere zarar veriyo. Ve pek akıllı google kabul edilmemiş bile olsa sayfanin en son surumunu yansitinca ortaya vahim bir durum cikiyor. Özetle proje taninmiyor. Ben de cok gec degistirilebilir oldugunu fark etmistim. Hani telefona yeni yuklediginiz bir uygulama olur ve "geç geç" butonlarına basmak zorunda kalirsiniz. Bu uygulamayi tanimaniza firsat verir. Mesela okuyucu googledan vikipedi maddesine "ilk girisinde" benzer bir sey cikartilabilir. Kaynagi degistir butonunun ustunde hareketli bir ok belirecek ve altinda "madde icerigini nasil degistirebileceginiz hakkinda bilgi alin" yazisi olacak. Falan falan. Bir suru sey olur, olur da, proje kurumsal bir ozellikte degil. Ingilizce viki esasli bir orgutlenme var. Diger dillerin umursandigini dusunmuyorum. Bazi seyleri organize edecek belirli kisiler gerekli. Ve bu insanlar gonullu olmak zorunda degil. Bu onlarin isi olacak. Otorite ve gucten bahsetmiyorum, sadece kurumsallik ve organize vurgusunu yapiyorum. Kolay gelsin.-'Kingbjelica (mesaj) 23.54, 2 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Aa, çok hoşmuş bu citation hunt eklentisi. Türkçeye getirmek mümkün mü, nasıl olur acaba? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 19.06, 13 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
@Seksen iki yüz kırk beş, Superyetkin bu aracı tr wiki için oluşturdu. --Selahattin ilhan (mesaj) 13.58, 3 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi'yi Özledik

Selamlar! Şöyle bir gelişme var: Vakıf, önümüzdeki hafta sosyal medyada bir kampanya başlatıyor. "We Miss Turkey" kampanyası. Dünyadaki Vikipedi okurları ve editörleri "Türkiye'yi Özledik" demeye ve böylece Türkiye'deki Vikipedi engeli ile tüm dünyadaki internet kullanıcılarının Türkiye'den gelen katkılardan mahrum bırakıldığına dikkat çekmeye çalışacak. Türkiye'den de "Vikipedi'yi özledik" diyerek kampanyaya katılım sağlanması düşünülmüş. Yurtdışındakiler "We Miss Turkey" derken, Türkiye'deki internet kullanıcıları #VikipediyiÖzledik hashtagi ile sosyal medyada paylaşımda bulunarak; sosyal medya profiline" "Vikipedi'yi Özledik" fotoğraf çerçevesini ekleyerek kampanyaya destek verebilecek. Vikipedi topluluğu nasıl destek verebilir diye soruyorlar. İlk akla gelen şunlar var:

  • "Türkiye Vikipedi'yi, Vikipedi Türkiye'yi özledi" diye banner yayınlayalım.
  • Logoda siyah bantı kaldıralım, "Vikipedi'yi özledik" yazalım.

Banner ve logo değişikliği konusunda ne düşünüyorsunuz bu gece ve yarın buradan paylaşır mısınız? Teşekkürler.--Başak (mesaj) 15.40, 3 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Kampanya Başladı

Merhaba, Sosyal Medyada WeMissTurkey/VikipediyiÖzledik Kampanyası başladı. Kampanya ile ilgili ne yapabiliriz?

  • Sosyal medya hesaplarınızda #VikipediyiÖzledik paylaşabiliriz.
  • Başta facebook olmak üzere sosyal medya profillerimizdeki fotoğrafa "Vikipedi'yi Özledik" çerçevesi ekleyebiliriz (gayet şık duruyor).
  • Şurada WMTR Facebbok hesabındaki kampanya duyurusu var, kampanyayı açıklamak için o notu paylaşabiliriz.
  • Ayrıca Twitteer'da Wikipedia (Wikipedia), Katherine Maher(krmaher) ve Jimmy Wales (/jimmy_wales)'in tweetlerini takip edip etmeyi öneririm. Bu hafta sürekli Türkiye hakkında tweetler olacak. Beğendiklerimizi paylaşabiliriz.--Başak (mesaj) 19.23, 5 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Güzel gelişme, emeği geçenlerin emeğine sağlık. Kimimiz ifşa olacak(!) belki ama olsun :)--RapsarEfendim? 19.46, 5 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Hesapları herkese açık değilse olmazlar. Sadece kendi arkadaş gruplarının görmesi de sesimizi duyurmak için önemli. --Turgut46 20.08, 5 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Buradan Facebook profil fotoğrafınıza çerçeve ekleyebilirsiniz. Arama kısmına "Wikipedia" yazdığınızda Türkçe ve İngilizce, kırmızı ve beyaz olarak 4 farklı seçenek mevcut.≈ SunSoldiers  ✉  14.29, 6 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Kampanyanın engelin kalkmasına bir yardımı dokunacak olmasa bile kamunun ilgisini çekmek için güzel bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu ara hem engel hem zaman kısıtlılığı yüzünden Vikipedi'ye fazla giremesem de durumla ilgili fikrimi belirtmek istiyorum, mümkün olduğunca makul bir şekilde yazmaya çalışacağım kafam dolu olsa da. Bu kampanya sayesinde Vikipedi'nin durumu yine sosyal medyada az da olsa yer buluyor. Üç grupa ayrılmış insanlar; yasağa karşı çıkanlar, körü körüne hakaret edip ahkam kesenler ve yasağı destekleyenler. Twitter'dan geliyorum, ve insanların tutumu o kadar berbat, düşünceleri o kadar sığ ki ruhum sıkıldı. Normal tweet'lerin altına gelip hakaret etmekten, destek amaçlı tweet atanları terörist diye yaftalamaktan çekinmiyorlar. Birçoğunun Vikipedi'nin ne olduğunu bile bilmediği ortada. Kulaktan dolma bilgilerle vatanseverlik taslamak derdindeler sadece. Bunlar küfürsüz, hakaretsiz fikir beyan edemeyen ikinci grup. Beni en çok üzen ise bilinçli bir şekilde yasağın tarafını tutanlar. Mesela, "devlet yasağı kaldırmadığı sürece girmeyeceğim, yasaklandıysa bir sebebi var demekki", "Kardeş (kardeş'ten kastı Vikipedi) okul zamanında çok ekmeğini yedik ama Kudüs"ü İsrail'in başkenti olarak gösterdiniz" ya da "Ülkemizi terör destekçisi olarak gösterdiniz ne bekliyorsunuz?", "Türkiye'ye ofis açıp özür dileyin halktan" gibi şeyler yazanlar. Üstelik bir de aynı şeyleri İngilizce de yazıyorlar, trajikomik bir şekilde. İsteyen zaten bir şekilde ulaşıyor siteye ama durumun ciddiyetinin ve vehametinim farkında değil toplum. Ama sorsan özgür, sağduyulu ve sansüre karşı bireyler hepsi. Bir de enwiki'deki State-sponsored terrorism maddesinde Türkiye ile ilgili yer verilen bilgileri öne sürenler var. Bunun Türkçe Vikipedi ile alakası olmadığını ve maddedeki ilgili kaynakları görmezden geliyorlar. Bu imajın mimarı vikipedistler değil... Neyse, anlatmaya çalışıyoruz anlamıyorlar. Hani bazı olaylar vardır sayesinde çevremiz hakkında net sonuçlara varırız; bu engel sayesinde toplumumuzun körü körüne inanç duygusu ve cahillik oranının ne kadar yüksek olduğu sonucuna vardım ben. Bu utanç hepimizin. — OkanfanEvet benim? 20.42, 9 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
@Okanfan, katılıyorum. Bütün platformlarda aynı. Herkes sağdan soldan duyduğu bilgilerle geliyor hakaretler ve küfürler ediyorlar, engeli doğru bulamayanları devlet düşmanı olmakla itham ediyorlar. Hâlbuki hiçbiri Wikipedia'nın gerçekten neden engellendiğini bilmiyor. İnsanımızın Wikipedia'ya olan ilgisizliği yüzünden yeterince destek alamıyoruz. --Turgut46 21.33, 9 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
@Okanfan, maalesef haklısın. Keşke haksız olsaydın, tam tersine olan durum gerçek olsaydı. Devlet, bürokrasi veya bunları referans alan yan öğeleri (kitap, dergi, gazete, haber, kurum vb.) kutsamak adeta bir alışkanlık. Egemen iktidarlar bunları kullanarak kendi sansürcü düşüncelerini yayıyor çünkü. Sabah akşam Vikipedi kapandı şeklinde borazanlık yaparak haberlerde izlediğimiz bu konu hakkında bir kişi bile "böyle şey mi olur" diyemiyor ki kitle hitap yerlerinden. Bir açık oturumda Vikipedi yasağı doğru mu diye bir program göremedim ben. Bu satırlarda yazanları oralarda savunan birini çıkarmazlar ki. Yapsalar onlar da sansüre uğrarlar ve kovulurlar zaten, tüm medya organları bağımlı. Durum böyle olunca tek doğruyu devlet yapılanmasıdaki iktidarda ve onun söylediklerinde gören, kendi benliğini ve gücünü unutan bir sosyal medya çevresinden bahsediyoruz. Sadece sosyal medya değil heryerde var, Vikipedi'nin kendi açıklamalarının altındaki yorumlardan tutun da, burada Vikipedi içerisinde, açıktan olmasa bile tartışma sayfalarında bile mevcut bu durum. "Vikipedi'nin niye engellediğine kulak vermemiz gerek" denilerek adeta iktidar haklıymış biz de onla uzlaşalım deniliyor. Hal böyle olunca özgür ansiklopedinin ne olduğunu daha iyi anlatmamız gerekiyor. Hiç bir yere bağımlı olmadığımızı tamamen kolektif emekle oluştuğumuzu daha iyi aktarmamız gerekiyor. Asıl özgür ansiklopedi onlar için, sadece farkına varmaları gerek. Vikipedi "genel müdürlük" (öyle sanılıyor heralde) dahil hiç kimse içeriklere doğrudan müdahale edemez. Zaten etse biz kapıyı kapatırız. Vikipedi'ye ve onun içeriklerine "diz çöktürmeye" çalışanlar bunu böyle bilmeli. Sansür bir savaş aracı ise bizim de bu "savaşta" özgür ve bir yere bağımlı olmayan bilgilerimiz var. --Ahmet Turhan (mesaj) 04.22, 15 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Bu tvde felan ahkam kesen bilge insanlar veya sözlüklerde İngilizce ile kıyaslayıp bizim ansiklopedimize wikipediacık diyenler ortadaki hal vaziyeti inceleyip, "neden vikipedi'de ki maddeler şöyle böyle" sorusunun cevabına rahatlıkla ulaşabilirler. Milyonlarla ifade edilen ülke nüfusunda ansiklopedi için içerik üreten, geliştiren vikipedist sayısı 10-15 var mıdır bilemiyorum da bence fazlası yoktur.Sait71 17.46, 15 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Yakında Vikipedi'deki tüm maddeleri sildirecek kadar SAS'a (inlerin, cinlerin top oynadığı) bildirimde bulunan, sildirme azim ve gayretiyle hareket edenleri/kullanıcıları biz hiç ama hiç özlemedik. --İnceleme Elemanı (mesaj) 10.44, 18 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Hizmetlilik başvurusu

Rica etsem görüş bildirir misiniz? :) Çünkü oylamanın bitmesine 1 haftadan az kaldı ve hala hiç geçerli oy yok. Olumlu, olumsuz, tarafsız herhangi bir yere görüşünüzü bildirmeniz benim için (en azından fikrinizi bilmem açısından) çok önemli. Lütfen görüşünüzü bildirin. Teşekkür eder iyi vikiler dilerim (Pingler: @HakanIST, @Rapsar, @Felecita, @Okanfan) --TmѰ e12 18.33, 23 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Vikibahar 2018 Başlıyor!

Bahar geldi! Vikibahar Yarışması 21 Mart'ta başlıyor. Katılımcılar, yarışmada yer alan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ve bu ülkelerin kültürleri ile ilgili maddeler oluşturarak en yüksek puanı toplamaya çalışacaklar. Madde bulmada sıkıntı yaşamanıza gerek yok; her ülkedeki yarışma organizatörlerinin hazırladığı madde önerilerini değerlendirebilirsiniz. Bu sene, her bir ülke/kültür hakkında en az bir madde oluşturan kahramanlar, "Vikibahar 2018 Ünlüler Geçidi"nde yer alacaklar! Yarışma 31 Mayıs'a kadar sürecek. 21 Mart'tan itibaren istediğiniz zaman katılabilirsiniz; adınızı Katılımcı Listesi'ne eklemeniz yeterlidir.

--Başak (mesaj) 11.11, 19 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Bahara güzel gireceğiz, ben şimdiden varım :) 2016 ve 2017 projeleri de güzeldi, nice yeni maddelere diyelim. ♥ :) --Ahmet Turhan (mesaj) 19.38, 20 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
  • Bu yıl ben de katılmayı düşünüyorum. Ancak merak ettiğim bir şey var. Yıllardır bu etkinliklere Türkçe Vikipedi'den kullanıcılar katılıyor, Türkiye ile ilgili açılması istenen maddelere yarışmalarda yer veriliyor ama meta:Wikimedia Central and Eastern Europe sayfasında Türkçe Vikipedi'nin veya WMTR'nin adı geçmiyor. Eklenmesi unutulmuş mu yoksa başka bir nedeni mi var?--BSRF 💬 05.35, 21 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]
Ekledim @BSRF, ama o sayfa biraz, hatta bayağı atıl gözüktü. Meta'ya yakışan bir sayfa değil.--RapsarEfendim? 06.16, 21 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Görüş

Zeytin Dalı Harekâtı maddesinde karşılıklı tartışmaların kutuplaşarak büyümemesi için şu konularda kullanıcıların görüşlerini almak için;

özelinde üçüncül kullanıcı görüşlerine ihtiyaç vardır. Yapıcı olmak adına görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim. --Ahmet Turhan (mesaj) 10.48, 20 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, 2018 yılı itibariyle güncellendi. Bunların Vikipedi'ye aktarımını yapabilecek biri var mı? --Hedda Gabler (mesaj) 09.47, 25 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Yeni modül/şablon önerisi

Merhaba vikipedi topluluğu, öncelikle şunu söyleyerek başlamak istiyorum. Bugün bir kategori zincirini oluşturmak zorunda kaldım yeni açtığım bir maddeden dolayı ve bu kategorileri oluştururken şunu fark ettim. Mesela Kategori:2018'de kurulan kuruluşlar kategorisini örnek alalım. Her yılın bir "kurulan kuruluşlar" kategorisi var ve her yıl kendi yılının aynı şekilde isimlendirilmiş kategorilerine ekleniyor. Mesela her kurulan kuruluşlar kategorisi "X'de kurulan oluşumlar" kategorisine ekleniyor. Bu durum "X tarihinde (veya X'de) Y'ler" tarzı bütün kategorilerde aynı. Bu tarz kategoriler için yeni bir modül ile çalışan şablon yazsam destek gelir mi?

Basit bir şekilde anlatmam gerekirse, Vikisözlük'te yazmış olduğum Lua modülünden örnek vereceğim. wikt:Modül:temalar modülü ana modül olarak geçiyor. Alt sayfalarında (örnek: wikt:Modül:temalar/veri) şeklinde veri sayfaları var. Diyelim wikt:Kategori:Gök bilimi kategorisini oluşturacaksınız, bu şablonu kullanarak şablona yalnızca "gök bilimi" parametresini giriyorsunuz ve modül, bu kategorinin verisini buluyor. Daha sonra bu kategoriyi eklenmesi gereken bazı ana kategorilere yerleştiriyor, ayrıca eğer sayfada 200'den fazla madde varsa TOC ekliyor ve birçok gerekli şablonu ekliyor.

Eğer aynı şeyi buraya uyarlamak istersek bu tarz kategorileri oluştururken iki tane parametre girerek bir kategori sayfasını oluşturabileceğiz: "yıl, konu". Mesela Kategori:2018'de kurulan kuruluşlar kategorisini şu şekilde oluşturduğumuzda: {{şablonadı|yıl=2018|konu=kurulan kuruluşlar}}, şablon otomatik olarak yukarıya yıl tablosunu yerleştirecek ve eklenmesi gereken kategorileri ekleyecek. Lua modüllerini kullanarak yapılması mümkün bir şey, hem de bu yöntem ile her konunun belli bir ana kategorisi olması sağlanabilir. Yani henüz bu kategori sistemini bilmeyen birisi Kategori:2018'de başlayan televizyon dizileri kategorisini oluşturmak isterse, hangi kategorilere yerleştirmesi gerektiğini karıştırabilir ya da unutabilir. Ama direk şablonu yerleştirirse bu işlem otomatik hallolacağından sistemde bir kusur bulmak zorlaşacaktır. En azından bu benim düşüncem.

Bu modülü yazmak çok fazla zamanımı almayacaktır, en fazla birkaç gün sürer diye düşünüyorum, eğer topluluktan bu düşüncemi destekleyen/karşı çıkan kullanıcılar varsa lütfen yorumlarınızı esirgemeyin. Her türlü yorumunuz benim için önemlidir. Ayrıca işlemi anlatamadığım bir kısım olduysa lütfen soru sormaktan çekinmeyin. Hepinize iyi günler, iyi çalışmalar. ~ Z (m) 13.44, 27 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Vikibahar - Yarışma takvimi ve Başkurdistan'ın duyurusu

Vikibahar 2018 ikinci haftasında. İki duyurum var:

Tüm katılımcılar, yarışma kapsamındaki istediği herhangi bir ülke, kültür hakkında başlıkların herhangi birinde (doğa, spor, ekonomi, vb.) istediği zaman madde üretebilir ancak organizasyon komitesi hiç bir konunun ya da ülkenin unutulup öksüz kalmaması için her hafta katılımcıları belli konularda yazmaya davet ediyor. Bu hafta Sırp Cumhuriyeti, Litvanya, Ermenistan hakkında yazmaya ve/veya istediğiniz ülkelere ilişkin Spor maddeleri oluşturmaya davetlisiniz. Haftalık tavsiyelere uygun olarak maddeler üretmek isteyenler, haftalık takvimi şuradan görebilir:Takvim

İkincisi Başkurt Kullanıcı Grubu'nun özel duyurusu. Başkurtça madde önerileri listesinde Başkurt Devlet Üniversitesi başlığı altında önerilen bir madde oluşturan herkese Başkurt Devlet Üniversitesi bir posta kartı gönderecek. İlk maddeden sonra eğer listedeki maddeleri oluşturmaya devam ederseniz her beş madde için bir posta kartı daha alacaksınız :) Ödülünüzü almak için posta adresinizi ve oluşturduğunuz maddeleri -linkleri ile birlikte- yazarak şu adrese bildirmelisiniz: bash.wiki2017@yandex.ru

İyi çalışmalar, --Başak (mesaj) 13.37, 28 Mart 2018 (UTC)[yanıtla]

Harita Türkçeleştirme isteği

Vikipedi:Grafik Laboratuvarı/İstekler sayfası etkin olmadığı için buradan yazayım, şu haritayı Türkçeleştirebilecek biri var mı? Ben uğraşmaya çalıştım ama yapamadım. --Hedda Gabler (mesaj) 20.14, 1 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

Eduroam

Merhaba, üniversitesinde eduroam ile bağlandığında vikipediye sorunsuz-vpnsiz girebilen varsa bana "eposta gönder"'den yazabilir mi lütfen?Başak (mesaj) 17.20, 3 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

Timeless tema

Arkadaşlar Timeless temasını kullanan var mı? Benim çok hoşuma gitti. Tercihlerim kısmından ayarlayabilirsiniz. Daha sade. :)SAİT71* 16.36, 11 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

"Descendants" sözcüğü için Türkçe öneriler

Merhabalar Vikipedi topluluğu, normalde başka projeleri ilgilendiren konuların başka projelerde tartışılmasına karşı biri olarak yazıyorum. Çünkü henüz yeterli bir Vikisözlük topluluğu yok.

Vikisözlük'te bir sözcüğün diğer dillere nasıl geçtiğini hâlihazırda "Uğradığı değişimler" başlığıyla gösteriyoruz. Örneğin; İngilizce antifreeze sözcüğü Türkçeye antifriz olarak geçmiş. Bunu da antifreeze maddesinde "Uğradığı değişimler" başlığında gösterdik. Daha iyi bir tabir bulamadığımız için "Uğradığı değişimler" tabirini kullanıyoruz ama bu tabir kastedilen anlamı tam yansıtmıyor. İngilizce Vikisözlük ise "Descendants" tabirini kullanıyor. Sizce nasıl bir tabir kullanmalıyız? Teşekkürler. --Turgut46 20.02, 15 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]

Descendants'ı alt soy(ağacı) ya da alt füru diye çevirebiliriz sanırım. Canlılar için alt soy'u tavsiye ederdim ama füru sözcüğünün kökenine de bakınca, belki de bu durumda füru daha iyi olabilir. Deniz (mesaj) 06.58, 20 Nisan 2018 (UTC)[yanıtla]