Potsdam: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
YBot (mesaj | katkılar)
k Taslak şablonu çıkarıldı
98. satır: 98. satır:
{{Almanya-Brandenburg}}
{{Almanya-Brandenburg}}


{{Almanya-yerleşim-taslak}}


[[Kategori:Potsdam| ]]
[[Kategori:Potsdam| ]]

Sayfanın 17.49, 22 Mart 2018 tarihindeki hâli

Potsdam
Şehir
Potsdam
Almanya üzerinde Potsdam
Potsdam
Potsdam
EyaletBrandenburg
İdare
 • OberbürgermeisterJann Jakobs (SPD)
Yüzölçümü
 • Toplam188.25 km²
Rakım32 m
Nüfus
 (31 Aralık 2015)
 • Toplam167.745
 • Yoğunluk891/km²
Alan kodları0331, 033208, 033201
Plaka koduP
Resmî site
potsdam.de

Potsdam Almanya'nın kuzeydoğusunda bir şehir. Brandenburg eyaletin başkentidir. Nüfusu 146,635 (2005) kişidir.

Şehir Berlin'in güneybatısındaki Havel nehri özerinde konumlanır. Berlin/Brandenburg metropolitan alanının bir parçasıdır.

Potsdam, 1918 yılına kadar Prusya krallarının eski rezidansı olarak bilinir. Şehir, birbirleriyle birleşen gölleri ve biricik kültürel manzaralarıyla özellik kazanır. Özellikle parkları ve Sanssouci sarayı, Almanya'daki en geniş Dünya Miras Listesi'yle.

Babelsberg'in Potsdam bölgesi ayrıca en önemli Avrupa film üretim merkezlerinden biridir. Babelsberg Filmstüdyosu dünyada en eski tarihsel değerli geniş skalalı film stüdyosuna sahiptir. Deutsches Filmorchester Babelsberg, sık sık yurtiçi ve yurtdışı bazlı film üretimleri için soundtrack kayıtları yapar. Ayrıca Potsdam Üniversitesi de Potsdam‘da bulunmaktadır.

Şehir, Almanya'da 19'uncu yüzyılın başlarında bir bilim merkezi içinde gelişti. Bugün Potsdam'da 3 adet devlet koleji ve 30 dan fazla araştırma enstitüsü vardır.

Coğrafya

Potsdam, Berlin'in güneybatısında konumlanır. Alan son buzul çağı süresinde büyük buzultaşlarının bir serisinden şekillenmiştir. Bugün şehir % 75 yeşil alan ile %25 binalar ve caddeleri içerir. Potsdam'da yaklaşık 20 göl ve nehir vardır. Örnek olarak Havel nehri, Griebnitzsee, Templiner See, Tiefer See, Jungfernsee, Teltowkanal, Heiliger See ve Sacrower See verilebilir. En yüksek tepe 114 metre yüksekliğindeki Kleiner Ravensberg dir.

Potsdam, 7 tarihi şehir bölgesine ve 9 yeni Ortsteile (köy kısımları)'na (2003 yılında şehirle birleşmiştir) bölünür. Şehir bölgelerinin görünüşü epey farklıdır. Kuzeydeki ve merkezdeki bölgeler esas olarak tarihsel yapıları içerir. Güneydeki şehirler ise hiç yapıları bulunmayan geniş alanların egemenliği altındadır.

Kaynakça

Galeri