Pandora'nın Kutusu (film): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Sinopsis: telifli metin
21. satır: 21. satır:
|hasılat =
|hasılat =
}}
}}
'''''Pandora'nın Kutusu''''', [[Yeşim Ustaoğlu]]'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2008 yapımı [[Türkler|Türk]] dram filmi.<br /> Başrollerini [[Tsilla Chelton]], [[Derya Alabora]] ve [[Onur Ünsal]]'ın paylaştığı film, İstanbul’un farklı semtlerinde yaşayan, her biri diğerinden farklı sorunun ve hayat standardının içinde sıkışıp kalmış, birbirinden habersiz, orta yaş ve sınıfa mensup üç kardeşin hikâyesini anlatıyor. Çekimleri yedi hafta süren film; sisli, puslu bir atmosferde görüntülenen [[İstanbul]]’un birbirinden farklı kentsel dokuları barındıran köşelerini Karadeniz’in [[Küre Dağları]]nın dinginliğiyle yan yana getiriyor.<ref name="Melda Vardar">{{Web kaynağı | url = http://meldavardar.blogcu.com/pandora-nin-kutusu-23-ocak-ta-aciliyor/4732968 | başlık = "Pandora'nın Kutusu" 23 Ocak'ta açılıyor! | yayımcı = meldavardar.blogcu.com | erişimtarihi = 9 Temmuz 2012 | arşivurl = http://web.archive.org/web/20160304104831/http://meldavardar.blogcu.com/pandora-nin-kutusu-23-ocak-ta-aciliyor/4732968 | arşivtarihi = 4 Mart 2016}}</ref>
'''''Pandora'nın Kutusu''''', [[Yeşim Ustaoğlu]]'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2008 yapımı [[Türkler|Türk]] dram filmi.<br /> Başrollerini [[Tsilla Chelton]], [[Derya Alabora]] ve [[Onur Ünsal]]'ın paylaştığı film, İstanbul’un farklı semtlerinde yaşayan, her biri diğerinden farklı sorunun ve hayat standardının içinde sıkışıp kalmış, birbirinden habersiz, orta yaş ve sınıfa mensup üç kardeşin hikâyesini anlatıyor. Çekimleri yedi hafta süren film; sisli, puslu bir atmosferde görüntülenen [[İstanbul]]’un birbirinden farklı kentsel dokuları barındıran köşelerini Karadeniz’in [[Küre Dağları]]nın dinginliğiyle yan yana getiriyor.


Dünya prömiyerini Eylül ayında [[Uluslararası Toronto Film Festivali]]'nde yapan [[Pandora'nın Kutusu]], 23 Ocak 2009'da [[Türkiye]]'de gösterime girdi. [[San Sebastian Film Festivali]]’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ([[Tsilla Chelton]])ödülleri, [[Antalya Film Festivali]]’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ([[Övül Avkıran]])ödülü ve [[Amiens Film Festivali]]’nde En İyi Kadın Oyuncu ([[Tsilla Chelton]]) ödüllerini kazandı.
Dünya prömiyerini Eylül ayında [[Uluslararası Toronto Film Festivali]]'nde yapan [[Pandora'nın Kutusu]], 23 Ocak 2009'da [[Türkiye]]'de gösterime girdi. [[San Sebastian Film Festivali]]’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ([[Tsilla Chelton]])ödülleri, [[Antalya Film Festivali]]’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ([[Övül Avkıran]])ödülü ve [[Amiens Film Festivali]]’nde En İyi Kadın Oyuncu ([[Tsilla Chelton]]) ödüllerini kazandı.

Sayfanın 18.17, 8 Ocak 2018 tarihindeki hâli

Pandora'nın Kutusu
YönetmenYeşim Ustaoğlu
YapımcıUstaoğlu film Production
Silkroad Production
Les Petites Lumiéres
The Match Factory
Stromboli Pictures
ZDF/ARTE Production
SenaristYeşim Ustaoğlu
Sema Kaygusuz
OyuncularTsilla Chelton
Derya Alabora
Onur Ünsal
MüzikJan-Pierre Mas
Görüntü yönetmeniJacques Besse
DağıtıcıThe Match Factory
TürüDram
Yapım yılı2008
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 2008 (Toronto International Film Festival)
Süre112 dk.
Ülke Türkiye
 Almanya
 Fransa
 Belçika
DilTürkçe

Pandora'nın Kutusu, Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2008 yapımı Türk dram filmi.
Başrollerini Tsilla Chelton, Derya Alabora ve Onur Ünsal'ın paylaştığı film, İstanbul’un farklı semtlerinde yaşayan, her biri diğerinden farklı sorunun ve hayat standardının içinde sıkışıp kalmış, birbirinden habersiz, orta yaş ve sınıfa mensup üç kardeşin hikâyesini anlatıyor. Çekimleri yedi hafta süren film; sisli, puslu bir atmosferde görüntülenen İstanbul’un birbirinden farklı kentsel dokuları barındıran köşelerini Karadeniz’in Küre Dağlarının dinginliğiyle yan yana getiriyor.

Dünya prömiyerini Eylül ayında Uluslararası Toronto Film Festivali'nde yapan Pandora'nın Kutusu, 23 Ocak 2009'da Türkiye'de gösterime girdi. San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu (Tsilla Chelton)ödülleri, Antalya Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Övül Avkıran)ödülü ve Amiens Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu (Tsilla Chelton) ödüllerini kazandı.

Oyuncular

Yönetmenin Görüşü

"Pandoranın Kutusu bir yabancılaşma, yalnızlaşma hikâyesi... Herkesin kendini bir şekilde içinde bulabileceği, gelişmiş ya da gelişmekte olan, kapitalizm ve modernlikten nasibini almış bütün toplumlardaki bireylerin sıkışılmışlığı anlatılıyor. İnsanlık hallerinin kimi ironik kimi hüzünlü bir dille anlatıldığı, orta sınıf ahlakı üstüne kurulu dokunaklı bir hikâye…

Yitirilen idealler ve sinsice yerini alan konformizm; gerçeklikten kopmalar, ön yargılar, böylece her an çatırdamaya hazır iki yüzlü aile anlayışı, ve bunun yarattığı bunalımlar, kaçışlar, nihilizm, sınıfsal farklılıklar, iğreti ilişkiler, iletişimsizlik, suçluluk, korkular, yapayalnızlık, kısaca insana dair her şey Pandoranın Kutusu’nda saklı.[1]

Ödüller

Türk Sinemasında Mükemmellik Ödülü

Eurimages Italy Ödülü

The 3rd Castles

Vic Silayan Ödülü - En İyi Kadın Oyuncu, Tsilla Chelton

En İyi Film "Altın İstiridye" En İyi Kadın Oyuncu "Gümüş İstiridye" - Tsilla Chelton

Christal Simorgh- Jüri Özel Ödülü
En İyi Kadin Oyuncu; Tsilla Chelton, Derya Alabora, Ovul Avkiran

En İyi Kadin Oyuncu; Tsilla Chelton

En İyi Kadın Oyuncu - Tsilla Chelton

En İyi Kadın Oyuncu - Derya Alabora

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Övül AvkIran

Crossroad En Iyi Avrupa Filmi Projesi

Festivaller

Kaynakça

  1. ^ "Milliyet". blog.milliyet.com.tr. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar