Jus sanguinis: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k 91.109.30.110 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Ahmet Turhan tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Erasmus.1948 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
{{italic title}}
'''Jus sanguinis''', ülkelerin [[vatandaşlık]] kanunlarına göre, arzuları üzerine bireylerin kendi [[aile]]lerinin veya atalarının sahip oldukları vatandaşlığa geçebilmelerini sağlayan ve [[kan bağı]]na bağlı olarak atfedilecek hukuk ilkesidir. ([[Latince]] ''jus'' ([[hak]]) ve ''sanguinis'' ([[kan]]) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
'''''Jus sanguinis''''', ülkelerin [[vatandaşlık]] kanunlarına göre, arzuları üzerine bireylerin kendi [[aile]]lerinin veya atalarının sahip oldukları vatandaşlığa geçebilmelerini sağlayan ve [[kan bağı]]na bağlı olarak atfedilecek hukuk ilkesidir. ([[Latince]] ''jus'' ([[hak]]) ve ''sanguinis'' ([[kan]]) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur.


Herhangi bir vatandaşlığın ülke toprakları içerisinde dünyaya gelinmesiyle kazanılmasını sağlayan hukuk ilkesi ise [[jus soli]]'dir.
Herhangi bir vatandaşlığın ülke toprakları içerisinde dünyaya gelinmesiyle kazanılmasını sağlayan hukuk ilkesi ise [[jus soli]]'dir.

Sayfanın 15.11, 25 Kasım 2017 tarihindeki hâli

Jus sanguinis, ülkelerin vatandaşlık kanunlarına göre, arzuları üzerine bireylerin kendi ailelerinin veya atalarının sahip oldukları vatandaşlığa geçebilmelerini sağlayan ve kan bağına bağlı olarak atfedilecek hukuk ilkesidir. (Latince jus (hak) ve sanguinis (kan) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

Herhangi bir vatandaşlığın ülke toprakları içerisinde dünyaya gelinmesiyle kazanılmasını sağlayan hukuk ilkesi ise jus soli'dir.

Türkiye'de jus sanguinis

Jus sanguinis 11 Şubat 1964'te kabul edilen Türk vatandaşlığı kanununun ilk maddesinde şu biçimde belirtilmiştir:

Madde 1