Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nushirevan11 (mesaj | katkılar)
Yazım hatası düzeltildi, Gramer düzeltildi, Bağlantı eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği
23. satır: 23. satır:
| doğum_tarihi = 1 Ağustos 1924
| doğum_tarihi = 1 Ağustos 1924
| doğum_yeri = [[Riyad]], [[Necid Sultanlığı]]
| doğum_yeri = [[Riyad]], [[Necid Sultanlığı]]
| ölüm_tarihi = 23 Ocak 2015 (90 yaşında)
| ölüm_tarihi =
| ölüm_yeri = [[Riyad]], [[Suudi Arabistan]]
| ölüm_yeri =
| defin_tarihi =
| defin_tarihi =
| defin_yeri =
| defin_yeri =
30. satır: 30. satır:
| dini = [[Vahhabilik|Vahhabi İslam]]
| dini = [[Vahhabilik|Vahhabi İslam]]
}}
}}
'''Abdullah bin Abdülaziz el-Suud''' ([[Arapça]] : '''عبد الله بن عبد العزيز آل سعود''' - d. [[1 Ağustos]] [[1924]] - [[Riyad]] ö. 23 Ocak 2015, [[Riyad]]), [[Suudi Arabistan]] Eski Kralı. Dünya genelinde yaygın kısa adıyla '''Kral Abdullah'''.
'''Abdullah bin Abdülaziz el-Suud''' ([[Arapça]] : '''عبد الله بن عبد العزيز آل سعود''' - d. [[1 Ağustos]] [[1924]] - [[Riyad]]), [[Suudi Arabistan]] Eski Kralı. Dünya genelinde yaygın kısa adıyla '''Kral Abdullah'''.


== Hayatı ==
== Hayatı ==

Sayfanın 20.30, 24 Kasım 2017 tarihindeki hâli

Abdullah bin Abdülaziz el-Suud
Arapçaعبدالله بن عبد العزيز آل سعود
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı
6. Suudi Arabistan Kralı
Hüküm süresi1 Ağustos 2005 - 23 Ocak 2015
Taç giymesi2 Ağustos 2005
Önce gelenFahd bin Abdül Aziz
Sonra gelenSelman bin Abdülaziz el-Suud
6. Suudi Ulusal Muhafızları Komutanı
Hüküm süresi26 Ocak 1963 – 16 Kasım 2010
Sonra gelenSaad bin Suud bin Abdülaziz el Suud
Doğum1 Ağustos 1924
Riyad, Necid Sultanlığı
Tam adı
Abdullah bin Abdülaziz bin Abdulrahman bin Faysal bin Turki bin Abdullah bin Muhammed bin el Suud
HanedanSuud Hanedanı
BabasıAbdülaziz el-Suud
AnnesiFehda bint Asi Surayim
DiniVahhabi İslam

Abdullah bin Abdülaziz el-Suud (Arapça : عبد الله بن عبد العزيز آل سعود - d. 1 Ağustos 1924 - Riyad), Suudi Arabistan Eski Kralı. Dünya genelinde yaygın kısa adıyla Kral Abdullah.

Hayatı

Abdullah bin Abdülaziz, 1 Ağustos 1924 yılında, Necid Sultanlığı'nın Riyad Bölgesi'nde doğdu. Babası Abdülaziz El Suud, annesi Fehda bint Asi Surayim idi. Suudi Ailesi'nin bir üyesidir. Abdülaziz el Suud'un 37 çocuğundan 13.süydü.[1]

İlk kamu görevi, Mekke'nin belediye başkanlığı oldu. Ardından babası Abdülaziz El Suud tarafından Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları'nın komutanı görevine geçti. Abisi Kral Fahd bin Abdül Aziz 1995'te kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından fiilen ülkeyi yönetmeye başlayan Kral Abdullah 2005'te Fahd'ın ölümüyle resmen tahta geçti.[1] Milli Muhafızların kontrolünün onda olması, veliaht ve kral olmasında önemli bir rol üstlenir. 1 Ağustos 2005 tarihinde resmi kral oldu. Kralın 30'dan fazla eşi 60'dan fazla çocuğu vardı.[2] Veliahtı Salman bin Abdülaziz el Suud olmuştur.

89 yaşındaki Kral Abdullah son yıllarda önemli sağlık problemleri yaşamış ve bu nedenle defalarca hastaneye kaldırılmıştı. Son aylarda kamuoyu önüne çıkmayan Kral Abdullah'ı, törenlerde veliaht prens temsil ediyordu. Aralık ayında Akciğer rahatsızlığı sebebiyle Riyad'da kaldırıldığı hastahanede 23 Ocak 2015 tarihinde yaşamını yitirdi.[3] Cenazesi Riyad'daki İmam Türki bin Abdullah Camii'ne, prenslerin omuzunda taşınarak götürüldü. Düzenlenen törenin ardından Kral Abdullah'ın cenazesi, isimsiz bir mezara defnedildi.[1]

Politika

NATO ve ABD ile yakınlaşmış ve işbirliğine girmiştir. Abdullah bin Abdülaziz el-Suud döneminde Suudi Arabistan, BAE ile birlikte Mısır’da yaşanan askeri müdahale ve ardından yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı seçilen Sisi’ye en çok mali yardımda bulunan iki ülke idi. Kral Abdullah Mısır'da Mursi yönetiminin devrilişiyle beraber Mısır ordusundan övgüyle bahsettiği mesajını yolladı ve açık destek verdi. Al Jazeera, Suudi Arabistan ve Sisi liderliğindeki Mısır ilişkileri hakkında "Suud yönetimi ile Mısır yönetimi arasındaki ilişkiler tarihte hiç olmadığı kadar iyi durumda" yorumunda bulunmuştu.[4] Suudi Arabistan 7 Mart 2014'te Müslüman Kardeşler'i terör örgütü listesine soktu.[5]

Wikileaks belgelerine göre Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın da aralarında olduğu bazı Arap liderlerin ABD'den, İran'a saldırmasını ve nükleer tesislerini yok etmesini istedi.

ABD ve İsrail ile ilgili konularda İslam dünyasının tepkisiyle karşı karşıya geliyordu. Onu eleştirenler özellikle Filistin meselesine mesafeli durması ve İsrail'in Gazze saldırılarına karşı sessiz kalışını gerekçe olarak göstermekteydiler.[6]

2015'te kadınlara seçme-seçilme hakkının verilebileceğini ifade ettiyse de bu hak verilmeden yaşamını yitirdi.

İyi ilişkiler kurduğu Eski ABD Başkanı George Bush, Kral Abdullah'ı "aziz bir dostu" olarak tanımladı.[7]

Zenginliği

Başta petrol ürünleri olmak üzere, birçok şirket ve topluluğun önde gelen isimlerin idi. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinin başında bulunmakta idi.

Kraliyet Unvanları
Önce gelen:
Fahd bin Abdül Aziz
Suudi Arabistan Kralı
1 Ağustos 2005 - 23 Ocak 2015
Sonra gelen:
Salman Bin Abdülaziz el-Suud

Kaynakça

Dış bağlantılar