Otto Strasser: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
YBot (mesaj | katkılar)
k üzerinde ki → üzerindeki
7. satır: 7. satır:


== Sürgün hayatı ==
== Sürgün hayatı ==
Bu olaydan sonra Strasser, ilk olarak [[Avusturya]]'ya kaçtı. Daha sonra [[Prag]], [[İsviçre]] ve [[Fransa]]'ya gitti. 1940 yılında, İsviçre'de eşini iki çocuğunu bırakarak [[Portekiz]]'den [[Bermuda]]'ya gitti. 1941 yılında, [[Kanada]]'ya göç etti ve "Ottawa Tutsağı" olarak ünlendi. Bu süre boyunca, [[Joseph Goebbels]] tarafından nasyonal sosyalistlerin "Bir Numaralı Halk Düşmanı" olarak kınandı ve kellesine 500.000 dolarlık ödül konuldu. Strasser Montreal'e yerleşti. 1942'de, [[Nova Scotia]]'da, [[Clarence]]'te [[Almanca]] konuşan [[Çekler|Çek]] asıllı Adolph Schmidt'e ait bir çiftlikte bir süre yaşamış, daha sonra, [[Paradise]]'e taşınmıştır. Bir marketin üzerinde ki kiralık bir dairede on yıl daha yaşamını sürdürmüştür. Nasyonal sosyalizmin birçok doktrinleri hâlâ etkili eski bir NSDAP üyesi olarak, [[Müttefik Güçler]] tarafından ve daha sonra Batı Alman hükümeti tarafından savaştan sonra [[Batı Almanya]]'ya dönmesi engellenmiştir.
Bu olaydan sonra Strasser, ilk olarak [[Avusturya]]'ya kaçtı. Daha sonra [[Prag]], [[İsviçre]] ve [[Fransa]]'ya gitti. 1940 yılında, İsviçre'de eşini iki çocuğunu bırakarak [[Portekiz]]'den [[Bermuda]]'ya gitti. 1941 yılında, [[Kanada]]'ya göç etti ve "Ottawa Tutsağı" olarak ünlendi. Bu süre boyunca, [[Joseph Goebbels]] tarafından nasyonal sosyalistlerin "Bir Numaralı Halk Düşmanı" olarak kınandı ve kellesine 500.000 dolarlık ödül konuldu. Strasser Montreal'e yerleşti. 1942'de, [[Nova Scotia]]'da, [[Clarence]]'te [[Almanca]] konuşan [[Çekler|Çek]] asıllı Adolph Schmidt'e ait bir çiftlikte bir süre yaşamış, daha sonra, [[Paradise]]'e taşınmıştır. Bir marketin üzerindeki kiralık bir dairede on yıl daha yaşamını sürdürmüştür. Nasyonal sosyalizmin birçok doktrinleri hâlâ etkili eski bir NSDAP üyesi olarak, [[Müttefik Güçler]] tarafından ve daha sonra Batı Alman hükümeti tarafından savaştan sonra [[Batı Almanya]]'ya dönmesi engellenmiştir.


Sürgün hayatı sırasında, [[Üçüncü Reich]] ve [[New Statesman]] dahil olmak üzere, İngiliz, Amerikan ve Kanada gazeteleri, hakkında Nazi liderliği ile ilgili makaleler yazdı.
Sürgün hayatı sırasında, [[Üçüncü Reich]] ve [[New Statesman]] dahil olmak üzere, İngiliz, Amerikan ve Kanada gazeteleri, hakkında Nazi liderliği ile ilgili makaleler yazdı.

Sayfanın 13.45, 28 Ekim 2017 tarihindeki hâli

Otto Strasser İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya'ya döndükten sonra bir konuşma sırasında. Yeni partisi "Alman Sosyal Birliği" olarak biliniyordu.

Otto Johann Maximilian Strasser (d. 10 Eylül 1897, Bad Windsheim – ö. 27 Ağustos 1974, Münih), Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (Nazi Partisi, NSDAP) bir Alman politikacısı ve üyesiydi. Otto Strasser, kardeşi Gregor Strasser ile birlikte, partinin sola dönük önde gelen bir ismi nedeniyle Adolf Hitler ile anlaşmazlıklar yaşayıp partiden ayrılmıştır. NSDAP'yi bölmüş ve Hitler'in elinden almak amacıyla Kara Cephe adlı bir grup oluşturdu. Bu grup aynı zamanda onun sürgün ve gizli bir muhalefet grubu olarak II. Dünya Savaşı sırasında görev yaptı.

I. Dünya Savaşı'nda aktif bir rol aldı. Otto Strasser 2 Ağustos 1914'te gönüllü olarak Bavyera Ordusu'na katıldı. Teğmen rütbesine yükseldi ve iki kez yaralandı. 1919 yılında Almanya'ya döndü. Freikorps'ta görev yaptı. Aynı zamanda, Almanya Sosyal Demokrat Partisi'ne katıldı. 1920 yılının Mart ayında Weimar Cumhuriyeti'ni devirmek amacıyla bir darbe girişimi olan Kapp Darbesi muhalefetine katıldı. O yıl partiden ayrıldı. 1925 yılında NSDAP'ye katıldı. Kardeşi Gregor Strasser birkaç yıldır bu partinin üyesi idi ve bir gazeteci olarak gazete için çalıştı. Bankalar ve sanayinin kamulaştırılmasına destek verdi. Sonradan Hitler ile anlaşmazlığa düştü. Partide aşağılanmış olmasına rağmen, yine de o, kardeşi Gregor ile birlikte, 1930 yılında Hitler tarafından NSDAP'den kovulana kadar, parti içinde solcu nasyonal sosyalistlerin lideri olarak çalışmaya devam etti.

Kovulmasının ardından, NSDAP'yi bölmek için bir girişim olarak radikal eski nasyonal sosyalistlerden oluşan Kara Cephe adlı kendi partisini kurdu. Partisi, 1933 yılında Hitler'in iktidara yükselişine karşı koyamadı. 1934 yılında Uzun Bıçaklar Gecesi'nde kardeşi Gregor Strasser de dahil önemli muhalifler öldürülmüştür.

Sürgün hayatı

Bu olaydan sonra Strasser, ilk olarak Avusturya'ya kaçtı. Daha sonra Prag, İsviçre ve Fransa'ya gitti. 1940 yılında, İsviçre'de eşini iki çocuğunu bırakarak Portekiz'den Bermuda'ya gitti. 1941 yılında, Kanada'ya göç etti ve "Ottawa Tutsağı" olarak ünlendi. Bu süre boyunca, Joseph Goebbels tarafından nasyonal sosyalistlerin "Bir Numaralı Halk Düşmanı" olarak kınandı ve kellesine 500.000 dolarlık ödül konuldu. Strasser Montreal'e yerleşti. 1942'de, Nova Scotia'da, Clarence'te Almanca konuşan Çek asıllı Adolph Schmidt'e ait bir çiftlikte bir süre yaşamış, daha sonra, Paradise'e taşınmıştır. Bir marketin üzerindeki kiralık bir dairede on yıl daha yaşamını sürdürmüştür. Nasyonal sosyalizmin birçok doktrinleri hâlâ etkili eski bir NSDAP üyesi olarak, Müttefik Güçler tarafından ve daha sonra Batı Alman hükümeti tarafından savaştan sonra Batı Almanya'ya dönmesi engellenmiştir.

Sürgün hayatı sırasında, Üçüncü Reich ve New Statesman dahil olmak üzere, İngiliz, Amerikan ve Kanada gazeteleri, hakkında Nazi liderliği ile ilgili makaleler yazdı.

Almanya'ya dönüşü

Strasser, Almanya Federal İdare Mahkemesinin bir kararı ile (daha önce Batı Alman hükümeti tarafından girişi reddedildikten sonra) tarafından 1955 yılında Almanya'ya geri dönmesine izin verildi ve Münih'e yerleşerek tekrar vatandaşlık aldı. 1956 yılında kendi yeni "milliyetçi ve sosyalist" odaklı partisi olan Alman Sosyal Birliğini (genellikle Almanya'nın 1949-1952 yılları arası yasaklı Sosyalist Reich Partisi'nin bir halefi olarak adlandırılır) oluşturmak için çalıştı ama destek bulamadı. Hayatının geri kalanında, 1974 yılında Münih'te ölümüne kadar neo-Nazizmi yaymak için çalışmalarda bulunmaya devam etti.

Kaynakça

  • Otto Strasser İngilizce Wikipedia maddesi