Brooks Sıradağları: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
→‎Yerli halk: düzeltme AWB ile
4. satır: 4. satır:


== Yerli halk ==
== Yerli halk ==
Sıradağların ana yerli halkı [[Atabask dilleri]]nden [[Guçince]]yi konuşan [[Kızılderili]] [[Alaska Atabaskları]]ndan [[Guçinler|Guçin]] halkıdır. Diğer yerli halk ise [[Nunamiut]]lar kabilesinden [[İnyupikler|İnyupik]] [[Eskimolar]]ıdır.
Sıradağların ana yerli halkı [[Atabask dilleri]]nden [[Guçince]]yi konuşan [[Kızılderili]] [[Alaska Atabaskları]]ndan [[Guçinler|Guçin]] halkıdır. Diğer yerli halk ise [[Nunamiut]]lar kabilesinden [[İnyupikler|İnyupik]] [[Eskimo halkları|Eskimolar]]ıdır.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 09.00, 26 Ekim 2017 tarihindeki hâli

Galbraith Gölünden Brooks Sıradağları

Brooks sıradağları, (İngilizce: Brooks Range; Guçince: Gwazhał) Uzak Kuzey Amerika'da Amerika Birleşik Devleltlerinde kuzey Alaska'dan Kanada'daki Yukon Topraklarına uzanan sıradağ. Toplam mesafesi 1100 km olan sıradağların en yüksek yeri 2.700 m dir. Sıradağların 126 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. ABD'de Rocky Dağlarının uzantısı olarak kabul edilirken, Kanada'da her ikisi de ayrı kabul edilir[1][2].

Yerli halk

Sıradağların ana yerli halkı Atabask dillerinden Guçinceyi konuşan Kızılderili Alaska Atabasklarından Guçin halkıdır. Diğer yerli halk ise Nunamiutlar kabilesinden İnyupik Eskimolarıdır.

Kaynakça

  1. ^ The Encyclopedia Americana, Volume 23, page 618 (Grolier 2000).
  2. ^ Safire, William. The New York Times guide to essential knowledge: a desk reference for the curious mind, page 623 (Macmillan 2007 ).