Mars'ı Dünyalaştırma: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Vikibilim (mesaj | katkılar)
k 95.12.125.111 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Vikiçizer tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Erasmus.1948 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
86. satır: 86. satır:
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}


[[Kategori:Mars (gezegen)]]
[[Kategori:Mars (gezegen)|Dünyalaştırma]]
[[Kategori:Uzayda kolonileşme]]
[[Kategori:Uzayda kolonileşme]]
[[Kategori:Uzayda endüstri]]

Sayfanın 19.40, 10 Ekim 2017 tarihindeki hâli

Sanatçıların Mars'ın dünyalaştırılma sürecini algılayışı.

Mars'ı Dünyalaştırma Mars iklimi üzerindeki varsayımsal süreçtir. Mars iklimindeki bilinen ve yüzeysel özellikleri kısıtlayarak insan kolonizasyonu çok daha güvenli ve daha sürdürülebilir olacaktır.

Varsayım gezegen ortamının yapay yollarla değiştirilmesine dayanır. Ayrıca Mars'ta biyosfer yapabilme belirsizdir. Teknolojik olarak ulaşabilir gözüken birçok öneri vardır.[1]

Nedenler

Gelecekte nüfus artışı ve nesnelere talep artabilir ve bu nedenle yakın gezegenlere canlı ve insan kolonizasyonu gerekebilir.[2] Birçok bakımdan Mars Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerden Dünya'ya en çok benzer olanıdır.[3] Mars'ın bir zamanlar ortam olarak Dünya'ya benzediği düşünülmekteydi. Bu etmenler göze alındığında Mars en etkili dünyalaştıma hedeflerinden biri olacaktır.

Zorluklar ve Sınırlamalar

Mars ortamı dünyalaştıma için çeşitli zorluklar sunuyor.

Düşük kütleçekim

Mars çekimi Dünya'nın %38'i kadar. Bu nedenle belli sağlık sorunları ortaya çıkarabilir.[4] Ayrıca kütleçekiminin düşük olması düşük Kurtulma hızını beraberinde getirir.

Uzay Hava Etkisiyle Mücadele

Mars Manyetosfer tabakasından yoksundur bu da güneş sistemi radyosyondan ve atmosferi korumak ile ilgili zorunlulukları beraberinde getirir.

Avantajlar

Modern teorisyenlere göre, Mars yaşanabilir bölgenin dış kenarında bulunmaktadır, Güneş Sistemi'nin bir bölgesinde hayat var olabilir. Mars konsantre sera gazlarının yeterli atmosfer basıncında yüzeyindeki sıvı suyu destekleyecek genişletilmiş yaşanabilir bölge olarak bilinen bir bölge sınırındadır. Mars atmosferi ve toprağı sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen, fosfor ve karbon dahil çok önemli temel unsurlardan birçoğunu içerir.

Mars One Projesi

Haziran 2012'de duyurusu yapılan Mars'a insan kolonisi kurma planı birkaç aşamadan oluşmaktadır. 2024 yılına kadar bir ilişki uydusu ile istihbaratçı aparatı ve daha sonra da 2027 yılında kalıcı yerleşim kurmak için 4 astronot gönderilmesi planlanmaktadır. Daha sonra da her 2 yılda bir, 4 kişiden oluşan grupların Mars'a gönderilmesi planlanmaktadır.

Mars One projesiyle 100 astronot eğitilmiştir tahmini 2025-2027-2033 arası kolonileşmenin başlatılacağı düşünülmektedir.

Önerilen Yöntemler

Kuru ortam karşılaştırılması
Mars Dünya
Basınç 06 kPa (0,87 psi) 1.013 kPa (146,9 psi)
Karbon dioksit (CO2) 96.0% 0.04%
Argon (Ar) 2.1% 0.93%
Nitrojen (N2) 1.9% 78.08%
Oksijen (O2) 0.145% 20.94%

Mars'ta Dünya'ya göre ince ve daha az basınca sahip atmosfer vardır.

Karbon Dioksit Süblimleştirme

Eğer 30 kilopaskal atmosferik basınç artarsa Mars'ta regolith (toprak) tarafından emilir.Bir tepe rakım oluşabilir, Everest'in atmosferik basınçı 33.7 kilopaskal (0.333 atm). Bu insanlar için nefes alınamaz bir değer olmasına rağmen, Armstrong Sınırı ve basınç davaları için mevcut ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. Fitoplankton'da çözülmüş karbondioksiti Mars'ta sıcaklık için önemli olan oksijene dönüştürebilir .

Amonyak göndermek

Bir başka, daha karmaşık bir yöntem ise güçlü bir sera gazı olan amonyak kulanmak. Amonyak büyük miktarda Güneş Sistemindeki Gezegenlerde mevcut olabilir .Sürekli küçük etki de, atmosferin sıcaklığı ve kütle artışına katkıda bulunacaktır.

Hidrojen

Tharsis bölge merkezli Mars'ı dünyalaştırmayı sanatçıların algılayışı

Reaksiyona girebilen hidrojen demir (III) oksit Mars toprağına bir ürün olarak su verecek.

H 2 + Fe 2 O 3 → H 2 O + 2 FeO

Yörüngede ayna kullanımı

İnce alüminize aynalar Mars çevresinde güneş ışığı aldığı yörüngede olabilir.[1] Bu aynalar yüzeye doğrudan güneş ışığını alabilecek ve doğrudan Mars'ın yüzey sıcaklığı artabilecektir.

Flor bileşiklerinin kullanılması

Asteroid etkisi

Yansıtılabilirlik azaltma

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Robert M. Zubrin (Pioneer Astronautics), Christopher P. McKay. NASA Ames Research Center (1993?). "Technological Requirements for Terraforming Mars". 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Tarih değerini gözden geçirin: |yıl= (yardım)
  2. ^ Savage, Marshall T. (1994). "The Millennial Project: Colonizing the Galaxy in Eight Easy Steps". Little, Brown and Company (Amazon.com). ASIN 0316771635. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 28, 2013. 
  3. ^ Wall, Mike (April 8, 2013). "Most of Mars' Atmosphere Is Lost in Space". Space.com. 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 9, 2013. 
  4. ^ Gravity Hurts (so Good) - NASA 2001