Salih el-Ali: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k →‎İsyanın başlaması: İmla hatası AWB ile
Aybeg (mesaj | katkılar)
k Dz.
13. satır: 13. satır:
| organization =
| organization =
| occupation =
| occupation =
| tanındığı = Suriye'de ki 1919 [[Alevi]] isyanın komutanı
| tanındığı = Suriye'deki 1919 [[Alevi]] isyanın komutanı
| din = [[Alevi]]
| din = [[Alevi]]
| spouse =
| spouse =
22. satır: 22. satır:
| box_width = 250
| box_width = 250
}}
}}
'''Salih el-Ali''' ya da '''Şeyh Salih Ahmed el-Ali''' (1884-1950) (Arapça : الشيخ صالح أحمد العلي) [[Fransa]]'nın [[Alevi]] bölgelerini işgal etmesi üzerine ilk isyanı başlatmıştır. [[El Nuseyriye Dağları]]nda ([[Alevi]] dağları olarak ta bilinir) başlatılan bu isyan [[Ankara Hükümeti]] tarafından desteklenmiştir. [[Fransız Ordusu]] bu isyan zorlukla bastırmıştır.
'''Salih el-Ali''' ya da '''Şeyh Salih Ahmed el-Ali''' (1884-1950) (Arapça: الشيخ صالح أحمد العلي), [[Fransa]]'nın [[Alevi]] bölgelerini işgal etmesi üzerine ilk isyanı başlatmıştır. [[El Nuseyriye Dağları]]nda ([[Alevi]] dağları olarak da bilinir) başlatılan bu isyan [[Ankara Hükümeti]] tarafından desteklenmiştir. [[Fransız Ordusu]] bu isyan zorlukla bastırmıştır.


==Doğumu==
==Doğumu==
33. satır: 33. satır:


===İlk çatışma===
===İlk çatışma===
Harekatın asıl amacı toplantıyı toplayan Şeyh Salih'nin tutuklanmasıydı. [[Fransızlar]], toplantının olduğu köye gelince Şeyh Salih'nin adamları ile çatışmaya girdi. Şeyh Salih ve adamları bu çatışmadan zaferle ayrıldı. Bunun yanında [[Fransızlar]] burada 35 askerini kaybetti.
Harekatın asıl amacı toplantıyı toplayan Şeyh Salih'in tutuklanmasıydı. [[Fransızlar]], toplantının olduğu köye gelince Şeyh Salih'in adamları ile çatışmaya girdi. Şeyh Salih ve adamları bu çatışmadan zaferle ayrıldı. Bunun yanında [[Fransızlar]] burada 35 askerini kaybetti.


===İsyanın organize edilmesi===
===İsyanın organize edilmesi===
Bu ilk zaferden sonra silahlı direniş kararı alındı. Şeyh Salih, kendi hakimiyeti altında ki kuvvetleri genel komuta ve askeri rütbeleri ile, disiplinli yürürlüğe sokarak isyancıları organize etmeye başladı. Bununla kalınmayıp direnişin büyük olması için [[İbrahim Hananu]] ile anlaşıldı. Anlaşmaya göre [[Halep]]'te bu isyana katılacaktı. Şeyh Salih, silah kaynağını da bulmuştu. [[Mustafa Kemal]] ile irtibata geçmiş ve [[Anadolu]]'dan silah getirtilmeye başlatılmıştı.
Bu ilk zaferden sonra silahlı direniş kararı alındı. Şeyh Salih, kendi hakimiyeti altındaki kuvvetleri genel komuta ve askeri rütbeleri ile, disiplinli yürürlüğe sokarak isyancıları organize etmeye başladı. Bununla kalınmayıp direnişin büyük olması için [[İbrahim Hananu]] ile anlaşıldı. Anlaşmaya göre [[Halep]]'te bu isyana katılacaktı. Şeyh Salih, silah kaynağını da bulmuştu. [[Mustafa Kemal]] ile irtibata geçmiş ve [[Anadolu]]'dan silah getirtilmeye başlatılmıştı.


===İsyanın başlaması===
===İsyanın başlaması===
[[Fransa]]'nın müttefiki olan İsmal aşireti, Şeyh Salih'nin adamlarına saldırılar düzenlemesi üzerine karşı taarruza geçilmiştir. Bunun üzerine [[Fransızlar]] müttefiklerine destek için harekete geçti. Fakat [[Fransızlar]] önce ki çatışma gibi bu çatışmada da yenildi. Bunun üzerine [[Fransızlar]], Şeyh Salih ile ateşkes imzaladı. Fakat bu ateşkes [[Fransızlar]] tarafından ihlal edildi.
[[Fransa]]'nın müttefiki olan İsmal aşireti, Şeyh Salih'in adamlarına saldırılar düzenlemesi üzerine karşı taarruza geçilmiştir. Bunun üzerine [[Fransızlar]] müttefiklerine destek için harekete geçti. Fakat [[Fransızlar]] önceki çatışma gibi bu çatışmada da yenildi. Bunun üzerine [[Fransızlar]], Şeyh Salih ile ateşkes imzaladı. Fakat bu ateşkes [[Fransızlar]] tarafından ihlal edildi.


===İsyanın bastırılması===
===İsyanın bastırılması===
Güç dengelerin değişmesi uzun sürmeyecektir. [[İtilaf Devletleri]]n verdiği sözlere dayanarak [[Suriyeli]]ler bağımsızlık ilan etti. Fakat [[İtilaf Devletleri]] kendi aralarında anlaşarak Suriye'yi [[Fransa]]'ya veridi. Bunun üzerine [[Fransızlar]] [[Suriye]]'yi işgal etmiştir. [[Suriyeli]]ler direniş kararı almış ve Maysalun savaşı meydana gelmiştir. Savaşı kazanan [[Fransızlar]] oldu. Bu savaştan sonra burada ki birlikler Şeyh Salih'in birliklerine karşı taarruza geçti. Yapılan savaş sonucunda Şeyh Salih ve adamları kaybetti. Şeyh Salih, [[Fransızlar|Fransız]] askeri mahkemede yargılandı ve idam cezasına çaptırıldı.
Güç dengelerin değişmesi uzun sürmeyecektir. [[İtilaf Devletleri]]n verdiği sözlere dayanarak [[Suriyeli]]ler bağımsızlık ilan etti. Fakat [[İtilaf Devletleri]] kendi aralarında anlaşarak Suriye'yi [[Fransa]]'ya veridi. Bunun üzerine [[Fransızlar]] [[Suriye]]'yi işgal etmiştir. [[Suriyeli]]ler direniş kararı almış ve Maysalun Savaşı meydana gelmiştir. Savaşı kazanan [[Fransızlar]] oldu. Bu savaştan sonra buradaki birlikler Şeyh Salih'in birliklerine karşı taarruza geçti. Yapılan savaş sonucunda Şeyh Salih ve adamları kaybetti. Şeyh Salih, [[Fransızlar|Fransız]] askeri mahkemede yargılandı ve idam cezasına çaptırıldı.


===Daha sonraki yıllar===
===Daha sonraki yıllar===

Sayfanın 13.56, 22 Eylül 2017 tarihindeki hâli

Salih el-Ali
صالح العلي
Doğum1884
Şeyh Bedir İlçesi, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm13 Nisan 1950 (65-66 yaşlarında)
Tartus, Suriye
DinAlevi

Salih el-Ali ya da Şeyh Salih Ahmed el-Ali (1884-1950) (Arapça: الشيخ صالح أحمد العلي), Fransa'nın Alevi bölgelerini işgal etmesi üzerine ilk isyanı başlatmıştır. El Nuseyriye Dağlarında (Alevi dağları olarak da bilinir) başlatılan bu isyan Ankara Hükümeti tarafından desteklenmiştir. Fransız Ordusu bu isyan zorlukla bastırmıştır.

Doğumu

1884 yılında Suriye'nin Şeyh Bedir İlçesinde doğmuştur.

Fransa'ya karşı isyanı

İsyanın oluşumu

1918 yılında Fransızlar, Suriye kıyılarını işgal ve içine hareket etmeye başladı. Şeyh Salih, Fransızların burayı işgal etmesi ile niyetini anlamıştır. Bu bölge ile (Levant) ülkenin geri kalan bölgeleri ayrılması isteniyordu. 15 Aralık 1918 tarihinde, Şeyh Salih, Bedir kasabasında önemli Alevi ileri gelenlerinin bir toplantıya çağırdı. Fransızlar tarafından sürgüne gönderilen insanları da bu toplantıya davet edildi. Bu toplantıyı haber alan Fransızlar harekete geçti.

İlk çatışma

Harekatın asıl amacı toplantıyı toplayan Şeyh Salih'in tutuklanmasıydı. Fransızlar, toplantının olduğu köye gelince Şeyh Salih'in adamları ile çatışmaya girdi. Şeyh Salih ve adamları bu çatışmadan zaferle ayrıldı. Bunun yanında Fransızlar burada 35 askerini kaybetti.

İsyanın organize edilmesi

Bu ilk zaferden sonra silahlı direniş kararı alındı. Şeyh Salih, kendi hakimiyeti altındaki kuvvetleri genel komuta ve askeri rütbeleri ile, disiplinli yürürlüğe sokarak isyancıları organize etmeye başladı. Bununla kalınmayıp direnişin büyük olması için İbrahim Hananu ile anlaşıldı. Anlaşmaya göre Halep'te bu isyana katılacaktı. Şeyh Salih, silah kaynağını da bulmuştu. Mustafa Kemal ile irtibata geçmiş ve Anadolu'dan silah getirtilmeye başlatılmıştı.

İsyanın başlaması

Fransa'nın müttefiki olan İsmal aşireti, Şeyh Salih'in adamlarına saldırılar düzenlemesi üzerine karşı taarruza geçilmiştir. Bunun üzerine Fransızlar müttefiklerine destek için harekete geçti. Fakat Fransızlar önceki çatışma gibi bu çatışmada da yenildi. Bunun üzerine Fransızlar, Şeyh Salih ile ateşkes imzaladı. Fakat bu ateşkes Fransızlar tarafından ihlal edildi.

İsyanın bastırılması

Güç dengelerin değişmesi uzun sürmeyecektir. İtilaf Devletlerin verdiği sözlere dayanarak Suriyeliler bağımsızlık ilan etti. Fakat İtilaf Devletleri kendi aralarında anlaşarak Suriye'yi Fransa'ya veridi. Bunun üzerine Fransızlar Suriye'yi işgal etmiştir. Suriyeliler direniş kararı almış ve Maysalun Savaşı meydana gelmiştir. Savaşı kazanan Fransızlar oldu. Bu savaştan sonra buradaki birlikler Şeyh Salih'in birliklerine karşı taarruza geçti. Yapılan savaş sonucunda Şeyh Salih ve adamları kaybetti. Şeyh Salih, Fransız askeri mahkemede yargılandı ve idam cezasına çaptırıldı.

Daha sonraki yıllar

Fakat 1922 yılında Henri Gouraud tarafından genel af ilan edildi. Bundan yararlanan Şeyh Salih, Tartus'ta yaşamaya başladı. Daha sonraki yıllarda yapılan bağımsızlık mücadelelerde yer almadı. 13 Nisan 1950 yılında hayata gözlerini yumdu.