Merdiven: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Zendtasarim (mesaj | katkılar)
Nushirevan11 (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + yapıcı olmayan değişiklik
23. satır: 23. satır:
* {{Commons1|Category:Stairs}}
* {{Commons1|Category:Stairs}}


[[Kategori:Mimari öğeler| ]]
[[Kategori:Merdivenler| ]]
[[Kategori:Peyzaj mimarlığı]]
[[Kategori:Peyzaj mimarlığı]]

Sayfanın 23.54, 19 Eylül 2017 tarihindeki hâli

Merdiven, (Farsça: Nerdubân) birbirinden farklı yükseklikte bulunan iki yüzeyi eğimli, ya da dik basamaklar yardımıyla birbirine bağlayan mimari yapı. İki katı birbirine bağlayan bu yapılar yatay, dikey ya da dairesel biçimlerde olabilirler. Kullandıkları teknolojiye göre farklı adlar alabilen bu yapıların içine asansörler, yürüyen merdivenler ve portatif merdivenler de dahil edilebilir. Merdivenlerde güvenliği sağlamak amacıyla yanlarda korkuluk ya da tırabzan adı verilen destekler kullanılır.

Bunun haricinde yüksek bir yere erişmek amacıyla kullanılan ve iki dikey paralel çubuk arasına yatay sıralanmış basamaklardan oluşan alete de merdiven denir.

Türkiye'de portatif merdiven üretimi ilk defa 1976 yılında Konya'lı bir müteşebbisin yurtdışından getirdiği numunenin biraz daha geliştirilmesiyle başlamıştır. 1977 yılında Muammer BACAK'ın ciddi yatırımlarıyla ikinci firmanın üretimide başlamıştır.

Bugün Türkiye'de 20 ye yakın portatif merdiven üreticisi vardır. Türkiye, 90 ülkeye yakın ihracatı ile, portatif merdiven konusunda Dünya'da adından söz ettirmektedir.

Yurtdışındaki merdiven üreticilerinden de büyük kısmı yine Türk yatırımcılardır.

Galeri

Dış bağlantılar