Rhaegar Targaryen: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
By erdo can (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
6. satır: 6. satır:
| ölüm tarihi = 283FS
| ölüm tarihi = 283FS
| ölüm yeri = Üç Dişli Mızrak
| ölüm yeri = Üç Dişli Mızrak
| eş = Elia Martell
| eş = Elia Martell,Lyanna Stark
| lbl1= Lakap
| lbl1= Lakap
| data1= Gümüş Prens <br /> Ejderha Prensi <br /> Son Ejderha <br /> Prens Rheagar
| data1= Gümüş Prens <br /> Ejderha Prensi <br /> Son Ejderha <br /> Prens Rheagar

Sayfanın 00.22, 10 Eylül 2017 tarihindeki hâli

Rhaegar Targaryen
LakapGümüş Prens
Ejderha Prensi
Son Ejderha
Prens Rheagar
UnvanEjderha Kayası Prensi
Sör
BağlılıkTargaryen Hanesi
KitaplarTaht Oyunları (Bahsedildi)
Kralların Çarpışması (Bahsedildi)
Kılıçların Fırtınası(Bahsedildi)
Kargaların Şöleni (Bahsedildi)
Ejderhalarla Dans (Bahsedildi)
Bilgileri
Tam adıRhaegar Targaryen
Evlilik(ler)Elia Martell,Lyanna Stark
Doğum ve ölümRhaegar Targaryen(d. 259FS, Yaz Kalesi - ö. 283FS, Üç Dişli Mızrak; {{{ölüm nedeni}}})

Prens Rhaegar Targaryen, 2.Aerys’in büyük oğlu ve tahtın varisiydi. Aynı zamanda Ejderha Kayası prensiydi. Rhaegar sıradan halk arasında çok popülerdi. Rhaegar, Robert’ın İsyanı’nda hayatını kaybetti. Bu isyanı tetikleyen Lyanna Stark’ın Rhaegar tarafından zorla kaçırıldığının iddia edilmesiydi. Rhaegar, Targaryen Hanesi’ne bağlı kişiler tarafından kahraman biri olarak hatırlanır.

Karakter ve Görünüş

Rhaegar son derece zeki biriydi ve kafasına koyduğu şeyi yapardı. Yetenekli bir müzisyen ve şövalye olduğu düşünülürdü. Summerhall'[1] un Gölgesinden derinden etkilenmişti çünkü Rhaegar keder içinde doğmuştu ve zaman zaman hüzünlü olması buna bağlanırdı.

Çoğu kişi Rhaegar’ı saygıyla anar. Hatta bunlardan biri Robert’in en iyi arkadaşı Ned Stark’tır. Jaime hala Rhaegar'ın sesinin güçlü tonunu hatırlar. Rhaegar uzun ve yakışıklı biriydi. Koyu menekşe rengi gözleri vardı ve Targaryenlere özgü gümüşi rengi saçları vardı. Kardeşi Daenerys Targaryen çoğu kez Rhaegar ile karşılaştırılırdı ve bu karşılaştırma onun için iltifat olarak kullanılırdı.

Gençliği

Prens Rhaegar, Kral 2.Aerys ve Kraliçe Rhaella'nın ilk oğludur. 259 AL’de doğmuştur. Ayrıca aynı gün Summerhall Trajedisi gerçekleşmiştir. Çocukken takıntılı derecede kitap okurdu ve bu durum onun alışkanlıkları hakkında şakalar yapılmasına neden olmuştur. Başlarda savaşçı alışkanlıklara karşı pek eğilimi olmamasına rağmen ilerleyen zamanlarda meşhur bir savaşçı olmuştur. Fakat görünüşe göre kendisinin bu alanda sivrilmesinin nedeni okuduğu bir şeyden etkilenmesidir.

Rhaegar 17 yaşında şövalye olmuştur. Bütün raporlar kendisinin son derece yetenekli ve becerikli bir savaşçıya dönüştüğünü belirtir. Kendini hep turnuvalardan uzak tutsa da yine de nadiren de olsa müsabakalara katılırdı. İnsanlar Rhaegar'ın arpını mızrağından daha çok sevdiğini söylerler.

Rhaegar arpıyla birlikte Yaz Kalesi kalıntılarını sıkça ziyaret etmeyi severdi. Döndüğünde şarkılarını öyle güzel söylerdi ki bu şarkılar kadınların göz yaşları akıtmasına neden olurdu. Rhaegar sık sık soğuk duruşlu, yalnız ve kitapsever biri olarak tasvir edilmesine rağmen, Cersei Lannister'ın bir keresinde belirttiğine göre, sıradan insanlar Tywin Lannister için Kral 2.Aerys’e nazaran iki kat daha fazla tezahürat yapmışlardı ama Tywin Lannister için yaptıkları tezahürat Rhaegar için yaptıklarının yarısı kadardı. Jaime hala Rhaegar’ın iyi bir kral olabileceğini düşünür. Üç tane krala hizmet eden Barristan Selmy ise Rhaegar ın üçünün toplamından da daha iyi olacağını düşünür.

Myles Mooton ve Richard Lonmouth, Rhaegar’ın korumalarıydı. Rhaegar ikisini de şövalye yapmıştır ve kendileri yakın arkadaşı olarak kalmışlardır. Lord Jon Connington da Rhaegar’ın iyi bir arkadaşıydı fakat en yakın ve eski arkadaşı Sör Arthur Dayne’di. Kral Aerys henüz deli olmadığı zamanlarda ilk kuzeni olan Steffon Baratheon’u, evlenecek kız kardeşi olmayan Rhaegar için uygun bir eş araması için göndermiştir. Araması sonuçsuz kalmıştır. İlerleyen zamanlarda Rhaegar, Dorne Prensesi Elia Martell ile evlenmiştir. Bu evlilikten Rhaenys isimli bir kızı ve Aegon isimli bir oğlu olmuştur.

Elia, Rhaenys’i doğurduktan sonra yarım yıl yatakta kalmıştır ve anca kurtulmuştur ve Aegon’u doğururken ölümün eşiğinden dönmüştür. Çünkü Elia’nın hassas bir sağlığı vardı. Aegon doğduktan sonra üstatlar Rhaegar’a Elia’nın bir daha doğum yapamayacağını söylemişlerdir. Rhaegar’ın kuzgunlarla haberleştiği Üstat Aemon, Rhaegar’ın yanıldığını ve oğlu Aegon’un Vaat Edilen Prens olduğuna inandığını hatırlar.

Aşkı ve Ölümü

Harrenhal Turnuvası süresince, Rhaegar Targaryen durdurulamaz gibi görüldü. Sabah Kılıcı Sör Arthur Dayne’i bile mağlup etti. Kış gülü tacını Aşk ve Güzellik Kraliçesi için kazandı. Kendi karısı olan Dorne Prensesi Elia Martell’i geçip tacı Lyanna Stark’ın kucağına koyması, Rhaegar’ın Lyanna’ya olan ilgisini ortaya çıkardı. Bir yıl sonra Rhaegar, Lyanna’yı bilinmeyen bir sebepten ötürü kaçırdı. Bu olay Robert’in İsyanı’nı tetikledi ve Targaryen Hanedanı’nın çöküşüne neden oldu.

Rhaegar, Robert ile Üç Dişli Mızrak Savaşı'nda nehir geçidinde karşılaştı. Üç Dişli Mızrak’ın köpüren sularında efsanevi bir düello gerçekleşti. Rhaegar, Robert’i yaralamasına rağmen Robert’in savaş çekici tarafından ağır bir darbe alıp yıkıldı. Bu darbe Rhaegar’ın yakutlarla kaplı zırhını parçalayıp suyun altına gönderdi. Bu bölge daha sonra Yakut Geçidi olarak isimlendirildi.

Daha sonra Elia ve oğlu, Sör Gregor Clegane ve Sör Amory Lorch tarafından Kral Toprakları’nın Yağmalanması sırasında katledildi. Lorch daha yeni yürümeye başlayan Rhaenys’i çığlıklar içerisinde babasının yatağından alıp sürükleyerek bıçakladı. Sör Gregor Clegane bebeğin kafasını ezip duvara fırlatarak öldürmüştür.( Bu bebeğin sanılanın aksine Aegon VI olmadığı, köylü bir ailenin bebeği olduğuna inanılmaktadır.) Daha sonra Elia’ya tecavüz edip öldürmüştür.

Taht Oyunları

Robert Baratheon, Rhaegar’dan bahsederken onu tecavüzcü ve canavar olarak kötülüyor. Fakat Eddard Stark arkadaşıyla aynı düşünceleri paylaşmıyor.

Daenerys rüyasında Rhaegar’ın zırhı kadar siyah bir aygırın üstüne bindiğini gördü. Kırmızı alevler miğferinin göz aralıklarından parıldıyordu. Dany miğferin cilalı siyah siperini kaldırdığında abisinin yerine

Kralların Çarpışması

Daenerys yeni doğan ejderhalarından birini abisinin şerefine karşılık olarak isimlendirir. Yeşil ve bronz pullu ejderhaya, Üç Dişli Mızrak’ın yeşil kıyılarında ölen cesur abisi Rhaegar’ın onuruna Rhaegal ismini koydu.

Rhaegar, Daeneys Targaryen’a Ölümsüzler Sarayı’nın imgelerinde gözüktü. Daenerys, Rhaegar’ı karısı Elia ile konuşurken ve oğullarının(Aegon) ismi ve kaderinin ne olacağıyla ilgili tartışırken gördü. Ayrıca şunu da belirtmiştir…

“Ejderhanın üç başı var. Bir tane daha olmalı.”

Daenerys ayrıca Ölümsüzler Sarayı’nda abisinin Üç Dişli Mızrak’ın kıyısında Robert Baratheon tarafından öldürüldüğünü de görmüştür:

Yakutlar ölen prensin göğsünden kan damlaları gibi akarken, prens suyun üstünde dizlerinin üstüne çöktü ve son nefesinde bir kadının adını fısıldadı.

Kılıçların Fırtınası

Balerion isimli gemideyken, Daenerys, Arstan Beyazsakal’a abisi hakkında çok az şey bildiğini söyler. Onun hakkında bildikleri sadece Viserys’in anlattığı hikâyelerdir. Viserys daha çocukken Rhaegar ölmüştür. Daenerys, Arstan’a Rhaegar’ın gerçekte nasıl olduğunu sorar ve Arstan şu cevabı verir:

“Yetenekli. Bu her şeyin üstünde. Kararlı, bilinçli, görevine bağlı, azimli.”

Daha sonra Dany’e Rhaegar hakkında bir hikâye anlatır:

“Ejderha Kayası Prensi küçük bir çocukken kitaplara çok düşkündü. Okumayı o kadar küçük yaşta öğrenmişti ki, insanlar Kraliçe Rhaella’nın hamileyken birkaç kitap ve mum yutabilmiş olduğunu söylerlerdi. Rhaegar’ın diğer çocukların oynadığı oyunlara karşı ilgisi yoktu. Rhaegar’ın zekası, üstatları dehşete düşürüyordu. Babasının şövalyeleri dalga geçerek Kutsanmış Baelor’un tekrar hayata gelmiş olabileceğini söylerlerdi. Bu durum Prens Rhaegar’ın parşömenlerin içinde onu değiştiren bir şey bulana kadar devam etti. Kimse ne olduğunu bilmiyor ama bir gün küçük çocuk sabahın erken saatlerinde şövalyelerinkılıçlarını kuşandığı avluda belirdi. Şövalyelerin ustası Sör Willem Darry’nin yanına gidip ‘Bir kılıç ve kalkana ihtiyacım var. Görünüşe göre bir savaşçı olmalıyım.’ dedi.”

Jaime kafasını ağaç kütüğüne yaslayıp uyurken, ateşler içinde bir rüya gördü. Rüyasının bir bölümünde Kral 2. Aerys’e hizmet eden Kral Muhafızları’ndan 5 kardeşini gördü. Onların yanında sis ve kederle kaplanmış Rhaegar Targaryen at sürüyordu, Ejderha Kayası Prensi, Demir Taht’ın gerçek varisi. Prens Rhaegar soğuk bir ışıkla yanıyordu, ışık şimdi beyazdı, şimdi kırmızı ve şimdi de siyah. Jaime’e şunu dedi :

“Karımı ve çocuklarımı senin ellerine bırakmıştım.”

Jaime asla onları incitmek gibi bir niyeti olmadığını söyler.

Kargaların Ziyafeti

Jaime babasının cenazesinin başında nöbet tutarken Kızıl Kale’nin avlusunda Rhaegar ile vedalaştığı günü hatırladı. Prens, üç başlı ejderhanın göğsündeki zırhının yakutlarını ortaya çıkaran gece kadar siyah bir zırh kuşanıyordu. Jaime onlara katılmak için prensten izin istemişti ama Rhaegar bu teklifi reddetmişti. Jaime’e babasının Tywin Lannister’dan, kuzeni Robert’ten daha çok korktuğunu söylemişti. Tywin’in Aerys’e zarar vermesini önlemek için Jaime’den Aerys’e yakın olmasını istemişti. Böyle bir zamanda, ondan bu koltuk değneğini almaya cesaret edemeyeceğini belirtmişti. Jaime inat edince, Rhaegar ellerini Jaime’nin omzuna koymuştu ve şunları demişti:

“Savaş bittiğinde konseyi toplamaya niyetliyim. Bir takım değişiklikler yapılacak. Aslında uzun zamandır niyetliydim ama… pekala daha yapılmamış şeylerden bahsetmenin anlamı yok. Dönünce bu konuyu konuşuruz.”

Bu Jaime’nin Rhaegar ile son konuşmasıydı. Kapıların dışında bir ordu toplanıyordu. Aynı zamanda başka bir ordunun Üç Dişli Mızrak'ta toplandığı gibi. Ejderha Kayası Prensi atına binmişti, siyah miğferini takmıştı ve kendi sonuna doğru ilerlemişti.

Cersei Lannister, Rhaegar’ı ilk defa çocukken Casterly Kayası’nda yapılan turnuvada gördüğünü hatırlar. Kendisi prense sunulduğu zaman ona delicesine aşıktır:

Cersei prensi canlı kanlı gördüğünde 10 yaşındaydı. Kendisini Lord babasının Kral 2. Aerys’in batıya gelişini kutlamak için düzenlediği bir turnuvada görmüştü. Lannis Limanı’nın duvarlarının altında seyirciler için yükselen oturma yerleri vardı. Sıradan insanların tezahüratları Casterly Kayası’nda gök gürültüsü gibi yankılanmıştı. Babası için yapılan tezahüratlar, Aerys için yapılanın iki katıydı ama Rhaegar için yapılanın yarısı kadardı.

17 yaşındaki yeni şövalye Rhaegar Targaryen, altın zırhının üstüne siyah bir göğüs kalkanı takmış şekilde müsabaka meydanına çıkmıştı. Miğferinin arkasında dalgalanan altın, kırmızı ve turuncu renkli uzun flamalar ateş gibi gözüküyordu. Amcalarından ikisini ve Tywin’in en iyi 12 mızrak dövüşçüsünü kendi mızrağıyla devirmişti. Prens o gece gümüş arpını çalmıştı ve Cersei’yi ağlatmıştı. Cersei prense sunulduğu zaman, neredeyse prensin mor renkli hüzünlü gözlerinin içinde boğulacaktı. Yaralanmış diye düşünmüştü ama evlendiğimizde onun yaralarını saracağım. Rhaegar’ın yanında oturan onun güzel Jaime’si bile toy bir çocuk gibi gözükmüştü.

Ejderhaların Dansı

Daenerys, Sör Barristan’a onun Rhaegar’ın düğününe tanıklık ettiğini söyler ve ona abisinin aşk için mi yoksa görev için mi evlendiğini sorar. Ser Barristan duraksar ve yanıt verir:

“Prenses Elia iyi bir kadındı Majesteleri. Kendisi uysal bir kalbi ve aklı olan, zeki ve kibar biriydi. Prensin ona çok düşkün olduğunu biliyorum.”

Dany kendi kendine düşkün kelimesinin çok fazla şey belirttiğini düşündü. Evlilik töreninde Dany sevgilisi Daario’ya baktı ve Rhaegar’ın kuzeyli kızı götürdüğü gibi kendisinin de Dany’i alıp götürmesini ve onun için savaşmasını umdu. Fakat kraliçe bunun aptallık olduğunu biliyordu.

Jon Connington, Young Griff ile güven konusunu tartışırken, onu aşırı ihtiyatlı biri olmaması konusunda uyarır. Aksi halde güvensizlik bir insanı zehirleyebilir ve onu korkak ve hırçın birine dönüştürebilir. Sonra şöyle düşünür :

“Kral Aerys de böyle biriydi. Sonunda, Rhaegar bile bunu açıkça görmüştü.”

Daha sonra Altın Mürettebat, Demir Taht’ı geri istemek için karaya çıktıktan sonra, Jon Connington, Rhaegar’ın oğluna karşı başarısız olmayacağına dair yemin eder. Çünkü önceden Rhaegar’a verdiği sözü tutamamıştır.

Aegon Targaryen, Jon Connington’a onun kalesi Akbaba Tüneği’ni beğendiğini söylediğinde, Jon birden Rhaegar ile olan anısını hatırlar. Rhaegar'ın Akbaba Tüneği’nin en uzun kulesi olan doğu kulesinde ayakta dururken ona olan bakışını ve şu sözlerini anımsar:

“Babanın toprakları çok güzel”, demişti. Gümüşi renkli saçları rüzgarla uçuşuyordu. Gözleri koyu menekşe rengindeydi. Bu çocuğunkilerden daha koyuydu.

Alıntılar

"Rhaegar yiğitçe savaştı, Rhaegar asilce savaştı, Rhaegar onurluca savaştı. Ve Rhaegar öldü."

-Jorah Mormont

"Onu rüyalarımda her gece öldürüyorum. Bin tane ölüm bile onun hak ettiğinden daha azdır."

- Robert Baratheon

"Prens Rhaegar Leydisi Lyanna'yı sevmiş ve binlercesi bu yüzden ölmüştür"

- Barristan Selmy

  1. ^ http://viki.gameofthronestr.com/Rhaegar_Targaryen