Uzunkanat orkinos: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kralkes (mesaj | katkılar)
çeviri ve eklemeler
Kralkes (mesaj | katkılar)
kaynakça
33. satır: 33. satır:


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
<references />


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 14.54, 14 Ağustos 2017 tarihindeki hâli

Şablon:Taksobalık Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır.

Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur. Boyu 140 cm ve ağırlığı 60,3 kiloya varabilir.

Çok değerli bir gıda balığı olan ton balığı, teknelerden olta ile ya da geminin arkasından sürüklenen ağlarla avlanır. Konservelerde satılan ton balıkları arasında en yüksek kalitelisidir.

Sağlık

Cıva Miktarı

Ton balığında da diğer pek çok balıkta olduğu gibi zamanla cıva birikimi gerçekleşir. Özellikle ton balığının yüksek miktarda cıva ve diğer ağır metalleri içerdiğine dair pek çok söylenti olmasına rağmen, son yıllarda belli ton balığı üretilen bölgelerde yapılan araştırmalarda ton balığının içerdiği cıva miktarının sağlık açısından riskli olan sınıra çok uzakta olduğu saptanmıştır.

0,027 ppm ile 0,26 ppm arasında değişmekle beraber ton balığındaki ortalama cıva miktarı 0,135 - 0,145 ppm arasındadır. [1] Bu seviye Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) cıva standartlarının (1,0 ppm) çok altında bir seviyedir.

2014'te Tahran, İran'da gerçekleştirilen bir çalışmada konserve ton balıkları kurşun, kadmiyum, arsenik ve cıva miktarları için incelendi. Bunun için popüler 10 farklı konserve ton balığı markasının ürünleri kullanıldı. Elde edilen sonuçlar bu 4 ağır metalin ton balığındaki miktarının sağlık riski oluşturmaktan çok uzak olduğunu ortaya çıkardı. [2]

Her ne kadar ton balığı sağlık için risk oluşturmaktan çok uzakta olsa da, cıva ve diğer ağır metallerin vücuttan atımı yıllar sürer. Bu yüzden özellikle hamile ve hamilelik şüphesi bulunan kadınların ton balığını çok tüketmemeleri tavsiye edilir.

Kaynakça

  1. ^ Morrissey, T., Michael; Rasmussen, Rosalee; Okada, Tomoko (11 October 2008). "Mercury Content in Pacific Troll-Caught Albacore Tuna (Thunnus alalunga)"Journal of Aquatic Food Product Technology13 (4): 41–52. doi:10.1300/J030v13n04_04. Retrieved 24 October 2013
  2. ^ Andayesh, Shirin, et al. "Lead, cadmium, arsenic and mercury in canned tuna fish marketed in Tehran, Iran.Food Additives & Contaminants: Part B 8.2 (2015): 93-98.

Dış bağlantılar