Sokak sanatı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k 85.105.85.98 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Kibele tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
54. satır: 54. satır:
*[[Street poster art]]
*[[Street poster art]]
*[[Yarn bombing|Yarn Bombing]]
*[[Yarn bombing|Yarn Bombing]]
*[http://graffitiajansi.com Graffiti Ajansı]


== Yabancı dilde okumalar ==
== Yabancı dilde okumalar ==

Sayfanın 16.37, 19 Mayıs 2017 tarihindeki hâli

Graffiti by Banksy (Bristol, 2000s)
John Fekner: Broken Promises/Falsas Promesas, South Bronx, 1980.

Sokak sanatı toplumsal alanlarda yaratılan ve içerik olarak sanat çevresinin dışında yer alan bir görsel sanat türüdür. Bu tanım seksenlerin başlarında popülerlik kazanmıştır. Sokak sanatının günümüzde birçok farklı uygulaması vardır.

Geleneksel sprey boyamalar sokak sanatının temelini oluştururken, bazıları tarafından vandalizm olarak nitelendirilmektedir.

Günümüzde artık sokak sanatı da galerilerde yerini bulmaya başlamıştır. Özellikle başlangıç noktasını düşündüğümüzde, geleneksel sanat anlayışına ve endüstriyel sanata karşı bir duruş olan sokak sanatı artık ticari sanatın içinde yer bulmaya başlamıştır. Ana akım sanat içinde bulduğu yer, bilinirliğini artırdığı gibi içerik olarak zarar vermiştir. Sokak sanatı birçok kültürün karışımını içerir. Aynı zamanda modern şehirlerin birçoğunda sokak sanatına rastlanır. Farklı kültürlere rağmen bu kültürlerin içinde yer bularak, şehirli gençlerin sesi haline gelmiştir.

Sokak sanatçılarının birçoğu gezerek sanatını özgür alanlara taşır. Son dönemdeki en popüler sokak sanatçısı Banksy'dir. Birçok ülkede yaptığı onlarca eser ile tanınır.

Sokak sanatı sprey boyamalar, çıkartmalar, yazılarla oluşturulduğu gibi, görsel yerleştirmeler, heykeller, ses yerleştirmeleri ile de yapılmaktadır.

Belgesel Filmler

Dosya:Graffiti Panorama rome.jpg
Spray-paint graffiti wall mural; Rome, Italy.

Bunlara da bakınız

Yabancı dilde okumalar

Dış bağlantılar