Salta (eyalet): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k Rapsar, Salta eyaleti sayfasını Salta (eyalet) sayfasına taşıdı: standart
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
düzen+kaynaksız
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{Yerleşim bilgi kutusu
{{Yerleşim bilgi kutusu
| ad = Salta Eyaleti<br>Provincia de Salta
| ad = Salta Eyaleti<br>Provincia de Salta
180. satır: 181. satır:
| dipnotlar =
| dipnotlar =
}}
}}
'''Salta Eyaleti''' ([[İspanyolca]]: ''Provincia de Salta''), [[Arjantin]]'in kuzeybatı kesiminde eyalet (''provincia'').
'''Salta''', [[Arjantin]]'in kuzeybatı kesiminde yer alan eyalet.


Yüzölçümü 155.488&nbsp;km²'dir. Batıda [[Şili]], kuzeyde [[Bolivya]] ve kuzeyde [[Paraguay]] ile çevrilidir. Eyaletin batı kesiminde, 3.500 m yükseklikteki geniş tuz düzlükleriyle ([[Atacama Platosu]]) bölünen yüksek [[And Dağları]], [[quebrada]]'lardan (derin ve geniş koyaklar) geçerek, doğuda Alt-And Dağları ve [[Gran Chaco]] alçak ovasıyla sınırlanan vadilere iner. En önemlisi [[Bermejo]] olmak üzere bölgedeki pek çok küçük nehir Gran Chaco'ya doğru akar. [[Altiplano]]'da az sayıda [[Kollalar|Kolla Yerlisi]] yaşar. Kuzeyde ve orta kesimde astropikal dağ yağmur ormanlarıyla kaplı, genellikle geçit vermeyen Baritú ve El Rey ulusal parkları yer alır.
Yüzölçümü 155.488&nbsp;km²'dir. Batıda [[Şili]], kuzeyde ise [[Bolivya]] ve [[Paraguay]] ile çevrilidir. Eyaletin batı kesiminde, 3.500 m yükseklikteki geniş tuz düzlükleriyle ([[Atacama Platosu]]) bölünen yüksek [[And Dağları]], [[quebrada]]'lardan (derin ve geniş koyaklar) geçerek, doğuda Alt-And Dağları ve [[Gran Chaco]] alçak ovasıyla sınırlanan vadilere iner. En önemlisi [[Bermejo]] olmak üzere bölgedeki birkaç küçük nehir Gran Chaco'ya doğru akar. [[Altiplano]]'da az sayıda [[Kollalar|Kolla Yerlisi]] yaşar. Kuzeyde ve orta kesimde astropikal dağ yağmur ormanlarıyla kaplı Baritú ve El Rey ulusal parkları yer alır.

Salta 16. yüzyılda [[Peru]] ve Bolivya'dan Arjantin'e gelen göçmenlerin giriş yeriydi. Atacama Platosu'ndaki Los Andes ulusal topraklarının 1943'te parçalanmasıyla, eski San Antonio de los Cobres ve Pastos Grandes illeri Salta eyaletine katıldı.

Eyaletin ülkenin her yeriyle demir, kara ve hava yolu, ayrıca Bolivya ve Şili'nin [[Antofagasta, Şili|Antofagasta]] limanıyla demiryolu bağlantısı vardır. Salta kenti eyalet merkezidir. Petrol yataklarının bulundupu Bolivya sınırı yakınındaki Bermejo Vadisinin yukarı kesiminde bir petrol rafinerisi etkinlik gösterir. Eyaletin batı kesiminde önemli [[boraks]] ve [[Yemek tuzu|tuz]] yataklarının yanı sıra az miktarda [[altın]], [[gümüş]] ve [[demir cevheri]] yatakları işletilir.

Temel tarımsal ürünler arasında, özellikle Salta kentinin güneyindeki Lerma Vadisinde yetiştirilen tütün, üzüm ve mısır sayılabilir. Lerma Vadisindeki [[Juramento Nehri]] üzerinde büyük bir [[hidroelektrik santralı]] vardır.


{{Arjantin-Eyaletler}}
{{Arjantin-Eyaletler}}

Sayfanın 23.51, 18 Mayıs 2017 tarihindeki hâli

Salta Eyaleti
Provincia de Salta
Eyalet
Salta Eyaleti Provincia de Salta bayrağı
Bayrak
Salta Eyaleti Provincia de Salta arması
Arma
ÜlkeArjantin Arjantin
BaşkentSalta
Yüzölçümü
 • Toplam155488 km²
Nüfus
 (2014)
 • Toplam1.314.726
Resmî site
salta.gov.ar

Salta, Arjantin'in kuzeybatı kesiminde yer alan eyalet.

Yüzölçümü 155.488 km²'dir. Batıda Şili, kuzeyde ise Bolivya ve Paraguay ile çevrilidir. Eyaletin batı kesiminde, 3.500 m yükseklikteki geniş tuz düzlükleriyle (Atacama Platosu) bölünen yüksek And Dağları, quebrada'lardan (derin ve geniş koyaklar) geçerek, doğuda Alt-And Dağları ve Gran Chaco alçak ovasıyla sınırlanan vadilere iner. En önemlisi Bermejo olmak üzere bölgedeki birkaç küçük nehir Gran Chaco'ya doğru akar. Altiplano'da az sayıda Kolla Yerlisi yaşar. Kuzeyde ve orta kesimde astropikal dağ yağmur ormanlarıyla kaplı Baritú ve El Rey ulusal parkları yer alır.